Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οριακές απώλειες στη Wall Street, εν αναμονή των αποφάσεων Trump για το Ιράν

Οριακές απώλειες στη Wall Street, εν αναμονή των αποφάσεων Trump για το Ιράν
Με οριακές απώλειες άνοιξε η Wall Street, καθώς οι επενδυτές αναμένουν τις αποφάσεις του Trump για το Ιράν
Με οριακές απώλειες άνοιξε σήμερα (8/5/2018) η Wall Street, καθώς οι επενδυτές αναμένουν τις αποφάσεις του προέδρου των ΗΠΑ, Donald Trump, σχετικά με την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν.
Περί τις 16:30, ο Dow Jones Industrial average υποχωρούσε κατά 0,1% στις 24.329 μονάδες, ο S&P 500 σημείωνε πτώση 0,2% στις 2.667 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κινείτο κατά 0,2% χαμηλότερα, στις 7.255 μονάδες.


Ο Trump αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα το βράδυ (στις 21:00 ώρα Ελλάδας) την απόφασή του σχετικά με το εάν θα αποσύρει ή όχι τις ΗΠΑ από τη διεθνή συμφωνία με το Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα.
Υπενθυμίζεται ότι ο Trump έχει απειλήσει ότι οι ΗΠΑ θα αποχωρήσουν από τη συμφωνία, γνωστή ως Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (ΚΟΣΔ), που είχε υπογραφτεί το 2015, η οποία επέβαλε περιορισμούς στο πυρηνικό πρόγραμμα της Ισλαμικής Δημοκρατίας με αντάλλαγμα άρση μέρους των οικονομικών κυρώσεων που επιβάλλονταν στη χώρα.
Την ίδια ώρα, τα «βλέμματα» των επενδυτών παραμένουν στραμμένα στο πετρέλαιο, μετά τα υψηλά τριών ετών που «άγγιξαν» χθες οι τιμές του, με το αμερικανικό αργό να ξεπερνά τα 70 δολ. για πρώτη φορά από τον Νοέμβριο του 2014.
Σήμερα, οι τιμές του πετρελαίου κινούνται πτωτικά, παραμένοντας ωστόσο κοντά στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 3,5 ετών, καθώς οι επενδυτές αναμένουν την απόφαση του αμερικανού προέδρου.
Συγκεκριμένα, περί τις 16:30, το Brent υποχωρεί κατά 0,3% με την τιμή του να διαμορφώνεται στα 75,9 δολ. ανά βαρέλι, την ίδια στιγμή που το αμερικανικό αργό καταγράφει πτώση της τάξεως 0,8% στα 70,2 δολ. ανά βαρέλι.
Χθες (7/5) ο αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι η απόφαση σχετικά με την πορεία της πυρηνικής συμφωνίας του Ιράν αναμένεται να ανακοινωθεί αργότερα εντός της σημερινής ημέρας, αντί του Σαββάτου που είχε αρχικά προγραμματιστεί.
Εάν οι ΗΠΑ αποσυρθούν εν τέλει από τη συμφωνία του Ιράν με τη Δύση, οι εξαγωγές πετρελαίου της Τεχεράνης θα μπορούσαν να δεχθούν ισχυρό πλήγμα, δημιουργώντας έλλειμμα στην παγκόσμια αγορά, το οποίο θα μπορούσε να ανέλθει ακόμα και στα 500 χιλ. βαρέλια ημερησίως.
Εν τω μεταξύ, στο επίκεντρο της προσοχής παραμένουν πάντα οι δηλώσεις αξιωματούχων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed), με τους επενδυτές να προσπαθούν να αναζητούν ενδείξεις σχετικά με τις επόμενες κινήσεις νομισματικής πολιτικής της κεντρικής τράπεζας.
Με τις προσδοκίες για μια επικείμενη άνοδο του πληθωρισμού στις ΗΠΑ να έχουν αυξηθεί, οι επενδυτές εκτιμούν πως η Fed θα μπορούσε να προβεί σε μια πιο «επιθετική» σύσφιξη της νομισματικής της πολιτικής.
Ο πρόεδρος της Fed, Jerome Powell, χαρακτήρισε σήμερα ως «υπερεκτιμημένο» τον ρόλο που διαδραματίζει η νομισματική πολιτική της κεντρικής τράπεζας στις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές.
Μιλώντας κατά τη διάρκεια οικονομικού συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε στη Ζυρίχη, ο Powell ανέφερε ότι «ο ρόλος της νομισματικής πολιτικής των ΗΠΑ στην πορεία των παγκόσμιων χρηματοπιστωτικών αγορών και στις ροές κεφαλαίων συχνά υπερεκτιμάται», προσθέτοντας ότι «η άνοδος της παγκόσμιας ανάπτυξης και των τιμών των εμπορευμάτων αποτελούν επίσημα παράγοντες».
Παράλληλα, τόνισε ότι η Fed πρέπει να παραμείνει σε εγρήγορση απέναντι σε ενδεχόμενους κινδύνους, καθώς εξομαλύνεται η νομισματική πολιτική, ενώ κατέστησε σαφές ότι η στρατηγική της πολιτικής της Fed θα ανακοινωθεί «όσο το δυνατόν σαφέστερα και με μεγαλύτερη διαφάνεια γίνεται», ώστε να αποφευχθούν διαταραχές στις αγορές.
Στα εταιρικά νέα, δημοσίευμα του «CNBC» ανέφερε ότι η μητρική της NBC Universal, Comcast, σχεδιάζει να υποβάλει πρόταση εξαγοράς εξ ολοκλήρου σε μετρητά για τα περισσότερα assets της 21-Century Fox, εάν η αμερικανική κυβέρνηση εγκρίνει την εξαγορά της Time Warner από την AT&T.
Η μετοχή της Comcast υποχωρεί κατά 1,9%, ενώ της Fox ενισχύεται κατά 1,9%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης