Στο επίκεντρο παραμένει η απόφαση των ΗΠΑ να αποσυρθούν από την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν
(upd) Kέρδη καταγράφει σήμερα (10/5/2018) η Wall Street, στον απόηχο των κατώτερων των προσδοκιών στοιχείων για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, που μετρίασαν τις ανησυχίες για μια πιο «επιθετική» σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed), ενώ οι επενδυτές αναμένουν ορισμένα εταιρικά αποτελέσματα.
Περί τις 21:00, ο Dow Jones Industrial average ενισχυόταν κατά 0,7% στις 24.713 μονάδες, με τον δείκτη να γυρίζει σε θετικό έδαφος για το 2018, ο S&P 500 σημείωνε άνοδο 0,8% στις 2.718 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κινείτο κατά 0,7% υψηλότερα στις 7.390 μονάδες.
Σημερινά στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Εργασίας έδειξαν ότι οι τιμές καταναλωτή των ΗΠΑ σημείωσαν αύξηση μικρότερη από την αναμενόμενη τον Απρίλιο του 2018, καθώς το αυξανόμενο κόστος για τη βενζίνη αντισταθμίστηκε από μια συγκράτηση των τιμών στην υγειονομική περίθαλψη.
Ειδικότερα, ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (CPI) σημείωσε άνοδο 0,2%, έναντι αύξησης 0,1% του Μαρτίου.
Στους 12 μήνες έως τον Απρίλιο, ο CPI αυξήθηκε κατά 2,5%, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη άνοδο από τον Φεβρουάριο του 2017, μετά από άνοδο 2,4% τον Μάρτιο.
Εξαιρουμένων των ευμετάβλητων τιμών των τροφίμων και της ενέργειας, ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 0,1%, μετά από δύο συνεχόμενες μηνιαίες αυξήσεις κατά 0,2%.
Ο δομικός CPI αυξήθηκε κατά 2,1% σε ετήσια βάση τον Απρίλιο, όσο και τον Μάρτιο.
Από την πλευρά τους, οι οικονομολόγοι είχαν προβλέψει ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή θα αυξανόταν κατά 0,3% τον Απρίλιο και ο δομικός δείκτης τιμών καταναλωτή κατά 0,2%.
Την ίδια ώρα, ο δείκτης τιμών για δαπάνες προσωπικής κατανάλωσης (PCE), ο προτιμώμενος δείκτης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed) για τον πληθωρισμό, σημείωσε ετήσια άνοδο 1,9% τον Μάρτιο του 2018, σύμφωνα με διαφορετική έκθεση του υπουργείου Εμπορίου.
Σύμφωνα με το εργαλείο FedWatch της CME Group, οι προσδοκίες για αυξήσεις των επιτοκίων τον Ιούνιο και τον Σεπτέμβριο διαμορφώνονται στο 100% και στο 76% αντίστοιχα.
Εν τω μεταξύ, ξεχωριστά σημερινά στοιχεία έδειξαν ότι οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ παρέμειναν αμετάβλητες την περασμένη εβδομάδα, κοντά σε χαμηλά 49 ετών.
Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας, οι αρχικές αιτήσεις για επίδομα ανεργίας παρέμειναν στις 211.000, την εβδομάδα έως τις 5 Μαΐου 2018, ενώ οι οικονομολόγοι είχαν προβλέψει μια αύξηση των αιτήσεων στις 215.000.
Την ίδια ώρα, στο επίκεντρο παραμένει η απόφαση των ΗΠΑ να αποσυρθούν από την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν, που προσφέρει ώθηση στο πετρέλαιο.
Οι τιμές του «μαύρου χρυσού» υποχωρούν σήμερα, παραμένοντας, ωστόσο, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2014, υπό τον φόβο νέων αμερικανικών κυρώσεων κατά του Ιράν ύστερα από την απόσυρση των ΗΠΑ από τη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.
Σημειώνεται ότι το Ιράν παράγει σχεδόν το 4% της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου.
Περί τις 21:00, το Brent υποχωρούσε κατά 0,3% στα 77 δολ. ανά βαρέλι, ενώ η τιμή του αμερικανικού αργού σημείωνε πτώση 0,3% στα 70,9 δολ. ανά βαρέλι.
Ο υπουργός Πετρελαίου του Μπαχρέιν, Sheikh Mohammed bin Khalifa Al Khalifa, απηύθυνε σήμερα σαφή προειδοποίηση για το ενδεχόμενο να υπάρξει μια κρίση εφοδιασμού στην αγορά πετρελαίου.
«Ένας από τους κινδύνους που πρέπει να προσέξουμε είναι οι επενδύσεις.
Μετά την πτώση των τιμών το 2015, δεν έχουν επιστρέψει πραγματικά», δήλωσε στο «CNBC» και πρόσθεσε: «και εάν δεν κάνεις επενδύσεις, ενδεχομένως πολύ σύντομα να αντιμετωπίσεις κρίση εφοδιασμού».
Η πρόσφατη άνοδος στις τιμές του πετρελαίου προσφέρει ώθηση στις μετοχές του ενεργειακού κλάδου, με τη μετοχή της Exxon Mobil να ενισχύεται σήμερα κατά 1,7%.
Εν τω μεταξύ, πτωτικά κινούνται οι αποδόσεις των κρατικών αμερικανικών ομολόγων των μετά τα κατώτερα των προσδοκιών στοιχεία που ανακοινώθηκαν για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ.
Περί τις 21:00, η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου των ΗΠΑ υποχωρούσε στο 2,973%, από το ενδοσυνεδριακό υψηλό 3,014% που είχε «αγγίξει» χθες, εν όψει των κρίσιμων δημοπρασιών 25 δισ. δολ. σε μακροπρόθεσμα ομόλογα, 10ετούς και 30ετούς ωρίμανσης.
Υπενθυμίζεται ότι το επιτόκιο του 10ετούς ομολόγου είχε ξεπεράσει το 3% στις 25 Απριλίου 2018 για πρώτη φορά από τον Δεκέμβριο του 2013.
Την ίδια ώρα, η απόδοση του 30ετούς ομολόγου των ΗΠΑ σημειώνει πτώση στο 3,129%, ενώ του 2ετούς υποχωρεί στο 2,534%.
Το ελληνικό ETF GREK ενισχύεται κατά 0,3%, διαπραγματευόμενο στα 10,22 δολ.
Μεικτά πρόσημα στην Ευρώπη, πιέσεις στο Μιλάνο
Την ίδια ώρα, με μεικτά πρόσημα έκλεισαν τα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, με την ιταλική αγορά να δέχεται πιέσεις από την πολιτική αβεβαιότητα στη χώρα.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε κατά 0,11% χαμηλότερα, στις 392,01 μονάδες, με τους κλάδους να τερματίζουν με μεικτά πρόσημα.
Ο DAX στη Φρανκφούρτη ενισχύθηκε κατά 0,62% στις 13.022,87 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο 0,50% στις 7.700,97 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι έκλεισε κατά 0,21% υψηλότερα στις 5.545,95 μονάδες.
Στο Μιλάνο, ο FTSE MIB δέχτηκε πιέσεις, καταγράφοντας απώλειες 0,96% στις 24.033,90 μονάδες, ενώ όλα δείχνουν πως «κλειδώνει» μια συγκυβέρνηση του Κινήματος των 5 Αστέρων και της Λέγκα του Βορρά.
Οι επικεφαλής των δύο κομμάτων έκαναν λόγο για σημαντικά βήματα ως προς τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης και του πρωθυπουργού, μετά τη συνάντηση που είχαν σήμερα το πρωί σε μια προσπάθεια να βάλουν τέλος στο πολιτικό αδιέξοδο των 9 και πλέον εβδομάδων που βιώνει η Ιταλία μετά τις εκλογές της 4ης Μαρτίου.
Το σημαντικότερο εμπόδιο στη σύγκλιση των δύο κομμάτων ήταν η αντίθεση του πρώην πρωθυπουργού και ηγέτη της Forza Italia Silvio Berlusconi.
Ωστόσο ο Berlusconi άλλαξε στάση και δίνει το ελεύθερο για τον σχηματισμό κυβέρνησης με τη συμμετοχή των δύο κομμάτων.
Ο Berlusconi ανέφερε ότι δεν θα ασκήσει βέτο και θα υποστηρίξει μέτρα σύμφωνα με τις πολιτικές της κεντροδεξιάς συμμαχίας υπό την ηγεσία της Λέγκας του Βορρά.
Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας, Sergio Matarrella, έδωσε χρονικό περιθώριο έως την Κυριακή (13/5) στη Λέγκα και στο Κίνημα των Πέντε Αστέρων, ώστε να καταλήξουν σε συμφωνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού.
Πάντως το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης με τη συμμετοχή της ακροδεξιάς Λέγκας και του λαϊκίστικου Κινήματος Πέντε Αστέρων προκαλεί μεγάλη ανησυχία σε Βρυξέλλες και αγορές.
«Αυτός ο συνασπισμός ήταν αυτό που φοβούνταν περισσότερο οι αγορές, ακόμη και πριν από τις εκλογές», ανέφερε ο Vincenzo Longo, αναλυτής της IG Markets.
Εν τω μεταξύ, σημαντικές πιέσεις δέχτηκαν και τα ιταλικά ομόλογα, με την απόδοση του 10ετούς να ανέρχεται ενδοσυνεδριακά στο υψηλό 7 εβδομάδων του 1,94%, ωστόσο αργότερα μετριάστηκε στο 1,93%.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το spread μεταξύ του 10ετούς ιταλικού ομολόγου και του αντίστοιχου γερμανικού αυξήθηκε κατά 5 μονάδες βάσης, σε 1,337 ποσοστιαίες μονάδες.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Reuters, το spread έχει αυξηθεί κατά 13,5 μονάδες βάσης κατά τις τελευταίες τρεις μέρες και τώρα βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο από τις 27 Μαρτίου.
Την ίδια ώρα, ανεπηρέαστο παρέμεινε το χρηματιστήριο του Λονδίνο από την απόφαση της Τράπεζας της Αγγλίας (ΒοΕ) να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια, αλλά και να υποβαθμίσει τις εκτιμήσεις της για την ανάπτυξη της βρετανικής οικονομίας.
Ειδικότερα, η ΒοΕ υποβάθμισε την εκτίμηση για την ανάπτυξη του 2018, στο 1,4% από 1,8% προηγουμένως.
Για το 2019 η BoE αναμένει ανάπτυξη του ΑΕΠ με ρυθμό 1,8% και το για το 2020 1,7%.
Μεταξύ των χειρότερων επιδόσεων εμφάνισε σήμερα ο κλάδος τηλεπικοινωνιών, με απώλειες 0,94%, στον απόηχο απογοητευτικών αποτελεσμάτων.
Στα εταιρικά νέα, η μετοχή της ΒΤ διολίσθησε σχεδόν κατά 7,35%, καθώς η μεγαλύτερη εταιρεία τηλεπικοινωνιών της Βρετανίας δημοσίευσε κέρδη κατώτερα των προσδοκιών για το α’ τρίμηνο του 2018, ενώ ανακοίνωσε σχέδια για χιλιάδες απολύσεις.
Στον αντίποδα, η μετοχή της Royal Bank of Scotland σημείωσε κέρδη 3,8%, στον απόηχο της είδησης ότι το ύψος του διακανονισμού με τις ΗΠΑ για την πώληση ενυπόθηκων χρεογράφων ήταν χαμηλότερο των προβλέψεων.
Ειδικότερα, η RBS συμφώνησε με το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ να καταβάλει πρόστιμο ύψους 4,9 δισ. δολ., ως διακανονισμό για την πώληση ενυπόθηκων χρεογράφων που βρέθηκαν στο επίκεντρο της οικονομικής κρίσης του 2008.
Την ίδια ώρα, η μετοχή της UniCredit ενισχύθηκε κατά 1,8%, καθώς η ιταλική τράπεζα ανέφερε μια σημαντική άνοδο 23% στα κέρδη της για το α' τρίμηνο του 2018, στα 1,11 δισ. ευρώ, δεχόμενα ώθηση από τις χαμηλότερες απομειώσεις δανείων.
Θετικό κλίμα στις αγορές της Ασίας μετά τα κέρδη στη Wall
Με κέρδη έκλεισαν οι αγορές της Ασίας, δεχόμενες ώθηση από τα χθεσινά κέρδη στη Wall Street, καθώς ο τομέας της ενέργειας εξακολουθεί να επωφελείται από τις υψηλότερες τιμές στο πετρέλαιο.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο +0,39% και στις 22.497,18 μονάδες, ενώ άνοδο σημείωσε και ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία, και συγκεκριμένα στο +0,18% και στις 6.118,70 μονάδες.
Ο διοικητής της Τράπεζας της Ιαπωνίας (BoJ), Haruhiko Kuroda, δήλωσε σήμερα ότι η έξοδος από τη νομισματική χαλάρωση θα πραγματοποιηθεί όταν επιτευχθεί ο στόχος του πληθωρισμού στο 2%.
Ο δείκτης KOPSI στη Νότια Κορέα κατέγραψε άνοδο 0,83% στις 2.464,16 μονάδες, την ίδια στιγμή που στην Ταϊβάν, ο δείκτης Taiwan Weighted έκλεισε με κέρδη 0,53% στις 10,760,21 μονάδες.
Σε ό,τι αφορά την ευρύτερη περιοχή της Κίνας, ο δείκτης Shanghai Composite έκλεισε στο +0,48% και στις 3.174,41 μονάδες, με τα στοιχεία για τον πληθωρισμό της χώρας να βρίσκεται στο επίκεντρο, ενώ ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ κατέγραψε άνοδο 0,89% στις 30.809,22 μονάδες.
Σημερινά στοιχεία έδειξαν ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή της Κίνας αυξήθηκε κατά 1,8% σε σύγκριση με τον Απρίλιο του 2017, έναντι ετήσιας αύξησης 2,1% τον Μάρτιο 2018, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές ανέμεναν ο ετήσιος πληθωρισμός να ενισχυθεί κατά 1,9%.
Εν τω μεταξύ, οι εμπορικές σχέσης μεταξύ της Κίνας και των ΗΠΑ παραμένουν στο επίκεντρο των επενδυτών, καθώς το Πεκίνο έχει καταστήσει σαφές ότι δεν πρόκειται να αλλάξει τη στάση του κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με την Ουάσιγκτον.
Παράλληλα, οι επενδυτές διατηρούν στραμμένο το «βλέμμα» τους και στη Μαλαισία, όπου η νίκη του Mahathir Mohamad στις εκλογές προκάλεσε έκπληξη, με ορισμένους αναλυτές να παρομοιάζουν τη σχετική απρόσμενη εξέλιξη με την επικράτηση του Brexit στη Μεγάλη Βρετανία.
www.bankingnews.gr
Περί τις 21:00, ο Dow Jones Industrial average ενισχυόταν κατά 0,7% στις 24.713 μονάδες, με τον δείκτη να γυρίζει σε θετικό έδαφος για το 2018, ο S&P 500 σημείωνε άνοδο 0,8% στις 2.718 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κινείτο κατά 0,7% υψηλότερα στις 7.390 μονάδες.
Σημερινά στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Εργασίας έδειξαν ότι οι τιμές καταναλωτή των ΗΠΑ σημείωσαν αύξηση μικρότερη από την αναμενόμενη τον Απρίλιο του 2018, καθώς το αυξανόμενο κόστος για τη βενζίνη αντισταθμίστηκε από μια συγκράτηση των τιμών στην υγειονομική περίθαλψη.
Ειδικότερα, ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (CPI) σημείωσε άνοδο 0,2%, έναντι αύξησης 0,1% του Μαρτίου.
Στους 12 μήνες έως τον Απρίλιο, ο CPI αυξήθηκε κατά 2,5%, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη άνοδο από τον Φεβρουάριο του 2017, μετά από άνοδο 2,4% τον Μάρτιο.
Εξαιρουμένων των ευμετάβλητων τιμών των τροφίμων και της ενέργειας, ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 0,1%, μετά από δύο συνεχόμενες μηνιαίες αυξήσεις κατά 0,2%.
Ο δομικός CPI αυξήθηκε κατά 2,1% σε ετήσια βάση τον Απρίλιο, όσο και τον Μάρτιο.
Από την πλευρά τους, οι οικονομολόγοι είχαν προβλέψει ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή θα αυξανόταν κατά 0,3% τον Απρίλιο και ο δομικός δείκτης τιμών καταναλωτή κατά 0,2%.
Την ίδια ώρα, ο δείκτης τιμών για δαπάνες προσωπικής κατανάλωσης (PCE), ο προτιμώμενος δείκτης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed) για τον πληθωρισμό, σημείωσε ετήσια άνοδο 1,9% τον Μάρτιο του 2018, σύμφωνα με διαφορετική έκθεση του υπουργείου Εμπορίου.
Σύμφωνα με το εργαλείο FedWatch της CME Group, οι προσδοκίες για αυξήσεις των επιτοκίων τον Ιούνιο και τον Σεπτέμβριο διαμορφώνονται στο 100% και στο 76% αντίστοιχα.
Εν τω μεταξύ, ξεχωριστά σημερινά στοιχεία έδειξαν ότι οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ παρέμειναν αμετάβλητες την περασμένη εβδομάδα, κοντά σε χαμηλά 49 ετών.
Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας, οι αρχικές αιτήσεις για επίδομα ανεργίας παρέμειναν στις 211.000, την εβδομάδα έως τις 5 Μαΐου 2018, ενώ οι οικονομολόγοι είχαν προβλέψει μια αύξηση των αιτήσεων στις 215.000.
Την ίδια ώρα, στο επίκεντρο παραμένει η απόφαση των ΗΠΑ να αποσυρθούν από την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν, που προσφέρει ώθηση στο πετρέλαιο.
Οι τιμές του «μαύρου χρυσού» υποχωρούν σήμερα, παραμένοντας, ωστόσο, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2014, υπό τον φόβο νέων αμερικανικών κυρώσεων κατά του Ιράν ύστερα από την απόσυρση των ΗΠΑ από τη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.
Σημειώνεται ότι το Ιράν παράγει σχεδόν το 4% της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου.
Περί τις 21:00, το Brent υποχωρούσε κατά 0,3% στα 77 δολ. ανά βαρέλι, ενώ η τιμή του αμερικανικού αργού σημείωνε πτώση 0,3% στα 70,9 δολ. ανά βαρέλι.
Ο υπουργός Πετρελαίου του Μπαχρέιν, Sheikh Mohammed bin Khalifa Al Khalifa, απηύθυνε σήμερα σαφή προειδοποίηση για το ενδεχόμενο να υπάρξει μια κρίση εφοδιασμού στην αγορά πετρελαίου.
«Ένας από τους κινδύνους που πρέπει να προσέξουμε είναι οι επενδύσεις.
Μετά την πτώση των τιμών το 2015, δεν έχουν επιστρέψει πραγματικά», δήλωσε στο «CNBC» και πρόσθεσε: «και εάν δεν κάνεις επενδύσεις, ενδεχομένως πολύ σύντομα να αντιμετωπίσεις κρίση εφοδιασμού».
Η πρόσφατη άνοδος στις τιμές του πετρελαίου προσφέρει ώθηση στις μετοχές του ενεργειακού κλάδου, με τη μετοχή της Exxon Mobil να ενισχύεται σήμερα κατά 1,7%.
Εν τω μεταξύ, πτωτικά κινούνται οι αποδόσεις των κρατικών αμερικανικών ομολόγων των μετά τα κατώτερα των προσδοκιών στοιχεία που ανακοινώθηκαν για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ.
Περί τις 21:00, η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου των ΗΠΑ υποχωρούσε στο 2,973%, από το ενδοσυνεδριακό υψηλό 3,014% που είχε «αγγίξει» χθες, εν όψει των κρίσιμων δημοπρασιών 25 δισ. δολ. σε μακροπρόθεσμα ομόλογα, 10ετούς και 30ετούς ωρίμανσης.
Υπενθυμίζεται ότι το επιτόκιο του 10ετούς ομολόγου είχε ξεπεράσει το 3% στις 25 Απριλίου 2018 για πρώτη φορά από τον Δεκέμβριο του 2013.
Την ίδια ώρα, η απόδοση του 30ετούς ομολόγου των ΗΠΑ σημειώνει πτώση στο 3,129%, ενώ του 2ετούς υποχωρεί στο 2,534%.
Το ελληνικό ETF GREK ενισχύεται κατά 0,3%, διαπραγματευόμενο στα 10,22 δολ.
Μεικτά πρόσημα στην Ευρώπη, πιέσεις στο Μιλάνο
Την ίδια ώρα, με μεικτά πρόσημα έκλεισαν τα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, με την ιταλική αγορά να δέχεται πιέσεις από την πολιτική αβεβαιότητα στη χώρα.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε κατά 0,11% χαμηλότερα, στις 392,01 μονάδες, με τους κλάδους να τερματίζουν με μεικτά πρόσημα.
Ο DAX στη Φρανκφούρτη ενισχύθηκε κατά 0,62% στις 13.022,87 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο 0,50% στις 7.700,97 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι έκλεισε κατά 0,21% υψηλότερα στις 5.545,95 μονάδες.
Στο Μιλάνο, ο FTSE MIB δέχτηκε πιέσεις, καταγράφοντας απώλειες 0,96% στις 24.033,90 μονάδες, ενώ όλα δείχνουν πως «κλειδώνει» μια συγκυβέρνηση του Κινήματος των 5 Αστέρων και της Λέγκα του Βορρά.
Οι επικεφαλής των δύο κομμάτων έκαναν λόγο για σημαντικά βήματα ως προς τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης και του πρωθυπουργού, μετά τη συνάντηση που είχαν σήμερα το πρωί σε μια προσπάθεια να βάλουν τέλος στο πολιτικό αδιέξοδο των 9 και πλέον εβδομάδων που βιώνει η Ιταλία μετά τις εκλογές της 4ης Μαρτίου.
Το σημαντικότερο εμπόδιο στη σύγκλιση των δύο κομμάτων ήταν η αντίθεση του πρώην πρωθυπουργού και ηγέτη της Forza Italia Silvio Berlusconi.
Ωστόσο ο Berlusconi άλλαξε στάση και δίνει το ελεύθερο για τον σχηματισμό κυβέρνησης με τη συμμετοχή των δύο κομμάτων.
Ο Berlusconi ανέφερε ότι δεν θα ασκήσει βέτο και θα υποστηρίξει μέτρα σύμφωνα με τις πολιτικές της κεντροδεξιάς συμμαχίας υπό την ηγεσία της Λέγκας του Βορρά.
Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας, Sergio Matarrella, έδωσε χρονικό περιθώριο έως την Κυριακή (13/5) στη Λέγκα και στο Κίνημα των Πέντε Αστέρων, ώστε να καταλήξουν σε συμφωνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού.
Πάντως το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης με τη συμμετοχή της ακροδεξιάς Λέγκας και του λαϊκίστικου Κινήματος Πέντε Αστέρων προκαλεί μεγάλη ανησυχία σε Βρυξέλλες και αγορές.
«Αυτός ο συνασπισμός ήταν αυτό που φοβούνταν περισσότερο οι αγορές, ακόμη και πριν από τις εκλογές», ανέφερε ο Vincenzo Longo, αναλυτής της IG Markets.
Εν τω μεταξύ, σημαντικές πιέσεις δέχτηκαν και τα ιταλικά ομόλογα, με την απόδοση του 10ετούς να ανέρχεται ενδοσυνεδριακά στο υψηλό 7 εβδομάδων του 1,94%, ωστόσο αργότερα μετριάστηκε στο 1,93%.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το spread μεταξύ του 10ετούς ιταλικού ομολόγου και του αντίστοιχου γερμανικού αυξήθηκε κατά 5 μονάδες βάσης, σε 1,337 ποσοστιαίες μονάδες.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Reuters, το spread έχει αυξηθεί κατά 13,5 μονάδες βάσης κατά τις τελευταίες τρεις μέρες και τώρα βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο από τις 27 Μαρτίου.
Την ίδια ώρα, ανεπηρέαστο παρέμεινε το χρηματιστήριο του Λονδίνο από την απόφαση της Τράπεζας της Αγγλίας (ΒοΕ) να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια, αλλά και να υποβαθμίσει τις εκτιμήσεις της για την ανάπτυξη της βρετανικής οικονομίας.
Ειδικότερα, η ΒοΕ υποβάθμισε την εκτίμηση για την ανάπτυξη του 2018, στο 1,4% από 1,8% προηγουμένως.
Για το 2019 η BoE αναμένει ανάπτυξη του ΑΕΠ με ρυθμό 1,8% και το για το 2020 1,7%.
Μεταξύ των χειρότερων επιδόσεων εμφάνισε σήμερα ο κλάδος τηλεπικοινωνιών, με απώλειες 0,94%, στον απόηχο απογοητευτικών αποτελεσμάτων.
Στα εταιρικά νέα, η μετοχή της ΒΤ διολίσθησε σχεδόν κατά 7,35%, καθώς η μεγαλύτερη εταιρεία τηλεπικοινωνιών της Βρετανίας δημοσίευσε κέρδη κατώτερα των προσδοκιών για το α’ τρίμηνο του 2018, ενώ ανακοίνωσε σχέδια για χιλιάδες απολύσεις.
Στον αντίποδα, η μετοχή της Royal Bank of Scotland σημείωσε κέρδη 3,8%, στον απόηχο της είδησης ότι το ύψος του διακανονισμού με τις ΗΠΑ για την πώληση ενυπόθηκων χρεογράφων ήταν χαμηλότερο των προβλέψεων.
Ειδικότερα, η RBS συμφώνησε με το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ να καταβάλει πρόστιμο ύψους 4,9 δισ. δολ., ως διακανονισμό για την πώληση ενυπόθηκων χρεογράφων που βρέθηκαν στο επίκεντρο της οικονομικής κρίσης του 2008.
Την ίδια ώρα, η μετοχή της UniCredit ενισχύθηκε κατά 1,8%, καθώς η ιταλική τράπεζα ανέφερε μια σημαντική άνοδο 23% στα κέρδη της για το α' τρίμηνο του 2018, στα 1,11 δισ. ευρώ, δεχόμενα ώθηση από τις χαμηλότερες απομειώσεις δανείων.
Θετικό κλίμα στις αγορές της Ασίας μετά τα κέρδη στη Wall
Με κέρδη έκλεισαν οι αγορές της Ασίας, δεχόμενες ώθηση από τα χθεσινά κέρδη στη Wall Street, καθώς ο τομέας της ενέργειας εξακολουθεί να επωφελείται από τις υψηλότερες τιμές στο πετρέλαιο.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο +0,39% και στις 22.497,18 μονάδες, ενώ άνοδο σημείωσε και ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία, και συγκεκριμένα στο +0,18% και στις 6.118,70 μονάδες.
Ο διοικητής της Τράπεζας της Ιαπωνίας (BoJ), Haruhiko Kuroda, δήλωσε σήμερα ότι η έξοδος από τη νομισματική χαλάρωση θα πραγματοποιηθεί όταν επιτευχθεί ο στόχος του πληθωρισμού στο 2%.
Ο δείκτης KOPSI στη Νότια Κορέα κατέγραψε άνοδο 0,83% στις 2.464,16 μονάδες, την ίδια στιγμή που στην Ταϊβάν, ο δείκτης Taiwan Weighted έκλεισε με κέρδη 0,53% στις 10,760,21 μονάδες.
Σε ό,τι αφορά την ευρύτερη περιοχή της Κίνας, ο δείκτης Shanghai Composite έκλεισε στο +0,48% και στις 3.174,41 μονάδες, με τα στοιχεία για τον πληθωρισμό της χώρας να βρίσκεται στο επίκεντρο, ενώ ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ κατέγραψε άνοδο 0,89% στις 30.809,22 μονάδες.
Σημερινά στοιχεία έδειξαν ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή της Κίνας αυξήθηκε κατά 1,8% σε σύγκριση με τον Απρίλιο του 2017, έναντι ετήσιας αύξησης 2,1% τον Μάρτιο 2018, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές ανέμεναν ο ετήσιος πληθωρισμός να ενισχυθεί κατά 1,9%.
Εν τω μεταξύ, οι εμπορικές σχέσης μεταξύ της Κίνας και των ΗΠΑ παραμένουν στο επίκεντρο των επενδυτών, καθώς το Πεκίνο έχει καταστήσει σαφές ότι δεν πρόκειται να αλλάξει τη στάση του κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με την Ουάσιγκτον.
Παράλληλα, οι επενδυτές διατηρούν στραμμένο το «βλέμμα» τους και στη Μαλαισία, όπου η νίκη του Mahathir Mohamad στις εκλογές προκάλεσε έκπληξη, με ορισμένους αναλυτές να παρομοιάζουν τη σχετική απρόσμενη εξέλιξη με την επικράτηση του Brexit στη Μεγάλη Βρετανία.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών