Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νευρικότητα και μεικτά πρόσημα στη Wall Street

tags :
Νευρικότητα και μεικτά πρόσημα στη Wall Street
Νευρικότητα και μεικτά πρόσημα στη Wall Street
Νευρικότητα επικράτησε σήμερα (12/3/2018) η Wall Street, με τον Dow Jones να βρίσκεται υπό πίεση και τον S&P 500 να δυσκολεύεται να συγκρατήσει τα κέρδη του, παρά τα ισχυρά στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή (9/3) για την αγορά εργασίας των ΗΠΑ, τα οποία βοήθησαν να μετριαστούν οι ανησυχίες για μια υπερβολικά «επιθετική» αύξηση των επιτοκίων.
O Dow Jones Industrial average υποχώρησε κατά 0,62% στις 25.178,82 μονάδες, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν ότι θα μπορούσε να αναπτυχθεί εμπορικός πόλεμος μετά την επιβολή δασμών στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμίνιου από τον πρόεδρο των ΗΠΑ D. Trump.
O S&P 500 σημείωσε πτώση 0,13% στις 2.783,02 μονάδες, ενώ ο Nasdaq σημείωσε άνοδο κατά 0,36% υψηλότερα, στις 7.588,33 μονάδες.
Πιέσεις στον Dow άσκησε η μετοχή της Boeing, που υποχλωρησε κατά 2,9% στα 344,23 δολάρια, με το sell-off να ακολουθεί ένα αδιάκοπο «ράλι» 16 μηνών.
Την ίδια ώρα, μια επιβράδυνση στην αύξηση των μισθών αύξησε τις προσδοκίες για μια αργή επιτάχυνση στον πληθωρισμό, ενισχύοντας τις προσδοκίες ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed) θα μπορούσε ενδεχομένως να απέχει από μια υπερβολικά επιθετική προσέγγιση ως προς τις αυξήσεις των επιτοκίων.
Ειδικότερα, οι θέσεις εργασίας αυξήθηκαν κατά 313.000 τον Φεβρουάριο, εμφανίζοντας τη μεγαλύτερη άνοδο από τον Ιούλιο του 2016, έναντι των προβλέψεων των οικονομολόγων, που έκαναν λόγο για 200.000 νέες θέσεις εργασίας.



Η Fed αναμένεται να συνεδριάσει την επόμενη εβδομάδα, με την αγορά να εκτιμά ότι η κεντρική τράπεζα θα προβεί στην πρώτη της αύξηση των επιτοκίων για το 2018.
Σύμφωνα με το εργαλείο FedWatch της CME Group, οι προσδοκίες για μια αύξηση των επιτοκίων στη συνεδρίαση αυτού του μήνα διαμορφώνονται στο 86%.
Το ελληνικό ETF GREK ενισχύθηκε κατά 1,068%, διαπραγματευόνενο στα 10,49 δολάρια, ενώ η απόδοση του 10ετούς ομολόγου των ΗΠΑ κινείται ελαφρώς πτωτικά, στο 2,86%.
Πάνω από τις 15 μονάδες έκλεισε σήμερα ο δείκτης CBOE Volatility Index (VIX) για τον δείκτη S&P 500 στη Wall Street, σηματοδοτώντας μία αύξηση της μεταβλητότητας.
Ο «δείκτης φόβου» ενισχύθηκε κατά 6,69%, κλείνοντας στις 15,62 μονάδες.
Βέβαια, η τιμή του δείκτη δεν αποτυπώνει έναν «πανικό», καθώς βρίσκεται λίγο υψηλότερα από τις «φυσιολογικές» τιμές (μεταξύ 11 και 13 μονάδων).
Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου 2018, ο δείκτης εκτοξεύτηκε πάνω από τις 30 μονάδες, από 15 που διαπραγματευόταν ως εκείνη τη στιγμή, ως απόρροια της «ελεύθερης πτώσης» -άνω του 4% στους κύριους χρηματιστηριακούς δείκτες της Νέας Υόρκης.
Ο VIX λαμβάνει υπόψη τα δικαιώματα προαίρεσης (options prices) για να υπολογίσει την κίνηση του S&P 500 τις επόμενες 30 ημέρες, με μία αύξηση του δείκτη συνεπάγεται και αύξηση της αβεβαιότητας στο επενδυτικό κοινό.
Το ιστορικό χαμηλό του δείκτη, το οποίο σημειώθηκε τον περασμένο Ιούλιο, είναι 8,84 μονάδες.

Οι μετοχές με την μεγαλύτερη άνοδο και την μεγαλύτερη πτώση στο δείκτη Dow Jones



Οι μετοχές με την μεγαλύτερη άνοδο και την μεγαλύτερη πτώση στο δείκτη S&P 500



Οι μετοχές με την μεγαλύτερη άνοδο και την μεγαλύτερη πτώση στο δείκτη Nasdaq



Μακροοικονομία

Στα μακροοικονομικά νέα της ημέρας, αύξηση της τάξεως του 12% -σε ετήσια σύγκριση- καταγράφηκε στο δημοσιονομικό έλλειμμα των Ηνωμένων Πολιτειών για τον Φεβρουάριο του 2018, καθώς διαμορφώθηκε στα 215 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το αμερικανικό Γραφείο Προϋπολογισμού.
Για τους πρώτους πέντε μήνες του οικονομικού έτους (αρχίζει κάθε Οκτώβριο), το συνολικό έλλειμμα για τον προϋπολογισμό ανέρχεται σε 391 δισ. δολάρια, επίδοση κατά 40 δισ. υψηλότερη σε σύγκριση με ένα χρόνο νωρίτερα.
Τα έσοδα υποχώρησαν κατά 9% τον Φεβρουάριο 2018, ενώ, παράλληλα, τα έσοδα ενισχύθηκαν κατά 7 δισεκ. δολάρια, κυρίως λόγω των φονικών τυφώνων που χτύπησαν τη χώρα, το περασμένο φθινόπωρο.
Η Ουάσιγκτον έχει προβλέψει συνολικό δημοσιονομικό έλλειμμα ύψους 833 δισεκ. για το οικονομικό έτος Σεπτέμβριος 2017-Σεπτέμβριος 2018, έναντι αντίστοιχης επίδοσης 666 δισ. δολαρίων, ένα χρόνο νωρίτερα.
Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων για τις Ηνωμένες Πολιτείες αποτελούν ακόμη ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για την πρόβλεψη μίας οικονομικής ύφεσης, αναφέρει σε έρευνά της η Ομοσπονδιακή Τράπεζα (Federal Reserve, Fed) του Σαν Φρανσίσκο, εστιάζοντας, ιδιαίτερα, στα spreads των αποδόσεων μεταξύ του 2ετούς και του 10ετούς χρεογράφου.
Όπως αναφέρεται, μία υψηλότερη καμπύλη αποδόσεων για το 10ετές ομόλογο, σε σύγκριση με τα χρεόγραφα βραχυπρόθεσμου δανεισμού, είναι χαρακτηριστική σε μια οικονομία που αναπτύσσεται.
Μια αναστροφή, ωστόσο, των παραπάνω -δηλαδή εάν η απόδοση του 2ετούς είναι υψηλότερη από την απόδοση του 10ετούς- «προβλέπει αξιόπιστα» μία χαμηλή μελλοντική αύξηση της παραγωγής και αναδεικνύει μία μεγάλη πιθανότητα ύφεσης.
Η παραπάνω «σχέση» έχει προβλέψει με επιτυχία κατά το παρελθόν εννέα φορές την ύφεση, με μόνο μία «αποτυχία», το 1960, επισημαίνεται.
Οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό κινήθηκαν υψηλότερα τον περασμένο μήνα, με μια από τις μετρήσεις να σκαρφαλώνει στο υψηλότερο επίπεδο του τελευταίου έτους, σύμφωνα με έρευνα της Fed Νέας Υόρκης.
Η έρευνα για τις προσδοκίες των καταναλωτών έδειξε ότι οι προσδοκίες για το επίπεδο του πληθωρισμού μετά από ένα χρόνο αυξήθηκαν στο 2,83% από 2,71% τον Ιανουάριο.

Επιχειρήσεις

Στα εταιρικά νέα της ημέρας, ο πρόεδρος της Goldman Sachs Danid Solomon είναι ο μοναδικός υποψήφιος για την αντικατάσταση του CEO Lloyd Blankfein, μετά τη συνταξιοδότηση του Harvey Schwartz.
O συμπρόεδρος της Goldman Sachs και μοναδικός ανταγωνιστής του Solomon για τη θέση του CEO, θα παραιτηθεί τον Απρίλιο, όπως μεταδίδει το CNBC, γεγονός που καθιστά τον Solomon μοναδικό υποψήφιο για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας.
Να σημειωθεί ότι η θητεία του Blankfein στη θέση του CEO θα ολοκληρωθεί στα τέλη του 2018.
Η Lumentum Holdings ανακοίνωσε ότι θα εξαγοράσει την εταιρεία οπτικών Oclaro αντί 1,8 δισ. δολαρίων σε μετρητά και μετοχές .
Αναλυτές του τεχνολογικού κλάδου λένε ότι η Lumentum είναι η βασική πάροχος ενός βασικού εξαρτήματος της νέας τεχνολογίας FaceID της Apple, παρότι δεν έχει αναφερθεί δημόσια.
H Apple ανακοίνωσε ότι θα εξαγοράσει την Texture, μια εφαρμογή ψηφιακών περιοδικών.
Η συνδρομητική της υπηρεσία προσφέρει απεριόριστη πρόσβαση σε πάνω από 220 περιοδικά, μεταξύ των οποίων τα People, New Yorker, Vanity Fair, National Geographic και Vogue.
Οι όροι της συμφωνίας δεν έχουν γίνει γνωστή.

Αναλύσεις

Ανάπτυξη της τάξεως του 3% «βλέπει» για την οικονομία των Ηνωμένων Πολιτειών ο αναλυτής της αυστριακής Raiffeisen Bank International και «οικονομολόγος του μήνα» (Φεβρουάριος 2018) για το MarketWatch, Joerg Angelé, διαπιστώνοντας, ωστόσο, τον κίνδυνο «υπερθέρμανσης».
Παράλληλα, εκτιμά πως το ποσοστό ανεργίας θα υποχωρήσει περαιτέρω το επόμενο ‘έτος, στο 3,5%, από 4,1% αυτή την περίοδο.
Όπως δήλωσε στον οικονομικό ιστότοπο, είναι «πολύ αισιόδοξος» για την αμερικανική οικονομία σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο, αμφιβάλλοντας όμως για το αν ο ρυθμός ανάπτυξης είναι βιώσιμος.
«Η αμερικανική οικονομία αναπτύσσεται πλέον με ταχύτερο ρυθμό από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο του 1,5%.
Επίσης, η ανεργία βρίσκεται κάτω από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο του 5%.
Όλα τα οικονομικά μεγέθη “δείχνουν” υπερθέρμανση.
Η “φούσκα” κάποια στιγμή θα εκραγεί, δεν γίνεται να διαρκεί για πάντα.
Μετά τα μέσα του 2019, η οικονομία θα μειώσει ταχύτητα», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Προς το παρόν δεν εντοπίζεται κίνδυνος για επικείμενη ύφεση στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με τους επτά βασικούς οικονομικούς δείκτες που χρησιμοποιεί η Credit Suisse, με βάση την εμπορεία από προηγούμενες κρίσης της μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου.
Ειδικότερα, όπως φαίνεται και παρακάτω, στις έξι περιόδους ύφεσης που καταγράφηκαν από το 1973, παρατηρήθηκε προηγουμένως σημαντική πτώση της δραστηριότητας στην αγορά ακινήτων, τη μεταποίηση, σε συνδυασμό με υποχώρηση του πληθωρισμού, μείωση του ρυθμού δημιουργίας θέσεων εργασίας, πτώση στις αποδόσεις των κρατικών χρεογράφων, πτώση στα εταιρικά κέρδη και αύξηση των αθετήσεων πληρωμών σε δάνεια.
Σε ό,τι αφορά τα ομόλογα, να σχολιαστεί ότι ορισμένοι οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι η συνεχόμενη αύξηση που παρατηρείται στην απόδοση, αναμένεται να προκαλέσει κατάρρευση των χρηματιστηριακών αγορών.
Στα προαναφερθέντα οικονομικά μεγέθη, η ελβετική τράπεζα διαπιστώνει επί του παρόντος δυναμική συνεχόμενης βελτίωσης, με εξαίρεση τον πληθωρισμό, όπου η τάση είναι πιο «επίπεδη».
Αξίζει να σημειωθεί ότι σε αντίστοιχη έκθεση της Bank of America Merrill Lynch, η τράπεζα διαπίστωνε ότι 13 από τους 18 δείκτες που προμηνύουν οικονομική ύφεση και «bear» αγορά, έχουν ήδη «ενεργοποιηθεί».
Ένα πολύ μικρό μέρος των αμερικανικών εισαγωγών αντιπροσωπεύουν τα προϊόντα τα οποία πλέον φέρουν τους δασμούς της διοίκησης Trump, με τις αγορές να αντιδρούν υπερβολικά στις εν λόγω αποφάσεις, σύμφωνα με την Goldman Sachs, η οποία προσπάθησε να σκιαγραφήσει το πως θα μοιάζει ο κόσμος εάν πράγματι ξεσπάσει εμπορικός πόλεμος.
Μέχρι στιγμής, η «θύελλα» που ξέσπασε στις αγορές, δεν έλαβε υπόψιν τις εξαιρέσεις του Καναδά, του Μεξικό και της Αυστραλίας.
Επίσης, οι περισσότεροι Ευρωπαίοι εμπορικοί «σύμμαχοι» εργάζονται σκληρά για να πάρουν και αυτοί εξαιρέσεις.
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι οι ανακοινωθέντες δασμο΄θ καλύπτουν μόνο ένα πολύ μικρό μερίδιο του εμπορίου των ΗΠΑ.
Στο διάγραμμα που ακολουθεί η Goldman δείχνει ότι οι σχετικές εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου στις ΗΠΑ αποτελούν μόνο το 1,8% των συνολικών εισαγωγών αγαθών, ενώ θα αυξήσουν το μέσο τιμολόγιο εισαγωγών των ΗΠΑ κατά 0,3%.
Οι εμπορικοί εταίροι που πλήττονται περισσότερο είναι (δυνητικά) ο Καναδάς, η Βραζιλία και η Νότια Αφρική.
Αλλά ακόμη και για τον Καναδά, τα τιμολόγια θα καλύπτουν μόνο το 2,9% των συνολικών εξαγωγών αγαθών.
Αυτό που είναι πιο αξιοσημείωτο και εξηγεί την αρχική πανικοβλημένη αντίδραση της αγοράς είναι ότι οι δασμοί, σε συνδυασμό με την ευρύτερη συζήτηση για μεγαλύτερη προστασία των βιομηχανιών, αντιβαίνουν σε μια ευρεία ιστορική τάση προς περισσότερο ελεύθερο εμπόριο.
Υπενθυμίζεται ότι ο μέσος όρος του ισχύοντος δασμολογικού συντελεστή στις ΗΠΑ μειώθηκε από περίπου 20% στη δεκαετία του 1930 σε μόλις 1½% τον τελευταίο καιρό.
Είναι το γεγονός ότι ο Trump πηγαίνει ενάντια σε αυτήν την τάση που προκάλεσε παγκόσμια οργή μεταξύ των εμπορικών εταίρων, πολλοί από τους οποίους έχουν υποσχεθεί να αντιδράσουν στις ΗΠΑ εάν δεν τους χορηγηθούν εξαιρέσεις.
Και ενώ οι απειλές δεν είναι μέχρι στιγμής πολύ συγκεκριμένες, τα αντίποινα φαίνεται ότι είναι πολύ πιθανό να συμβούν, σύμφωνα με την Goldman, η οποία πιστεύει ότι είναι πιθανό να ισχύουν τα τιμολόγια για πολλά αμερικανικά προϊόντα - συμπεριλαμβανομένων τζιν, ουίσκυ μπέρμπον και μοτοσικλέτες.
Αυτό συνοψίζεται στον παρακάτω πίνακα Goldman, ο οποίος προσδιορίζει και τους δύο που είναι πιο πιθανό να αντιδράσουν και πόσο σοβαρή είναι η απάντηση:
Σύμφωνα με τον Jan Hatzius της Goldman Sachs, "τα καθαρά εμπορικά αποτελέσματα των ανακοινωθέντων δασμών και τα αναμενόμενα αντίποινα είναι πιθανό να είναι πολύ μικρά.
Για παράδειγμα, χρησιμοποιώντας εκτιμήσεις από την ιστορία, διαπιστώνουμε ότι οι ανακοινωθέντες δασμοί θα οδηγήσουν σε πτώση κατά μόλις 0,2%, εάν εξαιρεθούν ο Καναδάς και το Μεξικό και κατά 0,4% εάν περιληφθούν".
Αλλά αυτό, σημειώνει ο οικονομολόγος της Goldman, επικεντρώνεται στενά στις εμπορικές επιπτώσεις και αγνοεί τις ευρύτερες μακροοικονομικές επιπτώσεις του προστατευτισμού.
Προσθέτει ότι το μακροοικονομικό κόστος θα αυξηθεί σημαντικά εάν κλιμακωθεί ο εμπορικός πόλεμος.
Ένας σοβαρός εμπορικός πόλεμος - στον οποίο ο καθένας επιβάλλει δασμούς σε όλους τους άλλους - οδηγεί σε υψηλότερο παγκόσμιο πληθωρισμό, σε αυστηρότερη νομισματική πολιτική και βραδύτερη ανάπτυξη.
Η συρρίκνωση αυτή ενισχύεται εάν οι τιμές των μετοχών μειωθούν σε ολόκληρο τον κόσμο: οι χρηματοοικονομικές συνθήκες αποτελούν σημαντικό κανάλι για αρνητικές επιπτώσεις.
Οι ανοικτές οικονομίες με εμπορικά πλεονάσματα - όπως η ευρωζώνη - πλήττονται περισσότερο σε αυτό το σενάριο.
Δασμοί από τις ΗΠΑ χωρίς αντίποινα.
Σε αυτό το σενάριο το επιτόκιο και η συναλλαγματική ισοτιμία θα ανταποκριθούν ενδογενώς στους δασμούς, αλλά οι τιμές των μετοχών παραμένουν αμετάβλητες.
Εφόσον οι εμπορικοί εταίροι της δεν αντιτάσσονται - οι δασμοί των εισαγωγών στις ΗΠΑ έχουν μικρές θετικές επιπτώσεις στο πραγματικό ΑΕΠ των ΗΠΑ (σενάριο 1).
Η αύξηση των τιμών εισαγωγών μειώνει τις εισαγωγές, γεγονός που ενισχύει την εγχώρια παραγωγή και επομένως το ΑΕΠ.
Η άνοδος της ανάπτυξης είναι αρκετή για να αντισταθμίσει τις αρνητικές επιπτώσεις από τον υψηλότερο πληθωρισμό, γεγονός που οδηγεί σε υψηλότερα επιτόκια και ισχυρότερο δολάριο.
- Ένας εμπορικός πόλεμος επικεντρωμένος στις ΗΠΑ.
Σε αυτό το σενάριο οι δασμο΄θ των ΗΠΑ οδηγούν σε αντίποινα από τους εμπορικούς εταίρους και σε περαιτέρω αυξήσεις των τιμολογίων των ΗΠΑ.
Οι δασμοί σε όλο το εμπόριο προς και από τις ΗΠΑ θα αυξηθούν κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ δεν αποκλείεται η ΕΕ και η Κίνα να θέσουν ένα κοινό συντελεστή δασμού εναντίον των αμερικανικών εισαγωγών, αλλά δεν θα δημιουργήσουν εμπορικούς φραγμούς μεταξύ τους.
Όλοι χάνουν σε εμπορικό πόλεμο (σενάριο 2).
Οι επιπτώσεις είναι τώρα αρνητικές για τις ΗΠΑ, καθώς οι δασμοί επιβραδύνουν τις αμερικανικές εξαγωγές, ο πληθωρισμός παραμένει υψηλότερος από ό, τι στην βασική γραμμή χωρίς δασμούς, η Fed αυξάνει τα επιτόκια ελαφρώς πιο γρήγορα και το δολάριο ενισχύεται περισσότερο.
Τα αντίποινα των εμπορικών εταίρων εμποδίζουν τις αρνητικές εμπορικές επιπτώσεις των τιμολογίων των ΗΠΑ, αλλά η ανάπτυξη παραμένει χαμηλότερη λόγω των υψηλότερων επιτοκίων.
Έτσι, τα αποτελέσματα παραμένουν πολύ μικρά ακόμη και για δασμό 5% σε όλες τις συναλλαγές από και προς τις ΗΠΑ.
- Ένας ήπιος παγκόσμιος εμπορικός πόλεμος.
Υποθέτουμε ότι κάθε χώρα επιβάλλεται δασμός 5% σε όλους τους άλλους.
Για παράδειγμα, η ΕΕ θέτει ένα δασμό εναντίον της Κίνας ως απάντηση στα τιμολόγια χάλυβα των ΗΠΑ, σε μια προσπάθεια να αποτραπεί η ροή κινεζικού χάλυβα στην Ευρώπη.
Το παγκόσμιο κόστος του προστατευτισμού αυξάνεται κυρίως όταν ξεσπάει ένας σοβαρός εμπορικός πόλεμος, όπου οι δασμοί αυξάνονται παντού (σενάριο 3).
Ο παγκόσμιος πληθωρισμός τώρα αυξάνεται λίγο περισσότερο, επιβαρύνοντας τις παγκόσμιες καταναλωτικές δαπάνες και αναγκάζοντας τις κεντρικές τράπεζες να αυξήσουν τα επιτόκια.
Οι ανοιχτές οικονομίες και οι χώρες με εμπορικά πλεονάσματα επηρεάζονται περισσότερο, ιδιαίτερα στην Ευρώπη.
Αυτό συμβαδίζει με την άποψη ότι η ευρωζώνη έχει να χάσει πολλά από έναν εμπορικό πόλεμο.
- Ένας παγκόσμιος εμπορικός πόλεμος με sell off μετοχών.
Οι παγκόσμιες αγορές μετοχών θα μειωθούν κατά 10%.
Το κόστος ενός εμπορικού πολέμου αυξάνεται περαιτέρω εάν οι αγορές στοιχείων ενεργητικού κινδύνου υποχωρήσουν (σενάριο 4).
Η πτώση των τιμών των μετοχών ενισχύει τις αρνητικές επιπτώσεις του εμπορικού πολέμου.
Όπως θα περίμενε κανείς, η αρνητική ανταπόκριση της αγοράς έχει πιο σοβαρές συνέπειες σε χώρες με μεγάλες αγορές μετοχών, ιδιαίτερα στις ΗΠΑ, και το δολάριο αρχίζει να αποδυναμώνεται σε αυτό το σενάριο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης