Τελευταία Νέα
Διεθνή

Συνάντηση Erdogan – Putin – Rouhani στην Τουρκία – Στα χέρια τους το μέλλον της Συρίας

tags :
Συνάντηση Erdogan – Putin – Rouhani στην Τουρκία – Στα χέρια τους το μέλλον της Συρίας
Στο επίκεντρο το νέο Σύνταγμα στη Συρία και η ενίσχυση της ασφάλειας
Συνάντηση στην Άγκυρα θα έχουν σήμερα Μ. Τετάρτη 4 Απριλίου ο πρόεδρος της Τουρκίας, Rejep Tayip Erdogan, ο πρόεδρος της Ρωσίας, Vladimir Putin και ο πρόεδρος του Ιράν Hassan Rouhani προκειμένου να συζητήσουν την επόμενη ημέρα για τη Συρία.
Δεδομένης της απουσίας της Δύσης, οι τρεις αυτές δυνάμεις κρατούν στα χέρια τους την τύχη της Συρίας, ενώ κύριο ζητούμενο τους είναι να καταλήξουν σε μια κοινή συμφωνία δεδομένου ότι Ρωσία και Ιράν τάσσονται υπέρ του καθεστώτος του Σύρου προέδρου Bashar al Assad, του οποίου «ορκισμένος εχθρός» είναι η Τουρκία.
Στο επίκεντρο της σημερινής κρίσιμης συνεδρίασης θα είναι η ανάγκη να σταματήσουν οι πολεμικές επιχειρήσεις, να προχωρήσουν οι διαδικασίες για νέο Σύνταγμα, να βελτιωθεί η διαχείριση της ανθρωπιστικής κρίσης και να εδραιωθεί το αίσθημα της ασφάλειας στις περισσότερες περιοχές της χώρας.
Η συνεργασία των τριών αυτών κρατών, τα οποία έχουν αντικρουόμενα συμφέροντα και διαφορετικές πολιτικές θέσεις για την περιοχή, ενίσχυσε τις ελπίδες για σταθεροποίηση της Συρίας ύστερα από 7 χρόνια εμφύλιου πολέμου, κατά τον οποίο έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 500.000 άνθρωποι την ώρα που σχεδόν ο μισός πληθυσμός της χώρας έχει αναγκαστεί να εγκαταλείψει την εστία του.
Ωστόσο, Ρωσία, Τουρκία και Ιράν δεν κινούνται με τα ίδια αντανακλαστικά και επιδιώξεις.
Η επίθεση του στρατού του Assad με τη συνδρομή της Ρωσίας στην ανατολική Γούτα προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Τουρκίας, η οποία και αυτή δέχθηκε τα πυρά του Ιράν για την πολεμική της επιχείρηση κατά των Σύρων Κούρδων στο Αφρίν.
«Όποιες και αν είναι οι προθέσεις της, η Τουρκία πρέπει να σταματήσει το συντομότερο δυνατό τις επιθέσεις της στο Αφρίν, στο Τελ Ριφάατ ή σε οποιαδήποτε άλλη περιοχή της Συρίας» ανέφερε πρόσφατα κορυφαίος Ιρανός αξιωματούχος, όπως μεταδίδει το Reuters.
Σημειώνεται ότι το Ιράν υπήρξε κατά τη διάρκεια του εμφύλιου πολέμου θερμός υποστηρικτής του Assad, στέλνοντας από την πρώτη στιγμή μαχητές στο πλευρό του Σύρου προέδρου με τη συνδρομή των οποίων (και της Ρωσίας που μπήκε στο «μέτωπο» το 2015) κατάφεραν να αλλάξουν τις ισορροπίες υπέρ του Assad.
Την ίδια στιγμή, Τούρκος αξιωματούχος ανέφερε ότι η Άγκυρα θα ζητήσει από τη Μόσχα να πιέσει περισσότερο τον Assad προκειμένου να εγγυηθεί μεγαλύτερη ανθρωπιστική βοήθεια στη Γούτα.
Ωστόσο, οι σχέσεις των τριών έχουν βελτιωθεί σημαντικά το τελευταίο διάστημα.
Οι ρωσοτουρκικές σχέσεις, οι οποίες βρέθηκαν στο χειρότερο σημείο τους το 2015, όταν οι Τούρκοι κατέρριψαν ρωσικό μαχητικό, πλέον διανύουν τις καλύτερες ημέρες τους με την Τουρκία να αρνείται να απελάσει Ρώσους διπλωμάτες λόγω της υπόθεσης Skripal και να είναι έτοιμη να αγοράσει τους ρωσικούς πυραύλους S -400, παρά την αντίθεση θέση των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.
Βελτίωση όμως παρουσιάζουν και οι σχέσεις της Τουρκίας με το Ιράν, καθώς το τελευταίο διάστημα έχουν πυκνώσει οι επισκέψεις ανάμεσα στη στρατιωτική ηγεσία των δύο κρατών.
Πάντως οι διαφωνίες παραμένουν.
Το Ιράν είναι αποφασισμένο να παραμείνει πρόεδρος της Συρίας ο Bashar al Assad, η Ρωσία δεν έχει δεσμευτεί σε κάτι τέτοιο ενώ η Τουρκία υποστηρίζει πως ο Assad έχει χάσει τη νομιμοποίηση του, αν και δεν απαιτεί πλέον την άμεση αποχώρηση του από την προεδρία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης