Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γιατί ο Bashar al-Assad ο πρόεδρος της Συρίας έχει καταφέρει να διατηρηθεί στην εξουσία;

tags :
Γιατί ο Bashar al-Assad ο πρόεδρος της Συρίας έχει καταφέρει να διατηρηθεί στην εξουσία;
Πως έχει καταφέρει όμως ο Bashar al-Assad ο πρόεδρος της Συρίας να παραμένει στην εξουσία;
Γιατί ο Bashar al-Assad ο πρόεδρος της Συρίας εξακολουθεί να βρίσκεται στην εξουσία;
Ο ηγέτης της Συρίας έχει καταφέρει να επιβιώσει μετά από επτά χρόνια συγκρούσεων και ενός καταστροφικού πολέμου
O Assad έχει λάβει στρατιωτική και διπλωματική υποστήριξη από το Ιράν και τη Ρωσία αλλά δεν είναι μόνο αυτός ο παράγοντας που έχει διαδραματίσει ρόλο.
Ενώ οι αεροπορικές επιδρομές των αμερικανών στις εγκαταστάσεις της κυβέρνησης της Συρίας θα είναι ένα χτύπημα στις προσπάθειές του να ενοποιήσει τη Συρία υπό την κυριαρχία του, αυτό δεν σημαίνει ότι θα λήξει η εξουσία Assad.
Στην αρχή του πολέμου στην Συρία οι αντάρτες και λοιποί τρομοκράτες του ISIS είχαν καταφέρει να κερδίσουν την διεθνή προσοχή παρουσιάζοντας το Assad σαν ένα δολοφόνο – δικτάτορα.
Όμως τα δεδομένα άλλαξαν και φθάνοντας στο σήμερα ο Assad συνεχίζει να κυβερνά την Συρία ενώ οι αντάρτες έχουν χάσει μεγάλο μέρος των εδαφών που είχαν καταλάβει στην Δαμασκό, στο Χαλέπι κ.α.
Ακόμη και ανώτεροι διπλωμάτες από κράτη που αντιτίθενται στην κυβέρνησή του Assad, όπως ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Boris Johnson, δήλωσαν ότι ο Assad μπορεί να συνεχίσει να ασκεί εξουσία στην Συρία.
Πως έχει καταφέρει όμως ο Bashar al-Assad ο πρόεδρος της Συρίας να παραμένει στην εξουσία;

1. Εξωτερική υποστήριξη

Το καλοκαίρι του 2012, οι αντάρτες στην Συρία είχαν την δυναμική. Μια έκρηξη βόμβας στην κεντρική Δαμασκό είχε σκοτώσει ανώτερους συριακούς αξιωματούχους συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Άμυνας της χώρας και του αδελφού του Assad Assef Shawkat.
Οι επαναστάτες – αντάρτες θεώρησαν ότι η νίκη ήταν κοντά.
"Ο συριακός στρατός είχε πληγεί, αλλά δεν καταρρέει", είχε δηλώσει τότε ο διοικητής του ελεύθερου Συριακού Στρατού των ανταρτών, ο Bashar al-Zoubi
Εκείνη την περίοδο το Ιράν ενίσχυσε την παρέμβασή του στη Συρία, παρέχοντας έμπειρους διοικητές και στρατιώτες με τη μορφή πολιτοφυλακών σιιτών.
Κατά τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης το Ιράν είχε προσφέρει δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες ως στήριξη στην Συρία.
Οι στρατιωτικές δυνάμεις των Εθνικών Αμυντικών Δυνάμεων που είχαν εκπαιδευτεί από το Ιράν είχαν μέγιστη δύναμη 90.000 μαχητών.
Για το Ιράν, ο Assad είναι ένας κρίσιμος σύμμαχος και καίριος παράγοντας για την προστασία των συμφερόντων τους στην περιοχή.
Όμως, ενώ η συνεισφορά του Ιράν ήταν περισσότερο μέσω του στρατού ξηράς η Ρωσία είναι αυτή που έχει βοηθήσει καταλυτικά τον Assad.
Από το Σεπτέμβριο του 2015, η Ρωσία άρχισε αεροπορικές επιθέσεις εναντίον στόχων ανταρτών της Συρίας.
Οι εναέριες επιθέσεις ήταν σημαντικές καθώς οδήγησαν τους σύριους επαναστάτες να εγκαταλείψουν τα οχυρά τους στο Χαλέπι, καθώς και στην Ανατολική Gouta.

2. Διαίρεση επαναστατών

Ο Assad έχει επωφεληθεί από τις διαιρέσεις εντός των επαναστατών, καθώς ο χαλαρά ευθυγραμμισμένος ελεύθερος Συριακός Στρατός των επαναστατών και αναρτών χωρίστηκε σε αντιμαχόμενες φατρίες και οι σκληρότερες ομάδες γραμμών ανέλαβαν την μάχη κατά της κυβέρνησης.
Οι φατρίες της αντιπολίτευσης χαιρέτισαν αρχικά την υποστήριξη του νεοσύστατου ισλαμικού κράτους του Ιράκ γνωστού ως ISIS, αλλά σύντομα βρέθηκαν στην μέση της σύγκρουσης μεταξύ Assad και ISIS.
To ισλαμικό κράτος κέρδισε θέσεις εναντίον των επαναστατών σε βασικές πόλεις, όπως η Raqqa, και ανάγκασε την αντιπολίτευση να αποσυρθεί από τεράστιες εκτάσεις της χώρας.
Ενώ οι ανταρτικές ομάδες ανέκτησαν κάποια εδάφη από το ισλαμικό κράτος αυτά εν συνεχεία κατελήφθησαν από τους Κούρδους μαχητές και τις κυβερνητικές δυνάμεις.
Το Ισλαμικό Κράτος δεν ήταν το μόνο αγκάθι στην πλευρά των ανταρτών, σήμερα υπάρχουν δεκάδες ανταρτικές παρατάξεις που είναι χωρισμένες και αλληλοσκοτώνονται.

3. Διεθνής στάση

Ενώ οι δυτικές χώρες και οι περιφερειακές δυνάμεις, όπως η Τουρκία και η Σαουδική Αραβία, εναντιώθηκαν προς τον Assad, κανένας δεν έχει αναλάβει αποφασιστική δράση για την απομάκρυνση του σύριου ηγέτη.
Παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις, οι ΗΠΑ απέφυγαν το είδος στρατιωτικής παρέμβασης που ξεκίνησε στη Λιβύη, το οποίο βοήθησε τους επαναστάτες να καταστρέψουν εκεί τον μακροχρόνιο κυβερνήτη Muammar Gaddafi.
Ταυτόχρονα εδώ διοχετεύονταν όπλα στους αντάρτες, οι ηγέτες της αντιπολίτευσης λένε ότι είναι ανεπαρκή για να αντιμετωπίσουν την απειλή της αεροπορικής δύναμης της κυβέρνησης της Συρίας.
Η απόφαση των ΗΠΑ να μην προμηθεύουν όπλα ικανά να πλήξουν την συριακή αεροπορία αποδίδεται στους φόβους ότι θα μπορούσαν να πέσουν στα χέρια ομάδων όπως του Ισλαμικού κράτους και στη συνέχεια να χρησιμοποιηθούν ενάντια στα δυτικά συμφέροντα.
Οι ευρωπαίοι και γενικώς η δύση δεν έδωσε τόσο μεγάλη σημασία στον ρόλο Assad και πόσο σημαντικός είναι στην Συρία.
Τον Μάρτιο του 2017, η αμερικανίδα πρέσβης στα Ηνωμένα Έθνη, Nikki Haley, δήλωσε ότι η απομάκρυνση Assad δεν ήταν πλέον το επίκεντρο της αμερικανικής πολιτικής.
Δύο μήνες νωρίτερα, ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Boris Johnson είπε ότι ο Assad θα μπορούσε να παραμείνει στο πλαίσιο μιας ειρηνευτικής συμφωνίας.

4. Εσωτερική υποστήριξη

Παρά την ευρεία αντίθεση στην κυριαρχία του, ο Assad εξακολουθεί να διατηρεί σημαντικά επίπεδα υποστήριξης στη Συρία.
Η στήριξη αυτή εκτείνεται πέρα από τη δική του κοινότητα των Αλαβιτών και περιλαμβάνει επίσης μέλη της σουνιτικής κοινότητας που ωφελήθηκαν οικονομικά κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησής του και δεν προκρίνουν την αλλαγή του status quo.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης