Τελευταία Νέα
Διεθνή

Deutsche Welle: Φιλική αλλά άκαρπη η συνάντηση Merkel - Trump στον Λευκό Οίκο - Παραμένει η διάσταση απόψεων

Deutsche Welle: Φιλική αλλά άκαρπη η συνάντηση Merkel - Trump στον Λευκό Οίκο - Παραμένει η διάσταση απόψεων
δεν υπήρξε συμφωνία για το Ιράν και το πυρηνικό του πρόγραμμα, ούτε για τις εμπορικές συναλλαγές ΗΠΑ-ΕΕ και για τον νέο αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2 στη Βόρεια Θάλασσα 
Με άδεια χέρια έφυγε η γερμανίδα καγκελάριος A. Merkel από το Λευκό Οίκο καθώς η συνάντησή της με τον Donald Trump κάθε άλλο παρά εποικοδομητική ήταν.
Αν και το κλίμα ανάμεσα στους δύο ηγέτες ήταν βελτιωμένο από την πρώτη τους συνάντηση πριν από περίπου έναν χρόνο καθώς χθες ο αμερικανός πρόεδρος επέλεξε έναν φιλικό τόνο -τουλάχιστον στη συνέντευξη τύπου στον Λευκό Οίκο- δεν υπήρξε καμία σημαντική συμφωνία μεταξύ τους.
Όπως σχολιάζει η Deutsche Welle, παρά τις φιλοφρονήσεις, στα θέματα ουσίας δεν υπήρξε καμία ένδειξη προσέγγισης: Ούτε στην περίπτωση της συμφωνίας με το Ιράν σε ό,τι αφορά το πυρηνικό του πρόγραμμα, ούτε στο ζήτημα των διαφορών για τις εμπορικές συναλλαγές ΗΠΑ-ΕΕ, ούτε και για τον νέο αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2 στη Βόρεια Θάλασσα μεταξύ Ρωσίας και Γερμανίας. Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγουν στις εκτιμήσεις τους γερμανοί αναλυτές. Ενδεικτική για τη διάσταση απόψεων που επικρατεί επί σειρά ζητημάτων ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και το Βερολίνο είναι η διατύπωση που επανειλημμένα χρησιμοποίησε η Merkel κατά τη συνέντευξη τύπου: «Οι αποφάσεις εναπόκεινται στον πρόεδρο.» Με άλλα λόγια, δεν κατάφερε να τον πείσει.

Weber: Αυτό που μετρά εν τέλει είναι τα δεδομένα και οι αποφάσεις

Σχολιάζοντας τα πενιχρά αποτελέσματα των συνομιλιών, ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στην Ευρωβουλή Manfred Weber θεωρεί πως το σημαντικότερο μήνυμα τόσο της επίσκεψης της καγκελαρίου όσο και της αντίστοιχης του γάλλου προέδρου Macron αυτή την εβδομάδα στις ΗΠΑ είναι ότι και οι δύο υποστήριξαν από κοινού ευρωπαϊκές θέσεις. Μιλώντας το πρωί στον ραδιοφωνικό σταθμό Deutschlandfunk, παραδέχθηκε όμως πως «αυτό που μετρά εν τέλει είναι τα δεδομένα και οι αποφάσεις.»
Την 1η Μαΐου πιθανώς οι ΗΠΑ να επιβάλουν τελωνειακούς δασμούς σε χάλυβα και αλουμίνιο από την ΕΕ. Σε αυτή την περίπτωση οι Ευρωπαίοι είναι «έτοιμοι να απαντήσουν με αντίμετρα», δήλωσε ο Weber. Πάντως, από ό,τι έγινε μέχρι στιγμής γνωστό, ο κατάλογος κυρώσεων της ΕΕ προβλέπει τελωνειακούς δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα όπως ουίσκι, μοτοσυκλέτες και παντελόνια τζιν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης