Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πώς οι ΗΠΑ μπορούν να αλλάξουν εκ βάθρων τον πετρελαϊκό χάρτη – Έτοιμες να γίνουν εξαγωγείς μαύρου χρυσού

Πώς οι ΗΠΑ μπορούν να αλλάξουν εκ βάθρων τον πετρελαϊκό χάρτη – Έτοιμες να γίνουν εξαγωγείς μαύρου χρυσού
Η αύξηση στην παραγωγή shale πετρελαίου οδηγεί τις ΗΠΑ στην κορυφή της αγοράς
Οι ΗΠΑ από τον μεγαλύτερο εισαγωγέα πετρελαίου μπορεί εντός των επόμενων ετών να μετατραπούν σε εξαγωγέα μαύρου χρυσού, σαφώς χάρη στην αύξηση της παραγωγής πετρελαίου από σχιστοληθικά πετρώματα (shale), όπως αναφέρει εκτενής ανάλυση της WSJ.
Μέχρι πρότινος η αύξηση της τιμής πετρελαίου αποτελούσε μία καλή είδηση για την αμερικανική οικονομία, όμως, μεταξύ 2014 έως και τις αρχές του 2016 παρά την υποχώρηση των τιμών του μαύρου χρυσού, η αμερικανική οικονομία ακολούθησε και αυτή πτωτική πορεία.
Από τότε έως σήμερα οι τιμές πετρελαίου έχουν διπλασιαστεί αλλά και ο ρυθμός ανάπτυξης των ΗΠΑ έχει, επίσης, ενισχυθεί.
Βασική αιτία είναι το γεγονός ότι οι ΗΠΑ αυξάνουν την παραγωγή τους, με την ΕΙΑ να εκτιμά ότι αυτή θα φθάσει στα 10,6 εκατ. βαρέλια ημερησίως το 2018.



Επιπρόσθετα σε πρόσφατη έκθεσή της η ΒΡ έχει εκτιμήσεις εντός των επόμενων δύο δεκαετιών οι ΗΠΑ θα αντιστοιχούν στο 18% της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου, ενώ στη δεύτερη θέση θα βρεθεί η Σ. Αραβία κατέχοντας το 13%.
Η παραγωγή shale πετρελαίου έχει ακόμη πολλά να προσφέρει.
Σε έκθεσή τους οι Richard Newell (πρόεδρος του think tank Resources For the Futures) και Brian Prest (Duke University) υποστηρίζουν ότι η παραγωγή shale αυξάνει εννέα φορές περισσότερο από την «κλασσική».
Αυτό συμβαίνει γιατί υπάρχει αύξηση των πηγαδιών που αναπτύσσονται, ενώ αυτά είναι πιο παραγωγικά από τα «κλασσικά».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης