Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αποχωρούν οι ΗΠΑ από την πυρηνική συμφωνία του Ιράν, επαναφέρουν σκληρές κυρώσεις - Παγκόσμια αντίδραση

Αποχωρούν οι ΗΠΑ από την πυρηνική συμφωνία του Ιράν, επαναφέρουν σκληρές κυρώσεις - Παγκόσμια αντίδραση
Δεν είναι νεκρή η συμφωνία υποστήριξε ο ΥΠΕΞ, Jean-Yves Le Drian - Τηλεφωνική επικοινωνία Macron - Rouhani
(Upd5) Πλήθος αντιδράσεων έχει προκαλέσει σε παγκόσμιο επίπεδο η απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ, Donald Trump να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν τη στιγμή που αναλαμβάνονται πρωτοβουλίες προκειμένου αυτή να παραμείνει σε ισχύ.
Είναι χαρακτηριστικό πως ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Jean-Yves Le Drian υποστήριξε πως η διεθνής συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν δεν είναι νεκρή.
Σε δηλώσεις του ο Le Drian υποστήριξε ότι οι αναφορές από τους επιθεωρητές της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας ΙΑΕΑ δείχνουν ότι το Ιράν σέβεται τους όρους της διεθνούς συμφωνίας και προανήγγειλε ότι ο πρόεδρος Macron θα έχει σήμερα 9/5 τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο του Ιράν Hassan Rouhani προκειμένου να τον παροτρύνει να σεβαστεί τη διεθνή συμφωνία παρά τις τελευταίες κινήσεις των ΗΠΑ.
Μάλιστα ο Le Drian ανακοίνωσε ότι για το θέμα της διεθνούς συμφωνίας θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Δευτέρα 14/5 συνάντηση των ΥΠΕΞ της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Μεγάλης Βρετανίας και του Ιράν προκειμένου να αποφασιστούν από κοινού τα επόμενα βήματα, τη στιγμή που και η Κίνα φαίνεται να υποστηρίζει μια τέτοια πρωτοβουλία, καθώς ο ειδικός απεσταλμένος της κινεζικής κυβέρνησης για ζητήματα της Μέσης Ανατολής δήλωσε ότι όλα τα μέρη της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν θα όφειλαν να την τηρήσουν και να αξιοποιήσουν τον διάλογο και τις διαπραγματεύσεις για να επιλύσουν οποιαδήποτε διένεξη, επισημαίνοντας ότι το Πεκίνο είναι διατεθειμένο να ενισχύσει τη συνεργασία με όλα τα μέρη που μετέχουν στη διεθνή συμφωνία.
Από την πλευρά του, ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Heiko Maas, δήλωσε πως η Γερμανία θέλει να διατηρήσει την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν, καθώς ο Trump δεν προσέφερε καμία εναλλακτική για την αποτροπή της Ισλαμικής Δημοκρατίας από την κατασκευή πυρηνικών όπλων.
Την ίδια ώρα, ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Boris Johnson, ανέφερε πως οι ΗΠΑ θα πρέπει να διευκρινίσουν πώς θα πετύχουν μια βιώσιμη λύση στην πυρηνική απειλή του Ιράν.
Πάντως, δεν λείπουν και οι έντονες αντιδράσεις από την πλευρά του Ιράν με τον πρόεδρο της Βουλής, Ali Larijani να χαρακτηρίζει διανοητικά ανεπαρκή τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Donald Trump.
«Ο Trump δεν έχει τη διανοητική ικανότητα να χειρίζεται τα θέματα» υποστήριξε ο Larijani αναφερόμενος στην απόφαση του Trump να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και να επιβάλλει νέες οικονομικές κυρώσεις κατά της Τεχεράνης.
Όπως μεταδίδει το Reuters, Μέλη του ιρανικού κοινοβουλίου έκαψαν συμβολικά μια σημαία των ΗΠΑ κι ένα αντίτυπο του Κοινού Ολοκληρωμένου Σχεδίου Δράσης καθώς άρχιζε η συνεδρίαση του σώματος, φωνάζοντας επίσης το σύνθημα «θάνατος στην Αμερική».

Le Maire (ΥΠΟΙΚ Γαλλίας): Μη αποδεκτό οι ΗΠΑ να είναι ο «χωροφύλακας» της παγκόσμιας οικονομίας

Δεν είναι αποδεκτό οι ΗΠΑ να είναι "ο χωροφύλακας" της παγκόσμιας οικονομίας, δήλωσε σήμερα ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας Bruno Le Maire στον ραδιοσταθμό France Culture μετά την απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ Donald Trump να αποσύρει τις ΗΠΑ από την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν και να επαναφέρει τις κυρώσεις.
Ανακοινώνοντας την απόφαση αυτή, ο Trump διευκρίνισε ότι οι ξένες επιχειρήσεις θα έχουν από τρεις ως έξι μήνες να "φύγουν" από το Ιράν προτού πληγούν και αυτές από τις κυρώσεις με τις οποίες θα αποκλείεται η πρόσβασή τους στις αμερικανικές αγορές, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Κρίνοντας ότι η αποχώρηση των ΗΠΑ από την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν είναι "σφάλμα" για τη διεθνή ασφάλεια, αλλά και από οικονομικής άποψης, ο Le Maire παρατήρησε επίσης ότι η απόφαση αυτή θα έχει συνέπειες για τις γαλλικές επιχειρήσεις, όπως η Total, η Sanofi, η Renault ή ακόμη η Peugeot.
"Σε δύο χρόνια, η Γαλλία τριπλασίασε το εμπορικό της πλεόνασμα με το Ιράν", υπογράμμισε ο Le Maire.
Ωστόσο η αμερικανική απόφαση δίνει στις ξένες επιχειρήσεις "πολύ μικρές διορίες της τάξης των έξι μηνών" για να αποσυρθούν από το Ιράν, επισήμανε.
Αυτό "θα δημιουργήσει δυσκολίες σε όλες τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις (...) σημαντικές οικονομικές δυσκολίες.
Αλλά πιο σημαντικό ακόμη από το οικονομικό πρόβλημα, είναι το πρόβλημα αρχής, ότι θα υπάρξουν υπεράκτιες κυρώσεις", έκρινε.
Ο υπουργός πρόσθεσε ότι θα έχει "τηλεφωνική επαφή ως το τέλος της εβδομάδας με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Στιβ Μνούτσιν για να εξετάσει μαζί του ποιες δυνατότητες υπάρχουν" για να αποφευχθούν οι κυρώσεις.
Μεταξύ των ενδεχόμενων λύσεων, ο Le Maire αναφέρθηκε σε ρήτρες προτεραιότητας ή σε εξαιρέσεις και σημείωσε ότι θα πρέπει επίσης να μιλήσει με τους Ευρωπαίους ομολόγους του "για να δούμε ποια αντίδραση μπορούμε να έχουμε απέναντι στις κυρώσεις αυτές".
Σύμφωνα με τον Le Maire, "το συνετό είναι πλέον αυτό που δήλωσε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, να βρεθεί ένας ευρωπαϊκός δρόμος που προτείνει άλλες λύσεις από αυτές που επιλέγει ο Αμερικανός πρόεδρος".
Ο υπουργός έκρινε ότι "η λογική της ισχύος" δεν αιτιολογείται με το Ιράν.
"Αντιθέτως η συμφωνία επιτρέπει να πλαισιωθεί η ανάπτυξη του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, να επιβλέπεται. Η έξοδος από την συμφωνία δεν επιτρέπει πλέον να γίνεται ο έλεγχος αυτός", επισήμανε.
"Η λογική της ισχύος δεν αιτιολογείται παρά μόνον ως έσχατη λύση, όταν περνάει κανείς τις κόκκινες γραμμές, την οποία ακολούθησε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας όταν το συριακό καθεστώς χρησιμοποίησε χημικά όπλα", πρόσθεσε και σημείωσε: "στην αντίθετη περίπτωση αυτή οδηγεί μόνον σε καταστροφές".
"Η ιρακινή κρίση του 2003 οδήγησε σε καταστροφή", συνέχισε.
"Θεωρώ ότι η αμερικανική έξοδος από την ιρανική συμφωνία είναι πράγματι διπλωματικό σφάλμα".

Maas (Γερμανός ΥΠΕΞ): Οι ΗΠΑ δεν προσέφεραν εναλλακτική λύση σε σχέση με την πυρηνική συμφωνία του Ιράν

Η Γερμανία θέλει να διατηρήσει την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν, καθώς ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, δεν προσέφερε καμία εναλλακτική για την αποτροπή της Ισλαμικής Δημοκρατίας από την κατασκευή πυρηνικών όπλων μετά την αποχώρησή του από τη συμφωνία, δήλωσε ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Heiko Maas.
«Η συμφωνία λειτουργεί.
Θέλουμε να διατηρήσουμε τους ελέγχους και τους κανόνες διαφάνειας», δήλωσε ο Maas κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
«Αυτό είναι τόσο δεδομένο που είναι εντελώς ασαφές τι σκέφτονται οι ΗΠΑ ως εναλλακτική λύση στη συμφωνία που εμποδίζει το Ιράν να αναπτύξει πυρηνικά όπλα, ενώ είναι σε θέση να ελέγξει τη συμμόρφωσή του», πρόσθεσε ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Olaf Scholz, έδωσε τη δέσμευση ότι θα προσπαθήσει να προστατεύσει τις ευρωπαϊκές εταιρείες από τυχόν αρνητικές επιπτώσεις από την απόφαση του Trump.
«Θα προσπαθήσουμε να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν, έτσι ώστε οι ευρωπαϊκές εταιρείες να επηρεαστούν όσο το δυνατόν λιγότερο», δήλωσε ο Scholz, προσθέτοντας ότι θα χρειαστεί λίγος χρόνος για να υπάρξει σαφήνεια σχετικά με τις επιπτώσεις.

Johnson (Βρετανός ΥΠΕΞ): Οι ΗΠΑ πρέπει να ξεκαθαρίσουν πώς θα αντιμετωπίσουν το Ιράν

Να διευκρινίσουν το όραμά τους σχετικά με το πώς σκοπεύουν να διαπραγματευτούν μια νέα συμφωνία με το Ιράν, κάλεσε τις ΗΠΑ η Βρετανία, μία ημέρα αφότου ο αμερικανός πρόεδρος, Donald Trump, ανακοίνωσε την αποχώρηση της χώρας του από την πυρηνική συμφωνία.
«Τώρα που η κυβέρνηση Trump εγκαταλείπει το σύμφωνο JCPOA (Joint Comprehensive Plan of Action), η ευθύνη πέφτει πάνω τους για να περιγράψουν πώς θα πετύχουν στην Ουάσινγκτον μια νέα διαπραγματευτική λύση για τις κοινές μας ανησυχίες», ανέφερε ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Boris Johnson, στο κοινοβούλιο.
Ο Johnson δήλωσε ότι δεν έχει κανένα πρόβλημα με τον στόχο του Trump για μια βιώσιμη λύση στην πυρηνική απειλή του Ιράν, αλλά πρόσθεσε:
«Το ερώτημα είναι: πώς προτείνουν οι ΗΠΑ να το επιτύχουν;».
Ο ίδιος τόνισε πως όσο το Ιράν τηρεί τη συμφωνία, το Ηνωμένο Βασίλειο θα παραμείνει στη συμφωνία, προσθέτοντας πως η χώρα δεν έχει καμία πρόθεση να απομακρυνθεί από την πυρηνική συμφωνία του Ιράν.

Διεθνής Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (IAEA): Το Ιράν τηρεί τις πυρηνικές του δεσμεύσεις

Το Ιράν συνεχίζει να τηρεί τις πυρηνικές του δεσμεύσεις που απορρέουν από τη διεθνή συμφωνία με τις μεγάλες δυνάμεις, ανακοίνωσε η Διεθνής Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (IAEA), που εποπτεύει την εφαρμογή της συμφωνίας.
«Το Ιράν τελεί υπό το αυστηρότερο καθεστώς πυρηνικής επαλήθευσης στον κόσμο βάσει του συμφώνου JCPOA (Joint Comprehensive Plan of Action), το οποίο αποτελεί σημαντικό κεκτημένο», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο επικεφαλής της IAEA, Yukiya Amano.
«Μέχρι σήμερα, η IAEA μπορεί να επιβεβαιώσει ότι οι σχετικές με τον πυρηνικό τομέα δεσμεύσεις εφαρμόζονται από το Ιράν», συνέχισε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι η IAEA «παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις» που αφορούν την συμφωνία.

Ανησυχία στις γαλλικές βιομηχανίες για το Ιράν - PSA Group: Ελπίζουμε σε ενιαία στάση από την ΕΕ

Την προσδοκία της η Ευρωπαϊκή Ένωση να υιοθετήσει κοινή θέση απέναντι στο Ιράν μετά την απόφαση του Αμερικανού προέδρου Donald Trump να αποσύρει τη χώρα του από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, εξέφρασε η PSA, η γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία που κατασκευάζει τα Peugeot.
«Όπως και άλλοι οικονομικοί παράγοντες, παρακολουθούμε την εξέλιξη της υπόθεσης και παρακολουθούμε επίσης την επίσημη θέση της ΕΕ αναφορικά με το θέμα», δήλωσε εκπρόσωπος της PSA, προσθέτοντας ότι η εταιρεία ελπίζει η στάση της Ένωσης απέναντι στο Ιράν να είναι «ενιαία», όπως μεταδίδει το Reuters.
Η Γαλλία, που είχε στενές σχέσεις με το Ιράν και πριν την Ισλαμική Επανάσταση του 1979, έχει προσπαθήσει να εμβαθύνει τους εμπορικούς της δεσμούς με τη χώρα μετά την άρση των κυρώσεων εναντίον της Τεχεράνης το 2016.
Μεγάλες γαλλικές εταιρείες δραστηριοποιούνται στο Ιράν, όπως οι αυτοκινητοβιομηχανίες PSA και Renault, αλλά και η πετρελαϊκή εταιρεία Total, ενώ η Airbus έχει λάβει παραγγελίες από την ιρανική αεροπορική εταιρεία IranAir.

Όπως μετέδιδε νωρίτερα το bankingnews.gr:

Σε διάγγελμά του ο Trump χαρακτήρισε ως «ντροπή» την υπάρχουσα συμφωνία και τόνισε ότι η αποχώρηση των ΗΠΑ, συνεπάγεται και την επιβολή ιδιαίτερα σκληρών οικονομικών κυρώσεων ενάντια στην Τεχεράνη.
Μάλιστα οι κυρώσεις αυτές θα ισχύσουν και για κάθε χώρα που θα συνεχίσει να έχει οικονομικές σχέσεις με το Ιράν, σε μία ευθεία απειλεί του Trump έναντι των Ευρωπαίων, οι οποίο συνεχίζουν να στηρίζουν τη συμφωνία.
Ξεκινώντας την ομιλία του ο Trump τόνισε ότι «έχω ξεκαθαρίσει ότι η συμφωνία με το Ιράν ή πρέπει να επαναεξετασθεί ή να καταρρεύσει.
Ακόμη και εάν το Ιράν την τηρήσει απόλυτα πάλι θα έχει τη δυνατότητα ανάπτυξης πυρηνικού οπλοστασίου.
Έχουμε συνομιλήσει με τους εταίρους μας και συμφωνούμε ότι το Ιράν δεν μπορεί και δεν πρέπει να μπορέσει να αποκτήσει κάποιο πυρηνικό όπλο».
Συνέχισε υπογραμμίζοντας ότι «Οι ΗΠΑ αποχωρούν από τη συμφωνία με το Ιράν.
Θα επιβληθούν τα υψηλότερα επίπεδα των οικονομικών κυρώσεων.
Κάθε χώρα που θα συνεργαστεί με το Ιράν θα δεχθεί τις ίδιες κυρώσεις από τις ΗΠΑ.
Εξερχόμενοι από τη συμφωνία θα συνεργαστούμε με τους συμμάχους μας προκειμένου να υπάρξει συμφωνία για μείωση της πυρηνικής δύναμης του Ιράν.
Αν η κυβέρνηση του Ιράν συνεχίσει τις πυρηνικές της φιλοδοξίες θα βρεθεί αντιμέτωπη με προβλήματα που δεν είχε ποτέ, πριν, αντιμετωπίσει. Οι περισσότεροι Ιρανοί επιθυμούν να έχουν καλές σχέσεις με τους πολίτες των άλλων χωρών.
Είναι πολίτες μίας χώρας με αρχαίο πολιτισμό».
Δεν παρέλειψε, μάλιστα, να υποστηρίξει ότι ακόμη και ο ίδιος πιθανώς να είχε την ίδια αντίδραση με την κυβέρνηση του Ιράν εάν βρίσκονταν στη θέση της, αλλά αυτό δεν αποτελεί δικαιολογία για την Τεχεράνη.
«Πιθανώς και εγώ να έλεγα όχι σε μία συμφωνία εάν ήμουν στη θέση της ιρανικής κυβέρνησης.
Όμως είμαι έτοιμος να εφαρμόσω μέτρα ώστε να υπάρξει ειρήνη τόσο στο Ιράν όσο και στη Μέση Ανατολή», κατέληξε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Υπεγράφη το διάταγμα για την επαναφορά των κυρώσεων εις βάρος του Ιράν - Εντός 90 και 180 ημερών η επαναφορά ισχύος τους

Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Αμερικανού προέδρου, J. Bolton Μπόλτον δήλωσε ότι ο πρόεδρος Trump υπέγραψε το υπόμνημα με το οποίο διατάσσονται οι υπηρεσίες να επαναφέρουν όλες τις κυρώσεις εις βάρος του Ιράν, αναφορικά με το πυρηνικό του πρόγραμμα, οι οποίες είχαν αρθεί από τον τέως πρόεδρο B. Obama.
Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ με ανακοίνωσή του ανέφερε ότι θα επιβάλλει εκ νέου ένα ευρύ φάσμα κυρώσεων αναφορικά με το Ιράν έπειτα από μια μεταβατική περίοδο 90 και 180 ημερών και θα περιλαμβάνουν κυρώσεις που θα στοχεύουν τον πετρελαϊκό τομέα του Ιράν και τις συναλλαγές με την κεντρική του τράπεζα.
Επίσης ανέφερε ότι οι κυρώσεις αναφορικά με τις αεροπορικές εξαγωγές στο Ιράν, το εμπόριο μετάλλων της χώρας και κάθε προσπάθεια της Τεχεράνη να αποκτήσει αμερικανικά δολάρια επίσης θα επιβληθούν εκ νέου. 

Δυσαρέσκεια Γαλλίας, Γερμανίας και Βρετανίας για την απόσυρση των ΗΠΑ από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν

«Η Γαλλία, η Γερμανία και η Βρετανία εκφράζουν τη λύπη τους για την αμερικανική απόφαση» περί απόσυρσης από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, επισημαίνεται σε ανακοίνωση του Ελιζέ.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας E. Macron δήλωσε λίγο ότι η Γαλλία θα εργαστεί μαζί με το Λονδίνο και το Βερολίνο επί μιας ευρύτερης συμφωνίας που θα καλύπτει τις δραστηριότητες του Ιράν για τα πυρηνικά, το βαλλιστικό πρόγραμμα και τις εξελίξεις σε περιφερειακό επίπεδο, αφού ο Ντόναλντ Τραμπ επιβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ αποσύρονται από τη συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.
«Θα εργαστούμε συλλογικά σε ένα ευρύτερο πλαίσιο, καλύπτοντας τις πυρηνικές δραστηριότητες, την μετά το 2025 περίοδο, το βαλλιστικό πρόγραμμα και τη σταθερότητα στη Μέση Ανατολή, ιδίως στη Συρία, την Υεμένη και το Ιράκ» επισήμανε ο Macron σε tweet που έστειλε λεπτά αφότου μίλησε ο D. Trump.
Επιπλέον, ο πρόεδρος της Γαλλίας επισήμανε ότι το καθεστώς μη διάδοσης των πυρηνικών όπλων κινδυνεύει.

Έντονη απογοήτευση της Ρωσίας από την απόφαση Trump για την πυρηνική συμφωνία του Ιράν

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε με ανακοίνωσή του «την έντονη απογοήτευσή του» από την απόφαση του Αμερικανού προέδρου D. Trump για την αποχώρηση της Ουάσινγκτον από τη διεθνή συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.
«Δεν υπάρχουν – και δεν μπορεί να υπάρξουν –λόγοι για την διάλυση του κοινού ολοκληρωμένου σχεδίου δράσης, ΚΟΣΔ (JCPOA). Το σχέδιο έδειξε πλήρως την αποδοτικότητά του», ανέφερε το ρωσικό ΥΠΕΞ.
«Οι ΗΠΑ υπονομεύουν τη διεθνή εμπιστοσύνη στον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας», προσθέτει η ανακοίνωση.
Παράλληλα το υπουργείο τονίζει ότι είναι ανοιχτό σε περαιτέρω συνεργασία με τους άλλους εταίρους της συμφωνίας με το Ιράν και να συνεχίσει ενεργά να αναπτύσσει τις διμερείς σχέσεις με την Τεχεράνη.

Obama: Σοβαρό λάθος του Trump η αποχώρηση από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν

Ως «σοβαρό λάθος» χαρακτήρισε ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Barack Obama, την απόφαση του νυν προέδρου Donald Trump να αποσύρει τη χώρα του από τη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.
Με μακροσκελή ανακοίνωσή του ο Obama υποστηρίζει, μεταξύ άλλων, ότι «πιστεύω ότι η απόφαση να τεθεί σε κίνδυνο η συμφωνία χωρίς το Ιράν να την έχει παραβιάσει με κανέναν τρόπο είναι ένα σοβαρό λάθος».
Σύμφωνα με τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ «υπάρχουν πολύ λίγα θέματα τόσο σοβαρά ώστε να απειλήσουν την ασφάλεια των ΗΠΑ όσο η εξάπλωση των πυρηνικών όπλων στη Μέση Ανατολή.
Γι' αυτό και οι ΗΠΑ διαπραγματεύθηκαν και υπέγραψαν τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.
Η πραγματικότητα είναι ξεκάθαρη.
Η συμφωνία αυτή λειτουργούσε, αυτό το τονίζουν και οι Ευρωπαίοι εταίροι μας, αρκετοί ανεξάρτητοι ειδικοί αλλά και ο νυν υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ.
Είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ η διατήρηση αυτής της συμφωνίας, ενώ αποτελεί μοντέλο για το τι μπορεί να επιτύχει η διπλωματία».

Netanyahu: Σωστή και θαρραλέα η απόφαση Trump

«Θαρραλέα» και «σωστή» χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ B. Netanyahu την απόφαση που έλαβε ο Αμερικανός πρόεδρος D. Trump να αποσυρθούν οι ΗΠΑ από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.
Το Ισραήλ "εκτιμά βαθιά" την απόφαση αυτή, πρόσθεσε ο Netanyahu.
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός χαρακτήρισε επίσης "συνταγή για την καταστροφή" τη συμφωνία που είχε επιτευχθεί το 2015 με την Τεχεράνη.
Ο υπουργός Άμυνας Av. Liverman χαιρέτισε επίσης την απόφαση του Τραμπ υποστηρίζοντας ότι θα γονατίσει το ιρανικό καθεστώς.

Mogherini (ΕΕ): Η Ευρώπη είναι αποφασισμένη να διατηρήσει τη συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Federica Mogherini ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα να παραμείνει στη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, παρά το γεγονός ότι ο Αμερικανός πρόεδρος D. Trump ανακοίνωσε την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία και την επαναφορά των αμερικανικών κυρώσεων εις βάρος της Τεχεράνης.
«Είμαι ιδιαίτερα ανήσυχη από την σημερινή ανακοίνωση των νέων κυρώσεων», δήλωσε η Federica Mogherini.
«Η ΕΕ είναι αποφασισμένη να τη διατηρήσει», τόνισε αναφερόμενη στη συμφωνία.
«Μαζί με την υπόλοιπη διεθνή κοινότητα, θα διατηρήσουμε αυτή τη πυρηνική συμφωνία».

Ο Guterres (ΟΗΕ) ζητά από τους εναπομείναντες εταίρους της πυρηνικής συμφωνίας να την τηρήσουν

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών António Guterres ζήτησε από τους εναπομείναντες εταίρους της διεθνούς συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν (JCPOA) να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους, στον απόηχο της απόφασης του Αμερικανού προέδρου Trump για την αποχώρηση της Ουάσινγκτον από τη συμφωνία JCPOA.
Με ανακοίνωσή του ο Guterres εξέφρασε την "βαθιά ανησυχία" του από την απόφαση Τραμπ.
"Είναι απαραίτητο ότι όλες οι ανησυχίες που αφορούν την εφαρμογή του σχεδίου να αντιμετωπιστούν μέσα από τους μηχανισμούς που εγκαθιδρύθηκαν με την JCPOA. Ζητήματα που δεν σχετίζονται άμεσα με την JCPOA θα πρέπει να αντιμετωπίζονται χωρίς προκατάληψη για τη διατήρηση της συμφωνίας και των επιτευγμάτων αυτής", τόνισε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ.

Τουρκία: Η απόφαση των ΗΠΑ για το Ιράν θα προκαλέσει αστάθεια και νέες συγκρούσεις

Η απόφαση των ΗΠΑ να αποχωρήσουν μονομερώς από την πυρηνική συμφωνία του Ιράν θα προκαλέσει αστάθεια και νέες συγκρούσεις, δήλωσε ο Ι. Kalin, ένας εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου T. Erdogan.
Με ανάρτησή του στο twitter τόνισε ότι η πολυµερής συµφωνία θα συνεχιστεί με άλλα κράτη και πρόσθεσε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να εναντιώνεται σε όλες τις μορφές πυρηνικών όπλων.

Η Σαουδική Αραβία στηρίζει την απόφαση Trump για αποχώρηση των ΗΠΑ από την πυρηνική συμφωνία

Η Σαουδική Αραβία καλωσόρισε την απόφαση του Αμερικανού προέδρου D. Trump για την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και την εκ νέου επιβολή οικονομικών κυρώσεων εις βάρος της Τεχεράνης.
«Το Ιράν χρησιμοποίησε οικονομικά οφέλη από την άρση των κυρώσεων για να συνεχίσει τις δραστηριότητές του για την αποσταθεροποίηση της περιοχής, ιδιαίτερα με την ανάπτυξη βαλλιστικών πυραύλων και τη στήριξη τρομοκρατικών οργανώσεων στην περιοχή», ανέφερε η ανακοίνωση του Ριάντ που μετέδωσε η κρατική τηλεόραση Al Arabiya.

Σε κόκκινο συναγερμό ο στρατός του Ισραήλ μετά από ασυνήθιστη δραστηριότητα των ιρανικών δυνάμεων στη Συρία

Ο ισραηλινός στρατός έδωσε διαταγή στις τοπικές αρχές στα υψίπεδα του Γκολάν να "ξεκλειδώσουν και να ετοιμάσουν καταφύγια", καθώς εντόπισε, όπως ανέφερε ο στρατός, "ασυνήθιστη δραστηριότητα των ιρανικών δυνάμεων στη Συρία".
Στην ανακοίνωση του στρατού αναφέρεται ότι τα αμυντικά συστήματα έχουν αναπτυχθεί και στρατιώτες των ισραηλινών αμυντικών δυνάμεων (IDF) βρίσκονται σε κόκκινο συναγερμό για μια επίθεση.

Map


Τούρκος ΥΠΟΙΚ: Οι εμπορικές σχέσεις με το Ιράν θα συνεχιστούν παρά τις κυρώσεις

«Η Τουρκία θα συνεχίσει τις εμπορικές σχέσεις της με το Ιράν, όσο είναι δυνατόν, και δεν θα είναι υπόλογη σε κανέναν» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ν. Zeibcy, λίγα λεπτά αφότου ο πρόεδρος των ΗΠΑ D. Trump ανακοίνωσε την επαναφορά των κυρώσεων σε βάρος της Τεχεράνης.
«Από εδώ και στο εξής θα εμπορευόμαστε με το Ιράν, εντός του δυνατού πλαισίου, μέχρι τέλους και δεν θα δίνουμε λογαριασμό σε κανέναν για αυτό» είπε ο Zeibcy σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό κανάλι CNN Turk.

Ιαπωνία και Νότια Κορέα, οι χώρες που θα δεχθούν τη μεγαλύτερη πίεση εάν οι ΗΠΑ αποχωρήσουν από τη διεθνή συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν

Την θέση ότι η Κίνα θα αγνοήσει τυχόν αμερικάνικες κυρώσεις κατά του Ιράν διατυπώνουν αναλυτές.
Σύμφωνα με πρακτορείο ειδήσεων CNBC, η Κίνα θα αντιδράσει σε οποιαδήποτε μονόπλευρη κίνηση από την πλευρά των ΗΠΑ.
«Κυρώσεις κατά του Ιράν θα είχαν αρνητικό αντίκτυπο στην αγοραστική συμπεριφορά της Κίνας» επισημαίνει ο John Driscoll, διευθυντής της JTD Energy Services στη Σιγκαπούρη.
Σημειώνεται πως η Κίνα και η Ινδία είναι οι μεγαλύτεροι αγοραστές του ιρανικού πετρελαίου.
«Η Κίνα χρειάζεται το πετρέλαιο καθώς είναι μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες αγορές για κατανάλωση πετρελαίου.
Η ένταση στις εμπορικές σχέσεις με τις ΗΠΑ θα οδηγήσει το Πεκίνο στην επιλογή να μη στηρίξει τις κυρώσεις από την Ουάσινγκτον» τονίζει ο Victor Shum αντιπρόεδρος του IHS Markit, εκτιμώντας πως οι Κινέζοι αγοραστές πετρελαίου δεν πρόκειται να συμμορφωθούν με τις κυρώσεις των ΗΠΑ.
Σημειώνεται άλλωστε πως το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας έστειλε σαφές μήνυμα πως δεν στηρίζει την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη διεθνή συμφωνία με το Ιράν.
Πλέον, και με τους αναλυτές να εκτιμούν πως το πιθανότερο σενάριο είναι πως ο Trump θα αποσύρει τις ΗΠΑ από τη συμφωνία με το Ιράν, μένει να φανεί εάν ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα ανακοινώσει και κυρώσεις κατά όσων κρατών θα εξακολουθήσουν να έχουν εμπορικές σχέσεις και συναλλαγές με το Ιράν.
Σε αυτήν την περίπτωση πάντως, τη μεγαλύτερη πίεση θα δεχθούν Ιαπωνία και Νότια Κορέα, οι οποίες και αυτές είναι από τους μεγαλύτερους αγοραστές πετρελαίου παγκοσμίως ενώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η στάση που θα τηρήσει η Ινδία, η οποία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος αγοραστής του ιρανικού πετρελαίου, αν και όπως μεταδίδει το CNBC, είναι πολύ πιθανό η Ινδία να ζητήσει εξαιρεθεί από τυχόν κυρώσεις.

Eurasia Group: Εάν «επιστρέψουν» οι κυρώσεις στο Ιράν, οι τιμές του πετρελαίου θα σημειώσουν άλμα


Τον κώδωνα του κινδύνου για τις συνέπειες που θα έχει στις τιμές του πετρελαίου η επαναφορά των κυρώσεων στον Ιράν κρούουν οι αναλυτές.
Μάλιστα, σε αυτή την περίπτωση υπάρχουν φόβοι για μείωση των εξαγωγών πετρελαίου κατά 1 εκατ. βαρέλια την ημέρα.
«Αναμένουμε ένα αναπόφευκτο άλμα στις τιμές του πετρελαίου εάν "επιστρέψουν" οι κυρώσεις» επεσήμανε ο πρόεδρος της Eurasia Group, Cliff Kupchan.

Barclays: O Trump θα «σκοτώσει» τη συμφωνία με το Ιράν - Οι τιμές του πετρελαίου θα εκτοξευθούν

Η πολυαναμενόμενη απόφαση του Αμερικανού προέδρου, Donald Trump, σχετικά με την πυρηνική συμφωνία του Ιράν, θα παίξει κομβικό ρόλο για την εκτόξευση της τιμής του πετρελαίου.
«Οι γεωπολιτικές συνέπειες μιας ενδεχόμενης κατάρρευσης της πυρηνικής συμφωνίας του Ιράν πιθανότατα θα παίξει μεγαλύτερο και πιο μακροπρόθεσμο ρόλο στην ώθηση των τιμών υψηλότερα παρά η βραχυπρόθεσμη πολιτική αβεβαιότητα» επισημαίνει ο Michael Cohen της Barlcays.
Σύμφωνα με τον ίδιο ανεξαρτήτως της απόφασης που θα λάβει σήμερα (8/5/2018) ο Trump, η συμφωνία του Ιράν δεν επιβιώσει υπό την τρέχουσα αμερικανική κυβέρνηση.
«Και στα επόμενα δύο χρόνια, αυτή η πιο επιθετική εξωτερικών πολιτική θα τροφοδοτήσει τις ίδιες τεταμένες εντάσεις στη Μέση Ανατολή, κυρίως στο Ιράκ, τη Συρία και την Υεμένη, καθώς οι διαφορές μεταξύ του Ιράν και της Σαουδικής Αραβίας κλιμακώνονται» πρόσθεσε ο Cohen.

ΗΠΑ - Ιράν: Οι βαλλιστικοί πύραυλοι της έριδας

Τα ιρανικά προγράμματα βαλλιστικών πυραύλων δηλητηριάζει τις σχέσεις ανάμεσα στην Τεχεράνη και τη Δύση εδώ και χρόνια, τη στιγμή που η Ισλαμική Δημοκρατία θεωρεί αδιαπραγμάτευτο το θέμα.
Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του Διεθνούς Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών (IISS) του Λονδίνου, το Ιράν αναπτύσσει σήμερα περί τους δώδεκα τύπους βαλλιστικών πυραύλων βεληνεκούς από 200 έως 2.000 χιλιόμετρα, ικανών να φέρουν γόμωση 450 έως 1.200 χλγ.
Από το 2006, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, μέσα από σειρά αποφάσεων, υπέδειξε περιοριστικά μέτρα για να εμποδίσει τα προγράμματα αυτά, με τον φόβο ότι θα χρησιμεύσουν στην ανάπτυξη φορέων πυρηνικών όπλων.
Οι αποφάσεις αυτές αντικαταστάθηκαν από την απόφαση 2231 του Ιουλίου 2015 με την οποία το Συμβούλιο Ασφαλείας ενέκρινε την διεθνή συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα η οποία είχε υπογραφεί λίγες ημέρες πριν στη Βιένη και την έξοδο των ΗΠΑ από την οποία θα ανακοινώσει πιθανότατα απόψε ο Ντόναλντ Τραμπ.
Ο Trump προσάπτει στη διεθνή συμφωνία ότι δεν περιλαμβάνει καμία ρύθμιση για τα ιρανικά προγράμματα βαλλιστικών πυραύλων.
Η Γαλλία πρότεινε, επισήμως σε μία προσπάθεια διάσωσης της συμφωνίας της Βιένης, να κληθεί το Ιράν να διαπραγματευθεί το θέμα των βαλλιστικών του πυραύλων, μέχρι στιγμής χωρίς επιτυχία.
Για να διαφωτίσει το πολύπλοκο αυτό θέμα, ο ερευνητής του IISS K. Term απαντά στις ερωτήσεις του AFP (Γαλλικό Πρακτορείο):

Ερώτηση: Ποια θέση κατέχουν οι βαλλιστικοί πύραυλοι στο στρατιωτικό δόγμα του Ιράν και στον αμυντικό του μηχανισμό;

Απάντηση: Οι πύραυλοι αποτελούν το κύριο μέσο αποτροπής στο στρατιωτικό δόγμα που παρουσιάζεται ως αμυντικού χαρακτήρα από την Ισλαμική Δημοκρατία.
Το βαλλιστικό πρόγραμμα θεωρείται ωστόσο «επιθετικό» από τους περιφερειακούς αντιπάλους του Ιράν, ειδικότερα από τη Σαουδική Αραβία, που εκτοξεύει κατηγορίες για μεταφορά της βαλλιστικής τεχνολογίας στην Υεμένη, και από το Ισραήλ, που θεωρεί το ιρανικό βαλλιστικό πρόγραμμα απειλή για την ασφάλειά του.
Οι Δυτικοί ανησυχούν από την πλευρά τους για την ταυτόχρονη συνέχιση ενός βαλλιστικού προγράμματος και ενός προγράμματος με στόχο την πυρηνική κυριαρχία εξαιτίας της μακροπρόθεσμης δυνατότητας που θεωρείται ότι έχει το Ιράν να χρησιμοποιήσει το βαλλιστικό πρόγραμμα για στόχους που συνδέονται με το στρατιωτικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Ερώτηση: Ποιοι ιστορικοί παράγοντες εξηγούν την επιλογή του Ιράν;

Απάντηση: Η προτεραιότητα που η Ισλαμική Δημοκρατία δίνει στο πρόγραμμα αυτό εξηγείται κατ΄αρχάς από την εμπειρία του πολέμου των πόλεων κατά τη διάρκεια του Πολέμου του Κόλπου (1980-1988).
Το Ιράν εντάσσει το βαλλιστικό του πρόγραμμα στο πλαίσιο μίας πολιτικής αποτροπής, ειδικότερα στο πλαίσιο ενός σεναρίου στρατιωτικών επεμβάσεων κατά των πυρηνικών του εγκαταστάσεων. Η απόκτηση του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος των S-300 εντάσσεται σε αυτό το πλαίσιο.
Τέλος, η ιρανική επιθυμία ανάπτυξης τεχνολογικών βαλλιστικών ικανοτήτων εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο της πολιτικής της αυτάρκειας (khod kafai στα περσικά) της Ισλαμικής Δημοκρατίας, με στόχο τον περιορισμό κάθε πιθανής σχέσης εξάρτησης με το εξωτερικό.
 
Ερώτηση: Είναι δυνατό ένα άνοιγμα;

Απάντηση: Η Ισλαμική Δημοκρατία δήλωνε πάντα ότι οι στρατιωτικές της ικανότητες δεν είναι διαπραγματεύσιμες.
Το πρόβλημα ωστόσο συνδέται με τη φύση της περιφερειακής πολιτικής του Ιράν, όπως η υποστήριξη προς το καθεστώς του Assad στη Συρία και με τον αντι-ισραηλινό χαρακτήρα του ιρανικού κράτους.
Το κυριότερο εμπόδιο για την έναρξη διαπραγματεύσεων για το θέμα είναι ότι πρόεκτια για ένα θέμα ταυτότητας της Ισλαμικής Δημοκρατίας και ότι η κυβέρνηση του ιρανού προέδρου Rouhani, που θα μπορούσε να διάκειται ευνοϊκά στην απομάκρυνση από την επαναστατική, χομεϊνική ιδεολογία ως προς τα θέματα αυτά, δεν είναι απευθείας αρμόδια για τα θέματα αυτά.
Συγκεκριμένα, η αρμοδιότητα της περιφερειακής πολιτικής του Ιράν βρίσκεται στα χέρια του γραφείου του πνευματικού ηγέτη του Ιράν, του αγιατολάχ Ali Khamenei, και των Φρουρών της Επανάστασης.
Ο πρόεδρος Rouhani δεν κατόρθωσε να φέρει εις πέρας την επανεξισορρόπηση των προτεραιοτήτων της χώρας ανάμεσα στα επαναστατικά ιδεώδη και τα οικονομικά συμφέροντα της χώρας που είχε εξαγγείλει στο προεκλογικό του πρόγραμμα το 2013 και το 2017.
Ετσι, στο πλαίσιο της υπόθεσης μίας περιφερειακής πολιτικής λιγότερο εχθρικής απέναντι στα δυτικά συμφέροντα, θα ήταν πιθανότατα δυνατόν να επιτευχθεί συμβιβαστική λύση ως προς το ιρανικό βαλλιστικό πρόγραμμα.

Πρώτη ενημέρωση 2018-05-08 20:58:21
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης