Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΕΚΤ: Επιτακτική η ανάγκη δημιουργίας πανευρωπαϊκού θεσμού προστασίας καταθέσεων

tags :
ΕΚΤ: Επιτακτική η ανάγκη δημιουργίας πανευρωπαϊκού θεσμού προστασίας καταθέσεων
Έρευνα της ΕΚΤ αποδεικνύει ότι τα οφέλη του πανευρωπαϊκού θεσμού προστασίας καταθέσεων είναι πολύ περισσότερα από τους κινδύνους
Οι καταθέτες της Ευρωζώνης θα μπορέσουν να προστατευθούν ακόμη και από μία κρίση πολύ πιο ισχυρή από αυτήν του 2007 – 2009 εάν οι κυβερνήσεις τους αποφασίσουν να στηρίξουν το «δίχτυ ασφαλείας» της προστασίας καταθέσεων.
Η παραπάνω άποψη εκφράζεται σε «έρευνα εργασίας» (research paper) οικονομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Προστασίας Καταθέσεων (European Deposit Insurance Scheme – EDIS) θα προστατεύει καταθέσεις έως 10.000 ευρώ, ανεξάρτητα από το σε ποια τράπεζα της Ευρωζώνης βρίσκονται, μέσω ενός κεφαλαίου το οποίο θα χρηματοδοτείται από τις τράπεζες και θα έχει την εγγύηση των κυβερνήσεων.



Στην έρευνα καταγράφονται ορισμένες από τις αντιρρήσεις που έχουν εκφραστεί και δεν αφήνουν να ολοκληρωθεί ο μηχανισμός EDIS, κυρίως από πλευράς Γερμανίας αλλά και άλλες χώρες, οι οποίες φοβούνται ότι θα καταλήξουν να χρηματοδοτούν τους… προβληματικούς εταίρους τους.
«Το debate θα πρέπει να επιστρέψει στην πραγματικότητα.
Ελπίζω ότι αυτή η έρευνα θα βοηθήσει ώστε να συμβεί και θα εξηγήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις μεγάλες ωφέλειες που σχετίζονται με την καθιέρωση ενός τέτοιου μηχανισμού», τονίζει ο Pentti Hakkarainen, επικεφαλής της έρευνας.



Βάσει των ερευνητών ένα αποθεματικό 38 δισ. ευρώ, δηλαδή το ποσό που έχει προτείνει και η Κομισιόν, δεν πρόκειται να «καταναλωθεί» ακόμη και εάν το 10% των πιο επικίνδυνων τραπεζών της ευρωζώνης καταρρεύσει ταυτόχρονα και εάν ο κλάδος εμφανίσει ζημίες χειρότερες αυτών που σημειώθηκαν στην τελευταία κρίση, πριν από 10 χρόνια.
Με απλά λόγια, σημειώνουν οι ερευνητές της ΕΚΤ, το Deposit Insurance Fund (DIF) θα εξαρτάται αποκλειστικά από τα χρήματα των ίδιων των τραπεζών και δεν πρόκειται να ζητηθεί από τους φορολογούμενους να το χρηματοδοτήσουν.
«Τα αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι ένα πλήρως χρηματοδοτούμενο DIF μπορεί να καλύψει τις απαιτήσεις ακόμη και μίας εξαιρετικά σοβαρής κρίσης –πιο σοβαρής από αυτής του 2007-2009», υπογραμμίζουν οι οικονομολόγοι της ΕΚΤ.



Όμως οι Γερμανοί δεν φαίνεται να εγκρίνουν την παραπάνω άποψη.
«Η δημιουργία ενός κοινού συστήματος ασφαλείας δημιουργεί νέους κινδύνους διάχυσης μίας ενδεχόμενης κρίσης και μπορεί να αυξήσει τη νευρικότητα των καταθετών σε τέτοιες περιόδους», υποστήριξε η ένωση γερμανικών αποταμιευτικών τραπεζών (Deutscher Sparkassen und Giroverband).
Επιπρόσθετα υποστηρίζεται ότι ουσιαστικά οι τράπεζες θα λάβουν περισσότερα κεφάλαια από αυτά που ενδεχομένως θα κληθούν να πληρώσουν και αυτό θα συμβεί μόνο σε εξαιρετικά ισχυρές κρίσεις σε κράτη όπως Ελλάδα, Ισπανία, Βέλγιο, Κύπρο, Μάλτα και Λουξεμβούργο.
«Το EDIS θα έχει υψηλά οφέλη εξ απόψεως προστασίας των καταθετών, ενώ το ρίσκο του είναι πολύ χαμηλό, καθώς το ενδεχόμενο κάποιας συντονισμένης καταστροφής είναι, μάλλον, απίθανο», τονίζει η έκθεση.
Σημειώνεται ότι οι γερμανικές τράπεζες θα πρέπει να συνεισφέρουν το ποσό των 12,5 δισ. ευρώ στο εν λόγω κοινό ταμείο. 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης