Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οριακή άνοδος στη Wall Street μετά το ράλι, καθώς υποχωρούν οι ανησυχίες για εμπορικό πόλεμο

Οριακή άνοδος στη Wall Street μετά το ράλι, καθώς υποχωρούν οι ανησυχίες για εμπορικό πόλεμο
Με οριακή άνοδο άνοιξε η Wall Street μετά το χθεσινό ράλι, καθώς υποχωρούν οι ανησυχίες για το πιθανό ξέσπασμα ενός εμπορικού πολέμου
Με οριακή άνοδο άνοιξε σήμερα (27/3/2018) η Wall Street μετά το χθεσινό ράλι, καθώς υποχωρούν οι ανησυχίες για το πιθανό ξέσπασμα ενός εμπορικού πολέμου.
Περί τις 16:30, ο Dow Jones ενισχυόταν κατά 0,2% στις 24.255 μονάδες, ο S&P 500 σημείωνε άνοδο 0,1% στις 2.662 μονάδες και ο Nasdaq κινείτο κατά 0,3% υψηλότερα στις 7.239 μονάδες.


Οι δείκτες της Wall Street κατέγραψαν χθες (26/3/2018) ισχυρό ράλι, καθώς Κίνα και ΗΠΑ δείχνουν πρόθυμες να αναζητήσουν λύση προκειμένου να αποφευχθεί ένας εμπορικός πόλεμος.
Ο Dow Jones Industrial average ενισχύθηκε μάλιστα κατά 2,85%, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη ημερήσια του άνοδο από τον Αύγουστο του 2015, ενώ σημαντικά κέρδη κατέγραψαν και S&P 500 και Nasdaq, τερματίζοντας στο +2,72% και στο +3,26% αντίστοιχα.
Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε χθες ότι η χώρα προτίθεται να προχωρήσει σε συνομιλίες με τις ΗΠΑ για το ζήτημα του εμπορίου, προκειμένου να αποφευχθεί ένας εμπορικός πόλεμος μεταξύ των δύο χωρών.
Παράλληλα, το «Reuters» μετέδιδε πως ο κινέζος πρωθυπουργός, Li Keqiang, δήλωσε σε διάσκεψη ότι τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Κίνα θα πρέπει να συνεχίσουν τις συνομιλίες, ενώ δεσμεύτηκε να διατηρήσει ανοιχτές τις αγορές, με την ελπίδα να αποτρέψει έναν πιθανό εμπορικό πόλεμο.
Εν τω μεταξύ, στο επίκεντρο της προσοχής παραμένει η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed), με τους επενδυτές να προσπαθούν να αναζητήσουν ενδείξεις σχετικά με τις επόμενες κινήσεις νομισματικής πολιτικής της κεντρικής τράπεζας.
Ο πρόεδρος της Fed της Ατλάντα, Raphael Bostic, δήλωσε σήμερα ότι τάσσεται υπέρ των σχεδίων σταδιακής αύξησης των επιτοκίων, τονίζοντας, ωστόσο, ότι η αβεβαιότητα για τον τρόπο με τον οποίο η οικονομία θα ανταποκριθεί το 2019 στις φορολογικές περικοπές και στις αυξημένες κυβερνητικές δαπάνες, θα μπορούσε να περιπλέξει τη νομισματική πολιτική.
Όπως δήλωσε σε συνέντευξή του στη «Wall Street Journal» ο Bostic, «υπάρχει μια πιθανότητα η φορολογική ώθηση της κυβέρνησης να διευρύνει την οικονομική ικανότητα και να μην ωθήσει υψηλότερα τις τιμές, αλλά η αύξηση των δημόσιων δαπανών πιθανώς θα υποστηρίξει τη ζήτηση, κάτι που με τη σειρά του θα ασκούσε πιέσεις στον πληθωρισμό».
Σύμφωνα με τον ίδιο, μια τέτοια μετατόπιση και μια επιτάχυνση του ΑΕΠ θα ωθούσε τους αξιωματούχους της κεντρικής τράπεζας να επιταχύνουν τον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων.
Στο «μέτωπο» των εμπορευμάτων, ανοδικά κινείται σήμερα το πετρέλαιο, ανερχόμενο μάλιστα σε υψηλά 8 εβδομάδων, καθώς δέχεται ώθηση από τις εντάσεις στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, οι οποίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε διακοπή της παροχής πετρελαίου, δημιουργώντας έλλειμμα στην αγορά.
Ειδικότερα, περί τις 16:30, το Brent ενισχυόταν κατά 0,7%, με την τιμή του να διαμορφώνεται στα 70,1 δολ. ανά βαρέλι, την ίδια στιγμή που το αμερικανικό αργό καταγράφει άνοδο της τάξεως του 0,5% στα 65,9 δολ. ανά βαρέλι.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την παγκόσμια ενεργειακή αγορά θα ήταν η επιβολή νέων κυρώσεων κατά του Ιράν από τις ΗΠΑ, γεγονός που θα δημιουργούσε έλλειμμα της τάξεως των 500 χιλ. βαρελιών ημερησίως.
Αναφορικά με τη συμφωνία του ΟΠΕΚ, οι χώρες-μέλη που συμμετέχουν σε αυτή έχουν καταστήσει σαφές ότι θα συνεχίσουν την προσπάθεια μέχρι να επιτευχθεί ο στόχος της εξισορρόπησης της αγοράς.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης