Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Βουτιά» 1,7% για τον Dow Jones λόγω Fed και δεσμεύσεων Trump για δασμούς σε αλουμίνιο και χάλυβα

tags :
«Βουτιά» 1,7% για τον Dow Jones λόγω Fed και δεσμεύσεων Trump για δασμούς σε αλουμίνιο και χάλυβα
Οι προσδοκίες των αγορών για περισσότερες από τρεις αυξήσεις επιτοκίων απο τη Fed και οι δασμοί Trump πίεσαν τις αμερικανικές μετοχές
Βουτιά που ξεπέρασε τις 400 μονάδες σημείωσε ο Dow Jones, τόσο εξαιτίας των προσδοκιών της αγοράς ότι η Fed θα προχωρήσει σε περισσότερες από τρεις αυξήσεις επιτοκίων εντός του 2018, όσο και μετά την ανακοίνωση του Donald Trump για επιβολή δασμών –την ερχόμενη εβδομάδα- στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου.
Η παραπάνω ανακοίνωση είχε ως αποτέλεσμα να πληγούν οι μετοχές εταιρειών που χρησιμοποιούν τα δύο συγκεκριμένα εμπορεύματα, όπως αυτοκινητοβιομηχανίες αλλά και τεχνολογικές εταιρείες.
Αποτέλεσμα ο Dow Jones να σημειώσει πτώση που ξεπέρασε τις 400 μονάδες, με τις απώλειές του να φθάνουν στο 1,7% και να διαμορφώνεται στο επίπεδο των 24.608 μονάδων.



Σε ανάλογη πορεία κινήθηκε και ο δείκτης – βαρόμετρο S&P 500, με πτώση 1,3% και κλείσιμο στις 2.677 μονάδες, ενώ κατά 1,2% χαμηλότερα κινήθηκε ο τεχνολογικός Nasdaq στις 7.180 μονάδες.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Trump οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να επιβάλουν πρόσθετους δασμούς 25% για τον χάλυβα και 10% για το αλουμίνιο.
Το εντυπωσιακό είναι ότι ο Trump δεν εξήγησε εάν οι εν λόγω δασμοί θα ισχύσουν για τις εισαγωγές μόνο των συγκεκριμένων μετάλλων ή θα αφορά εισαγωγές από συγκεκριμένες χώρες.



«Αυτό είναι ένα γεγονός που πραγματικά μπορεί να στοιχειώσει τις αγορές», εκτιμά ο Marc Chaikin, επικεφαλής της Chaikin Analytics, ο οποίος προσθέτει ότι «αυτό που επανέρχεται στο προσκήνιο είναι ο φόβος ενός εμπορικού πολέμου και κανείς φυσικά Πτώση άνω του 3% για τη μετοχή της Ford Motor, ενώ αυτή της General Motors υποχώρησε σχεδόν 4%.



Αρκούντως χαμηλότερα κινήθηκαν και οι μετοχές των Boeing, Cummins, Johnson Controls και United Technologies, δηλαδή εταιρειών που χρησιμοποιούν χάλυβα και αλουμίνιο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η πτώση στη Wall Street κατέφθασε σε μία ημέρα όπου τα μακροοικονομικά στοιχεία για τις ΗΠΑ ήταν θετικά, γεγονός που αποδεικνύει, για μία ακόμη φορά, ότι οι αγορές έχουν την τάση να γίνονται... ευαίσθητες σε θέματα που δεν είναι αμιγώς οικονομικής φύσης.

Ενίσχυση PMI και ISM μεταποίησης

Στις 60,8 μονάδες -από 59,1 μονάδες ένα μήνα νωρίτερα- εκτοξεύτηκε ο δείκτης PMI (Purchasing Managers Index) της ISM (Institute for Supply Management) για τον κλάδο μεταποίησης στις Ηνωμένες Πολιτείες, ξεπερνώντας κατά πολύ τις σχετικές προβλέψεις των οικονομολόγων.
Επισημαίνεται ότι μία τιμή άνω των 50 μονάδων για τον δείκτη PMI, αντικατοπτρίζει μεγέθυνση της οικονομικής δραστηριότητας, ενώ, αντίθετα μία τιμή κάτω των 50 μονάδων συνεπάγεται συρρίκνωση.
Ο PMI εμπεριέχει στοιχεία για την αγορά εργασίας, το κόστος παραγγελιών κλπ.
Σε ό,τι αφορά στα επιμέρους στοιχεία του δείκτη, οι δείκτες διαμορφώθηκαν στις 59,7 (έναντι 54,2 μονάδες ένα μήνα νωρίτερα), 74,2 (72,7) και 64,2 (65,4) μονάδες, σε ό,τι αφορά την απασχόληση, τις τιμές παραγωγού και τις νέες παραγγελίες, αντίστοιχα.



Να σημειωθεί ότι με βάση τον PMI για τη μεταποίηση, που δημοσιοποιήθηκε επίσης σήμερα (1 Μαρτίου 2018), η δραστηριότητα στον κλάδο συρρικνώθηκε τον περασμένο μήνα, καθώς ο δείκτης διαμορφώθηκε στις 55,3 μονάδες, από 55,9 τον Ιανουάριο του 2018.
Παράλληλα, ο δείκτης Chicago PMI για τον μεταποιητικό κλάδο, υποχώρησε στις 61,9 μονάδες τον Φεβρουάριο 2018, έναντι 65,7 μονάδων ένα μήνα νωρίτερα, αντικατοπτρίζοντας ασθενέστερη ανάπτυξη των οικονομικών μεγεθών.
Βέβαια, η επίδοση παραμένει εξαιρετικά υψηλή!
Σε ό,τι αφορά στο σύνολο της αμερικανικής οικονομίας, υπενθυμίζεται ότι ο σύνθετος (περιλαμβάνει όλους τους κλάδους) δείκτης PMI της Markit παρουσίασε σημαντική βελτίωση -στις 55,9 μονάδες από 53,8 ένα μήνα νωρίτερα- τον Φεβρουάριο του 2018, αντικατοπτρίζοντας μία σημαντική ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας για τον τρέχοντα μήνα.
Η επίδοση των 55,9 μονάδων είναι η υψηλότερη που έχει παρατηρηθεί από τον Νοέμβριο του 2015, αντικατοπτρίζοντας μία αύξηση -σε ετήσια σύγκριση- 3% για το αμερικανικό ΑΕΠ για τον Φεβρουάριο, έναντι 2% τον Ιανουάριο του 2018, σύμφωνα με τη Markit.

Αύξηση στο προσωπικό εισόδημα τον Ιανουάριο 2018

Ανοδικά κινήθηκε το προσωπικό εισόδημα των Αμερικανών τον Ιανουάριο σημειώνοντας άνοδο της τάξης του 0,4%, ενισχυμένο κατά 64,7 δισ. δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία του Bureau of Economic Analysis (BEA).
Το διαθέσιμο εισόδημα αυξήθηκε 0,9% ή κατά 134,8 δισ. δολάρια, ενώ οι προσωπικές καταναλωτικές δαπάνες κινήθηκαν 0,2% υψηλότερα με ενίσχυση 31,2 δισ. δολάρια.



Ενίσχυση των τιμών καταναλωτή

Αύξηση κατέγραψαν τον Ιανουάριο του 2018 οι τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ, ενισχύοντας τις προσδοκίες για μια επιτάχυνση των πληθωριστικών πιέσεων εντός του 2018.
Το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε σήμερα (1/3/2018) ότι οι τιμές καταναλωτή (PCE) αυξήθηκαν κατά 0,4% τον Ιανουάριο - η μεγαλύτερη αύξηση από τον Σεπτέμβριο του 2017 - έναντι αύξησης 0,1% του Δεκεμβρίου.
Στους 12 μήνες έως τον Ιανουάριο, ο δείκτης PCE ενισχύθηκε κατά 1,7%, όσο και τον Δεκέμβριο.
Εξαιρουμένων των ευμετάβλητων τιμών των τροφίμων και της ενέργειας, ο δείκτης αυξήθηκε κατά 0,3% τον Ιανουάριο - η μεγαλύτερη αύξηση από τον Ιανουάριο του 2017.
Ο λεγόμενος δομικός πληθωρισμός είχε ενισχυθεί κατά 0,2% τον Δεκέμβριο.
Οι οικονομολόγοι ανέμεναν ότι ο δείκτης του δομικού PCE θα αυξανόταν κατά 0,3% τον Ιανουάριο σε μηνιαία βάση και 1,5% σε ετήσια.
Ο υψηλότερος πληθωρισμός είχε σαν αποτέλεσμα μια επιβράδυνση στην αύξηση των καταναλωτικών δαπανών, στο 0,2% τον Ιανουάριο - η μικρότερη αύξηση από τον Αύγουστο του 2017 - έναντι αύξησης 0,4% του Δεκεμβρίου.
Προσαρμοσμένες στον πληθωρισμό, οι καταναλωτικές δαπάνες υποχώρησαν κατά 0,1%, σημειώνοντας πτώση για πρώτη φορά από τον Ιανουάριο του 2017.
Οι λεγόμενες πραγματικές καταναλωτικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 0,2% τον Δεκέμβριο.



Τι θα ισχύσει για δασμούς σε χάλυβα και αλουμίνιο

Οι ΗΠΑ θα επιβάλουν δασμούς στον χάλυβα και το αλουμίνιο από την επόμενη εβδομάδα, όπως δήλωσε ο πρόεδρος Donald Trump την Πέμπτη 1η Μαρτίου 2018, που θα φτάνουν στο 25% για τον χάλυβα και 10% για το αλουμίνιο.
Δεν είναι σαφές εάν θα εφαρμοστούν σε όλες τις εισαγωγές ή μόνο σε ορισμένες χώρες.
"Οι άνθρωποι δεν έχουν ιδέα πόσο άσχημα επηρεάστηκε η χώρα μας από τις άλλες χώρες, από ανθρώπους που μας εκπροσωπούσαν που δεν είχαν καμιά ιδέα", δήλωσε ο Trump, υποστηρίζοντας ότι οι εμπορικές τάσεις "κατέστρεψαν" τις αμερικανικές βιομηχανίες χάλυβα και αλουμινίου.
Ο Trump έκανε την ανακοίνωση σε στελέχη από τη βιομηχανία χάλυβα και αλουμινίου, οι οποίοι στήριξαν την εφαρμογή δασμών, αφού συναντήθηκαν με αξιωματούχους της κυβέρνησης στο Λευκό Οίκο την Πέμπτη.
Οι δασμοί για τα μέταλλα σηματοδοτούν ένα ακόμη βήμα στις προστατευτικές πολιτικές που βοήθησαν τον Trump να «εισέλθει» στον Λευκό Οίκο.
Ο πρόεδρος έχει επανειλημμένα ασκήσει κριτική στις συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου που υπέγραψαν οι προκάτοχοί του και έχει δεσμευθεί να καταστήσει το εμπόριο πιο δίκαιο για τις ΗΠΑ.
Οι ενέργειες του προέδρου προκάλεσαν επίσης ανησυχίες για αντίποινα από άλλες χώρες που μπορεί να βλάψουν την οικονομία των ΗΠΑ.
Όπως αναφέρουν εκθέσεις, καθώς ο Trump προχωράει με την εφαρμογή δασμών, οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Κίνας μπορεί να επιδιώξουν αντίποινα με στόχο αμερικανικά προϊόντα με πολιτική σημασία.
Μπορεί να λάβουν μέτρα σχετικά με αντικείμενα όπως οι μοτοσυκλέτες Harley-Davidson, το μπέρμπον ή γεωργικά προϊόντα.
Τα αντίποινα από την Κίνα, το μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της Αμερικής, μπορεί να πλήξει ιδιαίτερα την οικονομία των ΗΠΑ.
"Όταν φτάσει ο καιρός που η χώρα μας δεν θα μπορεί να κατασκευάσει αλουμίνιο και χάλυβα ... δεν θα έχουμε χώρα, γιατί χωρίς χάλυβα και αλουμίνιο η χώρα μας δεν είναι η ίδια", δήλωσε ο Trump.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Trump προσκάλεσε στελέχη να μιλήσουν για να δείξουν την υποστήριξη της βιομηχανίας για τους δασμούς.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης