Τα δημοσιεύματα αναφέρουν, πως η συζήτηση για το χρέος μετατίθεται χρονικά καθώς σε εξέλιξη βρίσκεται και η διαβούλευση για το εύρος και το είδος της εποπτείας μετά την εκπνοή του τρίτου προγράμματος διάσωσης.
Εκτενή δημοσιεύματα του Διεθνούς Τύπου για την Ελλάδα και την αναγκαιότητα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους στο δρόμο εξόδου από τα προγράμματα διάσωσης με αφορμή και τη συνεδρίαση του Eurogroup στη Σόφια
Τα δημοσιεύματα αναφέρουν, πως η σχετική συζήτηση μετατίθεται χρονικά καθώς σε εξέλιξη βρίσκεται και η διαβούλευση για το εύρος και το είδος της εποπτείας μετά την εκπνοή του τρίτου προγράμματος διάσωσης.
Αναφορά γίνεται και στο αναπτυξιακό πρόγραμμα, που παρουσίασε η ελληνική κυβέρνηση και το οποίο συναντά τις επιφυλάξεις Ευρωπαίων αξιωματούχων, που εκτιμούν πως η αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και η αύξηση του κατώτατου μισθού, ενδεχομένως καταστούν τροχοπέδη για τις επενδύσεις.
WSJ: Ενστάσεις για το αναπτυξιακό πρόγραμμα – Τους επόμενους μήνες η συζήτηση για το χρέος
Αρκετές και σοβαρές επιφυλάξεις εκφράζουν οι διεθνείς δανειστές για το αναπτυξιακό πρόγραμμα, που παρουσίασε η ελληνική κυβέρνηση στο δρόμο για την έξοδο από τα προγράμματα διάσωσης, αναφέρει σε δημοσίευμά της η Wall Street Journal.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η Ελλάδα παρουσίασε το αναπτυξιακό της πρόγραμμα για την περίοδο μετά τα προγράμματα διάσωσης, υποσχόμενη να συνεχίσει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, να εκσυγχρονίσει τη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης και την απονομή δικαιοσύνης αλλά και να προωθήσει ένα σαρωτικό πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων.
Ωστόσο οι δανειστές ανησυχούν, πως η χώρα θα μπορούσε να επιστρέψει στην προ μνημονίων κατάσταση, ειδικά τώρα, καθώς το 2019 είναι προγραμματισμένες οι βουλευτικές εκλογές.
Αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξέφρασαν επιφυλάξεις σχετικά με το σχέδιο ανάπτυξης της χώρας.
Σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους, το πρόγραμμα υποτίθεται ότι είναι φιλικό προς τις επενδύσεις, αλλά περιλαμβάνει και σχέδια για την αύξηση του κατώτατου μισθού και την αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων.
Εξάλλου, παρατηρεί η αμερικανική εφημερίδα, η Ευρωζώνη και η Ελλάδα θα πρέπει ακόμα να καταλήξουν σε συμφωνία σχετικά με το είδος της εποπτείας μετά την εκπνοή των προγραμμάτων διάσωσης.
Την ίδια ώρα, οποιαδήποτε ελάφρυνση του χρέους αναμένεται να εξαρτηθεί από τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων.
Θα απαιτούσε δε, σημειώνει η Wall Street Journal, έναν συμβιβασμό ανάμεσα στη Γερμανία και το ΔΝΤ για το είδος και την έκταση της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.
Υπενθυμίζει, πως το ΔΝΤ δεν συμμετέχει χρηματοδοτικά στο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης εδώ και μία τετραετία, αν και η συμμετοχή του θα έστελνε σήμα στις αγορές, πως το χρέος της χώρας είναι βιώσιμο.
Το δημοσίευμα, αναφέρει, πως και η Γερμανία επιθυμεί τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα αλλά και στην εποπτεία, αφού θεωρεί πως είναι αξιόπιστος επιτηρητής υπερχρεωμένων κρατών.
Stern: Αναγκαία η ελάφρυνση του χρέους
«Η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους δεν κοστίζει στον Γερμανό φορολογούμενο ούτε μια δεκάρα» και μάλιστα, «από τον γερμανικό προϋπολογισμό δεν εισέρρευσε ούτε ένα ευρώ στην Ελλάδα», γράφει το γερμανικό περιοδικό Stern, αποδίδοντας το γεγονός στο περίπλοκο σύστημα διάσωσης.
Μάλιστα, σημειώνει ότι «το τρίτο πρόγραμμα βοήθειας για την Ελλάδα λήγει στα τέλη Αυγούστου και τα κράτη του ευρώ πρέπει να αποφασίσουν εάν θα προχωρήσουν σε ελάφρυνση του χρέους της», τονίζοντας πως «όποιος είναι κατά της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, δεν τον ενδιαφέρουν τα χρήματα των φορολογουμένων.
Τον ενδιαφέρει κάτι άλλο.
Θέλει να καταστρέψει το μεγαλύτερο επίτευγμα μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, την Ευρωπαϊκή Ένωση».
Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό, η Γερμανία βοήθησε την Αθήνα με δύο τρόπους: αρχικά, το Πιστωτικό Ίδρυμα για την Ανοικοδόμηση (Kreditanstalt für Wiederaufbau / KfW) χορήγησε περίπου 15 δισ. ευρώ δάνειο, αργότερα η Γερμανία έδωσε σχεδόν 22 δισ. ευρώ στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας / EΜΣ (ESM).
Επρόκειτο για εγγύηση ώστε ο ΕSM να πάρει δάνεια από τις παγκόσμιες αγορές και τα οποία χορήγησε στη συνέχεια στην Ελλάδα, υπό όρους φυσικά».
Σύμφωνα με το Stern, «με τη μείωση του χρέους, συμβαίνουν τα εξής: τα δάνεια, τα οποία αυτή τη στιγμή έχουν διάρκεια κατά μέσο όρο 32,5 χρόνια, παρατείνονται κατά μερικά χρόνια, ενώ οι τόκοι καθίστανται αργότερα απαιτητοί.
Δεν διαγράφονται τα χρέη της Ελλάδος, ούτε καν μερικώς.
Αυτό σημαίνει ότι ο ESM και το KfW θα περιμένουν περισσότερο διάστημα για να πάρουν πίσω τα χρήματά τους. Αυτό είναι όλο.
Ο Γερμανός φορολογούμενος δεν θα νοιώσει τίποτα».
Όπως αναφέρει το περιοδικό «η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους δεν κοστίζει στον Γερμανό φορολογούμενο ούτε μια δεκάρα.
Πολλοί δεν το καταλαβαίνουν, επειδή πιστεύουν ότι γεμίσαμε βαγόνια τρένων με ευρώ και τα στείλαμε από το Βερολίνο στην Αθήνα. Αλλά αυτό δεν είναι σωστό.
Από τον γερμανικό προϋπολογισμό δεν εισέρευσε ούτε ένα ευρώ στην Ελλάδα» και «αυτό οφείλεται στο περίπλοκο σύστημα διάσωσης».
Επισημαίνει ότι «το τρίτο πρόγραμμα βοήθειας για την Ελλάδα λήγει στα τέλη Αυγούστου και τα κράτη του ευρώ πρέπει να αποφασίσουν εάν θα προχωρήσουν σε ελάφρυνση του χρέους της.
Το σχέδιο πρέπει, επίσης, να το εγκρίνουν τα μέλη του γερμανικού κοινοβουλίου, κάτι το οποίο θα είναι δύσκολο, διότι κατά την ψηφοφορία για το τελευταίο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα το 2015 κατά ψήφισαν πάνω από 60 βουλευτές.
Τόσους πολλούς διαφωνούντες δεν μπορεί να αντέξει η νέα κυβέρνηση, η πλειοψηφία θα εξανεμιστεί.
Η Angela Merkel και ο Olaf Scholz θα τελείωναν, πριν καν ξεκινήσουν.
Το AfD και το FDP γνωρίζουν αυτόν τον κίνδυνο και θα προκαλέσουν αναταραχή στο συνασπισμό.
Θα κακολογούν τους "πτωχευμένους Έλληνες", θρηνώντας τα δισ. που υποτίθεται ότι έστειλαν στην Αθήνα οι Γερμανοί φορολογούμενοι και πολλοί δήθεν ειδικοί και δήθεν σοβαροί δημοσιογράφοι θα συνταχθούν με τον χορό, επειδή τίποτα δεν είναι πιο εύκολο να ευχαριστήσεις τους θαμώνες στα γερμανικά στέκια από ό,τι με την ρητορική κατά των τεμπέληδων Ελλήνων και το κακό ευρώ».
Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό, όταν οι πιστωτές ενέκριναν το τρίτο πρόγραμμα βοήθειας το 2016, διαβεβαίωσαν την Ελλάδα ότι θα γίνει ελάφρυνση του χρέους αν η κυβέρνηση κάνει μεταρρυθμίσεις.
«Κατά το μάλλον ή ήττον, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τα κατάφερε.
Η ανεργία μειώθηκε, η οικονομία αναπτύσσεται, ακόμη και στις κεφαλαιαγορές αρέσουν ξανά οι Ελληνες», αν και προσθέτει πως «συνεχίζουν να υπάρχουν αδυναμίες.
Η διαφθορά και ο νεποτισμός δεν πατάχθηκαν, η αναδιοργάνωση της διοίκησης προχωρά μεν ικανοποιητικά αλλά αργά, η κατάσταση βελτιώνεται πολύ αργά.
Αυτήν την πρόοδο πρέπει (όμως) να την ενισχύσουμε και να κρατήσουμε το λόγο μας».
Die Zeit: Αρκετά με τους ελέγχους της Ελλάδας
Για «αλληλεγγύη» προς την Ελλάδα από την πλευρά των πιστωτών κάνει λόγο η γερμανική εφημερίδα Die Zeit λέγοντας ότι «πρέπει πια να σταματήσουν οι έλεγχοι για να σταθεί στα πόδια της για να εξασφαλιστεί η ανάκαμψη της».
Μάλιστα ο ελληνικής καταγωγής συντάκτης της υπογραμμίζει πως «και η Γερμανία θα πρέπει να αποδεχτεί αυτή την έκκληση αν θέλει να εμποδίσει την περαιτέρω διάβρωση της ευρωπαϊκής ιδέας».
«Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει ξεκαθαρίσει επανειλημμένα πώς φαντάζεται την εποχή μετά το καλοκαίρι. Οι περαιτέρω έλεγχοι του προϋπολογισμού από το εξωτερικό δεν είναι επιθυμητοί, εντούτοις η κυβέρνησή του θέλει να τηρήσει τους συμφωνημένους στόχους. Ωστόσο, για να επιτευχθούν αυτοί οι δημοσιονομικοί στόχοι, η χώρα του χρειάζεται μια νέα συμφωνία για το χρέος», τονίζει η γερμανική εφημερίδα.
«Πρέπει να βρούμε έναν μηχανισμό, o οποίος να ελαφρύνει το βάρος του χρέους», όπως δήλωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος P. Moscovici.
Ο συντάκτης αναφέρει ακόμη πως «τις ερχόμενες εβδομάδες, μέχρι το τέλος του Ιουνίου, θα αποφασιστεί εάν η εποχή της ελληνικής κρίσης θα οδηγηθεί σε ένα τέλος ή θα συνεχιστεί επ΄αόριστον. Από την άλλη πλευρά, τα τελευταία οκτώ χρόνια, ο καθένας και η καθεμία σε αυτή τη χώρα αντελήφθη ποιές είναι οι συνέπειες όταν δεν διατηρεί υπό έλεγχο τα δημόσια οικονομικά. Όλη η χώρα έχει μάθει από αυτήν την κρίση. Τώρα είναι η ώρα αντί μόνο εξαναγκασμού να επιδειχθεί εμπιστοσύνη στους Έλληνες και να τους μεταβιβαστεί η ευθύνη, ώστε η χώρα να μπορέσει να ανακτήσει την πλήρη κυριαρχία της εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Υπογραμμίζει μάλιστα ότι «μετά από μετά από οκτώ χρόνια και τρία πακέτα βοήθειας, το πρόγραμμα για την Ελλάδα θα λήξει τον Αύγουστο του 2018» σχολιάζοντας με νόημα ότι «μόνο η Γερμανία δεν θέλει να εγκαταλείψει τους ελέγχους».
«Έτσι όμως η χώρα δεν θα γίνεται ποτέ κυρίαρχη... Αρκετά πια. Στις 20 Αυγούστου αυτής της χρονιάς, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να τερματίσει την πιο άτυχη εποχή της - ας ελπίσουμε - ακόμα νεαρής ιστορίας της. Την ημέρα αυτή λήγει το τρίτο πρόγραμμα βοήθειας για την Ελλάδα. Επί οκτώ χρόνια, η χώρα τελεί υπό τη δημοσιονομική διαχείριση της νομισματικής ένωσης. Οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης μόλις συζήτησαν για πώς θα επιτευχθεί η έξοδος από το πρόγραμμα στη Σόφια. Αλλά μερικοί από αυτούς δεν την εμπιστεύονται», τονίζει.
«Το θέμα εξακολουθεί να παραμένει η ανακούφιση της Ελλάδας στην αποπληρωμή του χρέους. Αυτό το έχουν υποσχεθεί στη χώρα εδώ και χρόνια, αλλά η υπόσχεση τηρείται μόνο σε μικρότερη κλίμακα» γράφει η Die Zeit και προσθέτει: «Όμως η Ελλάδα έχει πάψει εδώ και καιρό να δημιουργεί νέα χρέη και το κράτος έχει μεγαλύτερα έσοδα από ό,τι δαπανά. Το πρωτογενές πλεόνασμα ανήλθε τελευταία σε περισσότερο από τέσσερα τοις εκατό. H οικονομία αναπτύσσεται έστω και αργά και η ανεργία μειώνεται επίσης».
Suddeutsche Zeitung: Όλοι περιμένουν από τη Γερμανία να δώσει λύσεις
Πολλά ερωτήματα ζητούν απαντήσεις για την ελληνική κρίση μέχρι τη λήξη του τρίτου προγράμματος διάσωσης στις 20 Αυγούστου του 2018, αναφέρει η Suddeutsche Zeitung σε δημοσίευμά της με αφορμή τη συνεδρίαση του Eurogroup και του Ecofin στη Σόφια (28-29/4).
Η γερμανική εφημερίδα αναφέρεται και στην παρουσία του νέου Γερμανού Οικονομικών Olaf Scholz στη συνεδρίαση, υποστηρίζοντας πως όλοι στρέφονται προς το Βερολίνο για το φλέγον ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.
Πολλά εξαρτώνται από τη στάση, που θα τηρήσει η γερμανική κυβέρνηση, σημειώνεται στο δημοσίευμα.
Για παράδειγμα, υπάρχουν τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους για τα οποία δεσμεύτηκαν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης στην Ελλάδα τον Μάιο του 2016.
Εξάλλου πλανάται το ερώτημα, εάν το ΔΝΤ πρέπει να συμμετάσχει εκ νέου χρηματοδοτικά στο ελληνικό πρόγραμμα ενώ πρέπει να διασφαλιστεί, πως η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί σύντομα νέα οικονομική βοήθεια.
Στην πραγματικότητα, οι Ευρωπαίοι δανειστές στη Σόφια ήθελαν να συναντηθούν με ανώτερους εκπροσώπους του ΔΝΤ για να συζητήσουν το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους.
Η γερμανική κυβέρνηση εξακολουθεί να αναζητά τη γραμμή της στην πολιτική της για την Ελλάδα.
Σημειωτέον, πώς ο Scholz αποφεύγει το ζήτημα του χρέους, όπως και εκείνο της χρηματοδοτικής συμμετοχής του ΔΝΤ.
Περιορίζεται σε δηλώσεις για μεγαλύτερη αισιοδοξία αναφορικά με το ελληνικό ζήτημα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.
Σύμφωνα με τη Suddeutsche Zeitung, αξιωματούχοι της ΕΕ υποστηρίζουν πως θα πρέπει να καταστεί δυνατή η επίτευξη βασικής συμφωνίας έως τα μέσα Μαΐου του 2018, η οποία θα επιτρέψει στο ΔΝΤ να συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα.
Το ΔΝΤ απαιτεί εκτεταμένη ελάφρυνση του χρέους έως και 100 δισ. ευρώ.
Ωστόσο, στη Γερμανία, στην Ολλανδία και σε άλλες χώρες, το ποσό αυτό δεν θεωρείται πολιτικά διαπραγματεύσιμο.
Σε τελική ανάλυση, το ΔΝΤ επιθυμεί μόνο να συνεισφέρει 1,6 δισεκατομμύρια ευρώ στο πρόγραμμα.
Το ερώτημα παραμένει, γιατί κάποιος χρειάζεται το Ταμείο.
Η απάντηση για τη Γερμανία έχει και πολιτικό χαρακτήρα, καθώς μία μεγάλη μείωση του χρέους της Ελλάδας θα μπορούσε να προσφέρει σημαντική ενίσχυση στη γερμανική ακροδεξιά.
DW: Κλειστά κράτησε ο Scholz τα χαρτιά του - Να λυθούν πολλά ζητήματα
Δεν άνοιξε τα χαρτιά του για τη Ελλάδα στην πρώτη του εμφάνιση στο Eurogroup της Σόφιας (27/4), ο νέος υπουργός Οικονομικών, Olaf Scholz.
Μπορεί το χθεσινό Eurogroup στη Σόφια, όπως αναμενόταν, να μην κατέληξε σε αποφάσεις για τους ακριβείς χειρισμούς στο θέμα της Ελλάδας μετά τη λήξη του τρέχοντος δανειακού προγράμματος το καλοκαίρι, ωστόσο, όπως αναφέρει η Deutsche Welle, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Olaf Scholz, τόνισε ότι μέχρι τότε θα πρέπει να διευθετηθούν πολλά θέματα.
«Πρέπει να λύσουμε πολλά ζητήματα μέχρι το φετινό καλοκαίρι.
Έχουμε μόνο λίγες ημέρες και εβδομάδες στη διάθεσή μας, και γι' αυτό είναι ορθό και σημαντικό να συζητήσουμε με πολλούς σε προσωπικό επίπεδο. Αξιοποιώ λοιπόν την ευκαιρία όχι απλά για να συμμετάσχω στη συνάντηση του Eurogroup, αλλά και για πολλές διμερείς συνομιλίες ούτως ώστε να μπορέσουμε να εκτιμήσουμε που μπορεί να επιτευχθεί από κοινού μια καλή λύση», επισήμανε ο Olaf Scholz, μιλώντας στη γερμανική δημόσια τηλεόραση ARD από τη Σόφια.
Ο ίδιος, όπως σημειώνει η Deutsche Welle , δεν αναφέρθηκε πάντως σε συγκεκριμένα μέτρα που θα μπορούσαν να ληφθούν στο θέμα της Ελλάδας.
Άλλωστε, το φλέγον ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους δεν συζητήθηκε τελικά, παρόλο που ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε να τεθεί στο τραπέζι του Eurogroup.
Spiegel: Η Ελλάδα δεν θέλει «fake» έξοδο από το μνημόνιο αλλά υπάρχουν δυσκολίες
Στην έξοδο της Ελλάδας από το μνημόνιο και κυρίως στον τρόπο που αυτή θα γίνει αναφέρεται εκτενές δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Spiegel.
Όπως τονίζει στις 20 Αυγούστου 2018 μία σχέση γεμάτη κόντρες φθάνει στο τέλος της, καθώς μετά από οκτώ χρόνια η Ελλάδα θα σταματήσει να στηρίζεται στην έξωθεν οικονομική βοήθεια.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, έχει τονίσει ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται ούτε προληπτική πιστωτική γραμμή, ούτε μία «fake» έξοδο, αλλά αυτό που θα επιτύχει είναι μία «καθαρή έξοδος».
Η «καθαρή έξοδος» είναι κάτι στο οποίο συμφωνούν οι υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης, συμπεριλαμβανομένης και της Γερμανίας.
Άλλωστε έχοντας να αντιμετωπίσουν το Brexit αλλά και τις συζητήσεις για τις μεταρρυθμίσεις στην Ευρωζώνη, δεν επιθυμούν να έχουν στο μυαλό τους και την Ελλάδα.
Το μήνυμα που θέλουν να στείλουν είναι απλό: η επιχείρηση πέτυχε, η Ελλάδα μπορεί εκ νέου να σταθεί στα δικά της πόδια.
Όμως, συνεχίζει το Spiegel, δεν θα είναι μία εύκολη υπόθεση, κάτι το οποίο κατέστη σαφές και στο Eurogroup που πραγματοποιήθηκε στη Σόφια.
Υπάρχουν ορισμένα πολύ βασικά θέματα τα οποία θα πρέπει να ξεκαθαριστούν πριν υπάρξει αυτός ο… χωρισμός:
- Ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης, εάν είναι δυνατόν το αργότερο έως τις 21 Ιουνίου 2018 και εφόσον η Ελλάδα έχει εκπληρώσει 88 προαπαιτούμενα.
- Συμφωνία για το είδος της εποπτείας μετά το πέρας του προγράμματος. Σαφώς δεν μπορεί να μην υπάρξει εποπτεία, με δεδομένο ότι τα χρέη της Ελλάδας έχουν ημερομηνία λήξης έως και 40 χρόνια μετά.
Παράλληλα εποπτεία υπάρχει σε όλες τις χώρες που εξήλθαν των μνημονίων.
- Συμφωνία για το χρέος, την οποία έχει υποσχεθεί το Eurogroup πριν από δύο χρόνια.
Έχουν, ήδη, ξεκινήσει κάποιες τεχνικές συζητήσεις, αλλά υπάρχουν αρκετές αντίθετες απόψεις και αντιρρήσεις, τις οποίες εκφράζει κατά κύριο λόγο η Γερμανία.
- Μία αξιόπιστη στρατηγική ανάπτυξης, ελληνικής έμπνευσης, η οποία, ήδη, παρουσιάστηκε από τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο.
- Συμμετοχή του ΔΝΤ.
Κανείς δεν γνωρίζει εάν θα υπάρξει, με τον χρόνο να τελειώνει, αλλά το Ταμείο να ξεκαθαρίζει ότι χωρίς συγκεκριμένα μέτρα για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, το ίδιο δεν προτίθεται να ενταχθεί στο ελληνικό πρόγραμμα.
www.bankingnews.gr
Τα δημοσιεύματα αναφέρουν, πως η σχετική συζήτηση μετατίθεται χρονικά καθώς σε εξέλιξη βρίσκεται και η διαβούλευση για το εύρος και το είδος της εποπτείας μετά την εκπνοή του τρίτου προγράμματος διάσωσης.
Αναφορά γίνεται και στο αναπτυξιακό πρόγραμμα, που παρουσίασε η ελληνική κυβέρνηση και το οποίο συναντά τις επιφυλάξεις Ευρωπαίων αξιωματούχων, που εκτιμούν πως η αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και η αύξηση του κατώτατου μισθού, ενδεχομένως καταστούν τροχοπέδη για τις επενδύσεις.
WSJ: Ενστάσεις για το αναπτυξιακό πρόγραμμα – Τους επόμενους μήνες η συζήτηση για το χρέος
Αρκετές και σοβαρές επιφυλάξεις εκφράζουν οι διεθνείς δανειστές για το αναπτυξιακό πρόγραμμα, που παρουσίασε η ελληνική κυβέρνηση στο δρόμο για την έξοδο από τα προγράμματα διάσωσης, αναφέρει σε δημοσίευμά της η Wall Street Journal.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η Ελλάδα παρουσίασε το αναπτυξιακό της πρόγραμμα για την περίοδο μετά τα προγράμματα διάσωσης, υποσχόμενη να συνεχίσει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, να εκσυγχρονίσει τη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης και την απονομή δικαιοσύνης αλλά και να προωθήσει ένα σαρωτικό πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων.
Ωστόσο οι δανειστές ανησυχούν, πως η χώρα θα μπορούσε να επιστρέψει στην προ μνημονίων κατάσταση, ειδικά τώρα, καθώς το 2019 είναι προγραμματισμένες οι βουλευτικές εκλογές.
Αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξέφρασαν επιφυλάξεις σχετικά με το σχέδιο ανάπτυξης της χώρας.
Σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους, το πρόγραμμα υποτίθεται ότι είναι φιλικό προς τις επενδύσεις, αλλά περιλαμβάνει και σχέδια για την αύξηση του κατώτατου μισθού και την αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων.
Εξάλλου, παρατηρεί η αμερικανική εφημερίδα, η Ευρωζώνη και η Ελλάδα θα πρέπει ακόμα να καταλήξουν σε συμφωνία σχετικά με το είδος της εποπτείας μετά την εκπνοή των προγραμμάτων διάσωσης.
Την ίδια ώρα, οποιαδήποτε ελάφρυνση του χρέους αναμένεται να εξαρτηθεί από τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων.
Θα απαιτούσε δε, σημειώνει η Wall Street Journal, έναν συμβιβασμό ανάμεσα στη Γερμανία και το ΔΝΤ για το είδος και την έκταση της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.
Υπενθυμίζει, πως το ΔΝΤ δεν συμμετέχει χρηματοδοτικά στο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης εδώ και μία τετραετία, αν και η συμμετοχή του θα έστελνε σήμα στις αγορές, πως το χρέος της χώρας είναι βιώσιμο.
Το δημοσίευμα, αναφέρει, πως και η Γερμανία επιθυμεί τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα αλλά και στην εποπτεία, αφού θεωρεί πως είναι αξιόπιστος επιτηρητής υπερχρεωμένων κρατών.
Stern: Αναγκαία η ελάφρυνση του χρέους
«Η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους δεν κοστίζει στον Γερμανό φορολογούμενο ούτε μια δεκάρα» και μάλιστα, «από τον γερμανικό προϋπολογισμό δεν εισέρρευσε ούτε ένα ευρώ στην Ελλάδα», γράφει το γερμανικό περιοδικό Stern, αποδίδοντας το γεγονός στο περίπλοκο σύστημα διάσωσης.
Μάλιστα, σημειώνει ότι «το τρίτο πρόγραμμα βοήθειας για την Ελλάδα λήγει στα τέλη Αυγούστου και τα κράτη του ευρώ πρέπει να αποφασίσουν εάν θα προχωρήσουν σε ελάφρυνση του χρέους της», τονίζοντας πως «όποιος είναι κατά της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, δεν τον ενδιαφέρουν τα χρήματα των φορολογουμένων.
Τον ενδιαφέρει κάτι άλλο.
Θέλει να καταστρέψει το μεγαλύτερο επίτευγμα μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, την Ευρωπαϊκή Ένωση».
Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό, η Γερμανία βοήθησε την Αθήνα με δύο τρόπους: αρχικά, το Πιστωτικό Ίδρυμα για την Ανοικοδόμηση (Kreditanstalt für Wiederaufbau / KfW) χορήγησε περίπου 15 δισ. ευρώ δάνειο, αργότερα η Γερμανία έδωσε σχεδόν 22 δισ. ευρώ στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας / EΜΣ (ESM).
Επρόκειτο για εγγύηση ώστε ο ΕSM να πάρει δάνεια από τις παγκόσμιες αγορές και τα οποία χορήγησε στη συνέχεια στην Ελλάδα, υπό όρους φυσικά».
Σύμφωνα με το Stern, «με τη μείωση του χρέους, συμβαίνουν τα εξής: τα δάνεια, τα οποία αυτή τη στιγμή έχουν διάρκεια κατά μέσο όρο 32,5 χρόνια, παρατείνονται κατά μερικά χρόνια, ενώ οι τόκοι καθίστανται αργότερα απαιτητοί.
Δεν διαγράφονται τα χρέη της Ελλάδος, ούτε καν μερικώς.
Αυτό σημαίνει ότι ο ESM και το KfW θα περιμένουν περισσότερο διάστημα για να πάρουν πίσω τα χρήματά τους. Αυτό είναι όλο.
Ο Γερμανός φορολογούμενος δεν θα νοιώσει τίποτα».
Όπως αναφέρει το περιοδικό «η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους δεν κοστίζει στον Γερμανό φορολογούμενο ούτε μια δεκάρα.
Πολλοί δεν το καταλαβαίνουν, επειδή πιστεύουν ότι γεμίσαμε βαγόνια τρένων με ευρώ και τα στείλαμε από το Βερολίνο στην Αθήνα. Αλλά αυτό δεν είναι σωστό.
Από τον γερμανικό προϋπολογισμό δεν εισέρευσε ούτε ένα ευρώ στην Ελλάδα» και «αυτό οφείλεται στο περίπλοκο σύστημα διάσωσης».
Επισημαίνει ότι «το τρίτο πρόγραμμα βοήθειας για την Ελλάδα λήγει στα τέλη Αυγούστου και τα κράτη του ευρώ πρέπει να αποφασίσουν εάν θα προχωρήσουν σε ελάφρυνση του χρέους της.
Το σχέδιο πρέπει, επίσης, να το εγκρίνουν τα μέλη του γερμανικού κοινοβουλίου, κάτι το οποίο θα είναι δύσκολο, διότι κατά την ψηφοφορία για το τελευταίο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα το 2015 κατά ψήφισαν πάνω από 60 βουλευτές.
Τόσους πολλούς διαφωνούντες δεν μπορεί να αντέξει η νέα κυβέρνηση, η πλειοψηφία θα εξανεμιστεί.
Η Angela Merkel και ο Olaf Scholz θα τελείωναν, πριν καν ξεκινήσουν.
Το AfD και το FDP γνωρίζουν αυτόν τον κίνδυνο και θα προκαλέσουν αναταραχή στο συνασπισμό.
Θα κακολογούν τους "πτωχευμένους Έλληνες", θρηνώντας τα δισ. που υποτίθεται ότι έστειλαν στην Αθήνα οι Γερμανοί φορολογούμενοι και πολλοί δήθεν ειδικοί και δήθεν σοβαροί δημοσιογράφοι θα συνταχθούν με τον χορό, επειδή τίποτα δεν είναι πιο εύκολο να ευχαριστήσεις τους θαμώνες στα γερμανικά στέκια από ό,τι με την ρητορική κατά των τεμπέληδων Ελλήνων και το κακό ευρώ».
Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό, όταν οι πιστωτές ενέκριναν το τρίτο πρόγραμμα βοήθειας το 2016, διαβεβαίωσαν την Ελλάδα ότι θα γίνει ελάφρυνση του χρέους αν η κυβέρνηση κάνει μεταρρυθμίσεις.
«Κατά το μάλλον ή ήττον, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τα κατάφερε.
Η ανεργία μειώθηκε, η οικονομία αναπτύσσεται, ακόμη και στις κεφαλαιαγορές αρέσουν ξανά οι Ελληνες», αν και προσθέτει πως «συνεχίζουν να υπάρχουν αδυναμίες.
Η διαφθορά και ο νεποτισμός δεν πατάχθηκαν, η αναδιοργάνωση της διοίκησης προχωρά μεν ικανοποιητικά αλλά αργά, η κατάσταση βελτιώνεται πολύ αργά.
Αυτήν την πρόοδο πρέπει (όμως) να την ενισχύσουμε και να κρατήσουμε το λόγο μας».
Die Zeit: Αρκετά με τους ελέγχους της Ελλάδας
Για «αλληλεγγύη» προς την Ελλάδα από την πλευρά των πιστωτών κάνει λόγο η γερμανική εφημερίδα Die Zeit λέγοντας ότι «πρέπει πια να σταματήσουν οι έλεγχοι για να σταθεί στα πόδια της για να εξασφαλιστεί η ανάκαμψη της».
Μάλιστα ο ελληνικής καταγωγής συντάκτης της υπογραμμίζει πως «και η Γερμανία θα πρέπει να αποδεχτεί αυτή την έκκληση αν θέλει να εμποδίσει την περαιτέρω διάβρωση της ευρωπαϊκής ιδέας».
«Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει ξεκαθαρίσει επανειλημμένα πώς φαντάζεται την εποχή μετά το καλοκαίρι. Οι περαιτέρω έλεγχοι του προϋπολογισμού από το εξωτερικό δεν είναι επιθυμητοί, εντούτοις η κυβέρνησή του θέλει να τηρήσει τους συμφωνημένους στόχους. Ωστόσο, για να επιτευχθούν αυτοί οι δημοσιονομικοί στόχοι, η χώρα του χρειάζεται μια νέα συμφωνία για το χρέος», τονίζει η γερμανική εφημερίδα.
«Πρέπει να βρούμε έναν μηχανισμό, o οποίος να ελαφρύνει το βάρος του χρέους», όπως δήλωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος P. Moscovici.
Ο συντάκτης αναφέρει ακόμη πως «τις ερχόμενες εβδομάδες, μέχρι το τέλος του Ιουνίου, θα αποφασιστεί εάν η εποχή της ελληνικής κρίσης θα οδηγηθεί σε ένα τέλος ή θα συνεχιστεί επ΄αόριστον. Από την άλλη πλευρά, τα τελευταία οκτώ χρόνια, ο καθένας και η καθεμία σε αυτή τη χώρα αντελήφθη ποιές είναι οι συνέπειες όταν δεν διατηρεί υπό έλεγχο τα δημόσια οικονομικά. Όλη η χώρα έχει μάθει από αυτήν την κρίση. Τώρα είναι η ώρα αντί μόνο εξαναγκασμού να επιδειχθεί εμπιστοσύνη στους Έλληνες και να τους μεταβιβαστεί η ευθύνη, ώστε η χώρα να μπορέσει να ανακτήσει την πλήρη κυριαρχία της εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Υπογραμμίζει μάλιστα ότι «μετά από μετά από οκτώ χρόνια και τρία πακέτα βοήθειας, το πρόγραμμα για την Ελλάδα θα λήξει τον Αύγουστο του 2018» σχολιάζοντας με νόημα ότι «μόνο η Γερμανία δεν θέλει να εγκαταλείψει τους ελέγχους».
«Έτσι όμως η χώρα δεν θα γίνεται ποτέ κυρίαρχη... Αρκετά πια. Στις 20 Αυγούστου αυτής της χρονιάς, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να τερματίσει την πιο άτυχη εποχή της - ας ελπίσουμε - ακόμα νεαρής ιστορίας της. Την ημέρα αυτή λήγει το τρίτο πρόγραμμα βοήθειας για την Ελλάδα. Επί οκτώ χρόνια, η χώρα τελεί υπό τη δημοσιονομική διαχείριση της νομισματικής ένωσης. Οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης μόλις συζήτησαν για πώς θα επιτευχθεί η έξοδος από το πρόγραμμα στη Σόφια. Αλλά μερικοί από αυτούς δεν την εμπιστεύονται», τονίζει.
«Το θέμα εξακολουθεί να παραμένει η ανακούφιση της Ελλάδας στην αποπληρωμή του χρέους. Αυτό το έχουν υποσχεθεί στη χώρα εδώ και χρόνια, αλλά η υπόσχεση τηρείται μόνο σε μικρότερη κλίμακα» γράφει η Die Zeit και προσθέτει: «Όμως η Ελλάδα έχει πάψει εδώ και καιρό να δημιουργεί νέα χρέη και το κράτος έχει μεγαλύτερα έσοδα από ό,τι δαπανά. Το πρωτογενές πλεόνασμα ανήλθε τελευταία σε περισσότερο από τέσσερα τοις εκατό. H οικονομία αναπτύσσεται έστω και αργά και η ανεργία μειώνεται επίσης».
Suddeutsche Zeitung: Όλοι περιμένουν από τη Γερμανία να δώσει λύσεις
Πολλά ερωτήματα ζητούν απαντήσεις για την ελληνική κρίση μέχρι τη λήξη του τρίτου προγράμματος διάσωσης στις 20 Αυγούστου του 2018, αναφέρει η Suddeutsche Zeitung σε δημοσίευμά της με αφορμή τη συνεδρίαση του Eurogroup και του Ecofin στη Σόφια (28-29/4).
Η γερμανική εφημερίδα αναφέρεται και στην παρουσία του νέου Γερμανού Οικονομικών Olaf Scholz στη συνεδρίαση, υποστηρίζοντας πως όλοι στρέφονται προς το Βερολίνο για το φλέγον ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.
Πολλά εξαρτώνται από τη στάση, που θα τηρήσει η γερμανική κυβέρνηση, σημειώνεται στο δημοσίευμα.
Για παράδειγμα, υπάρχουν τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους για τα οποία δεσμεύτηκαν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης στην Ελλάδα τον Μάιο του 2016.
Εξάλλου πλανάται το ερώτημα, εάν το ΔΝΤ πρέπει να συμμετάσχει εκ νέου χρηματοδοτικά στο ελληνικό πρόγραμμα ενώ πρέπει να διασφαλιστεί, πως η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί σύντομα νέα οικονομική βοήθεια.
Στην πραγματικότητα, οι Ευρωπαίοι δανειστές στη Σόφια ήθελαν να συναντηθούν με ανώτερους εκπροσώπους του ΔΝΤ για να συζητήσουν το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους.
Η γερμανική κυβέρνηση εξακολουθεί να αναζητά τη γραμμή της στην πολιτική της για την Ελλάδα.
Σημειωτέον, πώς ο Scholz αποφεύγει το ζήτημα του χρέους, όπως και εκείνο της χρηματοδοτικής συμμετοχής του ΔΝΤ.
Περιορίζεται σε δηλώσεις για μεγαλύτερη αισιοδοξία αναφορικά με το ελληνικό ζήτημα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.
Σύμφωνα με τη Suddeutsche Zeitung, αξιωματούχοι της ΕΕ υποστηρίζουν πως θα πρέπει να καταστεί δυνατή η επίτευξη βασικής συμφωνίας έως τα μέσα Μαΐου του 2018, η οποία θα επιτρέψει στο ΔΝΤ να συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα.
Το ΔΝΤ απαιτεί εκτεταμένη ελάφρυνση του χρέους έως και 100 δισ. ευρώ.
Ωστόσο, στη Γερμανία, στην Ολλανδία και σε άλλες χώρες, το ποσό αυτό δεν θεωρείται πολιτικά διαπραγματεύσιμο.
Σε τελική ανάλυση, το ΔΝΤ επιθυμεί μόνο να συνεισφέρει 1,6 δισεκατομμύρια ευρώ στο πρόγραμμα.
Το ερώτημα παραμένει, γιατί κάποιος χρειάζεται το Ταμείο.
Η απάντηση για τη Γερμανία έχει και πολιτικό χαρακτήρα, καθώς μία μεγάλη μείωση του χρέους της Ελλάδας θα μπορούσε να προσφέρει σημαντική ενίσχυση στη γερμανική ακροδεξιά.
DW: Κλειστά κράτησε ο Scholz τα χαρτιά του - Να λυθούν πολλά ζητήματα
Δεν άνοιξε τα χαρτιά του για τη Ελλάδα στην πρώτη του εμφάνιση στο Eurogroup της Σόφιας (27/4), ο νέος υπουργός Οικονομικών, Olaf Scholz.
Μπορεί το χθεσινό Eurogroup στη Σόφια, όπως αναμενόταν, να μην κατέληξε σε αποφάσεις για τους ακριβείς χειρισμούς στο θέμα της Ελλάδας μετά τη λήξη του τρέχοντος δανειακού προγράμματος το καλοκαίρι, ωστόσο, όπως αναφέρει η Deutsche Welle, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Olaf Scholz, τόνισε ότι μέχρι τότε θα πρέπει να διευθετηθούν πολλά θέματα.
«Πρέπει να λύσουμε πολλά ζητήματα μέχρι το φετινό καλοκαίρι.
Έχουμε μόνο λίγες ημέρες και εβδομάδες στη διάθεσή μας, και γι' αυτό είναι ορθό και σημαντικό να συζητήσουμε με πολλούς σε προσωπικό επίπεδο. Αξιοποιώ λοιπόν την ευκαιρία όχι απλά για να συμμετάσχω στη συνάντηση του Eurogroup, αλλά και για πολλές διμερείς συνομιλίες ούτως ώστε να μπορέσουμε να εκτιμήσουμε που μπορεί να επιτευχθεί από κοινού μια καλή λύση», επισήμανε ο Olaf Scholz, μιλώντας στη γερμανική δημόσια τηλεόραση ARD από τη Σόφια.
Ο ίδιος, όπως σημειώνει η Deutsche Welle , δεν αναφέρθηκε πάντως σε συγκεκριμένα μέτρα που θα μπορούσαν να ληφθούν στο θέμα της Ελλάδας.
Άλλωστε, το φλέγον ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους δεν συζητήθηκε τελικά, παρόλο που ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε να τεθεί στο τραπέζι του Eurogroup.
Spiegel: Η Ελλάδα δεν θέλει «fake» έξοδο από το μνημόνιο αλλά υπάρχουν δυσκολίες
Στην έξοδο της Ελλάδας από το μνημόνιο και κυρίως στον τρόπο που αυτή θα γίνει αναφέρεται εκτενές δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Spiegel.
Όπως τονίζει στις 20 Αυγούστου 2018 μία σχέση γεμάτη κόντρες φθάνει στο τέλος της, καθώς μετά από οκτώ χρόνια η Ελλάδα θα σταματήσει να στηρίζεται στην έξωθεν οικονομική βοήθεια.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, έχει τονίσει ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται ούτε προληπτική πιστωτική γραμμή, ούτε μία «fake» έξοδο, αλλά αυτό που θα επιτύχει είναι μία «καθαρή έξοδος».
Η «καθαρή έξοδος» είναι κάτι στο οποίο συμφωνούν οι υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης, συμπεριλαμβανομένης και της Γερμανίας.
Άλλωστε έχοντας να αντιμετωπίσουν το Brexit αλλά και τις συζητήσεις για τις μεταρρυθμίσεις στην Ευρωζώνη, δεν επιθυμούν να έχουν στο μυαλό τους και την Ελλάδα.
Το μήνυμα που θέλουν να στείλουν είναι απλό: η επιχείρηση πέτυχε, η Ελλάδα μπορεί εκ νέου να σταθεί στα δικά της πόδια.
Όμως, συνεχίζει το Spiegel, δεν θα είναι μία εύκολη υπόθεση, κάτι το οποίο κατέστη σαφές και στο Eurogroup που πραγματοποιήθηκε στη Σόφια.
Υπάρχουν ορισμένα πολύ βασικά θέματα τα οποία θα πρέπει να ξεκαθαριστούν πριν υπάρξει αυτός ο… χωρισμός:
- Ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης, εάν είναι δυνατόν το αργότερο έως τις 21 Ιουνίου 2018 και εφόσον η Ελλάδα έχει εκπληρώσει 88 προαπαιτούμενα.
- Συμφωνία για το είδος της εποπτείας μετά το πέρας του προγράμματος. Σαφώς δεν μπορεί να μην υπάρξει εποπτεία, με δεδομένο ότι τα χρέη της Ελλάδας έχουν ημερομηνία λήξης έως και 40 χρόνια μετά.
Παράλληλα εποπτεία υπάρχει σε όλες τις χώρες που εξήλθαν των μνημονίων.
- Συμφωνία για το χρέος, την οποία έχει υποσχεθεί το Eurogroup πριν από δύο χρόνια.
Έχουν, ήδη, ξεκινήσει κάποιες τεχνικές συζητήσεις, αλλά υπάρχουν αρκετές αντίθετες απόψεις και αντιρρήσεις, τις οποίες εκφράζει κατά κύριο λόγο η Γερμανία.
- Μία αξιόπιστη στρατηγική ανάπτυξης, ελληνικής έμπνευσης, η οποία, ήδη, παρουσιάστηκε από τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο.
- Συμμετοχή του ΔΝΤ.
Κανείς δεν γνωρίζει εάν θα υπάρξει, με τον χρόνο να τελειώνει, αλλά το Ταμείο να ξεκαθαρίζει ότι χωρίς συγκεκριμένα μέτρα για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, το ίδιο δεν προτίθεται να ενταχθεί στο ελληνικό πρόγραμμα.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών