Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΕΕ: Συμφωνία για τη μεταβατική περίοδο του Brexit μόνο εάν τηρηθούν οι δεσμεύσεις

ΕΕ: Συμφωνία για τη μεταβατική περίοδο του Brexit μόνο εάν τηρηθούν οι δεσμεύσεις
Μια συμφωνία για τη μεταβατική περίοδο της Brexit θα εξασφαλιστεί μόνο αν η Βρετανία τηρήσει τις δεσμεύσεις της για τα ιρλανδικά σύνορα και το Γιβραλτάρ, θα προειδοποιήσουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες την Theresa May
Μια συμφωνία για τη μεταβατική περίοδο της Brexit θα εξασφαλιστεί μόνο αν η Βρετανία τηρήσει τις δεσμεύσεις της για τα ιρλανδικά σύνορα και το Γιβραλτάρ, θα προειδοποιήσουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες τη βρετανίδα πρωθυπουργό, Theresa May, κατά τη Σύνοδο Κορυφής (22-23/3), όπως προκύπτει από προσχέδιο της τελικής δήλωσης, που επικαλείται σήμερα (21/3/2018) το Reuters.
Οι 27 ηγέτες, οι οποίοι θα συναντηθούν αύριο με τη May, θα εγκρίνουν την προσωρινή συμφωνία που επιτεύχθηκε από τους διαπραγματευτές της ΕΕ τη Δευτέρα, για μια μεταβατική περίοδο 21 μηνών, που θα βοηθήσει τις επιχειρήσεις να προσαρμοστούν ευκολότερα στο Brexit, τον Μάρτιο του 2019.
Μια γραπτή δήλωση που αντικατοπτρίζει αυτή την προσπάθεια αναδιατυπώθηκε καθώς η Ισπανία ζήτησε να προστατευτούν τα συμφέροντά της γύρω από το Γιβραλτάρ, το βρετανικό έδαφος στη νότια ακτή της, το οποίο θα εγκαταλείψει επίσης την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Donald Tusk, δήλωσε νωρίτερα ότι η Ισπανία συμφώνησε στη νέα διατύπωση.
Η Ιρλανδία εξέφρασε επίσης την επιθυμία να εξασφαλίσει ότι η Βρετανία θα ανταποκριθεί στις υποσχέσεις για την επίλυση προβλημάτων στα μεταξύ τους σύνορα.
Το κείμενο υπενθυμίζει στο Λονδίνο ότι η συμφωνία για τη μεταβατική περίοδο θα καταστεί νομικά δεσμευτική μόνον όταν συμφωνηθεί και επικυρωθεί ολόκληρη η συνθήκη για την έξοδο της Βρετανίας από το μπλοκ, πιθανότατα όχι πριν τις αρχές του 2019.
«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο χαιρετίζει τη συμφωνία που επετεύχθη από τους διαπραγματευτές σχετικά με τμήματα του νομικού κειμένου της Συμφωνίας Απόσυρσης, που καλύπτουν τα δικαιώματα των πολιτών, τον οικονομικό διακανονισμό, ορισμένα άλλα θέματα απόσυρσης και τη μεταβατική περίοδο», αναφέρει το προσχέδιο.
«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπενθυμίζει ότι άλλα ζητήματα εξακολουθούν να απαιτούν συμφωνία και οι διαπραγματεύσεις μπορούν να προχωρήσουν μόνο εφόσον τηρούνται πλήρως όλες οι δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί μέχρι σήμερα και χαιρετίζει εν προκειμένω τις γραπτές διαβεβαιώσεις της πρωθυπουργού May, ιδίως όσον αφορά την Ιρλανδία και τη Βόρεια Ιρλανδία», συνεχίζει.
«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ζητεί να γίνουν εντατικές προσπάθειες για τα εναπομείναντα ζητήματα απόσυρσης καθώς και για θέματα σχετικά με την εδαφική εφαρμογή της συμφωνίας απόσυρσης, ιδίως όσον αφορά το Γιβραλτάρ, και επαναλαμβάνει ότι τίποτα δεν έχει συμφωνηθεί μέχρι να συμφωνηθούν τα πάντα», καταλήγει το προσχέδιο.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης