Τελευταία Νέα
Διεθνή

Fed: Σε θετική τροχιά η αμερικανική οικονομία - Υψηλές οι αποτιμήσεις στις αγορές

tags :
Fed: Σε θετική τροχιά η αμερικανική οικονομία - Υψηλές οι αποτιμήσεις στις αγορές
Θετικές οι προοπτικές για την αμερικανική οικονομία, τονίζει έκθεση της Fed
Η αμερικανική οικονομία θα κατορθώσει να περάσει σε μία φάση «πλήρους απασχόλησης», οι τιμές θα ενισχυθούν και η ανάπτυξη θα κερδίσει ακόμη περισσότερη ορμή, σύμφωνα με την έκθεση των οικονομολόγων της Fed που δόθηκε στη δημοσιότητα.
Με δεδομένες τις παραπάνω εκτιμήσεις είναι φανερό ότι η Fed θεωρεί ότι υπάρχει ανάγκη για περαιτέρω αύξηση επιτοκίων, αλλά αυτή δεν μπορεί να είναι επιθετική, με δεδομένο ότι οι πληθωριστικές πιέσεις κατά την τρέχουσα περίοδο παραμένουν εξαιρετικά ήπιες.



«Το διοικητικό συμβούλιο της Fed εκτιμά ότι θα πρέπει να υπάρξει περαιτέρω σταδιακή προσαρμογή στη νομισματική πολιτική, ότι η οικονομική δραστηριότητα θα επεκταθεί με ήπιο ρυθμό και ότι οι συνθήκες στην αγορά εργασίας παραμένουν ισχυρές», υπογραμμίζεται χαρακτηριστικά στην έκθεση.
Σημειώνεται ότι η έκθεση αυτή είναι για την «προετοιμασία» του νέου επικεφαλής της Fed, Jerome Powell, ο οποίος θα έχει την πρώτη του κατάθεση στο Κογκρέσο την Τρίτη 27/2.



Όπως αποδεικνύεται στην έκθεση η τράπεζα εκτιμά ότι σε μεσοπρόθεσμο διάστημα ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ θα φθάσει στον στόχο του 2%.
Αναφορικά με την αγορά εργασίας τονίζεται ότι «αν και δεν υπάρχει τρόπος να προβλεφθεί το ακριβές χρονικό διάστημα, η αγορά εργασίας μοιάζει να βρίσκεται κοντά σε φάση πλήρους απασχόλησης.
Αν και οι εργοδότες έχουν δυσκολίες στο να βρουν εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό, οι προσλήψεις συνεχίζονται και η πιθανή έλλειψη εργαζομένων μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των μισθών».
Σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό στην έκθεση τονίζεται ότι «ο πληθωρισμός σε γενικές γραμμές είναι χαμηλότερος από τους στόχους που έχουν θέσει οι κεντρικές τράπεζες.



Οι ασκούντες τη νομισματική πολιτική παραμένουν σε επαγρύπνηση ούτως ώστε να διαπιστώσουν εάν οι δυνάμεις των αγορών μπορούν να οδηγήσουν σε χαμηλό πληθωρισμό για μεγάλο χρονικό διάστημα αλλά και για τυχόν ενδείξεις απότομης και μεγάλης ενίσχυσης τυχόν ενδείξεις απότομης και μεγάλης ενίσχυσης του δείκτη τιμών καταναλωτή».

Υψηλές οι αποτιμήσεις στις αγορές

Η Fed στην έκθεσή της δεν θα μπορούσε να μην ασχοληθεί με τις αγορές, υποστηρίζοντας ότι οι αποτιμήσεις παραμένουν υψηλές παρά την πρόσφατη διόρθωση που υπήρξε.
«Οι αποτιμήσεις παραμένουν υψηλές σε μία σειρά assets ιδιαίτερα εάν ληφθεί υπόψη η τρέχουσα απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου και το γεγονός ότι η φορολογική μεταρρύθμιση θα οδηγήσει σε αύξηση των μετά φόρων κερδών των επιχειρήσεων.
Η μόχλευση εκτός του χρηματοπιστωτικού κλάδου παραμένει υψηλή και η έκδοση ομολόγων υψηλού κινδύνου έχει ενισχυθεί κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης