Τελευταία Νέα
Διεθνή

FT: Μπαταχτσής ο Maduro - Η Βενεζουέλα έχει σταματήσει να αποπληρώνει τα ομόλογά της

FT: Μπαταχτσής ο Maduro - Η Βενεζουέλα έχει σταματήσει να αποπληρώνει τα ομόλογά της
FT: Μπαταχτσής ο Maduro - Η Βενεζουέλα έχει σταματήσει να αποπληρώνει τα ομόλογά της
Η Βενεζουέλα έπαψε να πληρώνει τους πιστωτές της ομολογιούχους το Σεπτέμβριο του 2017, σύμφωνα με στοιχεία από την Κεντρική Τράπεζα της Βενεζουέλας, σε αντίθεση  δηλώσεις του προέδρου της χώρας Nicolás Maduro ότι η χώρα θα συνεχίσει να αποπληρώνει τα χρέη της, ενώ διαπραγματεύεται με τους πιστωτές της την αναδιάρθρωση του δανεισμού της αναφέρουν οι Financial Times.
Τα τραπεζικά στοιχεία δείχνουν ότι οι τακτικές πληρωμές του εξωτερικού χρέους της χώρας, ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων το μήνα, σύμφωνα με τις ομολογιακές εκδόσεις της Βενεζουέλας, μειώθηκαν σε λίγες δεκάδες εκατομμύρια δολάρια από τον Οκτώβριο του 2017.
"Αυτό αποδεικνύει ότι η Βενεζουέλα σκοπίμως κοροϊδεύει τους ομολογιούχους και εμπλέκεται σε απάτες", δήλωσε ο Russ Dallen της τράπεζας Caracas Capital, ο οποίος παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις για το χρέος της Βενεζουέλας.
Τα στοιχεία δημοσιεύθηκαν σε αρχείο Excel στο πλαίσιο μιας πρόσφατης αναδιοργάνωσης της ιστοσελίδας της Κεντρικής Τράπεζας της Βενεζουέλας και περιλάμβαναν τις μηνιαίες δαπάνες σε δολάρια για πληρωμές του δημόσιου εξωτερικού χρέους από το 1996.
Προηγουμένως, τα στοιχεία για τις πληρωμές εξωτερικού χρέους δημοσιεύθηκαν με τη μορφή ποσοστού που έδινε ελάχιστες πληροφορίες, είπε ο κ. Dallen.
"Αυτό πρέπει να έχει αναρτηθεί από κάποιον insider", πρόσθεσε.



Ο πρόεδρος Maduro ανακοίνωσε στις 2 Νοεμβρίου του 2017 ότι η χώρα θα αναδιαρθρώσει και θα αναχρηματοδοτήσει τo χρέoς της μετά από μια τελευταία πληρωμή για ένα ομόλογο οφειλόμενο από την κρατική πετρελαϊκή εταιρεία PDVSA.
O οίκος αξιολόγησης S&P κήρυξε τη χώρα σε «deafult».
Ωστόσο, οι κάτοχοι ομολόγων που εκδόθηκαν από την PDVSA και την Elecar, την κρατική ηλεκτρική εταιρία, συνέχισαν να λαμβάνουν σποραδικές πληρωμές, οι οποίες ανήλθαν σε περίπου 2,5 δισ. δολάρια από την ανακοίνωση του κ. Maduro.
Πολλές πληρωμές έγιναν αργά, μερικές φορές μετά την περίοδο χάριτος των 30 ημερών για πληρωμές των κουπονιών.
Δεν έχουν ληφθεί καθόλου πληρωμές για ομόλογα που εκδίδονται από την κυβέρνηση της Βενεζουέλας, παρά τις διαβεβαιώσεις ότι η διαδικασία πληρωμής ήταν σε εξέλιξη.
Τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας, τα οποία καλύπτουν μόνο τις πληρωμές του δημόσιου χρέους και αποκλείουν τις υποχρεώσεις της PDVSA και άλλων κρατικών εταιριών, δείχνουν ότι μόλις 83 εκατ. δολάρια καταβλήθηκαν τον Οκτώβριο, σε σύγκριση με υποχρεώσεις ύψους 465 εκατ. δολαρίων, σύμφωνα με στοιχεία της Caracas Capital.
Οι πληρωμές το Νοέμβριο μειώθηκαν στα 28 εκατ. δολάρια, σε σύγκριση με υποχρεώσεις ύψους 183 εκατ. δολαρίων, ενώ το Δεκέμβριο υποχώρησαν στα 23 εκατ. δολάρια, σε σύγκριση με υποχρεώσεις ύψους 242 εκατ. δολαρίων.
Ο κ. Dallen, ο οποίος δημοσιοποίησε την είδηση σχετικά με τις καθυστερημένες πληρωμές της Βενεζουέλας, δήλωσε ότι η πληρωμή του Οκτωβρίου περιελάμβανε περίπου 74 εκατ. δολάρια ενός «ομολόγου Brady» που προέκυψε από την αναδιάρθρωση του χρέους της Λατινικής Αμερικής στα τέλη της δεκαετίας του 1980.
Οι πληρωμές το Νοέμβριο και το Δεκέμβριο που αποδίδονται στην εξυπηρέτηση του εξωτερικού χρέους θα περιλαμβάνουν τις αμοιβές του δικηγόρου και άλλες δαπάνες, ανέφερε.
Ο κ. Dallen δήλωσε ότι δεν είχαν ληφθεί χρήματα από κάτοχους κρατικών ομολόγων της Βενεζουέλας.
Είπε ότι η Βενεζουέλα επέλεξε προσεκτικά ποια είναι τα ομόλογα της PDVSA και της Elecar τα οποία θα συνεχίσει να αποπληρώνει.
Οι πληρωμές περιελάμβαναν 984 εκατ. δολάρια που οφείλει η PDVSA σε ομολογιακό δάνειο το οποίο ωριμάζει 2020 και το οποίο εξασφαλίζεται από το 51% των μετοχών της Citgo, θυγατρική εταιρία της Βενεζουέλας, η οποία δραστηριοποιείται στον τομέα διύλισης και διανομής πετρελαίου στις ΗΠΑ.
Ωστόσο, ανέφερε ότι τα αποδεικτικά στοιχεία από τους οίκους αξιολόγησης δείχνουν ότι αυτές οι πληρωμές είχαν επίσης σταματήσει.
«Δεν νομίζουμε ότι πληρώνουν και τα ομόλογα PDVSA», είπε.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης