Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μια «καλή είδηση» από τις ΗΠΑ ήταν που πυροδότησε το πρωτοφανές sell off στη Wall Street

tags :
Μια «καλή είδηση» από τις ΗΠΑ ήταν που πυροδότησε το πρωτοφανές sell off στη Wall Street
Η αντιμετώπιση των καλών ειδήσεων ως κακών είναι ένας άσχημος προάγγελος, ένα άλλο κλασικό σημάδι μιας αγοράς ταύρων που βαίνει προς στο τέλος της
Τη στιγμή που πυροδότησε μία από τις χειρότερες εβδομάδες των τελευταίων ετών στη Wall Street αναζητούν οι αναλυτές.
Και αυτή η στιγμή, σύμφωνα με την πλειονότητα εξ αυτών ήταν περίπου στις 8:30 π.μ. (ώρα ΗΠΑ) την περασμένη Παρασκευή το πρωί.
Τότε το Υπουργείο Εργασίας της χώρας ανέφερε ότι τα μέσα ωριαία κέρδη αυξήθηκαν περισσότερο από ό, τι αναμενόταν τον Ιανουάριο, σε ρυθμό που διαμορφώθηκε στο 2,9% τον περασμένο χρόνο.
Αν και αυτό ίσως ήταν μια στιγμή καλών ειδήσεων για τους εργαζόμενους που είχαν υποφέρει από μια δεκαετία σχεδόν σταθερών μισθών, η αγορά δεν το πήρε καλά.
Οι επενδυτές, αντιθέτως, αντιμετώπισαν τους χειρότερους φόβους τους, δηλαδή ότι οι ανοδικές πιέσεις στις μισθολογικές αυξήσεις, θα προκαλούσαν με τη σειρά τους μεγαλύτερο πληθωρισμό.
Οι πρακτικές συνέπειες θα ήταν ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα πρέπει να αυξήσει τα επιτόκια ταχύτερα από ό, τι είχε προβλέψει η αγορά.
Δεδομένου ότι οι μετοχές κατά το παρελθόν, για σχεδόν εννέα χρόνια, έχουν τροφοδοτηθεί με τα χαμηλά επιτόκια, το σήμα που δόθηκε από την αύξηση των μισθών ήταν άκρως αρνητικό.
Η συνέχεια είναι πλέον γνωστή.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των χρηματαγορών (futures) της Παρασκευής υποχώρησαν αμέσως και οι μετοχικές αγορές έκτοτε έλαβαν μια δύσκολη πορεία.
Παρόλο που οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων παρέμειναν αρκετά περιορισμένες, η ζημία στο χρηματιστήριο ήταν σημαντική.
Επιπλέον, η αντιμετώπιση των καλών ειδήσεων ως κακών είναι ένας άσχημος προάγγελος, ένα άλλο κλασικό σημάδι μιας αγοράς ταύρων που βαίνει προς στο τέλος της.
"Οι μισθοί αυξήθηκαν πολύ πιο έντονα από ό, τι αναμενόταν και, σε συνδυασμό με τις ανεπίσημες αναφορές από τον εταιρικό τομέα, τα στοιχεία δείχνουν αρκετά σαφώς ότι η άνοδος είναι τόσο βιώσιμη όσο και πιθανή να επιταχυνθεί μεσοπρόθεσμα", ανέφερε ο Eric Winograd, οικονομολόγος της AllianceBernstein.
"Το μέγεθος της κίνησης τον Ιανουάριο μπορεί να είναι υπερβολικό, αλλά η τάση είναι πιθανό να επιμείνει."
Ο Winograd έκανε ένα ακόμη βήμα, εκτιμώντας ότι η Fed πιθανόν να ανεβάσει το ρυθμό των αυξήσεων των επιτοκίων από τρεις φορές σε τέσσερις.
"Προσπαθούμε ταχέως να προσεγγίσουμε το σημείο στο οποίο τα χαμηλά επιτόκια δεν θα παρέχουν πλέον στήριξη στην αγορά μετοχών", ανέφερε ο Winograd.
"Οι πρόσφατες αυξήσεις των επιτοκίων σημαίνουν ότι οι χρηματοπιστωτικοί όροι θα είναι πιο αυστηροί και αυτό θα κάνει τα περιουσιακά στοιχεία πολύ πιο δύσκολο να διατηρηθούν στα τρέχοντα επίπεδα αποτίμησης."

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης