Τελευταία Νέα
Διεθνή

Wall Street Journal: Οι αμερικανικές μετοχές υποχώρησαν, αλλά δεν είναι ακόμη φθηνές

tags :
Wall Street Journal: Οι αμερικανικές μετοχές υποχώρησαν, αλλά δεν είναι ακόμη φθηνές
Το κυκλικά προσαρμοσμένο P/E βρίσκεται σε επίπεδα που είχαν παρατηρηθεί μόνο λίγο πριν από τη συντριβή του 1929 και τα χρόνια που προηγήθηκαν της φούσκας dot-com
Οι αμερικανικές μετοχές είναι πολύ λιγότερο ακριβά από ό, τι πριν από δύο εβδομάδες.
Αλλά δυστυχώς, δεν είναι ακόμα πολύ φθηνά.
Αυτό αναφέρει νέα ανάλυση της Wall Street Journal, με αφορμή την πτώση της τάξεως του 10% στον δείκτη S&P 500.
Οι ανησυχίες σχετικά με το πόσο η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα πρέπει να αυξήσει τα επιτόκια της σίγουρα βοήθησε στην πτώση.
Το wipeout στα προϊόντα που στοιχηματίζουν εναντίον της μεταβλητότητας έπαιξε επίσης ρόλο.
Το ίδιο ισχύει και για το αυτόματο ντάμπινγκ των μετοχών από ορισμένα λεγόμενα risk-parity funds.
Η αναμενόμενη διόγκωση του δημοσιονομικού ελλείμματος ως αποτέλεσμα των φορολογικών περικοπών και μιας νέας συμφωνίας προϋπολογισμού σίγουρα δεν βοήθησε.
Αλλά αυτό που έκανε την χρηματιστηριακή αγορά ευάλωτη ήταν η τιμή της.
Με την άνοδο του περασμένου μήνα, ο S&P 500 διαπραγματεύεται κατά 18,5 φορές τα αναμενόμενα κέρδη, σύμφωνα με το FactSet, φθάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από το 2002.
Από τότε έχει μειωθεί στο 16,9.
Αυτό εξακολουθεί να είναι υψηλότερο του μέσου επιπέδου κατά τα τελευταία 20 χρόνια, το οποίο είναι στο 15,2.
Επιπλέον, ενώ για μεγάλο μέρος του περασμένου έτους ήταν δυνατόν να υποστηριχθεί ότι ο υψηλός δείκτης τιμών / κερδών της αγοράς ήταν δικαιολογημένος, καθώς δεν αντικατόπτριζε τη δυνατότητα περικοπής των εταιρικών φόρων, αυτό δεν συμβαίνει πλέον.
Οι αναλυτές έχουν τώρα ενσωματώσει σε μεγάλο βαθμό τις εκτιμήσεις τους.
Επίσης, υπάρχει ακόμα μια ανησυχία ότι ήταν υπερβολικά αισιόδοξοι, αν και δεν αναγνώριζαν πόσα από τα επιπλέον χρήματα από τις περικοπές των εταιρικών φόρων θα καταλήξουν να δαπανώνται για μισθούς και άλλα κόστη.
Κανένα μέτρο αποτίμησης δεν είναι τέλειο, αναφέρει η Wall Street Journal, αλλά τα κριτήρια αξιολόγησης της χρηματιστηριακής αγοράς παραμένουν επίσης ισχυρά.
Ως ποσοστό του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος, η αξία των μετοχών των Η.Π.Α. παραμένει κοντά στα επίπεδα που παρατηρήθηκαν για τελευταία φορά το 2000, γεγονός που με πολλά μέτρα ήταν η πιο ακριβή περίοδος που σημειώθηκε.
Το κυκλικά προσαρμοσμένο P/E, δημοφιλές από τον οικονομολόγο Robert Shiller, βρίσκεται σε επίπεδα που είχαν παρατηρηθεί μόνο λίγο πριν από τη συντριβή του 1929 και τα χρόνια που προηγήθηκαν της φούσκας dot-com.
Το πρόβλημα με υψηλές αποτιμήσεις όταν οι μετοχές παραπαίουν είναι ότι καθιστούν δυσκολότερο για τους επενδυτές να κερδίσουν την εμπιστοσύνη για να εισέλθουν και να αγοράσουν.
Προσθέτοντας μια ακόμη επιπλοκή, η αύξηση των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων, απομακρύνει τη δικαιολογία που πολλοί επενδυτές προσέφεραν για υψηλές αποτιμήσεις μετοχών.
Τα ομόλογα είναι τώρα μια πιο βιώσιμη εναλλακτική λύση.
Επιπλέον, καθώς οι φορολογικές περικοπές και οι αυξημένες κυβερνητικές δαπάνες μοιάζουν πιθανό να ασκήσουν ήδη στενή πίεση στην αγορά εργασίας, η Fed φαίνεται απίθανο να αντισταθμίσει την αύξηση των επιτοκίων για χάρη των συντηρητικών επενδυτών.
Κανένα από αυτά δεν σημαίνει ότι οι μετοχές είναι καταδικασμένες να συνεχίσουν να ολισθαίνουν, αν και θα μπορούσαν.
Αλλά οι επενδυτές έχουν γίνει πολύ πιο νευρικοί, και φαίνεται ότι θα πρέπει πιθανώς να είναι.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης