Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γιατί οι επενδυτές γυρίζουν την πλάτη στο αμερικανικό χρέος παρά τις ελκυστικές αποδόσεις

Γιατί οι επενδυτές γυρίζουν την πλάτη στο αμερικανικό χρέος παρά τις ελκυστικές αποδόσεις
Η αύξηση στο κόστος του συναλλαγματικού hedging καθιστά λιγότερο ελκυστικά τα αμερικανικά ομόλογα
Οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων αυξάνουν, κυρίως σε ό,τι αφορά το 10ετές, αλλά οι επενδυτές δεν φαίνονται και πολύ πρόθυμοι να το εκμεταλλευθούν.
Αιτία, σύμφωνα με τους ειδικούς, το γεγονός ότι το κόστος του συναλλαγματικού hedging έχει αυξηθεί σημαντικά και ως εκ τούτου τα αμερικανικά ομόλογα δεν… αξίζουν τον κόπο.
Σημειώνεται ότι η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου έχει φθάσει στο 2,9% από 2,1% που ήταν το 2017 και πλησιάζει τα επίπεδα στα οποία βρίσκονταν στις αρχές του 2014.



Στην Ευρώπη το αντίστοιχο 10ετές γερμανικό ομόλογο έχει απόδοση 0,68%, ενώ το αντίστοιχο ιαπωνικό μόλις 0,05%.
Το 2016 η αγορά αμερικανικών κρατικών ομολόγων και η «ανταλλαγή» τους σε ευρώ ήταν μία πολύ πιο συμφέρουσα κίνηση για τους Ευρωπαίους επενδυτές από το να τοποθετηθούν σε γερμανικά ομόλογα.
Όμως η αύξηση για το κόστος του συναλλαγματικού hedging καθιστά αυτήν την κίνηση μη κερδοφόρα.



Σύμφωνα με την ΕΚΤ από το 2015 έως και το 2017 οι Ευρωπαίοι επενδυτές είχαν «κατακτήσει» άνω του 50% μεταξύ αυτών που αγόραζαν αμερικανικά κρατικά ομόλογα.
Όμως το 2017 οι Ευρωπαίοι επενδυτές ήταν πωλητές αμερικανικών ομολόγων, αυτή τη φορά σύμφωνα με στοιχεία των αμερικανικών αρχών.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι επενδυτές που δραστηριοποιούνται στις διεθνείς αγορές συνήθως «εξασφαλίζουν» (hedge) τις αγορές ξένων ομολόγων μέσω παραγώγων, μία κίνηση που τους επιτρέπει να δανείζονται σε ξένο νόμισμα και να το μετατρέπουν στο νόμισμα της χώρας στην οποία ζουν, συνήθως με κέρδος.
Αυτή τη στιγμή εάν κάποιος –μέσω hedging- αγοράσει 10ετή αμερικανικά ομόλογα και τα μετατρέψει σε ευρώ θα έχει κέρδος μόλις 0,1% σε σχέση με το εάν αγόραζε 10ετή γερμανικά ομόλογα.



Σαφώς υπάρχει κάποιο κέρδος αλλά δεν είναι και τόσο εντυπωσιακό ώστε να προσελκύσει το ενδιαφέρον πολλών επενδυτών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης