Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιαπωνία: Ελπίζουμε ο Trump να εγκαταλείψει τα σχέδιά του για επιβολή δασμών στις εισαγωγές αλουμινίου

Ιαπωνία: Ελπίζουμε ο Trump να εγκαταλείψει τα σχέδιά του για επιβολή δασμών στις εισαγωγές αλουμινίου
Η Ιαπωνική Ένωση Αλουμινίου τόνισε ότι η επιβολή των σχετικών δασμών θα έχει άμεση επίπτωση στην επιχειρηματική δραστηριότητα της χώρας
Την ελπίδα της να καταργήσει ο αμερικανός πρόεδρος, Donald Trump, τα σχέδιά του για επιβολή δασμών στις εισαγωγές αλουμινίου, εξέφρασε σήμερα (5/3) η Ένωση Αλουμινίου της Ιαπωνίας, καθώς όπως τονίζει μία τέτοια εξέλιξη θα έβλαπτε τις επιχειρήσεις της χώρας και θα προκαλούσε σημαντικές μεταβολές στις αγορές μετάλλων.
Την περασμένη εβδομάδα ο Trump δήλωσε ότι θα επιβάλει δασμό 25% στις εισαγωγές χάλυβα και 10% στις εισαγωγές αλουμινίου, ώστε να προστατευθούν οι παραγωγοί στις ΗΠΑ, γεγονός που θα μπορούσε να προκαλέσει την αντίποινα μεγάλων εμπορικών εταίρων, όπως είναι η Κίνα, η Ευρώπη και ο Καναδάς.
«Επιθυμούμε ο Trump να εγκατελίψει το σχέδιο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο εκτελεστικός διευθυντής της Ένωσης, Yoshihisa Tabata, προσθέτοντας εν συνεχεία ότι «οι ΗΠΑ είναι η δεύτερη μεγαλύτερη χώρα εξαγωγών μετά την Κίνα για τους ιαπωνικούς παραγωγούς αλουμινίου και οι υψηλότεροι δασμοί θα έχουν άμεση επίπτωση στην επιχειρηματική τους δραστηριότητα».
Η Ιαπωνία, η οποία παρήγαγε 2,07 εκατ. τόνους ελασματοποιημένου και εξωθημένου αλουμινίου το 2017, εξήγαγε περίπου 27 χιλ. τόνους στις ΗΠΑ από τις συνολικές εξαγωγές 243 χιλ. τόνων.
«Εάν επιβληθούν οι δασμοί, τα ιαπωνικά προϊόντα αλουμινίου χαμηλής απόδοσης θα αντικατασταθούν γρήγορα από τα αμερικανικά προϊόντα, ωστόσο τα προϊόντα υψηλοής απόδοσης θα χρειαστούν χρόνο ώστε να αντικατασταθούν», ανέφερε ο εκτελεστικός διευθυντής της Ένωσης, ενώ τόνισε εν συνεχεία ότι οι παραγωγοί και οι αγοραστές θα έρθουν αντιμέτωποι με απροσδόκητες αλλαγές στις τιμές του αλουμινίου.
Η Ένωση Αλουμινίου της Ιαπωνίας έχει εκφράσει και στο παρελθόν τις ανησυχίες της για την ενδεχόμενη επιβολή δασμών από τις ΗΠΑ, τονίζοντας τον Ιούλιο του 2017 ότι οποιαδήποτε εμπορική δράση των ΗΠΑ για τον περιορισμό των εισαγωγών μπορεί να προκαλέσει αλυσιδωτή αντίδραση αντιποίνων από άλλα έθνη.
«Εάν οι δασμοί των ΗΠΑ προκαλέσουν αντίποινα από άλλες χώρες και δημιουργήσουν έναν εμπορικό πόλεμο, η παραγωγή αλουμινίου θα συρρικνωθεί εν τέλει, καθώς οι παραγωγοί θα δημιουργούν προϊόντα μόνο για να καλύψουν την εγχώρια ζήτηση, γεγονός που θα ήταν εφιαλτικό», καταλήγει ο Tabata.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης