Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τα μεταναστευτικά εμβάσματα στη Βουλγαρία τόνωσαν την οικονομία το 2011

Τα μεταναστευτικά εμβάσματα στη Βουλγαρία τόνωσαν την οικονομία το 2011
Τα μεταναστευτικά εμβάσματα τόνωσαν τη βουλγαρική οικονομία το 2011, ανακοίνωσε η κεντρική τράπεζα της χώρας, έπειτα από την επεξεργασία των στοιχείων που έχει στη διάθεσή της.
Από τον Ιανουάριο μέχρι και τον Οκτώβριο του 2011, η αξία των μεταναστευτικών εμβασμάτων που εισέρευσε στη Βουλγαρία διαμορφώθηκε σε 680 εκατομμύρια ευρώ και οι αρχικές εκτιμήσεις για το σύνολο του προηγούμενου έτους προσδιορίζουν την αξία των εμβασμάτων σε 760 εκατ. ευρώ.
Σε περίπτωση που επαληθευτούν οι εκτιμήσεις της Κεντρικής Τράπεζας, τότε η αξία των μεταναστευτικών εμβασμάτων θα ξεπεράσει την αξία των άμεσων ξένων επενδύσεων στη Βουλγαρία το 2011, που διαμορφώθηκε σε 740 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα, εξάλλου, με την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία Eurostat, το 2010 οι Βούλγαροι μετανάστες «επέστρεψαν» ποσό 760 εκατ. ευρώ στη βουλγαρική οικονομία, κατατάσσοντας τη χώρα στην 4η θέση στο σύνολο των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Από την άλλη πλευρά, η οικονομική μετανάστευση των Βούλγαρων πολιτών στοιχίζει στη βουλγαρική οικονομία περίπου ένα δισεκατομμύριο ευρώ ετησίως, επισημαίνεται στην ετήσια έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την απασχόληση στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ωστόσο, η παγκόσμια οικονομική κρίση οδήγησε στη «συρρίκνωση» της οικονομικής μετανάστευσης των Βούλγαρων κατά 18%, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας. Οι χώρες που επιλέγουν οι Βούλγαροι για να εργαστούν είναι η Ισπανία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Εξάλλου, από μελέτη του Ινστιτούτου Οικονομίας της Βουλγαρίας προκύπτει ότι το 60% των Βούλγαρων που εργάζεται στην Ισπανία, επενδύει στην οικονομία αυτής της χώρας, αγοράζοντας πρώτη κατοικία, ενώ τα ? των οικονομικών μεταναστών δεν είναι διατεθειμένα να επιστρέψουν στη Βουλγαρία για να εργαστούν.
Ανάλογη «συμπεριφορά» επιδεικνύουν και οι Βούλγαροι οικονομικοί μετανάστες στην Ιταλία (το 50% δεν επιθυμεί να επιστρέψει στη Βουλγαρία).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης