Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε πολιτικό αδιέξοδο η Ιταλία – Αβέβαιη η επόμενη ημέρα μετά τις εκλογές – Αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης

tags :
Σε πολιτικό αδιέξοδο η Ιταλία – Αβέβαιη η επόμενη ημέρα μετά τις εκλογές – Αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης
Μεγάλος κερδισμένος το Κίνημα των 5 Αστέρων
Σε παρατεταμένη περίοδο πολιτικής αστάθειας και αβεβαιότητας εισέρχεται η Ιταλία μετά τις χθεσινές βουλευτικές εκλογές καθώς το εκλογικό αποτέλεσμα δεν επιτρέπει σε κανένα κόμμα να σχηματίσει κυβέρνηση.
Με καταμετρημένες τις μισές ψήφους έως σήμερα το πρωί, φαίνεται σχεδόν βέβαιο πως κανένα από τα τρία κύρια κόμματα της Ιταλίας δεν μπορεί να σχηματίσει μόνο του κυβέρνηση.
Συγκεκριμένα, βάσει των μέχρι στιγμής αποτελεσμάτων, πρώτο κόμμα αναδεικνύεται το Κίνημα των Πέντε Αστέρων (M5S), το οποίο φαίνεται να λαμβάνει το 30,92% των ψήφων και 235 έδρες στην κάτω Βουλή.
Ωστόσο, η συμμαχία της Δεξιάς λαμβάνει το 36,98% των ψήφων (η Λέγκα του Βορρά λαμβάνει το 18,69% των ψήφων και 117 έδρες, το Forza Italia του Berlusconi το 13,45% των ψήφων και 102 έδρες και το Fratelli d’Italia το 4,25% των ψήφων και 28 έδρες) και προβάλλει ως η ισχυρότερη πολιτική δύναμη.
Αντιθέτως το Δημοκρατικό Κόμμα υποχώρησε στο 24,40% (107 έδρες).
Υπό αυτά τα δεδομένα έχουν αρχίσει να κυκλοφορούν τα πρώτα σενάρια.
Ένα από αυτά είναι να δημιουργηθεί μια πιο ευρωσκεπτικιστική κυβέρνηση με τη σύμπραξη του Κινήματος των 5 Αστέρων με τη συμμαχία της Δεξιάς που θα μπορούσε να εξελιχθεί σε έναν ακόμα πονοκέφαλο για την ΕΕ.
Άλλο σενάριο θέλει σύμπραξη της Δεξιάς και της Αριστεράς, αν και φαντάζει απίθανο, ή ακόμα και σύμπραξη του Κινήματος των 5 Αστέρων με τη Λέγκα του Βορρά του Salvini, αν και οι δύο επικεφαλής των κομμάτων απέρριπταν το ενδεχόμενο.
Σε κάθε περίπτωση αυτό που μεταφέρουν ολοένα και περισσότεροι πολιτικοί αναλυτές είναι ότι ο μεγάλος κερδισμένος είναι το Κίνημα των 5 Αστέρων, χωρίς τη σύμπραξη του οποίου κανείς δεν θα μπορέσει να κυβερνήσει.
Πλέον, η ευθύνη μεταφέρεται στον Πρόεδρο της Ιταλίας να ξεμπλέξει το κουβάρι και τις επόμενες εβδομάδες να αποφασίσει σε ποιον θα εμπιστευτεί να δώσει τη «διερευνητική εντολή».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης