Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ποια είναι τα αληθινά αίτια πίσω απο τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ και Κίνας

tags :
Ποια είναι τα αληθινά αίτια πίσω απο τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ και Κίνας
Ποια είναι τα αληθινά αίτια πίσω απο τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ και Κίνας
Το Πεκίνο απάντησε στους δασμούς του προέδρου των ΗΠΑ D. Trump με δικού του δασμούς, παρά το γεγονός πως η αγορά της Κίνας ήταν πάντοτε δύσκολη για τις ξένες εταιρίες να εισέλθουν, λόγω των ειρωνικά «προστατευτικών» πολιτικών του Πεκίνου που αποσκοπούσαν στην προστασία των εγχώριων παραγωγών της, αλλά η κυβέρνηση χαλάρωσε τους προηγούμενους κανονισμούς της τα τελευταία χρόνια προκειμένου να διευκολυνθεί το μεγαλεπίβολο project της δημιουργίας του νέου δρόμου του μεταξιού (One Belt One Road).
Ο εξελισσόμενος εμπορικός πόλεμος μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας απειλεί να επισημοποιήσει τον μακροχρόνιο οικονομικό ανταγωνισμό μεταξύ των δύο μεγάλων δυνάμεων, καθώς συναγωνίζονται μεταξύ τους για τον έλεγχο της παγκόσμιας τάξης, με την Ουάσινγκτον να θέλει να διατηρήσει την παλαιότερη μονοπωλιακή κυριαρχία της, ενώ το Πεκίνο θέλει την εμφάνιση ενός πολυπολικού συστήματος με πολλούς παίχτες.
Η τριβή ανάμεσα σε αυτές τις αντιφατικές απόψεις είναι η βάση του συνεχιζόμενου Νέου Ψυχρού Πολέμου, αν και υπάρχει κάτι περισσότερο από μια ιστορική αναδρομή σε αυτόν τον παγκόσμιο αγώνα.
Οι ΗΠΑ σκέφτηκαν ότι μέσω της συμμαχίας της με την Κίνα (προς τα τέλη του Ψυχρού Πολέμου) κατά της Σοβιετικής Ένωσης, θα επέτρεπε στην Ουάσινγκτον να παραμείνει η μοναδική υπερδύναμη, ωστόσο η προδοσία των ΗΠΑ κατά της Κίνας μετά τα γεγονότα που ακολούθησαν τη φοιτητική εξέγερση στην πλατεία Τιεν Αν Μεν τον Ιούνιο του 1989, άλλαξαν για πάντα το πώς οι κινέζοι ηγέτες έβλεπαν πλέον τις ΗΠΑ.
Παρόλα αυτά, οι αφελείς φιλελεύθεροι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Clinton σκέφτηκαν ότι θα μπορούσαν να «δωροδοκήσουν» την Κίνα να παραμείνει «πιστή» στην παγκόσμια τάξη των ΗΠΑ, η οποία προέκυψε μετά τον Ψυχρό Πόλεμο, βασιζόμενη σε κερδοφόρες επενδύσεις που θα πλούτιζαν την αμερικανική ελίτ, βοηθώντας  παράλληλα την Κίνα να εκσυγχρονιστεί.
Η αποκαλούμενη «Συναίνεση της Ουάσινγκτον» και οι σχετικοί «κανόνες του παιχνιδιού» στόχο είχαν να επωφεληθούν οι ΗΠΑ και να διαιωνιστεί η παγκόσμια ηγεμονία της (Pax Americana) και για αυτό το λόγο η Κίνα συνεχώς καταστρατηγούσε τους κανόνες προς όφελός της κάτι που της το επέτρεπαν οι ΗΠΑ προκειμένου να επωφεληθούν οι εγχώριες ελί της χώρας.
Η κυβέρνηση Obama προσπάθησε να «εξισορροπήσει» προληπτικά τις αναπόφευκτες γεωπολιτικές συνέπειες αυτής της τάσης, προτείνοντας τη λεγόμενη παγκόσμια συνεργασία με την Κίνα «Ομάδα των Δύο» ή «Chimerica», αλλά το Πεκίνο απέρριψε αυτή την προσέγγιση.
Το 2013, η Κίνα αισθανόταν αρκετά μεγάλη εμπιστοσύνη στη δύναμή της, ανακοινώνοντας το παγκόμσιο project One Belt One Road που έχει σχεδιαστεί για να θέσει οριστικό τέλος στην οικονομική κυριαρχία των ΗΠΑ, αλλά στη συνέχεια όλα «άλλαξαν» μετά την εκλογή του Trump στην προεδρια των ΗΠΑ.
Στην ομιλία του ο κινέζος πρόεδρος Xi τον Ιανουάριο του 2017 στο Νταβός διακήρυξε την Κίνα ως πρωταθλήτρια της μεταρρυθμισμένης εκδοχής του μοντέλου της παγκοσμιοποίησης που πρωτοστατούσαν κάποτε οι ΗΠΑ, ενώ ο Πρόεδρος των ΗΠΑ D. Trump γνωστοποίησε την προτίμησή του στις πολιτικές προστατευτισμού που κάποτε η ίδια η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας «αγκάλιαζε» στο παρελθόν.
Ο υπόλοιπος κόσμος είναι τώρα υποχρεωμένος να επιλέξει μεταξύ αυτών των ανταγωνιστικών συστημάτων.
Η Ρωσία μπορεί να διαδραματίσει καίριο ρόλο κατά τη διάρκεια αυτής της μεταβατικής περιόδου της παγκόσμιας συστημικής αλλαγής.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης