Τελευταία Νέα
Διεθνή

Απαντάει η ΕΕ στους δασμούς του Trump - Στόχος αμερικανικά προϊόντα... ουίσκι, μοτοσικλέτες και μπλούζες!

Απαντάει η ΕΕ στους δασμούς του Trump - Στόχος αμερικανικά προϊόντα... ουίσκι, μοτοσικλέτες και μπλούζες!
Οι εισαγωγές προϊόντων που θα επηρεαστούν είναι ύψους... 2,8 δισ. ευρώ
Η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζεται να επιβάλει δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα, δηλαδή μπλουζάκια, ουίσκι και μοτοσικλέτες, εάν ο Αμερικανός πρόεδρος Donald Trump προχωρήσει στο σχέδιο του να επιβάλει δασμούς της τάξεως του 25% στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου.
Η ΕΕ επιδιώκει να επιβάλει εισφορά για ένα φάσμα καταναλωτικών, αγροτικών και χαλυβουργικών προϊόντων που εισάγονται από τις Η.Π.Α., σύμφωνα με κατάλογο που καταρτίστηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και αποκτήθηκε από το Bloomberg.
Η Επιτροπή, το εκτελεστικό σκέλος της ΕΕ, συζήτησε τα μέτρα με εκπροσώπους των κυβερνήσεων του μπλοκ σε συνεδρίαση τη Δευτέρα το απόγευμα στις Βρυξέλλες.
Ο κατάλογος της ΕΕ στοχεύει στις εισαγωγές από τις Η.Π.Α., όπως πουκάμισα, τζιν, καλλυντικά και άλλα καταναλωτικά αγαθά, αλλά και μοτοσικλέτες και σκάφη αναψυχής αξίας περίπου 1 δισ. ευρώ.
Επίσης, θα επιβάλει δασμούς σε χυμούς πορτοκαλιού, ουίσκι bourbon, καλαμπόκι και άλλα γεωργικά προϊόντα συνολικού ύψους 951 εκατομμυρίων ευρώ και το χάλυβα και άλλα βιομηχανικά προϊόντα αξίας 854 εκατομμυρίων ευρώ.
Μάλιστα, συγκεκριμένες μάρκες εμπεριέχονται στο προσχέδιο των Βρυξελλών, που είναι έτοιμο να ενεργοποιηθεί μόλις η αμερικανική πλευρά ξεκινήσει την επιβολή των νέων ποσοστών αυξημένης φορολόγησης.
Υπενθυμίζεται εδώ ότι ο Trump ανακοίνωσε ότι θα επιβάλει υψηλούς και αυστηρούς δασμούς στα εισαγόμενα προϊόντα χάλυβα και αλουμινίου.
Υποστήριξε, μάλιστα ότι οι εισαγωγές με χαμηλή φορολογία στις Ηνωμένες Πολιτείες καταστρέφουν τις αμερικανικές επιχειρήσεις και τις θέσεις εργασίας, προκαλώντας τη σφοδρή αντίδραση της Κομισιόν.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, ο Αμερικανός Πρόεδρος προχωρά σε μία άκρως επιθετική πολιτική για να ενισχύσει την εσωτερική παραγωγή και να δημιουργήσει θεαματικά υψηλό αριθμό θέσεων εργασίας, αλλά ήδη έχει προκαλέσει οξείες αντιδράσεις.
Ο Πρόεδρος της Κομισιόν, J. C. Juncker έχει προειδοποιήσει ότι η Ευρώπη δεν θα περιοριστεί σε ρόλο θεατή και δεν θα καθίσει με τα χέρια σταυρωμένα με την αντίδρασή να καταγράφεται με ταχείς ρυθμούς.
Όπως αναφέρουν οι αναλυτές, η επιβολή δασμών θα έχει αρνητικές συνέπειες στις σχέσεις της Αμερικής με τους συμμάχους και τους εταίρους της.
Ηδη η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει καταρτίσει τον σχετικό κατάλογο, καθώς η επιβολή δασμών θέτει σε κίνδυνο χιλιάδες θέσεις εργασίας στην Ευρώπη.
Για αντίποινα μίλησαν Ιαπωνία και Κίνα.
Η σκληρότερη αντίδραση ήρθε από τον Καναδά, που αγοράζει περίπου το 50% του αμερικανικού χάλυβα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης