Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στα άκρα η κόντρα ΗΠΑ – Ρωσίας για την επίθεση με χημικά στη Συρία – Ρωσικό βέτο στον ΟΗΕ

Στα άκρα η κόντρα ΗΠΑ – Ρωσίας για την επίθεση με χημικά στη Συρία – Ρωσικό βέτο στον ΟΗΕ
Να απόσχει από την ανάληψη στρατιωτικής δράσης ζητά από τις ΗΠΑ η Μόσχα
Στα άκρα βρίσκονται για άλλη μια φορά οι σχέσεις ΗΠΑ – Ρωσίας αυτήν την φορά με αφορμή την επίθεση με χημικά όπλα στη Συρία, κατά την οποία σκοτώθηκαν τουλάχιστον 60 άτομα στη Ντούμα, στην ανατολική Γούτα που θεωρούνταν προπύργιο των Σύρων ανταρτών.
Η Ρωσία άσκησε βέτο στην χθεσινή ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στο αμερικανικό σχέδιο απόφασης που προέβλεπε τον καθορισμό ενός μηχανισμού διενέργειας έρευνας σχετικά με τη φερόμενη χρήση χημικών όπλων στην Ντούμα της Συρίας.
Το αμερικανικό σχέδιο απόφασης συγκέντρωσε 12 ψήφους υπέρ, δύο κατά (Ρωσία και Βολιβία), ενώ η Κίνα απείχε από τη ψηφοφορία.
«Αυτό το ψήφισμα είναι το ελάχιστο δυνατό που το Συμβούλιο μπορεί να κάνει για να απαντήσει στην επίθεση» ανέφερε η πρέσβης των ΗΠΑ στον ΟΗΕ
Παράλληλα, το Συμβούλιο Ασφαλείας απέρριψε ένα ρωσικό σχέδιο απόφασης που πρότεινε την δημιουργία ενός μηχανισμού για την έρευνα χημικών όπλων στη Συρία.
Το ρωσικό σχέδιο δεν συγκέντρωσε την απαιτούμενη πλειοψηφία των εννέα ψήφων για την υιοθέτησή του.
Έξι κράτη-μέλη του ΣΑ ψήφισαν υπέρ του σχεδίου, επτά κατά, ενώ δύο απείχαν.
Την ίδια στιγμή και η Μ. Βρετανία τάσσεται στο πλευρό των ΗΠΑ και της Γαλλίας που ζητούν μια σθεναρή αντίδραση κατά του καθεστώτος του Bashar Al Assad, τον οποίο κατηγορούν ότι βρίσκεται πίσω από την επίθεση.
Ωστόσο, η Μόσχα ζήτησε από τις ΗΠΑ να απόσχουν από κάθε στρατιωτική δράση εναντίον της Συρίας.
«Οι απειλές που διατυπώνετε έναντι της Συρίας θα έπρεπε να μας ανησυχούν, όλους μας, διότι μπορεί να βρεθούμε στα πρόθυρα ορισμένων πολύ λυπηρών και σοβαρών γεγονότων.
Για άλλη μια φορά σας ζητώ, για άλλη μια φορά σας εκλιπαρώ, να απόσχετε από την υλοποίηση των σχεδίων που καταρτίζετε αυτή την στιγμή για τη Συρία» τόνισε ο πρέσβης της Ρωσίας στον ΟΗΕ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης