Τελευταία Νέα
Διεθνή

Χαμόγελα και ράλι στη Wall Street καθώς υποχωρούν οι φόβοι εμπορικού πολέμου, στο +2,84% ο Dow κέρδη +2,72% ο S&P 500

tags :
Χαμόγελα και ράλι στη Wall Street καθώς υποχωρούν οι φόβοι εμπορικού πολέμου, στο +2,84% ο Dow κέρδη +2,72% ο S&P 500
Χαμόγελα και ράλι στη Wall Street καθώς υποχωρούν οι φόβοι εμπορικού πολέμου, στο +2,84% ο Dow κέρδη +2,72% ο S&P 500
Ισχυρό ράλι κατέγραψαν σήμερα (26/3/2018), μετά την πτώση της Παρασκευής, οι δείκτες της Wall Street, καθώς Κίνα και ΗΠΑ αναζητούν λύση προκειμένου να αποφευχθεί το ξέσπασμα εμπορικού πολέμου, αν και οι επενδυτές παραμένουν επιφυλακτικοί.
Ο Dow Jones Industrial average ενισχύθηκε κατά +2,85% στις 24.203,22 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο +2,72% στις 2.658,58 μονάδες και ο Nasdaq σημείωσε άνοδο κατά 3,26%, στις 7.220,54 μονάδες.
Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε σήμερα ότι η χώρα προτίθεται να προχωρήσει σε συνομιλίες με τις ΗΠΑ για το ζήτημα του εμπορίου, προκειμένου να αποφευχθεί ένας εμπορικός πόλεμος μεταξύ των δύο χωρών.
Ειδικότερα, όπως ανέφερε η εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ, Hua Chunying, «η Κίνα είναι διατεθειμένη να διεξάγει συνομιλίες με τις ΗΠΑ ώστε να επιλύσουμε τις διαφορές μας σε ότι αφορά το εμπόριο».
Η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας ήρθε σε μία περίοδο αυξημένης ανησυχίας αναφορικά με έναν ενδεχόμενο εμπορικό πόλεμο που θα μπορούσε να προκληθεί ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες παγκοσμίως.
Την περασμένη εβδομάδα, όπως ανέφερε σε δημοσίευμά της η «Wall Street Journal», οι ΗΠΑ απέστειλαν μια λίστα στο Πεκίνο με την οποία ζητούν μεταξύ άλλων από την Κίνα να μειώσει τους δασμούς στα αμερικανικά αυτοκίνητα και να επιτρέψει μεγάλη πρόσβαση των αμερικανικών εταιρειών στον οικονομικό τομέα της Κίνας.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Steven Mnuchin, και ο αρμόδιος για θέματα Εμπορίου των ΗΠΑ, Robert Lighthizer απέστειλαν επιστολή στον πρόσφατα ορισθέντα αντιπρόεδρο της Κίνας Liu He, με την οποία παραθέτουν τα βήματα που η Κίνα πρέπει να κάνει προκειμένου να μειωθούν οι ανισορροπίες στο μεταξύ τους εμπορικό ισοζύγιο.



Σημειώνεται πως μετά την επιβολή δασμών ύψους περίπου 60 δισ. δολαρίων σε κινέζικα προϊόντα, η Κίνα προειδοποίησε την περασμένη Παρασκευή (23/3) ότι σκοπεύει να επιβάλει κι εκείνη δασμούς ύψους 3 δισ. δολ. σε εισαγωγές από τις ΗΠΑ.
Η Wall Street «απάντησε» με έντονη νευρικότητα, κλείνοντας εν τέλει με σημαντικές απώλειες.
Ο Dow Jones έκλεισε με «βουτιά» 1,78%, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2017, τερματίζοντας σε έδαφος διόρθωσης, δεδομένου ότι υποχωρεί κατά 11,6% από τα υψηλά 52 εβδομάδων.
Το ελληνικό ETF GREK ενισχύθηκε σήμερα κατά 3,45%, διαπραγματευόμενο στα 9,9 δολάρια.
Εν τω μεταξύ, στο επίκεντρο της προσοχής παραμένει το Facebook, μετά το σκάνδαλο παραβίασης προσωπικών δεδομένων, ενώ οι επενδυτές θα παρακολουθήσουν ομιλίες αξιωματούχων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed), προκειμένου να αναζητήσουν ενδείξεις σχετικά με τις επόμενες κινήσεις νομισματικής πολιτικής της κεντρικής τράπεζας.
Σημαντική άνοδο 6% σημειώσε η μετοχή της Microsoft Corp., καθώς ο αναλυτής της Morgan Stanley Keith Weiss αύξησε την τιμή - στόχο του για τη μετοχή στα 130 δολ., από 110 δολ., σύμφωνα με τη FactSet.
Ο Weiss είναι αισιόδοξος ότι θα βελτιωθούν τα περιθώρια κέρδους της εταιρείας και ότι θα αυξηθεί η υιοθέτηση των υπηρεσιών cloud από το κοινό.

Οι μετοχές με την μεγαλύτερη άνοδο και την μεγαλύτερη πτώση στο δείκτη Dow Jones



Οι μετοχές με την μεγαλύτερη άνοδο και την μεγαλύτερη πτώση στο δείκτη S&P 500 Jones



Οι μετοχές με την μεγαλύτερη άνοδο και την μεγαλύτερη πτώση στο δείκτη Nasdaq



Fed

Οι τράπεζες πρέπει να υιοθετήσουν προγράμματα αποζημίωσης που να αποθαρρύνουν την υπερβολική ανάληψη ρίσκου και να επιρρίπτουν περισσότερες ευθύνες στα ανώτερα διευθυντικά τους στελέχη για παραπτώματα, δήλωσε σήμερα (26/3/2018) ο απερχόμενος επικεφαλής της Federal Reserve της Νέας Υόρκης, William Dudley.
Ο Dudley, ο οποίος πρόκειται να αποχωρήσει αργότερα φέτος, δήλωσε ότι οι ρυθμιστικές αρχές θα πρέπει να ενθαρρύνουν τις τράπεζες να επανεξετάσουν τις εταιρικές τους κουλτούρες, ώστε να μειώσουν τον κίνδυνο και την κακή συμπεριφορά, παρά το γεγονός ότι οι ρυθμιστικές αρχές προχωρούν σε χαλάρωση των κανόνων που θεσπίστηκαν μετά την οικονομική κρίση του 2007-2009.
Ορισμένες τράπεζες έχουν ήδη τροποποιήσει τα σχέδια αποζημιώσεών τους ώστε να αποθαρρύνουν την ανάληψη ρίσκου, ελαχιστοποιώντας τη χρήση μετρητών.
Ο Dudley είπε ότι οι ρυθμιστικές αρχές θα μπορούσαν να βοηθήσουν περισσότερες τράπεζες να υιοθετήσουν αυτή την προσέγγιση.
«Ορισμένες τράπεζες έχουν πειραματιστεί με τέτοια συστήματα αποζημιώσεων και θα ήθελα να ενθαρρύνω περισσότερες να το πράξουν», δήλωσε ο ίδιος σε εκδήλωση στην Ουάσινγκτον.

Επιχειρήσεις

Την προγραμματισμένη υπαγωγή στο άρθρο 11 του πτωχευτικού κώδικα για προστασία από τους πιστωτές κατέθεσε (στο δικαστήριο της Delaware) την Κυριακή, 25 Μαρτίου 2018, η κολοσσιαία οπλοβιομηχανία Remington, ελέω ισχυρής πίεσης από το υπέρογκο χρέος και δραματικής πτώσης των πωλήσεων, εν μέρει εξαιτίας των φόβων για αυστηρότερο έλεγχο από τις ρυθμιστικές αρχές στην αγορά όπλων, κόντρα στις διαβεβαιώσεις του Donald Trump ότι «δεν θα παραβιάσει ποτέ το δικαίωμα του αμερικανικού λαού να οπλοφορεί».
Στο κλίμα συνέβαλε και το μακελειό στο λύκειο του Παρκλαντ, όπου 17 μαθητές και καθηγητές άφησαν την τελευταία τους πνοή, έπειτα από επίθεση μαθητή με πυροβόλο όπλο.
Ήδη από τον περασμένο Νοέμβριο, η ιδρυθείσα το 1816 Remington, η δεύτερη μεγαλύτερη οπλοβιομηχανία στις Ηνωμένες Πολιτείες (πίσω από την NRA), είχε έρθει σε συμφωνία με τους πιστωτές για υπαγωγή στο άρθρο 11 του πτωχευτικού κώδικα
Η Remington γνωστοποίησε ότι θα λάβει 145 εκατ. δολάρια από τους πιστωτές προκειμένου να χρηματοδοτήσει τις ανάγκες της, όπως η καταβολή μισθών, ενώ η κατάθεση της πτώχευσης θα λάβει χώρα σε δικαστήριο του Delaware, με στόχο τη διαγραφή χρεών συνολικού ύψους 700 εκατ. δολαρίων.
Η Cerberus Capital Management LP, εταιρεία ιδιωτών μετόχων που ελέγχει τη Remington, θα χάσει την κυριότητα, ως αποτέλεσμα της πτώχευσης.
Οι πιστωτές της εταιρείας, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται οι Franklin Templeton Investments και JPMorgan Asset Management, θα ανταλλάξουν το χρέος με μετοχές στην εταιρεία.
Ατυχήματα, δολοφονίες, έχουν δημιουργήσει ένα σκηνικό άκρως αρνητικό για τους κατασκευαστές όπλων που έχουν έδρα στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπως, επίσης, οι Sturm Ruger & Co και American Outdoor Brands.
Ειδικά για τη Remington, έχουν ασκηθεί αγωγές ως υπεύθυνη για τη σφαγή του 2012 στο Δημοτικό Σχολείο Sandy Hook, στο Newtown του Connecticut.

Αναλύσεις

Η Microsoft θα είναι η πρώτη εταιρεία της Wall Street που θα σπάσει πρώτη το «φράγμα» της χρηματιστηριακής αξίας του 1 τρισεκ. δολαρίων, εκτιμά σε ανάλυσή της η Morgan Stanley, αναθεωρώντας την αρχική της πρόβλεψη για την Alphabet, την κολοσσιαία μητρική της Google.
Η αμερικανική τράπεζα επικαλείται τις υπηρεσίες «cloud», οι οποίες θα δώσουν περαιτέρω ώθηση στο «γίγαντα» του Bill Gates.
Προς το παρόν, η Microsoft (715,7 δισ.) είναι η τέταρτη μεγαλύτερη εταιρεία των χρηματιστηριακών αγορών της Νέας Υόρκης (με βάση την κεφαλαιοποίηση περί τις 20:55), πίσω από τις Apple (857,4 δισ.), Alphabet (712,7 δισ.) και την Amazon (741,7 δισ.).
Ένα ανησυχητικό φαινόμενο βρίσκεται σε εξέλιξη, την ώρα που οι θεσμικοί αποχωρούν, οι μικροεπενδυτές αγοράζουν μετοχές προειδοποιεί η J P Morgan.
Μπορεί οι μικροεπενδυτές να στηρίζουν τις αγορές ειδικά την Wall τελευταία αλλά οι θεσμικοί επενδυτές είναι καθαρά πωλητές.  
Όπως αναφέρει σε ανάλυση της η αμερικανική επενδυτική τράπεζα οι μικροεπενδυτές θα χρησιμεύσουν ως ο οριακός αγοραστής μετοχών στο σημερινό περιβάλλον.
Να ληφθεί υπόψη ότι σημειώθηκαν εισροές ρεκόρ στα ETF την τελευταία εβδομάδα ύψους άνω των 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων και όπως αποδεικνύεται οι μικροεπενδυτές είναι και πάλι ο «οριακός αγοραστής μετοχών», ακόμη και όταν οι θεσμικοί επενδυτές συνεχίζουν να μετοχές.
Ωστόσο και ανεξάρτητα του τι έκαναν οι μικροεπενδυτές, οι θεσμικοί επενδυτές και τα funds δεν φάνηκαν να ενδιαφέρονται να επανατοποθετηθούν στις αγορές, το φαινόμενο αυτό είχε εμφανιστεί έντονα το 2007 πριν την κρίση….
Πάντως ενώ οι μικροεπενδυτές αγοράζουν, οι θεσμικοί επιμένουν ως πωλητές και έτσι εξηγείται η διόρθωση 10% του Dow Jones από το υψηλό στις 26 Ιανουαρίου 2018.
Οι θεσμικοί επενδυτές συνεχίζουν να δρουν ως εμπόδιο για την αγορά μετοχών και φαίνεται ότι έχουν γίνει ακόμα πιο επιφυλακτικοί.
Στην ανάλυση της η J P Morgan διερωτάται τι έχει κάνει τους θεσμικούς επενδυτές τόσο προσεκτικούς τον τελευταίο μήνα και απαντά ότι "υπάρχουν τρεις κύριοι λόγοι που έχουν καταστήσει τόσο επιφυλακτικούς τους θεσμικούς επενδυτές":
1)Η κυκλική δυναμική της παγκόσμιας οικονομίας φαίνεται να είναι χαμηλότερη από τις αρχικές εκτιμήσεις και μια προφανής κλιμάκωση των εμπορικών πολέμων αυξάνει τους μακροοικονομικούς κινδύνους.
2)Οι θεσμικοί επενδυτές πιστεύουν ότι η ανοδική πορεία στις αγορές μετοχών έχει διαρραγεί.
Ως αποτέλεσμα, οι στρατηγικές για μακροπρόθεσμες επενδύσεις στις μετοχές δεν είναι ελκυστικές.
3) Οι αποτιμήσεις των μετοχών εξακολουθούν να είναι μη ελκυστικές και ως εκ τούτου η διόρθωση κατά 9%-10% μέχρι στιγμής από την κορυφή της 26ης Ιανουαρίου δεν φαίνεται να είναι αρκετή για να προκαλέσει επανατοποθετήσεις.
Σύμφωνα με την J P Morgan ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τις μετοχικές αγορές είναι ότι η διόρθωση 10% δεν είναι αρκετή και κατά πάσα πιθανότητα θα έχει συνέχεια.
Θα  μπορούσαν να αντισταθμίσουν την «προσεκτική» στάση των θεσμικών επενδυτών;
Είναι απίθανο: Σύμφωνα με την J P Morgan, όταν εξετάζουμε τη μεταβλητότητα των εβδομαδιαίων ροών κεφαλαίων ETF, η μεγάλη εικόνα είναι ότι, μετά από διακοπή του Φεβρουαρίου, οι μικροεπενδυτές έχουν ξαναρχίσει τις αγορές μετοχών μέσω των ETF του Μαρτίου.
Ωστόσο ο ρυθμός του Μαρτίου φαίνεται πολύ αδύναμος για να προωθήσει την αγορά μετοχών, ειδικά σε σύγκριση με τους προηγούμενους μήνες πριν από τη διόρθωση του Φεβρουαρίου.
Άρα οι θεσμικοί απέχουν και οι δυνάμεις των μικροεπενδυτών δεν επαρκούν.
Η J P Morgan ανησυχεί ολοένα και περισσότερο ότι η επίμονη επιφυλακτική στάση των θεσμικών επενδυτών αναδεικνύεται ως μια σημαντική πρόκληση για τις αγορές μετοχών βραχυπρόθεσμα.
Οι αγορές μετοχών είδαν τα υψηλά για το 2018 προειδοποιεί σε νέα ανάλυση της η αμερικανική επενδυτική τράπεζα Morgan Stanley.
Σε νέα ανάλυση του ο αμερικανικός επενδυτικός οίκος προειδοποιεί ότι «κάτι διαφορετικό συμβαίνει το 2018», επισημαίνοντας συγκεκριμένα ότι λόγω της κλιμάκωσης των εμπορικών εντάσεων και μιας παγκόσμιας οικονομίας που κινείται οριακά, η αγορά μπορεί να τιμολογείται ήδη υψηλά και να θεωρείται υπερτιμημένη.
Ταυτόχρονα οι «προσδοκίες για τα κέρδη του 2018 μπορεί να είναι υπερβολικά υψηλές», είδηση που μπορεί να είναι καλή είδηση για τα hedge funds που υπέστησαν τον χειρότερο μήνα από τον Ιανουάριο του 2016.
Στις ΗΠΑ οι αγορές τιμολογούν τις αποφάσεις του προέδρου Trump.
Ως εκ τούτου, αναμένεται μεγαλύτερη μεταβλητότητα.
Στις μετοχές των ΗΠΑ, για παράδειγμα, τα φορολογικά οφέλη είναι σαφή αλλά η χρήση τους είναι σκοτεινή.
Από την φορολογική πολιτική αυξήθηκαν κατά 8% τα EPS για το 2018.
Η Morgan Stanley υποστηρίζει ότι είναι πιθανό τα υψηλά για το 2018 να βρίσκονται πίσω, τον Ιανουάριο του 2018 σημειώθηκαν τα υψηλά έτους στις ΗΠΑ και διεθνώς.
Ο κύριος οδηγός πίσω από το πρόσφατο ράλι της αγοράς, ήταν οι προσδοκίες των κερδών ίσως χρειασθούν να μειωθούν και ο βασικός δείκτης S&P 500 ίσως έχει δει τα υψηλά του 2018.
Μόλις δυο εβδομάδες πριν, οι επενδυτές γιόρταζαν τα αξιοσημείωτα ισχυρά δεδομένα για τις θέσεις εργασίας των ΗΠΑ με ελάχιστα σημάδια πληθωρισμού.
 Ήταν, στην πραγματικότητα, ο ιδανικός συνδυασμός για τις αγορές.
Πράγματι, ο S & P 500 αυξήθηκε κατά 1,74% - η μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση από την επομένη των προεδρικών εκλογών τον Νοέμβριο του 2016.
Οι παγκόσμιες αγορές επίσης ανέκαμψαν λόγω του ράλι στην Wall.
Όμως, αυτός ο ενθουσιασμός γρήγορα αντικαταστάθηκε από την απογοήτευση.
 Επίσης συνέπεσε με την κορυφή στις 2650-2800 μονάδες όπου ο S&P 500 θα κολλήσει έως ότου εμφανιστεί ο επόμενος θετικός καταλύτης.
Οι δύο νέες παράμετροι που έχουν εμφανιστεί στο προσκήνιο είναι
1)Η συνεδρίαση του Μαρτίου της Fed και
2)η πιθανή κλιμάκωση των εμπορικών εντάσεων που ξεκίνησαν με τον χάλυβα και το αλουμίνιο
Οι αγορές είναι πραγματικά σχεδιασμένες να παίζουν με τα συναισθήματα των επενδυτών;
Κατά την Morgan Stanley πολλά από αυτά που αναμένονταν ότι θα συμβούν ήδη συμβαίνουν, μεγαλύτερη μεταβλητότητα μεταξύ των αποφάσεων για τα επιτόκια, των τιμών συναλλάγματος και των αγορών μετοχών, αυστηρότερες χρηματοοικονομικές συνθήκες, χαμηλή απόδοση των κινδύνων σε σχέση με τις μετοχές και εκπλήξεις δεδομένων.
Τους επόμενους μήνες θα δούμε ορισμένες αρνητικές ειδήσεις να πλήττουν τις αγορές.
Π.χ. ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης των ΗΠΑ θα μειωθεί τα επόμενα τρίμηνα.
Μια τέτοια εξέλιξη θα φέρει σε δύσκολη θέση τους επενδυτές μετοχών, αλλά αμφιβάλλουμε ότι θα είναι τόσο εύκολο.
Βραχυπρόθεσμα, πιστεύουμε ότι οι παγκόσμιες χρηματιστηριακές αγορές δεν θα επηρεαστούν καίρια από τους εν δυνάμει εμπορικούς.
Όσον αφορά τον κίνδυνο μιας ευρύτερης εμπορικής διαμάχης, πιστεύουμε ότι οι πιθανότητες εδώ παραμένουν επίσης χαμηλές. Σημειώνουμε ότι μέχρι στιγμής το μέγεθος των ανακοινωθέντων δασμών -25% έως και 50 με 60 δισεκ. δολάρια ανέρχεται σε μόλις 12,5 με 15 δισεκ. δολάρια σε πραγματικούς δασμούς.
Όσον αφορά την Κίνα οι δασμοί επηρεάζουν μόνο 3 δισεκατομμύρια δολάρια των εμπορεύσιμων αγαθών με τις ΗΠΑ.
Η Morgan Stanley επιμένει ότι τα ψηλότερα επίπεδα τιμών για τις μετοχές για το 2018 ή τα έχουμε ήδη δει ή θα τα δούμε το αργότερο εντός του δεύτερου τριμήνου του 2018 για τις αμερικανικές μετοχικές αγορές.
Ο S & P 500 πιθανότατα θα κλείσει το 2018 όχι πολύ μακριά από τα σημερινά επίπεδα, καθώς οι προσδοκίες αύξησης των κερδών επιβραδύνονται από την εξέλιξη του επιχειρηματικού κύκλου και τις αυστηρότερες οικονομικές συνθήκες.
Αρκετά ανήσυχος για τη μελλοντική πορεία του δείκτη – βαρόμετρο της Wall Street, S&P 500, εμφανίζεται ο Jason Hunter, τεχνικός αναλυτής της JPMorgan.
Σε report του προς του πελάτες της αμερικανικής τράπεζας σημειώνει χαρακτηριστικά ότι ο S&P 500 έχει σπάσει δύο επίπεδα αντίστασης, το πρώτο ήταν στις 2.800 μονάδες και  το δεύτερο στις 2.730 μονάδες.
Παράλληλα συνέστησε στους πελάτες της JPMorgan να μειώσουν τις θέσεις τους στον δείκτη εάν αυτός σπάσει και το επίπεδο των 2.610 μονάδων.
Ο Hunter υποστηρίζει ότι χρειάζονται 40 ημέρες συνεχούς ανόδου προκειμένου ένας δείκτης να καλύψει απώλειες της τάξης του 10%.
Στο παρακάτω διάγραμμα καταγράφεται η πορεία του S&P 500 κάθε φορά που η πτώση του ξεπερνά το 5%.
Τι μπορεί να συμβεί μετά;
Ο Hunter τονίζει ότι ο S&P 500 εμφανίζει ανάλογη… συμπεριφορά με αυτήν που είχε καταγραφεί το 1987, όταν σημειώθηκε σημαντική διόρθωση.
Το 1987 ο δείκτης είχε δύο περιόδους διόρθωσης, μία κατά το δίμηνο Απριλίου – Μαΐου και μία κατά το τρίμηνο Αυγούστου – Οκτωβρίου.
«Και στις δυο περιπτώσεις διόρθωσης του 1987 ο δείκτης ακολούθησε την ίδια συμπεριφορά 35 ημέρες μετά την κατάκτηση του υψηλότερου επιπέδου του.
Εάν ο S&P 500 ακολουθήσει την ίδια πορεία είναι σαφές ότι έρχεται διόρθωση».
Ο Hunter τονίζει ότι το επόμενο επίπεδο αντίστασης για τον δείκτη φθάνει στις 2.463 μονάδες και το επίπεδο στήριξης στις 2.400 μονάδες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης