Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ρωσία: Πόσο μπορεί να παραμείνει στην εξουσία ο Putin; - Οι τρεις επιλογές του…

tags :
Ρωσία: Πόσο μπορεί να παραμείνει στην εξουσία ο Putin; - Οι τρεις επιλογές του…
Θεωρείται βέβαιο πως ο Putin θα είναι ο νικητής των προεδρικών εκλογών της 18ης Μαρτίου
Η νίκη του νυν προέδρου της Ρωσίας, Vladimir Putin στις προεδρικές εκλογές της 18ης Μαρτίου θα πρέπει να θεωρείται κάτι παραπάνω από δεδομένη.
Για αυτό και το ερώτημα με το που θα γίνουν γνωστά τα εκλογικά αποτελέσματα, είναι πόσο καιρό ακόμα ο Putin θα συνεχίσει να μονοπωλεί την εξουσία στη Ρωσία.
Εδώ και 18 χρόνια ο Putin διατηρεί τα ηνία της εξουσίας.
Σύμφωνα με το ρωσικό Σύνταγμα, η παραμονή στο προεδρικό αξίωμα δεν μπορεί να ξεπεράσει τις δύο συνεχόμενες θητείες.
Ήδη το 2008 ο Putin έφυγε από την προεδρία της Ρωσίας αναλαμβάνοντας την πρωθυπουργία για τέσσερα χρόνια προκειμένου με αυτόν τον τρόπο να καταφέρει να επανέλθει στο προεδρικό αξίωμα.
Με την επικράτηση του στις προεδρικές εκλογές της 18ης Μαρτίου η θητεία του Putin θα διαρκέσει έως το 2024, αλλά από εκεί και πέρα αρχίζουν τα προβλήματα.
Τόσο για τον ίδιο τον Putin όσο και για τη Ρωσία.
«Η ρωσική πολιτική σκηνή εισέρχεται σε μια νέα φάση.
Οι συζητήσεις εντός της κυβερνητικής ελίτ δεν εστιάζουν στην επόμενη φάση της εποχής του Putin αλλά στο τι θα συμβεί μετά την εποχή του Putin» αναφέρει στο Reuters ο Gleb Pavlosky, πρώην σύμβουλος του Κρεμλίνου.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Vygaudas Usackas, πρέσβης της ΕΕ στη Ρωσία έως τον περασμένο Οκτώβριο, ο οποίος υποστηρίζει πως είναι πολλές οι προκλήσεις για τη ρωσική πολιτική σκηνή.
«Πρόκειται για μια εξαιρετικά επικίνδυνη στιγμή για το σύστημα» επισημαίνει ο Usackas.

Οι επιλογές του Putin
Ο Putin δεν έχει και πολλές επιλογές
Είτε θα παραδώσει την εξουσία σε ένα πολιτικό πρόσωπο της εμπιστοσύνης του προκειμένου να επανέλθει στην προεδρία (όπως ήδη έπραξε το 2008), είτε θα ακολουθήσει το παράδειγμα του Xi Jinping, ο οποίος άλλαξε το Σύνταγμα όσον αφορά τους περιορισμούς στις διαδοχικές θητείες είτε θα παραδώσει τα «κλειδιά» της Ρωσίας στον επόμενο «εκλεκτό», όπως εν πολλοίς έπραξε ο Boris Yeltsin το 2000.
Κάθε μία από αυτές τις επιλογές συνεπάγεται κόστος για τον Putin, ωστόσο η αβεβαιότητα ως προς τις επόμενες κινήσεις του είναι βασική πηγή ανησυχίας περί ενδεχόμενης αποσταθεροποίησης της Ρωσίας για την κυβερνώσα ελίτ, τους πολιτικούς και επιχειρηματίες που βρίσκονται στο περιβάλλον του Putin.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, ο Putin δεν έχει ακόμα κανένα πλάνο για το τι θα πράξει με το τέλος της θητείας του, την ώρα που το ενδεχόμενο και μόνο της αποχώρησης του δημιουργεί ένα κενό εξουσίας που κανείς δεν μπορεί να φανταστεί πως και από ποιον θα αναπληρωθεί.
«Δεν υπάρχει καμία συζήτηση στους διαδρόμους για τη διαδοχή τους.
Είναι σαν ο κόσμος να γνωρίζει ότι ο Putin θα μείνει για πάντα στην προεδρία» ανέφερε στο Reuters κυβερνητική πηγή.
Ο Putin διαθέτει την αναγκαία πλειοψηφία στην Άνω και στην Κάτω Βουλή προκειμένου να αλλάξει το Σύνταγμα και να ανοίξει το δρόμο για περαιτέρω προεδρικές θητείες, αλλά έχει δεσμευτεί ότι δεν σκοπεύει να αλλάξει το Σύνταγμα για να παραμείνει στην εξουσία.
Άλλωστε πολλοί υποστηρίζουν πως εάν πράξει κάτι τέτοιο, θα κατηγορηθεί ότι γυρνά την πλάτη του στη Δημοκρατία.
Πιθανότερο ενδεχομένως θεωρείται να κάνει ότι έκανε το 2008, όταν πέρασε στην πρωθυπουργία, διορίζοντας στον «πιστό» Medvedev την προεδρία, την οποία ξαναπήρε μετά την τετραετία.
Ενδεχομένως, το σενάριο αυτό και να επαναληφθεί μελλοντικά.
Αλλά υπάρχει ένα ζήτημα που δεν είναι άλλο από την ηλικία του.
Το 2024 ο Putin θα είναι 71 ετών και όταν θα κληθεί να επιστρέψει στην εξουσία θα είναι 77, μια και η προεδρική θητεία έχει διάρκεια 6 ετών.
Η τρίτη επιλογή του είναι να ορίσει το διάδοχο του.
Ο οποίος θα πρέπει συν τοις άλλοις να προστατεύσει τα συμφέροντα της σημερινής κυβερνώσας ελίτ.
Από το Κρεμλίνο διαμηνύεται κατηγορηματικά πως ο Putin δεν έχει επιλέξει κανέναν για να τον διαδεχθεί, αν και στα ρωσικά ΜΜΕ διακινούνται διάφορα ονόματα όπως του Igor Sechin, επικεφαλής της Rosneft, του υπουργού Άμυνας, Sergei Shoigu ή του δημάρχου της Μόσχας Sergei Sobyanin.
Άλλωστε το να ορίσει από τώρα το διάδοχο του ο Putin θα ήταν εξαιρετικά επικίνδυνο για τον ίδιο, καθώς θα κινδύνευε να χάσει όλη την επιρροή του και να καταλήξει μαριονέτα.
Ίσως αυτή η επιλογή να ήταν και η πιο επικίνδυνη για τον Putin.
«Όσο περισσότερο παραμένει στην εξουσία, τόσο πιο δύσκολο είναι να φύγει.
Πώς μπορεί να εγκαταλείψει ένα τόσο περίπλοκο σύστημα, το οποίο στην ουσία είναι το προσωπικό του project» διερωτάται ο Andrei Kolesnikov, από το Carnegie Moscow Center.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης