Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιταλία: Σενάρια και ζυμώσεις επί ζυμώσεων αλλά παραμένει το αδιέξοδο για το σχηματισμό κυβέρνησης

tags :
Ιταλία: Σενάρια και ζυμώσεις επί ζυμώσεων αλλά παραμένει το αδιέξοδο για το σχηματισμό κυβέρνησης
Η Κεντροδεξιά πρέπει να ηγηθεί της κυβέρνησης συνασπισμού στην Ιταλία είπε ο Silvio Berlusconi
Ένας μήνας έχει συμπληρωθεί από τις βουλευτικές εκλογές της 4ης Μαρτίου στην Ιταλία και το αδιέξοδο για το σχηματισμό κυβέρνησης παραμένει.
Αν και είναι σε εξέλιξη από χθες Τετάρτη 3 Απριλίου, υπό τον Πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας, Sergio Mattarella ζυμώσεις για το ποια θα είναι η επόμενη κυβέρνηση και το κυριότερο ποιες πολιτικές δυνάμεις θα την συγκροτήσουν, δεν διαφαίνεται ακόμα λύση.
Σε σημερινές του δηλώσεις ο επικεφαλής του Forza Italia και πρώην πρωθυπουργός Silvio Berlusconi υποστήριξε ότι η Κεντροδεξιά, η οποία έλαβε τις περισσότερες ψήφους στις εκλογές, θα πρέπει να ηγηθεί του κυβερνητικού συνασπισμού στην Ιταλία.
«Αυτή η κυβέρνηση δεν μπορεί παρά να αρχίσει με την κεντροδεξιά συμμαχία που κέρδισε τις εκλογές και με τον αρχηγό της πολιτικής δύναμης αυτής της συμμαχίας που έλαβε τις περισσότερες ψήφους, δηλαδή τη Λέγκα» υποστήριξε ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, Silvio Berlusconi μετά τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Sergio Mattarella.
Νωρίτερα ο γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος, Maurizio Martina εξέφρασε την πρόθεση του κεντροαριστερού κόμματος (ήρθε τρίτο στις εκλογές λαμβάνοντας το 19%) να παραμείνει στην αντιπολίτευση και να μη συμμετάσχει σε κανένα κυβερνητικό σχήμα συνασπισμού
«Το αρνητικό εκλογικό αποτέλεσμα δεν μας επιτρέπει να προχωρήσουμε σε κυβερνητικές λύσεις που θα μας περιλαμβάνουν» υπογράμμισε ο Martina κατόπιν της συνάντησης που είχε με τον Πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας, Sergio Mattarella.
Βάσει των εκλογικών αποτελεσμάτων, η κεντροδεξιά συμμαχία της Λέγκας του Βορρά και του Forza Italia του Berlusconi έλαβαν τις περισσότερες ψήφους (37%), αν και το Κίνημα των Πέντε Αστέρων ήταν το κόμμα με το υψηλότερο ποσοστό ψήφων (32%).
Ωστόσο, καμία από τις πολιτικές αυτές δυνάμεις δεν μπορούν από μόνες τους να σχηματίσουν κυβέρνηση και για αυτό είναι απαραίτητο να υπάρξουν πολιτικές συμμαχίες.
Μόνο που αυτό φαντάζει εξαιρετικά δύσκολο, μια και οι νικητές των εκλογών (το Κίνημα των 5 Αστέρων του Luidi di Maio και η ακροδεξιά Λέγκα του Matteo Salvini) βάζουν τους δικούς τους όρους.
Ο Di Maio υποστήριξε ότι είναι ανοιχτός σε κυβερνητικές συμμαχίες είτε με τη Λέγκα του Βορρά είτε με το Δημοκρατικό Κόμμα, αποκλείοντας από την εξίσωση τη Forza Italia του Berlusconi.
Από την πλευρά του όμως ο Salvini κατέστησε σαφές ότι η συμμαχία του με τον Berlusconi δεν πρόκειται να διαρραγεί, τονίζοντας ότι δεν πρόκειται να δεχθεί ούτε βέτο ούτε εντολές.
Δεδομένου ότι το Δημοκρατικό Κόμμα απέκλεισε να μπει σε οποιαδήποτε κυβέρνηση συνασπισμού, τονίζοντας ότι θα είναι στην αντιπολίτευση, καθίσταται σαφές πως ο σχηματισμός κυβέρνησης κάθε άλλο παρά εύκολη εξίσωση θα είναι για τον Mattarella και την Ιταλία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης