Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε ιστορικά υψηλά τα spread των ιταλικών ομολόγων

Σε ιστορικά υψηλά τα spread των ιταλικών ομολόγων
Σε ιστορικά υψηλά βρέθηκε το spread των ιταλικών ομολόγων, καθώς μέσα σε λίγα λεπτά αναρριχήθηκε 50 μ.β. (στις 245) παρασέρνοντας την κλιμάκωση και των spreads των υπολοίπων χωρών PIIGS. Στον απόηχο της ξαφνικής απόφασης της κυβέρνησης Μπερλουσκόνι για τη λήψη σκληρών μέτρων λιτότητας, έχουν ανακύψει σοβαρές ανησυχίες για την πορεία της ιταλικής οικονομίας. Τα μέτρα αποσκοπούν στη μείωση του ιταλικού ελλείμματος από το 5,3% στο 2,7% το 2013.

Σημειώνεται εδώ ότι ο τραπεζικός κλάδος της γείτονος χώρας έχει έκθεση σε ομόλογα των χωρών PIIGS περίπου 63,12 δισ. δολάρια, ήτοι κατά 1,93% του συνολικού μεγέθους του κλάδου. Από αυτά τα κεφάλαια, περίπου 6,7 δισ. δολάρια, περίπου 18,35 δισ. δολάρια στην Ιρλανδία και 6,9 δισ. δολάρια.
Λίγες μόνο ημέρες μετά την έγκριση του διετούς πακέτου περικοπών 27 δισ. ευρώ στις δημόσιες δαπάνες από το ιταλικό υπουργικό συμβούλιο, ανακοινώθηκε νέα αύξηση του ποσοστού ανεργίας στην Ιταλία φτάνοντας το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων σχεδόν εννέα ετών. Τον Απρίλιο η ανεργία διαμορφώθηκε στο 7,4%. Σημειώνεται εδώ ότι για το υπόλοιπο του 2010 στην Ιταλία λήγουν ομόλογα 250 δισ. ευρώ περίπου, ενώ το 2011 λήγουν ομόλογα αξίας 192,2 δισ. ευρώ και το 2012 αξίας 168,2 δις ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι από την πλευρά της ηγεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πληθαίνουν οι φωνές που ζητούν νέα μέτρα από την ιταλική κυβέρνηση, με τον επίτροπο Όλι Ρεν, να επισημαίνει ότι η Ιταλία δεν έχει υιοθετήσει ευρύ πρόγραμμα ανάκαμψης. Το επίπεδο του χρέους της είναι πολύ υψηλό, για τον λόγο αυτόν πρέπει να ενισχύσει τις προσπάθειές της για την εξισορρόπηση του προϋπολογισμού. Σημειώνεται εδώ ότι πολλοί αναλυτές αναφερόμενοι στην πορεία της Ιταλίας επισημαίνουν ότι οι προσπάθειες της κυβέρνησης να μειώσει τα ελλείμματα της θα προκαλέσει πολιτικούς τριγμούς, ενώ δεν αποκλείουν και το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.

news@bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης