Τελευταία Νέα
Διεθνή

Χαμένες στη μετάφραση ΕΕ και Τουρκία - Juncker προς Erdogan: Να επανεξεταστεί το θέμα των Ελλήνων στρατιωτικών

Χαμένες στη μετάφραση ΕΕ και Τουρκία - Juncker προς Erdogan: Να επανεξεταστεί το θέμα των Ελλήνων στρατιωτικών
Χαμένοι στην μετάφραση ΕΕ και Τουρκία - Χαμηλές προσδοκίες απο τη Σύνοδο στη Βάρνα
Αν και κανείς δεν περίμενε… θαύματα, με τις προσδοκίες για κάποια «σοβαρή» ανακοίνωση να είναι ιδιαίτερα χαμηλές, η Σύνοδος ΕΕ – Τουρκίας, τουλάχιστον, μπροστά στις κάμερες ήταν το λιγότερο… υποτονική.
Το εντυπωσιακό, βέβαια, έγκειται στο γεγονός ότι και ο Τούρκος πρόεδρος, R.T. Erdogan χαμήλωσε εξαιρετικά τους τόνους – σε σύγκριση με τις δηλώσεις του πριν από τη Σύνοδο- μιλώντας για «σφοδρή επιθυμία» βελτίωσης των σχέσεων μεταξύ της χώρας του και της Ένωσης.
Περισσότερο επιθετικός και πρόθυμος να φέρει σε δύσκολη θέση τον πρόεδρο της Τουρκίας, εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Κομισιόν, J.C. Juncker, ο οποίος δεν παρέλειψε να ξεκαθαρίσει προς τον Erdogan ότι οι όποιες καλές σχέσεις της Τουρκίας με την Ένωση θα πρέπει να «περάσουν» από τη βελτίωση των διμερών σχέσεων με Ελλάδα και Κύπρο, ενώ τόνισε ότι θα πρέπει να επενεξετασθεί το ζήτημα των Ελλήνων στρατιωτών που κρατούνται στην Τουρκία.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, D. Tusk, περιορίστηκε στον θεσμικό του ρόλο, μιλώντας θεωρητικά για την ανάγκη η Τουρκία να επιλύσει ορισμένα θέματα (ελευθερία των θεσμών, εφαρμογή του διεθνούς δικαίου για τους αμάχους στη Συρία) προκειμένου να υπάρξει βελτίωση και των σχέσεών της με την ΕΕ.
Άλλωστε ο κ. Tusk στο τέλος της συνέντευξης και απαντώντας σε σχετική ερώτηση παραδέχθηκε ότι «εάν με ρωτάτε εάν λάβαμε αποφάσεις, η απάντηση είναι όχι.
Συζητήσαμε αλλά δεν καταλήξαμε σε κάποιες αποφάσεις».
Ο πρόεδρος της Τουρκίας στάθηκε περισσότερο στο θέμα του προσφυγικού και στην άμεση ανάγκη η ΕΕ να χορηγήσει στη χώρα του τρία δισ. ευρώ, υπενθυμίζοντας – πιθανώς μία έμμεση απειλή- ότι στην Τουρκία φιλοξενούνται αρκετά εκατ. πρόσφυγες, προσθέτοντας ότι «η Τουρκία έχει εκπληρώσει όλα τις δεσμεύσεις της.
Το ίδιο πρέπει να κάνει και η ΕΕ».
Επιπρόσθετα ζήτησε, με αρκούντως ευγενικό αλλά αποφασιστικό τρόπο, από ορισμένα κράτη - μέλη της Ένωσης να μην είναι τόσο επικριτικά απέναντι στην Τουρκία και να της συμπεριφέρονται με δίκαιο τρόπο.
Πάντως, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, οι Tusk και Juncker, στο περιθώριο της Συνόδου συζήτησαν με τον Erdogan για 20 λεπτά το θέμα που αφορά τους δύο Έλληνες αξιωματικούς, με τον Τούρκο πρόεδρο να αφήνει ανοικτό το «παράθυρο» για λύση, χωρίς, όμως, να δεσμευθεί.

Tusk: Ανησυχία για τη δραστηριότητα της Τουρκίας στο Αιγαίο και τη φυλάκιση πολιτών της ΕΕ

Οι Βρυξέλλες ανησυχούν σοβαρά για τις ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, δήλωσε απόψε από τη Βάρνα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου D. Tusk.
O D. Tusk εξέφρασε επίσης την ανησυχία του γιατί, όπως είπε, ορισμένες ενέργειες της Τουρκίας υπονομεύουν το κράτος δικαίου.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού δήλωσε επίσης ότι η ΕΕ και η Τουρκία επιθυμούν να διευρύνουν τη συνεργασία τους σε ότι αφορά το θέμα των ξένων τρομοκρατών μαχητών.
Από την πλευρά τους οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξέφρασαν στον πρόεδρο της Τουρκίας T. Erdoganν, την ανησυχία τους για τις τουρκικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στον κουρδικό θύλακα του Αφρίν της Συρίας.

Erdogan: Ευελπιστούμε ότι οι άσχημες στιγμές της σχέσης ΕΕ - Τουρκίας έχουν μείνει στο παρελθόν

Να αφήσουν πίσω τις άσχημες στιγμές στη σχέσης ΕΕ - Τουρκίας και να συνεχιστεί ο διάλογος ζήτησε ο πρόεδρος της γείτονος χώρα T. Erdogan στις δηλώσεις του μετά την ολολκλήρωση της Συνόδου Κορυφής στη Βάρνα.
Σύμδφωνα με τον κ. Erdogan "η Τουρκία επιθυμεί την επιτάχυνση των διαδικασιών ένταξης στην Ένωση.
Συζητήσαμε τρόπους βελτίωσης των σχέσεων ΕΕ - Τουρκίας.
Η Τουρκία κράτησε τις υποσχέσεις της τόσο σε ό,τι αφορά την καταπολέμηση της τρομοκρατίας όσο και στο θέμα της προσφυγικής κρίσης.
Συζητήσαμε την εκταμίευση των 3 δισ. ευρώ, καθώς μέχρι αυτή τη στιγμή έχουμε λάβει 1,8 δισ. ευρώ και ευελπιστούμε ότι τα 3 δισ. θα δωθούν.
Θα μας διευκόλυνε να λάβουμε αυτήν την επιπρόσθετη βοήθεια για να βοηθήσουμε τόσο τους πρόσφυγες όσο και τη δική μας προσπάθεια".
Στη συνέχεια ο T. Erdogan έθιξε το θέμα της βίζας στους Τούρκους πολίτες, τονίζοντας πως "δεν έχουν γίνει ακόμη κινήσεις από πλευράς ΕΕ.
Το θέμα της βίζας θα πρέπει να λυθεί ούτως ώστε οι Τούρκοι πολίτες να μην χάσουν την συμπάθειά τους προς την ΕΕ.
Επίσης έχει σημασία της μάχης κατά της τρομοκρατίας.
Η Τουρκία μάχεται κατά τρομοκρατικών ομάδων τόσο εντός όσο και εκτός των συνόρων της.
Ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας που διεξάγουμε δεν θα πρέπει να τυχαίνει μη ορθής κριτικής ενάντια στην Τουρκία.
Οι μάχες μας κατά της τρομοκρατίας θα συνεχίσουν.
Η ΕΕ είναι ένας στρατηγικός εταίρος της Τουρκίας, θα ήταν λάθος να απομονωθεί.
Είμαστε μια μεγάλη χώρα με νεαρό πληθυσμό. Έχουμε ιστορικές σχέσεις με την ΕΕ και έχουμε κοινά συμφέροντα.
Η ΕΕ θα πρέπει να πάψει να είναι τόσο επικριτική απέναντί μας, ιδιαίτερα κάποιες χώρες της ΕΕ.
Ζητώ από τα κράτη της ΕΕ να συμπεριφέρονται με τίμιο τρόπο.
Πάντα στηρίζουμε το να παραμείνουν ανοικτά τα κανάλια της επικοινωνίας.
Δεν φθάνει, όμως, να το λέμε. Θα πρέπει να κάνουμε και τα κατάλληλα βήματα.
Ζητώ από τα κράτη μέλη της ΕΕ να έρθουν να πολεμήσουν μαζί μας σε Συρία, Ιράκ, Αφγανιστάν, Παλαιστίνη".

Juncker προς Erdogan: Να επανεξεταστεί το θέμα των Ελλήνων στρατιωτικών

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζ.Κ. Juncker ζήτησε από τον Τούρκο πρόεδρο T. Erdogan να "επανεξετάσει" το ζήτημα της κράτησης των Ελλήνων στρατιωτικών, ενώ έστειλε σαφές μήνυμα προς την Άγκυρα ότι θα πρέπει να βελτιωθούν οι σχέσεις της Τουρκάις με την Ελλάδα και την Κύπρο καθώς αυτές "θα καθορίσουν σε σημαντικό βαθμό τις σχέσεις μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας¨.
Στην συνέχεια ανέφερε πως "κατορθώσαμε να ανταλλάξουμε απόψεις για στρατηγικά θέματα. Σέβομαι το τουρκικό έθνος.
 Θέλουμε η Τουρκία να είναι ένας πραγματικά στρατηγικός εταίρος για την ΕΕ και θα πρέπει να δημιουργήσουμε τις συνθήκες για έναν ανοικτό διάλογο, να βρούμε αυτά που μας ενώνουν.
Φυσικά πρέπει να βρούμε και λύσεις σε αυτά που μας χωρίζουν.
Μοιραζόμαστε γεωστρατηγικά συμφέροντα, όπως οι ενεργειακές προμήθειες αλλά και η ασφάλεια.
Έχουμε κατορθώσει να εργαστούμε καλά.
Η ΕΕ στήριξε χρηματοδοτικά την Τουρκία χάρη στην ΕΤΕπ.
Μόνο ενωμένοι θα κατορθώσουμε να νικήσουμε το φαινόμενο που λέγεται τρομοκρατία.
Σε ό,τι αφορά την εισβολή στη Συρία, θα πρέπει να τονίσουμε ότι θα πρέπει να γίνονται με βάσει το διεθνές δίκαιο.
Για το προσφυγικό η Τουρκία αποδείχθηκε πολύ αποτελεσματική
Θα πρέπει να τονίσω ότι τα κράτη μέλη της ΕΕ είναι αυτά που προσφέρουν τα χρήματα στην Τουρκία.
Έτσι οι Τούρκοι φίλοι μας που λένε ότι δεν έχουμε κάνει πολλά, θα πρέπει να ξέρουν ότι λειτουργούμε βάσει κανόνων.
Η ΕΕ θα εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της.
Θεωρούμε ότι η κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην Τουρκία θα πρέπει να σταματήσει.
Δεν χρειάζεται η Τουρκία να φυλακίζει δημοσιογράφους, είναι μία ισχυρή χώρα, με ένα ισχυρό κράτος.
Θα πρέπει να επιστρέψει σε κανονικές συνθήκες".

Προσδοκίες στην κυβέρνηση για σύντομη απελευθέρωση των δύο Ελλήνων αξιωματικών

Προσδοκίες για την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων αξιωματικών, σε σύντομο χρονικό διάστημα, διατηρεί η κυβέρνηση μετά την συνάντηση ΕΕ-Τουρκίας στην Βάρνα.
Η ελληνική κυβέρνηση εμφανίζεται γενικότερα ικανοποιημένη γιατί θεωρεί ότι για πρώτη φορά η ΕΕ έβαλε με καθαρό τρόπο ότι για να υπάρξει πρόοδος στην προσέγγιση με την Τουρκία θα πρέπει να υπάρξει βελτίωση στις σχέσεις με Ελλάδα και Κύπρο.
Ιδιαίτερη σημασία δίνει η Αθήνα στο ότι ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην δήλωσή του αναφέρθηκε στην ανάγκη να λυθεί το θέμα των δύο Ελλήνων αξιωματιών πριν το ορθόδοξο Πάσχα.
Σύμφωνα με πληροφορίες Τουσκ και Γιούνκερ, έθεσαν επιτακτικά το θέμα των δύο στρατιωτικών ως όρο για την πρόοδο της ευρωτουρκικής ατζέντας. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι οι δύο Ευρωπαίοι αξιωματούχοι μόνο για αυτό το θέμα συζητούσαν με τον Τούκρο Πρόεδρο για 20 λεπτά.
Ο Ερντογάν άφησε ανοιχτό παράθυρο για λύση χωρίς όμως να δεσμευθεί.
Από την κυβέρνηση δεν κρύβουν την εκτίμησή τους, πως η εξέλιξη αυτή είναι συνέχεια της επιτυχημένης διπλωματικής παρουσίας του πρωθυπουργού στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής.
Φαίνεται ότι το θέμα της απελευθέρωσης των δύο Ελλήνων αξιωματικών έγινε μέρος της διαπραγμάτευσης με τον Ερντογάν για την ταχύτητα εκταμίευσης των 3 δισ. που η ΕΕ έχει δεσμευτεί να δώσει στην Τουρκία για τους πρόσφυγες από την Συρία.
Σύμφωνα με πληροφορίες ήταν αίτημα του Αλέξη Τσίπρα προς τους εκπροσώπους της ΕΕ κατά την τελευταία Σύνοδο Κορυφής.
αλλά η κυβέρνηση θα μπορεί να προβάλλει μία επιτυχία και ήδη παρασκηνιακά έχει αρχίσει ξανά να καλλιεργεί σχετική αισιοδοξία.
Γενικότερα υπάρχει ικανοποιήση καθώς το Αιγαίο και η Κύπρος φαίνεται ότι αποτελούν μέρος πλέον της ευρωτουρκικής ατζέντας.
Στο πλαίσιο αυτό ερμηνεύεται η αναφορά Γιούνκερ ότι «είναι απαραίτητο για την Τουρκία να βελτιώσει τις σχέσεις της με την Ελλάδα και την Κύπρο» με την προσθήκη ότι «θα ήθελε η Τουρκία να αποτελέσει έναν πραγματικό στρατηγικό εταίρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Καμμένος: Δικαιώθηκα για τα περί ομηρείας των δύο στρατιωτικών - Δεν είμαι πεπεισμένος ότι θα γυρίσουν έως το Πάσχα

Για δικαίωση του όσον αφορά την τοποθέτηση του περί ομηρείας των δύο Ελλήνων στρατιωτικών έκανε λόγο ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Π. Καμμένος αναφερόμενος στα αποτελέσματα της χθεσινής Συνόδου Κορυφής ΕΕ – Τοιυκρίας.
«Δικαιώθηκα για τα περί ομηρίας των δύο Ελλήνων στρατιωτικών.
Αυτήν την ορολογία χρησιμοποίησε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Ορεστιάδα και αυτό είναι το πνεύμα της παρέμβασης της ΕΕ στην Τουρκία» τόνισε μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο κ.Καμμένος, ο οποίος υπογράμμισε πως «την πολιτική του Υπ. Εθνικής Άμυνας την χαράζω εγώ, σε πλήρη συνεννόηση με τον Πρωθυπουργό».
«Ο καθένας μπορεί να κάνει τα δικά του σχόλια, αλλά ο στόχος είναι να γυρίσουν οι δύο Έλληνες.
Ο κ. Κουβέλης, για τον διορισμό του οποίου συμφώνησα κι εγώ, έχει συγκεκριμένες αρμοδιότητες: για τα στρατιωτικά νοσοκομεία και την αμυντική βιομηχανία.
Στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, συνεργαζόμαστε άριστα» είπε ο κ.Καμμένος.
«Οι δύο στρατιωτικοί είναι όμηροι, διότι βρίσκονται έγκλειστοι σε μια φυλακή, χωρίς επί 26 ημέρες να τους έχει απαγγελθεί κατηγορητήριο, ενώ εκατοντάδες φορές τα τελευταία χρόνια, σε ανάλογες περιπτώσεις, στρατιώτες και από την Ελλάδα και από την Τουρκία επεστράφησαν μετά από συνεννοήσεις μεταξύ των διοικητών των μονάδων στην μεθόριο.
Από την πρώτη στιγμή, που δεν έγινε εφικτή η συνεννόηση μεταξύ των Ταξιάρχων, κατάλαβα ότι είναι κάτι πολύ σοβαρό και πρόκειται για ομηρία.
Μιλάμε για Ευρωπαίους πολίτες.
Δεν είναι Έλληνες, διότι είναι ευρωπαίοι στρατιωτικοί που φυλούν ευρωπαϊκά σύνορα και είναι και ΝΑΤΟικοί στρατιωτικοί» υπογράμμισε ο κ.Καμμένος, ο οποίος υποστήριξε ότι δεν είναι πεπεισμένος ότι οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί θα γυρίσουν έως το Πάσχα.
«Θεωρώ ότι η παρέμβαση των Juncker, Tusk θα έχει αποτέλεσμα και οι δύο στρατιωτικοί θα γυρίσουν στα σπίτια τους πριν από το Ορθόδοξο Πάσχα.
Ωστόσο, δεν είμαι πεπεισμένος ότι αυτό θα συμβεί, διότι στην Τουρκία υπάρχει και ένας Αμερικανός όμηρος, ο πάστορας Μπράνσον, τον οποίο ο Ερντογάν θέλει να ανταλλάξει με τις ΗΠΑ με τον Φετουλάχ Γκιουλέν», σημείωσε ο κ. Καμμένος, σημειώνοντας ότι «αν η Τουρκία πράγματι είναι ειλικρινής και θέλει να επιλέξει έναν ευρωπαϊκό δρόμο, δεν μπορεί να κρατεί δύο στρατιωτικούς και του ΝΑΤΟ, όπου είναι μέλος».
Όσον αφορά το έτερο μεγάλο εθνικό ζήτημα, αυτό της ονομασίας της ΠΓΔΜ ο κ.Καμμένος υπογράμμισε ότι «είναι αδύνατον, με τις παρούσες πολιτικές συνθήκες στα Σκόπια, να γίνει αλλαγή του Συντάγματος, κάτι που είναι όρος της ελληνικής πλευράς, καθώς αυτό προϋποθέτει εκλογές».
«Εμείς θα προσπαθήσουμε να εμποδίσουμε με οποιονδήποτε τρόπο την χρήση του όρου Μακεδονία στην ονομασία της γειτονικής χώρας» είπε ο κ.Καμμένος, ο οποίος ερωτηθείς αν αυτό μπορεί να σημάνει και αποχώρηση από την συγκυβέρνηση απέφυγε να δώσει σαφή απάντηση, λέγοντας ότι η σύμπραξη των ΑΝΕΛ με τον ΣΥΡΙΖΑ έγινε στην βάση συγκεκριμένων όρων και στόχων.
«Αν ωστόσο όλα αυτά γίνουν, εμείς, ως κυβερνητικός εταίρος, δεν θα συμφωνήσουμε να έρθει τέτοια συμφωνία στην Βουλή, κάτι που προϋποθέτει και την συμφωνία της ΝΔ, τότε θα δούμε ποιες θα είναι οι διαδικασίες», είπε ο κ. Καμμένος, συμπληρώνοντας ότι «για να πέσει η Κυβέρνηση πρέπει να το θέλουμε κι εμείς και ο κ. Τσίπρας»

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης