Τελευταία Νέα
Διεθνή

Συγκρατημένη άνοδος στη Wall Street, καθώς υποχωρούν οι ανησυχίες για μια «επιθετική» Fed

Συγκρατημένη άνοδος στη Wall Street, καθώς υποχωρούν οι ανησυχίες για μια «επιθετική» Fed
Με οριακή άνοδο άνοιξε η Wall Street, καθώς υποχωρούν οι ανησυχίες για έναν εμπορικό πόλεμο
Με συγκρατημένη άνοδο άνοιξε σήμερα (14/3/2018) η Wall Street, καθώς υποχωρούν οι ανησυχίες για έναν εμπορικό πόλεμο, ενώ τα πρόσφατα οικονομικά στοιχεία μετρίασαν τους φόβους για μια «επιθετική» αύξηση των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed).
Περί τις 15:30, ο Dow Jones Industrial average ενισχυόταν κατά 0,3% στις 25.087 μονάδες, ο S&P 500 σημείωνε άνοδο 0,2% στις 2.771 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κινείτο κατά 0,2% υψηλότερα, στις 7.524 μονάδες.

Οι δείκτες της Wall προέρχονται από μια ιδιαίτερα νευρική συνεδρίαση, κατά την οποία η αποπομπή του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Rex Tillerson, επισκίασε τα θετικά στοιχεία για τον αμερικανικό πληθωρισμό.
Οι επενδυτές παρακολουθούν με προσοχή τα στοιχεία για τον πληθωρισμό, προσπαθώντας να αναζητούν ενδείξεις σχετικά με τις επόμενες κινήσεις νομισματικής πολιτικής της Fed.
Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ αναμένεται ευρέως να ανακοινώσει την πρώτη αύξηση επιτοκίων για το 2018 στη συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας.
Τα χθεσινά στοιχεία έδειξαν ότι οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 0,2% τον Φεβρουάριο του 2018 σε μηνιαία βάση, σημειώνοντας επιβράδυνση σε σχέση την αύξηση 0,5% του Ιανουαρίου.
Τα στοιχεία μετρίασαν τις ανησυχίες για μια σοβαρή επιτάχυνση του πληθωρισμού, που θα μπορούσε να αναγκάσει τη Fed στην υιοθέτηση μιας πιο «επιθετικής» στάσης αναφορικά με τις αυξήσεις των επιτοκίων.
Εν τω μεταξύ, στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα ήρθαν να ενισχύσουν αυτή την αισιοδοξία, καθώς δεν παρείχαν ενδείξεις για μια υπερθέρμανση της αμερικανικής οικονομίας ή για μια σημαντική επιτάχυνση του πληθωρισμού.
Ειδικότερα, οι τιμές παραγωγού των ΗΠΑ κατέγραψαν τον Φεβρουάριο του 2018 μια αύξηση ελαφρώς μεγαλύτερη των προσδοκιών, κατά 0,2%, έναντι της αύξησης 0,4% του Ιανουαρίου.
Αυτό ώθησε τη δωδεκάμηνη αύξηση του PPI στο 2,8% τον Φεβρουάριο, από 2,7% τον Ιανουάριο.
Από την πλευρά τους, οι οικονομολόγοι είχαν προβλέψει μια άνοδο του PPI κατά 0,1% σε μηνιαία βάση και 2,8% σε ετήσια.
Παράλληλα, ξεχωριστά στοιχεία έδειξαν ότι οι λιανικές πωλήσεις των ΗΠΑ υποχώρησαν για τρίτο συνεχόμενο μήνα τον Φεβρουάριο 2018, σε μια ένδειξη ότι η οικονομική ανάπτυξη θα μπορούσε να επιβραδυνθεί κατά το α’ τρίμηνο του έτους.
Ειδικότερα, οι λιανικές πωλήσεις μειώθηκαν κατά 0,1% τον περασμένο μήνα, ενώ οι οικονομολόγοι είχαν προβλέψει μια αύξηση των πωλήσεων κατά 0,3%.
Στα εταιρικά νέα, η μετοχή της Ford Motor Company ενισχύεται κατά 4%, καθώς η Morgan Stanley αναβάθμισε την αυτοκινητοβιομηχανία σε «overweight» από «underweight».
Την ίδια ώρα, η μετοχή της Qualcomm υποχωρεί κατά 1,8%, καθώς η Broadcom εγκατέλειψε το σχέδιο εξαγοράς της, ύψους 117 δισ. δολ.
Η απόφαση ελήφθη αφότου ο αμερικανός πρόεδρος, Donald Trump, μπλόκαρε το deal για λόγους εθνικής ασφάλειας.
Η μετοχή της Broadcom υποχωρεί κατά 1,9%.
Στο «μέτωπο» των εμπορευμάτων, ανοδικά κινείται το πετρέλαιο, «κόντρα» στη νέα άνοδο του σημειώθηκε στα αποθέματα αμερικανικού αργού την προηγούμενη εβδομάδα.
Περί τις 16:00, το Brent ενισχυόταν κατά 0,2% με την τιμή του να διαμορφώνεται στα 64,8 δολ. ανά βαρέλι, την ίδια στιγμή που το αμερικανικό αργό καταγράφει άνοδο 0,4% στα 60,9 δολ. ανά βαρέλι.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης