Τελευταία Νέα
Διεθνή

Φόβοι για «αδύναμο» ιταλικό κοινοβούλιο στις αγορές – «Καμπανάκι» από τους αναλυτές

tags :
Φόβοι για «αδύναμο» ιταλικό κοινοβούλιο στις αγορές –  «Καμπανάκι» από τους αναλυτές
Το οικονομικό μέλλον της Ιταλίας βραχυπρόθεσμα εξαρτάται από τις προσπάθειες σχηματισμού κυβέρνησης, αναφέρουν οι αναλυτές
Η εύθραυστη οικονομία της Ιταλίας ήταν ένας από τους μεγαλύτερους καταλύτες που επηρέασε τις ιταλικές εκλογές, με την ασθενή ασταθή ανάπτυξη και την ανεργία στο 11,1%, να είναι τα δύο θέματα που κυριάρχησαν στη συζήτηση προεκλογικά.
Η πλειονότητα των αναλυτών θεωρεί ότι η χώρα εισέρχεται σε παρατεταμένη περίοδο πολιτικής αστάθειας και αβεβαιότητας μετά τις χθεσινές βουλευτικές εκλογές καθώς το εκλογικό αποτέλεσμα δεν επιτρέπει σε κανένα κόμμα να σχηματίσει κυβέρνηση.
Τα συμπεράσματα της κάλπης είναι προφανή.
Οι ευρωσκεπτικιστές ήταν οι μεγάλοι νικητές στην Ιταλία ενώ αντιθέτως οι σοσιαλοδημοκράτες του Renzi ηττήθηκαν.
Το μεγάλο πρόβλημα της Ιταλίας είναι ο σχηματισμός κυβέρνησης καθώς με βάση τα τωρινά δεδομένα δεν συγκεντρώνονται οι 316 ελάχιστες έδρες.
Ο μεγάλος γρίφος της επόμενης ημέρας είναι ο σχηματισμός κυβέρνησης στην Ιταλία.
Και όλα αυτά όταν το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) της χώρας για το τέταρτο τρίμηνο έδειξε ότι η οικονομία επεκτάθηκε κατά 0,3% από το προηγούμενο τρίμηνο.
Το τραπεζικό σύστημα της χώρας εξακολουθεί να επιβαρύνεται με μη εξυπηρετούμενα δάνεια ύψους άνω των 300 δισ. ευρώ.
Ο δείκτης χρέους προς το ΑΕΠ της Ιταλίας ανήλθε στο 133% το 2017, σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Μια κυβέρνηση υπό την ηγεσία του Κινήματος των Πέντε Αστέρων "θα δυσκόλευε να ολοκληρωθεί βραχυπρόθεσμα η ευρωπαϊκή τραπεζική ένωση, καθώς θα ήταν αντίθετη με ορισμένους κανόνες που το γερμανο-γαλλικό μπλοκ θεωρεί αναγκαίους γι 'αυτό", δήλωσε ο Nicola Nobile, ανώτερος οικονομολόγος της Oxford Economics στο Μιλάνο.
"Όσον αφορά την ευρωπαϊκή οικονομική ολοκλήρωση, το αποτέλεσμα αυτό καθιστά τη διαδικασία ακόμη πιο αργή από ό, τι είχε ήδη γίνει".
"Το Κίνημα των Πέντε Αστέρων θα είναι ζωτικής σημασίας για κάθε πιθανή κυβέρνηση", δήλωσε η Silvia Merler, αναλυτής στο Bruegel.
"Θα αποδειχθούν υπεύθυνοι;
Θα επιλέξουν να ξεκινήσουν συνομιλίες με τους Δημοκρατικούς ή με τη Λίγκα του Βορρά;
Το οικονομικό μέλλον της Ιταλίας βραχυπρόθεσμα εξαρτάται από αυτό", πρόσθεσε.
"Οι αγορές πρέπει να αισθάνονται ένα μικρό τρόμο δισταγμού για το σχετικά υψηλό ποσοστό του κινήματος των Πέντε Αστέρων, αλλά νομίζω ότι αυτό που είναι αρνητικό είναι η ισχυρή αίσθηση ότι η Ιταλία έχει ένα αδύναμο κοινοβούλιο", δήλωσε ο Erik Jones, καθηγητής διεθνούς πολιτικής οικονομίας στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins της Μπολόνια.
"Έχει δοθεί μεγάλη έμφαση από τα διεθνή μέσα μαζικής ενημέρωσης στο γεγονός ότι το Κίνημα των 5 Αστέρων ήταν κατά του ευρώ και ίσως ζητήσει την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση", αναφέρει η Seema Shah της Principal Global Investors.
"Εντούτοις, αυτό που έχουμε δει τους τελευταίους μήνες είναι ότι έχουν απομακρυνθεί αρκετά σημαντικά από αυτή την άποψη."
Η ρητορική της επόμενης ημέρας, λοιπόν, είναι αυτή που θα κρίνει την πορεία των αγορών το επόμενο διάστημα, καταλήγει η ίδια.
Ο Wolfango Piccoli, επικεφαλής της εταιρείας παροχής συμβουλών Teneo Intelligence, ανέφερε ότι τα πρώτα αποτελέσματα δείχνουν "ένα κακοσχημμένο κοινοβούλιο χωρίς πλειοψηφία για ένα μεγάλο συνασπισμό, ενώ τα κόμματα εναντίον του ευρώ συγκέντρωσαν σχεδόν το 50% των ψήφων".
Ούτε η προοπτική νέων εκλογών είναι πολύ ενθαρρυντική, σύμφωνα με αναλυτές όπως ο Francesco Clementi, καθηγητής του συγκριτικού δημοσίου δικαίου στο Πανεπιστήμιο της Περούτζια, ο οποίος δήλωσε ότι μια άλλη ψηφοφορία βάσει του νέου εκλογικού νόμου "θα έχει τα ίδια αποτελέσματα".
Από τη μεριά του, ο Matteo Ramenghi της UBS, εκτιμά ότι οι συζητήσεις για τον σχηματισμό της επόμενης ιταλικής κυβέρνησης θα είναι χρονοβόρες, συντηρώντας τη μεταβλητότητα και τη νευρικότητα των αγορών.
Αυτή η αβεβαιότητα θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τη δημοσιονομική πειθαρχία της χώρας, ασκώντας πιέσεις στους ιταλικούς τίτλους.
Ο Fabio Fois της Barclays, εκτιμά ότι θα σχηματιστεί ένας ευρύς και ετερόκλιτος συνασπισμός, ο οποίος δεν αναμένεται να εφαρμόσει ουσιαστικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.
Επίσης, εφιστά την προσοχή για αντιστροφή των προηγούμενων μεταρρυθμίσεων.

Citigroup: Μεγάλη νίκη των λαϊκιστών στις εκλογές της Ιταλίας - Πάνω από το 50% των ψήφων σε M5S και Lega

Τα κόμματα των λαϊκιστών συγκέντρωσαν πάνω από το 50% των ψήφων στις ιταλικές εκλογές της Κυριακής, καταγράφοντας, σύμφωνα με τη Citigroup μια σαφή νίκη για τα δύο αντιευρωπαϊκά κόμματα, M5S και Lega.
Το M5S θα είναι το μεγαλύτερο κόμμα με ~ 32% (έναντι ~ 28% στις προεκλογικές δημοσκοπήσεις) και σχεδόν 50% στο Νότο.
Το βασικό κεντρο-αριστερό PD υπερέβη κατά πολύ το ~ 19% (έναντι ~ 23% στις δημοσκοπήσεις), μόνο ελαφρώς μπροστά από τη δεξιά Lega (~ 17,5% έναντι 13%).
Η Lega εξέπληξε με την επίδοσή της, ξεπερνώντας το κεντροδεξιό Forza Italia (~ 14% έναντι 16,5%).
Ο συνολικός κεντροδεξιός συνασπισμός κέρδισε ~ 37% των ψήφων (σε γενικές γραμμές όπως αναμενόταν).
Σύμφωνα με τις προκαταρκτικές προβολές η κεντροδεξιά καταλαμβάνει 242-282 θέσεις στην Κάτω Βουλή, πολύ κάτω από την πλειοψηφία των 316 (και 127-147 θέσεις στη Γερουσία των 315 θέσεων).
Το M5S φαίνεται να κερδίζει 195-235 θέσεις στην Κάτω Βουλή, ενώ η κεντροαριστερά θα έχει 108-148 και το αριστερό LeU 12-14.
Εάν επιβεβαιωθεί αυτό το σενάριο κανένα ενιαίο κόμμα δεν θα συγκεντρώσει πλειοψηφία, αφήνοντας το σχήμα της επόμενης κυβέρνησης αβέβαιο, παρατηρεί η Citigroup.  
Οι επίσημες κυβερνητικές διαπραγματεύσεις θα αρχίσουν μόνο στα τέλη Μαρτίου.
Η Citigroup όμως, εξακολουθεί να βλέπουμε τον κίνδυνο μιας άλλης εκλογής βραχυπρόθεσμα ως αρκετά χαμηλό.
Η κεντροδεξιά φαίνεται πολύ μακριά από την απόλυτη πλειοψηφία για να κερδίσει την εντολή να διαμορφώσει την κυβέρνηση, κατά την άποψή της.
Θεωρεί ότι είναι πιθανότερο αυτό να συμβεί στο M5S, το οποίο κρίνει ότι είναι πιο πρόθυμο να επιτύχει συμμαχίες με άλλα κόμματα από ότι γενικά εκτιμάται.
Μία αριστερή συμμαχία M5S-κέντρου είναι πιθανότερο από μια συμμαχία M5S-Lega κατά την άποψη της Citigroup.
Οι κίνδυνοι του δημοψηφίσματος για την έξοδο από το ευρώ παραμένουν περιορισμένοι, ακόμη και με μεγάλη παρουσία λαϊκιστικών κομμάτων στο κοινοβούλιο.
Η πολιτική αβεβαιότητα θα αυξηθεί, αλλά εκτιμά ότι η οικονομική ανάκαμψη είναι ανθεκτική σε κάποιες αυστηρότερες οικονομικές συνθήκες.
Ωστόσο, η σχέση μεταξύ Ρώμης και άλλων ευρωπαϊκών πρωτευουσών είναι πιθανό να γίνει πιο συγκρουσιακή, ειδικά σε περίπτωση κεντροδεξιάς κυβέρνησης υπό την ηγεσία της Lega.

Οριακές μεταβολές στις ευρωαγορές στον απόηχο των ιταλικών εκλογών - Στο +0,05% και τις 11.920 μονάδες ο DAX

Οριακές μεταβολές σημειώνουν σήμερα Δευτέρα (5/3) οι ευρωαγορές, με την Ιταλία να εισέρχεται σε παρατεταμένη περίοδο πολιτικής αστάθειας και αβεβαιότητας μετά τις χθεσινές βουλευτικές εκλογές, καθώς το εκλογικό αποτέλεσμα δεν επιτρέπει σε κανένα κόμμα να σχηματίσει κυβέρνηση.
Ειδικότερα, η αβεβαιότητα γύρω από το αποτέλεσμα των ιταλικών εκλογών ασκεί πιέσεις στον FTSE MIB, ο οποίος υποχωρεί κατά -0,51% στις 21.799,50 μονάδες, ενώ οριακή πτώση καταγράφει ο ευρπωαϊκός δείκτης STOXX Europe 600, και συγκεκριμένα στο -0,04% και τις 366,90 μονάδες.
Στη Γερμανία, ο δείκτης DAX καταγράφει οριακή άνοδο της τάξεως του +0,05% στις 11.920 μονάδες, την ίδια στιγμή που στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 ενισχύεται κατά +0,22% στις 5.147,65 μονάδες.
Σε ότι αφορά το Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 καταγράφει άνοδο της τάξεως του +0,42% στις 7.099,25 μονάδες, ενώ ανοδικά κινείται και ο δείκτης IBEX 35 στην Ισπανία, ο οποίος ενισχύεται κατά +0,30% στις 9.560 μονάδες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης