Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η αισιοδοξία για επίτευξη συμφωνίας στην Ελλάδα έδωσε ώθηση στη Wall - Σε υψηλά 11 ετών ο Nasdaq

tags :
Η αισιοδοξία για επίτευξη συμφωνίας στην Ελλάδα έδωσε ώθηση στη Wall - Σε υψηλά 11 ετών ο Nasdaq
Kέρδη κατέγραψαν στη συνεδρίαση της Τρίτης οι αμερικανικοί δείκτες, εν μέσω αισιοδοξίας για την επίτευξη συμφωνίας σχετικά με το PSI+ και τη νέα δανειακή σύμβαση της Ελλάδας.
Ειδικότερα, o Dow έκλεισε με κέρδη 0,26%, στις 12.878 μονάδες, ο S&P κατέγραψε άνοδο 0,20% στις 1.347 μονάδες, ενώ ο Nasdaq έκλεισε κερδίζοντας 0,07% στις 2.904 μονάδες.
Ο Dow έκλεισε στα υψηλότερα επίπεδα από το 2008, ενώ ο Nasdaq άγγιξε νέο υψηλό 11 ετών.
Στα 4,03 δολάρια έκλεισε το ADR της Εθνικής, καταγράφοντας άλμα 8,92%. Στα 3,87 δολάρια το χαμηλό ημέρας, στα 4,10 δολάρια το υψηλό.
Τις καλύτερες επιδόσεις σε επίπεδο εβδομάδας κατέγραψε το πετρέλαιο, μετά τις απώλειες των προηγούμενων συνεδριάσεων, λαμβάνοντας ώθηση από την ανοδική κίνηση των αμερικανικών δεικτών. Ειδικότερα, τα συμβόλαια του αργού πετρελαίου στα διεθνή χρηματιστήρια εμπορευμάτων, κατέγραψαν κέρδη 1,6% για να τερματίσουν στα 98,41 δολάρια το βαρέλι.
Με σημαντικά κέρδη 1,4% έκλεισαν τα συμβόλαια του χρυσού στην αγορά εμπορευμάτων της Νεας Υόρκης. Το πολύτιμο μέταλλο, με φόντο τις εξελίξεις στην Ελλάδα, έκλεισε στα 1.748,40 δολάρια ανά ουγγιά.
Στο μεταξύ, επανέλαβε τη δέσμευση της Fed, για χαμηλά επιτόκια μέχρι το 2014 ο διοικητής της, Ben Bernanke, επικρίνοντας ακόμη για μια ακόμη φορά την κρίση χρέους της ευρωζώνης για την κατάσταση των ΗΠΑ. Σε νέες δηλώσεις του στην αμερικανική Γερουσία, ο τραπεζίτης δεν αναφέρθηκε στα μακροοικονομικά μεγέθη του Ιανουαρίου για την απασχόληση. Υπογράμμισε ωστόσο ότι αμερικανική οικονομία και κοινωνία έχουν πολύ δρόμο μπροστά τους μέχρι η αγορά εργασίας να λειτουργήσει επαρκώς, σημειώνοντας παράλληλα πως η τρέχουσα εκτίμηση για το φυσιολογικό επίπεδο της ανεργίας σε μακροπρόθεσμη βάση είναι μεταξύ 5,2% και 6%. Ο Bernanke επισήμανε ότι η ανάκαμψη των ΗΠΑ κινείται με απογοητευτικά χαμηλούς ρυθμούς.
Μεγάλη μείωση κατέγραψε κατά τον μήνα Ιανουάριο το δημοσιονομικό έλλειμμα των ΗΠΑ, λόγω της αύξησης των φορολογικών εσόδων και της μείωσης των δημοσίων δαπανών. Σύμφωνα με το Γραφείο Προϋπολογισμού στο αμερικανικό Κογκρέσο, το έλλειμμα υποχώρησε στα 27 δισ. δολάρια, έναντι 50 δισ. δολαρίων τον Ιανουάριο του περασμένου έτους. Τα επίσημα στοιχεία θα ανακοινωθούν σύντομα από το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ.
Αύξησαν το χρέος τους τον περασμένο Δεκέμβριο οι Αμερικανοί πολίτες, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Fed. Ειδικότερα, το χρέος των Αμερικανών αυξήθηκε στα 19,3 δισ. δολ τον Δεκέμβριο, αλλά η αύξηση αυτή ήταν μικρότερη από τα στοιχεία του προηγούμενου μήνα Νοεμβρίου, οπότε και το χρέος των Αμερικανών πολιτών είχε αυξηθεί στα 20,4 δισ. δολ. Η αύξηση του χρέους για τον Δεκέμβριο ήταν πολύ μεγαλύτερη έναντι των εκτιμήσεων που διατύπωναν οι αναλυτές. Τα δάνεια αυτοκινήτου, τα προσωπικά δάνεια και τα φοιτητικά δάνεια αυξήθηκαν κατά 11,8% τον τελευταίο μήνα του 2011. Το χρέος μέσω πιστωτικών καρτών αυξήθηκε κατά 4,1%. Για το σύνολο του έτους, η καταναλωτική πίστη αυξήθηκε 3,7%, ήτοι η μεγαλύτερη αύξηση από το 2007.
Σε δημοπρασία 3ετών ομολόγων, συνολικής αξίας 32 δις δολαριών, προέβη το αμερικανικό δημόσιο. Η απόδοση στη δημοπρασία έφτασε στο 0,347%, έναντι των εκτιμήσεων για 0,346%. Ο συντελεστής κάλυψης έφτασε τις 3,30 φορές, ενώ κατά μέσο όρο σε δημοπρασίες 3ετών ομολόγων άγγιξε τις 3,44 φορές. Η συμμετοχή των ξένων διαμορφώθηκε στο 27,7%, ενώ κατά μέσο όρο σε ανάλογες δημοπρασίες φτάνει το 37,94%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης