Κέρδη άνω του 2% σημείωσαν σε εβδομαδιαία βάση οι τρεις βασικοί δείκτες της Wall Street
Την έβδομη διαδοχική συνεδρίαση με θετική πρόσημο ολοκλήρωσε ο Dow Jones, ο οποίος σε εβδομαδιαία βάση εμφάνισε τα μεγαλύτερα κέρδη από τον Μάρτιο του 2018.
Η στήριξη προήλθε κυρίως από τις μετοχές του ενεργειακού κλάδου, παρά τη σημαντική υποχώρηση που σημείωσαν οι τιμές τόσο του Brent όσο και του αμερικανικού αργού.
Ο δείκτης των blue chips ενισχύθηκε 0,37% στις 24.830 μονάδες, με τις μετοχές των Verizon (3%) και Merck (2,8%) να εμφανίζουν την ισχυρότερη άνοδο.
Κέρδη 0,17% για τον S&P 500 στις 2.727 μονάδες, ενώ αντίθετα οριακές απώλειες 0,03% σημείωσε ο Nasdaq στις 7.402 μονάδες.
Πτωτική πορεία και για τον δείκτη «φόβου» VIX, με αποδυνάμωση άνω του 3% στις 12,78 μονάδες.
Οι τρεις βασικοί δείκτες της Wall Street σημείωσαν εβδομαδιαία κέρδη που ξεπέρασαν το 2%.
Ο δείκτης των ενεργειακών ομίλων κινήθηκε 4,1% υψηλότερα.
«Η ενέργεια θα είναι ο κλάδος που θα ηγηθεί της αγοράς.
Δεν νομίζω ότι η τρέχουσα τιμή πετρελαίου αποτιμά πλήρως την ανησυχία των αγορών αναφορικά με τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν στην παραγωγή του Ιράν από τις αμερικανικές κυρώσεις», εκτίμησε, μιλώντας στο CNBC, ο Mark Chaikin, επικεφαλής της Chaikin Analytics.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το αμερικανικό αργό σε εβδομαδιαία βάση σημείωσε κέρδη άνω του 2% και διατηρήθηκε στο υψηλότερο επίπεδο 3,5 ετών, παρά την υποχώρησή του στη συνεδρίαση της Παρασκευής 11/5.
Εντυπωσιακή πορεία, για μία ακόμη συνεδρίαση, για τις μετοχές των Facebook και Alphabet με άνοδο που ξεπέρασε το 5%, ενώ η μετοχή της Apple παρέμεινε σε ιστορικό υψηλό.
Οι μετοχές με την μεγαλύτερη άνοδο και την μεγαλύτερη πτώση στο δείκτη Dow Jones
Οι μετοχές με την μεγαλύτερη άνοδο και την μεγαλύτερη πτώση στο δείκτη Dow Jones
Οι μετοχές με την μεγαλύτερη άνοδο και την μεγαλύτερη πτώση στο δείκτη Dow Jones
Fed
Αντίθετος σε περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων τάχθηκε σήμερα (11/5/2018) ο πρόεδρος της Federal Reserve του Σαιντ Λούις, James Bullard, καθώς, όπως τόνισε, τα επιτόκια ενδεχομένως να έχουν ήδη φτάσει σε ένα «ουδέτερο» επίπεδο, που δεν τονώνει πλέον την οικονομία.
Όπως σημείωσε ο Bullard, εάν η Fed προχωρήσει περαιτέρω με τις αυξήσεις των επιτοκίων, υπάρχει ο κίνδυνος να μειωθούν οι επιχειρηματικές επενδύσεις, που θα μπορούσαν να ακολουθήσουν την πρόσφατη περικοπή του εταιρικού φόρου, να διαταραχθούν οι «υγιείς» συνθήκες στην αγορά εργασίας και να παραμείνουν οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό κάτω των στόχων της κεντρικής τράπεζας.
Υπάρχουν «λόγοι για επιφυλακτικότητα απέναντι στην αύξηση των επιτοκίων, λαμβάνοντας υπόψη τις τρέχουσες μακροοικονομικές συνθήκες», αναφέρει ο Bullard σε μια προετοιμασμένη του ομιλία, που πρόκειται να δώσει σήμερα στο Σπρίνγκφιλντ.
Ο Bullard έχει ταχθεί αρκετές φορές τα τελευταία χρόνια κατά περαιτέρω αυξήσεων των επιτοκίων, μέχρις ότου να είναι σαφές ότι ο πληθωρισμός, η ανάπτυξη και τα επιτόκια της αγοράς έχουν μετατοπιστεί σε ένα υψηλότερο, πιο δυναμικό «καθεστώς».
Ωστόσο, οι συνάδελφοί του έχουν προχωρήσει σε σταδιακές αυξήσεις των επιτοκίων, ενώ αυτή τη στιγμή εκτιμάται πως θα προβούν σε δύο ακόμη αυξήσεις το 2018.
Ο Bullard, ο οποίος δεν είναι έχει δικαίωμα ψήφου στην επιτροπή πολιτικής της Fed φέτος, δήλωσε ότι αισθάνεται ότι μπορεί να κινούνται πολύ γρήγορα.
Ενώ ο πληθωρισμός εμφανίζεται τώρα κοντά στο 2%, ο Bullard ανέφερε ότι η εκτίμησή του για τις πληθωριστικές προσδοκίες που βασίζονται στην αγορά δείχνουν ότι οι επενδυτές «πιστεύουν ότι επί του παρόντος υπάρχει μικρή πληθωριστική πίεση στις ΗΠΑ».
Η διατήρηση των επιτοκίων σε σταθερά επίπεδα, ανέφερε ο ίδιος, θα «προσανατόλιζε εκ νέου τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό προς τον στόχο».
Ο ίδιος παρουσίασε μια παρόμοια υπόθεση για να δοθεί περισσότερος χρόνος στις επιχειρήσεις να επενδύσουν και για να επεκτείνουν αυτό που βλέπει ως μια «υγιή» ισορροπία στις αγορές εργασίας, όπου οι αυξημένες μισθολογικές πιέσεις προσφέρουν στις εταιρείες τη δυνατότητα επιλογής μεταξύ της πληρωμής περισσότερων εργαζομένων ή της επένδυσης περισσότερων κεφαλαίων για την αύξηση της παραγωγικότητας.
«Αυτή είναι μια διαδικασία ισορροπίας, και όχι μια πληθωριστική διαδικασία», δήλωσε ο Bullard, τονίζοντας ότι «δεν είναι απαραίτητο να διαταραχθεί» με υψηλότερα επιτόκια.
Στο 14,4% διαμορφώνεται η πιθανότητα μίας ύφεσης για την αμερικανική οικονομία στις αρχές του 2019, σύμφωνα με τη μηνιαία έρευνα που πραγματοποίησε η Ομοσπονδιακή Τράπεζα (Federal Reserve, Fed) της Φιλαδέλφεια, η οποία λαμβάνει υπόψη τις απόψεις των οικονομολόγων.
Η αντίστοιχη επίδοση στην έρευνα του προηγούμενου μήνα, διαμορφωνόταν στο 16,8%.
Σε ό,τι αφορά στα επιμέρους τρίμηνα του τρέχοντος έτους, η πιθανότητα ύφεσης για το τρίτο και τέταρτο τρίμηνο φθάνει το 8,6% (από 11,4%) και 11,1% (από 13,6%), αντίστοιχα.
Για το δεύτερο τρίμηνο του 2019, η πιθανότητα είναι υψηλότερη, ήτοι 15,6%, η πρώτη πρόβλεψη που πραγματοποιείται στην έρευνα της Τράπεζας.
Οι ερωτηθέντες «βλέπουν» κατά μέσο όρο την οικονομική ανάπτυξη στο 2,8% το 2018, με τις εκτιμήσεις για το επόμενο έτος να διαμορφώνεται στο 2,7%.
Μακροοικονομία
Αύξηση μικρότερη των προσδοκιών κατέγραψαν τον Απρίλιο του 2018 οι τιμές εισαγωγών στις ΗΠΑ, καθώς η ανάκαμψη στο κόστος προϊόντων πετρελαίου μετριάστηκε από τη μείωση των τιμών των τροφίμων.
Ειδικότερα, το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε σήμερα (11/5/2018) ότι οι τιμές των εισαγωγών αυξήθηκαν κατά 0,3% τον περασμένο μήνα.
Τα στοιχεία για τον Μάρτιο αναθεωρήθηκαν πτωτικά, δείχνοντας ότι οι τιμές μειώθηκαν κατά 0,2%, έναντι των αρχικών στοιχείων που είχαν δείξει ότι είχαν παραμείνει αμετάβλητες.
Από την πλευρά τους, οι οικονομολόγοι είχαν προβλέψει ότι οι τιμές εισαγωγών θα αυξάνονταν κατά 0,5% τον Απρίλιο.
Σε ετήσια βάση, οι τιμές αυξήθηκαν κατά 3,3%, όσο και τον Μάρτιο.
Σημειώνεται ότι οι τιμές για το εισαγόμενο πετρέλαιο σημείωσαν άνοδο 1,6% τον Απρίλιο, μετά από πτώση 2,2% τον Μάρτιο.
Εξαιρουμένου του πετρελαίου, οι τιμές εισαγωγών σημείωσαν άνοδο 0,1% τον Απρίλιο, αφού παρέμειναν αμετάβλητες τον προηγούμενο μήνα, ενώ σε ετήσια βάση αυξήθηκαν κατά 1,7%.
Το κόστος των εισαγόμενων τροφίμων μειώθηκε κατά 0,4% τον Απρίλιο, καταγράφοντας πτώση για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, ενώ οι τιμές των εισαγόμενων κεφαλαιουχικών αγαθών παρέμειναν αμετάβλητες.
Εν τω μεταξύ, οι τιμές εξαγωγών αυξήθηκαν κατά 0,6% τον Απρίλιο, έναντι αύξησης 0,3% του Μαρτίου.
Αμετάβλητο παρέμεινε στις αρχές του Μαΐου του 2018 το καταναλωτικό κλίμα στις ΗΠΑ.
Ειδικότερα, όπως ανακοινώθηκε σήμερα (11/5/2018), ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης του University of Michigan παρέμεινε αμετάβλητος στις 98,8 μονάδες.
Από την πλευρά τους, οι οικονομολόγοι ανέμεναν ο δείκτης να αυξηθεί στις 99 μονάδες.
Από την άλλη, ο δείκτης τρεχουσών οικονομικών συνθηκών υποχώρησε κατά 1,6 μονάδες, έναντι των προβλέψεων για άνοδο του δείκτη κατά 1,1 μονάδες.
Επιχειρήσεις
Οι οικονομικές επιδόσεις της Nvidia δέχθηκαν ώθηση από την «εξόρυξη» (mining) ψηφιακών νομισμάτων το περασμένο έτος και το πρώτο τρίμηνο του 2018, όπως και για την «μεγάλη αντίπαλο» Advanced Micro Devices (AMD).
Η Nvidia ασχολείται, κυρίως, με την «εξόρυξη» των Ethereum και Monero.
Ενδεικτικά, για το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, τα σχετικά έσοδα ξεπέρασαν τα 300 εκατ. δολάρια.
Ωστόσο, ο διευθύνων σύμβουλος Jensen Huang, μιλώντας στο «MarketWatch», ξεκαθάρισε ότι ο τεχνολογικός κολοσσός θα συνεχίσει να επικεντρώνεται στο gaming, κρατώντας χαμηλά τον πήχη για το mining.
Η Nvidia παρουσίασε καθαρά κέρδη ύψους 1,24 δισεκ. δολαρίων για το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, έναντι επίδοσης ύψους 507 εκατ. δολαρίων το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2017.
Τα EBITDA διαμορφώθηκαν σε 2,05 δολάρια ανά μετοχή.
Τα έσοδα για την ίδια χρονική περίοδο ανήλθαν σε 3,21 δισεκ. δολάρια, έναντι 1,94 δισεκ. ένα χρόνο νωρίτερα.
Ωστόσο, οι οικονομικές επιδόσεις ήταν υποδεέστερες από τις εκτιμήσεις των αναλυτών, σε έρευνα της FactSet.
Για το δεύτερο τρίμηνο του 2018, η άκρως δημοφιλής αμερικανική εταιρεία αναμένει έσοδα μεταξύ 3,04 δισεκ. και 3,16 δισεκ. δολαρίων.
Ζημιές 339 εκατ. δολαρίων εμφάνισε η Thomson Reuters ήτοι 48 σεντς ανά μετοχή, σε σχέση με τα κέρδη των 297 εκατ. δολαρίων ή 41 σεντς ανά μετοχή, πριν από ένα χρόνο.
Η Thomson Reuters ανακοίνωσε πως αναμένει αύξηση των εσόδων κατά χαμηλό μονοψήφιο ποσοστό για το έτος, χωρίς να περιλαμβάνει μια πληρωμή που θα λάβει από την πώληση της συμμετοχής στις δραστηριότητες financial και ρίσκου, όταν ολοκληρωθεί.
Αναλύσεις
Καθώς η περίοδος ανακοίνωσης εταιρικών κερδών α’ τριμήνου 2018 πλησιάζει στο τέλος της, οι αναλυτές εμφανίζονται ιδιαίτερα ικανοποιημένοι από την αύξηση κερδών που σημείωσαν οι εισηγμένες στον S&P 500 εταιρείες.
Πάντως παρά την πολύ καλή πορεία στο α’ τρίμηνο, οι προβλέψεις για το β’ τρίμηνο παραμένουν αμετάβλητες.
«Δεν υπήρξε κάποια βελτίωση στην προοπτική των κερδών σε σχέση με τις εκτιμήσεις», τονίζει ο Sheraz Mian, επικεφαλής ερευνών της Zacks.
Μέχρι στιγμής έχουν ανακοινώσει αποτελέσματα α’ τριμήνου 444 εκ των 500 εταιρειών του S&P 500, με τα κέρδη ανά μετοχή να έχουν ενισχυθεί 24,5%, ενώ στο αντίστοιχο τρίμηνο του 2017 η αύξηση ήταν 9,3%.
Σχεδόν το 78% των εταιρειών κατόρθωσε να ξεπεράσει τις εκτιμήσεις για τα κέρδη ανά μετοχή και το 75% τα «ισοφάρισε».
«Το γεγονός είναι ότι η εικόνα των κερδών βελτιώθηκε σταθερά από το β’ εξάμηνο του 2017.
Πάντως οι θετικές εκτιμήσεις δεν οφείλονται μόνο στην ύπαρξη της φορολογικής μεταρρύθμισης στις ΗΠΑ.
Το πρόβλημα, όμως, είναι ότι οι εκτιμήσεις για το β’ τρίμηνο δεν έχουν αλλάξει.
Δηλαδή η πορεία ανάπτυξης δεν είναι και τόσο εντυπωσιακή», προσθέτει ο Mian.
Με την περίοδο δημοσίευσης αποτελεσμάτων για το α’ τρίμηνο του 2018 να οδεύει προς το τέλος της, οι αναλυτές μπορούν να «πανηγυρίζουν» για την ισχυρή ανάπτυξη που καταγράφηκε από τις εταιρείες του δείκτη S&P 500, με ένα σημείο, ωστόσο, να αποτελεί πηγή ανησυχίας.
Όπως σχολιάζει το «Marketwatch», παρά τα καλύτερα των προσδοκιών κέρδη και έσοδα που ανακοινώθηκαν για το α’ τρίμηνο του 2018, οι εκτιμήσεις για το β’ τρίμηνο παρέμειναν… πεισματικά στατικές.
«Δεν υπήρξε κάποια σταδιακή βελτίωση των προοπτικών κερδοφορίας σε σχέση με αυτό που αναμενόταν πριν από την έναρξη αυτής της περιόδου δημοσίευσης κερδών», δήλωσε ο Sheraz Mian, διευθυντής έρευνας στη Zacks.
«Το βλέπουμε αυτό στην τάση των απογοητευτικών αναθεωρήσεων για το β’ τρίμηνο του 2018, γεγονός που έρχεται σε αντίθεση με την πολύ θετική εξέλιξη που παρατηρήσαμε πριν από την έναρξη της περιόδου δημοσίευσης κερδών για το δ’ τρίμηνο του 2017», συνέχισε ο ίδιος.
Μέχρι στιγμής, 444 εταιρείες του δείκτη S&P 500 έχουν δημοσιεύσει αποτελέσματα και ο δείκτης παρουσιάζει αύξηση κερδών κατά 24,5% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους και αύξηση εσόδων κατά 9,3%, σύμφωνα με τη Zacks.
Σχεδόν το 78% αυτών των εταιρειών ανέφερε κέρδη ανά μετοχή καλύτερα των εκτιμήσεων, ενώ το 75% ανέφερε καλύτερα έσοδα.
Αλλά όπως σημειώνει ο Mian, κέρδη καλύτερα των προσδοκιών ήταν ευρέως αναμενόμενα στους περισσότερους τομείς (με εξαίρεση τα αυτοκίνητα), μετά από την απαισιοδοξία του τέταρτου τριμήνου του 2017, όταν οι εκτιμήσεις είχαν αναθεωρηθεί, προκειμένου να συνυπολογίσουν τις επιπτώσεις από τη φορολογική μεταρρύθμιση στις ΗΠΑ.
«Το γεγονός είναι ότι η εικόνα των κερδών έχει βελτιωθεί σταθερά από το δεύτερο εξάμηνο του 2017 και από μία άποψη η περίοδος δημοσίευσης αποτελεσμάτων για το δ’ τρίμηνο του 2017 ήταν στην πραγματικότητα πολύ ισχυρότερη από ό,τι έχουμε δει να αναφέρουν οι εταιρείες γι’ αυτή την περίοδο δημοσίευσης κερδών», πρόσθεσε ο Mian.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι θετικές αναθεωρήσεις που συνόδευαν τα αποτελέσματα του δ’ τριμήνου δεν οφείλονταν αποκλειστικά στη φορολογική μεταρρύθμιση, καθώς, εάν συνέβαινε αυτό, θα είχαν αυξηθεί μόνο τα στοιχεία για τα κέρδη ανά μετοχή, ενώ στην πραγματικότητα αυξήθηκαν και οι εκτιμήσεις για τα έσοδα.
«Προς απογοήτευση όλων, δεν το βλέπουμε αυτό με τις εκτιμήσεις για το δεύτερο τρίμηνο, όπως δείχνει το παρακάτω γράφημα», δήλωσε ο Mian.
«Με άλλα λόγια, η εικόνα της ανάπτυξης που προκύπτει από αυτή την περίοδο δημοσίευσης κερδών είναι πολύ εντυπωσιακή, αλλά δεν υπάρχει βελτίωση στις προσδοκίες για το τρέχον και τα επόμενα τρίμηνα», πρόσθεσε.
Ωστόσο, ο John Butters, ανώτερος αναλυτής κερδών στη FactSet, δήλωσε ότι οι εκτιμήσεις για τα κέρδη ανά μετοχή παραδοσιακά μειώνονται τον πρώτο μήνα ενός τριμήνου.
Ειδικότερα, τα τελευταία πέντε χρόνια ή 20 τρίμηνα, οι εκτιμήσεις για τα κέρδη ανά μετοχή σημείωσαν μέση μείωση 1,8% τον πρώτο μήνα.
Τα τελευταία 10 χρόνια ή 40 τρίμηνα, η εκτίμηση έχει μειωθεί κατά μέσο όρο κατά 2,3%, ανέφερε ο Butters.
Άκρως αισιόδοξος για την οικονομία των Ηνωμένων Πολιτειών και τις χρηματιστηριακές αγορές της Νέας Υόρκης εμφανίζεται ο επικεφαλής οικονομολόγος της First Trust Advisors, Brian Wesbury, ο οποίος κέρδισε και το βραβείο «Forecaster of the Month» του MarketWatch, για τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους.
Ειδικότερα, ο κ. Wesbury αναμένει ανάπτυξη της τάξεως του 3% για την αμερικανική οικονομία τη διετία 2018-2019.
Επισημαίνεται ότι, για το πρώτο τρίμηνο του 2018, η ανάπτυξη της οικονομίας των Η.Π.Α. σημείωσε μικρή επιβράδυνση, καθώς διαμορφώθηκε στο 2,3%, έναντι 2,9% το τέταρτο τρίμηνο του 2017 και ανάπτυξης άνω του 3% στα δύο προηγούμενα τρίμηνα.
Για το σύνολο του 2017, η αμερικανική οικονομία εμφάνισε ρυθμό ανάπτυξης 2,3%, δηλαδή είχε πολύ καλύτερη πορεία από το 2016 όπου η ανάπτυξη είχε διαμορφωθεί στο 1,5%.
Σε ό,τι αφορά στη Wall Street, ο οικονομολόγος, κόντρα στο κλίμα, αναμένει εκτόξευση του βιομηχανικού δείκτη Dow Jones Industrial Average στις 28.500 μονάδες, στο τέλος του 2018.
Επί του παρόντος, ο Dow Jones διαπραγματεύεται γύρω από τις 24.800 μονάδες.
Μάλιστα, εκτιμά ότι οι αμερικανικές αγορές θα είναι «υποτιμημένες» στα τέλη του τρέχοντος έτους.
Ο κ. Wesbury δεν αναμένει η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής από τη Federal Reserve να βλάψει την οικονομική ανάπτυξη κατά τα επόμενα δύο χρόνια, καθώς, όπως υποστηρίζει, τα επιτόκια θα κυμαίνονται σε φυσιολογικά επίπεδα έως ότου φθάσουν ή ξεπεράσουν το 3,5%.
Ωστόσο, εκφράζει την ανησυχία του για το δημοσιονομικό έλλειμμα και τις υψηλές δαπάνες.
www.bankingnews.gr
Η στήριξη προήλθε κυρίως από τις μετοχές του ενεργειακού κλάδου, παρά τη σημαντική υποχώρηση που σημείωσαν οι τιμές τόσο του Brent όσο και του αμερικανικού αργού.
Ο δείκτης των blue chips ενισχύθηκε 0,37% στις 24.830 μονάδες, με τις μετοχές των Verizon (3%) και Merck (2,8%) να εμφανίζουν την ισχυρότερη άνοδο.
Κέρδη 0,17% για τον S&P 500 στις 2.727 μονάδες, ενώ αντίθετα οριακές απώλειες 0,03% σημείωσε ο Nasdaq στις 7.402 μονάδες.
Πτωτική πορεία και για τον δείκτη «φόβου» VIX, με αποδυνάμωση άνω του 3% στις 12,78 μονάδες.
Οι τρεις βασικοί δείκτες της Wall Street σημείωσαν εβδομαδιαία κέρδη που ξεπέρασαν το 2%.
Ο δείκτης των ενεργειακών ομίλων κινήθηκε 4,1% υψηλότερα.
«Η ενέργεια θα είναι ο κλάδος που θα ηγηθεί της αγοράς.
Δεν νομίζω ότι η τρέχουσα τιμή πετρελαίου αποτιμά πλήρως την ανησυχία των αγορών αναφορικά με τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν στην παραγωγή του Ιράν από τις αμερικανικές κυρώσεις», εκτίμησε, μιλώντας στο CNBC, ο Mark Chaikin, επικεφαλής της Chaikin Analytics.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το αμερικανικό αργό σε εβδομαδιαία βάση σημείωσε κέρδη άνω του 2% και διατηρήθηκε στο υψηλότερο επίπεδο 3,5 ετών, παρά την υποχώρησή του στη συνεδρίαση της Παρασκευής 11/5.
Εντυπωσιακή πορεία, για μία ακόμη συνεδρίαση, για τις μετοχές των Facebook και Alphabet με άνοδο που ξεπέρασε το 5%, ενώ η μετοχή της Apple παρέμεινε σε ιστορικό υψηλό.
Οι μετοχές με την μεγαλύτερη άνοδο και την μεγαλύτερη πτώση στο δείκτη Dow Jones
Οι μετοχές με την μεγαλύτερη άνοδο και την μεγαλύτερη πτώση στο δείκτη Dow Jones
Οι μετοχές με την μεγαλύτερη άνοδο και την μεγαλύτερη πτώση στο δείκτη Dow Jones
Fed
Αντίθετος σε περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων τάχθηκε σήμερα (11/5/2018) ο πρόεδρος της Federal Reserve του Σαιντ Λούις, James Bullard, καθώς, όπως τόνισε, τα επιτόκια ενδεχομένως να έχουν ήδη φτάσει σε ένα «ουδέτερο» επίπεδο, που δεν τονώνει πλέον την οικονομία.
Όπως σημείωσε ο Bullard, εάν η Fed προχωρήσει περαιτέρω με τις αυξήσεις των επιτοκίων, υπάρχει ο κίνδυνος να μειωθούν οι επιχειρηματικές επενδύσεις, που θα μπορούσαν να ακολουθήσουν την πρόσφατη περικοπή του εταιρικού φόρου, να διαταραχθούν οι «υγιείς» συνθήκες στην αγορά εργασίας και να παραμείνουν οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό κάτω των στόχων της κεντρικής τράπεζας.
Υπάρχουν «λόγοι για επιφυλακτικότητα απέναντι στην αύξηση των επιτοκίων, λαμβάνοντας υπόψη τις τρέχουσες μακροοικονομικές συνθήκες», αναφέρει ο Bullard σε μια προετοιμασμένη του ομιλία, που πρόκειται να δώσει σήμερα στο Σπρίνγκφιλντ.
Ο Bullard έχει ταχθεί αρκετές φορές τα τελευταία χρόνια κατά περαιτέρω αυξήσεων των επιτοκίων, μέχρις ότου να είναι σαφές ότι ο πληθωρισμός, η ανάπτυξη και τα επιτόκια της αγοράς έχουν μετατοπιστεί σε ένα υψηλότερο, πιο δυναμικό «καθεστώς».
Ωστόσο, οι συνάδελφοί του έχουν προχωρήσει σε σταδιακές αυξήσεις των επιτοκίων, ενώ αυτή τη στιγμή εκτιμάται πως θα προβούν σε δύο ακόμη αυξήσεις το 2018.
Ο Bullard, ο οποίος δεν είναι έχει δικαίωμα ψήφου στην επιτροπή πολιτικής της Fed φέτος, δήλωσε ότι αισθάνεται ότι μπορεί να κινούνται πολύ γρήγορα.
Ενώ ο πληθωρισμός εμφανίζεται τώρα κοντά στο 2%, ο Bullard ανέφερε ότι η εκτίμησή του για τις πληθωριστικές προσδοκίες που βασίζονται στην αγορά δείχνουν ότι οι επενδυτές «πιστεύουν ότι επί του παρόντος υπάρχει μικρή πληθωριστική πίεση στις ΗΠΑ».
Η διατήρηση των επιτοκίων σε σταθερά επίπεδα, ανέφερε ο ίδιος, θα «προσανατόλιζε εκ νέου τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό προς τον στόχο».
Ο ίδιος παρουσίασε μια παρόμοια υπόθεση για να δοθεί περισσότερος χρόνος στις επιχειρήσεις να επενδύσουν και για να επεκτείνουν αυτό που βλέπει ως μια «υγιή» ισορροπία στις αγορές εργασίας, όπου οι αυξημένες μισθολογικές πιέσεις προσφέρουν στις εταιρείες τη δυνατότητα επιλογής μεταξύ της πληρωμής περισσότερων εργαζομένων ή της επένδυσης περισσότερων κεφαλαίων για την αύξηση της παραγωγικότητας.
«Αυτή είναι μια διαδικασία ισορροπίας, και όχι μια πληθωριστική διαδικασία», δήλωσε ο Bullard, τονίζοντας ότι «δεν είναι απαραίτητο να διαταραχθεί» με υψηλότερα επιτόκια.
Στο 14,4% διαμορφώνεται η πιθανότητα μίας ύφεσης για την αμερικανική οικονομία στις αρχές του 2019, σύμφωνα με τη μηνιαία έρευνα που πραγματοποίησε η Ομοσπονδιακή Τράπεζα (Federal Reserve, Fed) της Φιλαδέλφεια, η οποία λαμβάνει υπόψη τις απόψεις των οικονομολόγων.
Η αντίστοιχη επίδοση στην έρευνα του προηγούμενου μήνα, διαμορφωνόταν στο 16,8%.
Σε ό,τι αφορά στα επιμέρους τρίμηνα του τρέχοντος έτους, η πιθανότητα ύφεσης για το τρίτο και τέταρτο τρίμηνο φθάνει το 8,6% (από 11,4%) και 11,1% (από 13,6%), αντίστοιχα.
Για το δεύτερο τρίμηνο του 2019, η πιθανότητα είναι υψηλότερη, ήτοι 15,6%, η πρώτη πρόβλεψη που πραγματοποιείται στην έρευνα της Τράπεζας.
Οι ερωτηθέντες «βλέπουν» κατά μέσο όρο την οικονομική ανάπτυξη στο 2,8% το 2018, με τις εκτιμήσεις για το επόμενο έτος να διαμορφώνεται στο 2,7%.
Μακροοικονομία
Αύξηση μικρότερη των προσδοκιών κατέγραψαν τον Απρίλιο του 2018 οι τιμές εισαγωγών στις ΗΠΑ, καθώς η ανάκαμψη στο κόστος προϊόντων πετρελαίου μετριάστηκε από τη μείωση των τιμών των τροφίμων.
Ειδικότερα, το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε σήμερα (11/5/2018) ότι οι τιμές των εισαγωγών αυξήθηκαν κατά 0,3% τον περασμένο μήνα.
Τα στοιχεία για τον Μάρτιο αναθεωρήθηκαν πτωτικά, δείχνοντας ότι οι τιμές μειώθηκαν κατά 0,2%, έναντι των αρχικών στοιχείων που είχαν δείξει ότι είχαν παραμείνει αμετάβλητες.
Από την πλευρά τους, οι οικονομολόγοι είχαν προβλέψει ότι οι τιμές εισαγωγών θα αυξάνονταν κατά 0,5% τον Απρίλιο.
Σε ετήσια βάση, οι τιμές αυξήθηκαν κατά 3,3%, όσο και τον Μάρτιο.
Σημειώνεται ότι οι τιμές για το εισαγόμενο πετρέλαιο σημείωσαν άνοδο 1,6% τον Απρίλιο, μετά από πτώση 2,2% τον Μάρτιο.
Εξαιρουμένου του πετρελαίου, οι τιμές εισαγωγών σημείωσαν άνοδο 0,1% τον Απρίλιο, αφού παρέμειναν αμετάβλητες τον προηγούμενο μήνα, ενώ σε ετήσια βάση αυξήθηκαν κατά 1,7%.
Το κόστος των εισαγόμενων τροφίμων μειώθηκε κατά 0,4% τον Απρίλιο, καταγράφοντας πτώση για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, ενώ οι τιμές των εισαγόμενων κεφαλαιουχικών αγαθών παρέμειναν αμετάβλητες.
Εν τω μεταξύ, οι τιμές εξαγωγών αυξήθηκαν κατά 0,6% τον Απρίλιο, έναντι αύξησης 0,3% του Μαρτίου.
Αμετάβλητο παρέμεινε στις αρχές του Μαΐου του 2018 το καταναλωτικό κλίμα στις ΗΠΑ.
Ειδικότερα, όπως ανακοινώθηκε σήμερα (11/5/2018), ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης του University of Michigan παρέμεινε αμετάβλητος στις 98,8 μονάδες.
Από την πλευρά τους, οι οικονομολόγοι ανέμεναν ο δείκτης να αυξηθεί στις 99 μονάδες.
Από την άλλη, ο δείκτης τρεχουσών οικονομικών συνθηκών υποχώρησε κατά 1,6 μονάδες, έναντι των προβλέψεων για άνοδο του δείκτη κατά 1,1 μονάδες.
Επιχειρήσεις
Οι οικονομικές επιδόσεις της Nvidia δέχθηκαν ώθηση από την «εξόρυξη» (mining) ψηφιακών νομισμάτων το περασμένο έτος και το πρώτο τρίμηνο του 2018, όπως και για την «μεγάλη αντίπαλο» Advanced Micro Devices (AMD).
Η Nvidia ασχολείται, κυρίως, με την «εξόρυξη» των Ethereum και Monero.
Ενδεικτικά, για το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, τα σχετικά έσοδα ξεπέρασαν τα 300 εκατ. δολάρια.
Ωστόσο, ο διευθύνων σύμβουλος Jensen Huang, μιλώντας στο «MarketWatch», ξεκαθάρισε ότι ο τεχνολογικός κολοσσός θα συνεχίσει να επικεντρώνεται στο gaming, κρατώντας χαμηλά τον πήχη για το mining.
Η Nvidia παρουσίασε καθαρά κέρδη ύψους 1,24 δισεκ. δολαρίων για το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, έναντι επίδοσης ύψους 507 εκατ. δολαρίων το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2017.
Τα EBITDA διαμορφώθηκαν σε 2,05 δολάρια ανά μετοχή.
Τα έσοδα για την ίδια χρονική περίοδο ανήλθαν σε 3,21 δισεκ. δολάρια, έναντι 1,94 δισεκ. ένα χρόνο νωρίτερα.
Ωστόσο, οι οικονομικές επιδόσεις ήταν υποδεέστερες από τις εκτιμήσεις των αναλυτών, σε έρευνα της FactSet.
Για το δεύτερο τρίμηνο του 2018, η άκρως δημοφιλής αμερικανική εταιρεία αναμένει έσοδα μεταξύ 3,04 δισεκ. και 3,16 δισεκ. δολαρίων.
Ζημιές 339 εκατ. δολαρίων εμφάνισε η Thomson Reuters ήτοι 48 σεντς ανά μετοχή, σε σχέση με τα κέρδη των 297 εκατ. δολαρίων ή 41 σεντς ανά μετοχή, πριν από ένα χρόνο.
Η Thomson Reuters ανακοίνωσε πως αναμένει αύξηση των εσόδων κατά χαμηλό μονοψήφιο ποσοστό για το έτος, χωρίς να περιλαμβάνει μια πληρωμή που θα λάβει από την πώληση της συμμετοχής στις δραστηριότητες financial και ρίσκου, όταν ολοκληρωθεί.
Αναλύσεις
Καθώς η περίοδος ανακοίνωσης εταιρικών κερδών α’ τριμήνου 2018 πλησιάζει στο τέλος της, οι αναλυτές εμφανίζονται ιδιαίτερα ικανοποιημένοι από την αύξηση κερδών που σημείωσαν οι εισηγμένες στον S&P 500 εταιρείες.
Πάντως παρά την πολύ καλή πορεία στο α’ τρίμηνο, οι προβλέψεις για το β’ τρίμηνο παραμένουν αμετάβλητες.
«Δεν υπήρξε κάποια βελτίωση στην προοπτική των κερδών σε σχέση με τις εκτιμήσεις», τονίζει ο Sheraz Mian, επικεφαλής ερευνών της Zacks.
Μέχρι στιγμής έχουν ανακοινώσει αποτελέσματα α’ τριμήνου 444 εκ των 500 εταιρειών του S&P 500, με τα κέρδη ανά μετοχή να έχουν ενισχυθεί 24,5%, ενώ στο αντίστοιχο τρίμηνο του 2017 η αύξηση ήταν 9,3%.
Σχεδόν το 78% των εταιρειών κατόρθωσε να ξεπεράσει τις εκτιμήσεις για τα κέρδη ανά μετοχή και το 75% τα «ισοφάρισε».
«Το γεγονός είναι ότι η εικόνα των κερδών βελτιώθηκε σταθερά από το β’ εξάμηνο του 2017.
Πάντως οι θετικές εκτιμήσεις δεν οφείλονται μόνο στην ύπαρξη της φορολογικής μεταρρύθμισης στις ΗΠΑ.
Το πρόβλημα, όμως, είναι ότι οι εκτιμήσεις για το β’ τρίμηνο δεν έχουν αλλάξει.
Δηλαδή η πορεία ανάπτυξης δεν είναι και τόσο εντυπωσιακή», προσθέτει ο Mian.
Με την περίοδο δημοσίευσης αποτελεσμάτων για το α’ τρίμηνο του 2018 να οδεύει προς το τέλος της, οι αναλυτές μπορούν να «πανηγυρίζουν» για την ισχυρή ανάπτυξη που καταγράφηκε από τις εταιρείες του δείκτη S&P 500, με ένα σημείο, ωστόσο, να αποτελεί πηγή ανησυχίας.
Όπως σχολιάζει το «Marketwatch», παρά τα καλύτερα των προσδοκιών κέρδη και έσοδα που ανακοινώθηκαν για το α’ τρίμηνο του 2018, οι εκτιμήσεις για το β’ τρίμηνο παρέμειναν… πεισματικά στατικές.
«Δεν υπήρξε κάποια σταδιακή βελτίωση των προοπτικών κερδοφορίας σε σχέση με αυτό που αναμενόταν πριν από την έναρξη αυτής της περιόδου δημοσίευσης κερδών», δήλωσε ο Sheraz Mian, διευθυντής έρευνας στη Zacks.
«Το βλέπουμε αυτό στην τάση των απογοητευτικών αναθεωρήσεων για το β’ τρίμηνο του 2018, γεγονός που έρχεται σε αντίθεση με την πολύ θετική εξέλιξη που παρατηρήσαμε πριν από την έναρξη της περιόδου δημοσίευσης κερδών για το δ’ τρίμηνο του 2017», συνέχισε ο ίδιος.
Μέχρι στιγμής, 444 εταιρείες του δείκτη S&P 500 έχουν δημοσιεύσει αποτελέσματα και ο δείκτης παρουσιάζει αύξηση κερδών κατά 24,5% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους και αύξηση εσόδων κατά 9,3%, σύμφωνα με τη Zacks.
Σχεδόν το 78% αυτών των εταιρειών ανέφερε κέρδη ανά μετοχή καλύτερα των εκτιμήσεων, ενώ το 75% ανέφερε καλύτερα έσοδα.
Αλλά όπως σημειώνει ο Mian, κέρδη καλύτερα των προσδοκιών ήταν ευρέως αναμενόμενα στους περισσότερους τομείς (με εξαίρεση τα αυτοκίνητα), μετά από την απαισιοδοξία του τέταρτου τριμήνου του 2017, όταν οι εκτιμήσεις είχαν αναθεωρηθεί, προκειμένου να συνυπολογίσουν τις επιπτώσεις από τη φορολογική μεταρρύθμιση στις ΗΠΑ.
«Το γεγονός είναι ότι η εικόνα των κερδών έχει βελτιωθεί σταθερά από το δεύτερο εξάμηνο του 2017 και από μία άποψη η περίοδος δημοσίευσης αποτελεσμάτων για το δ’ τρίμηνο του 2017 ήταν στην πραγματικότητα πολύ ισχυρότερη από ό,τι έχουμε δει να αναφέρουν οι εταιρείες γι’ αυτή την περίοδο δημοσίευσης κερδών», πρόσθεσε ο Mian.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι θετικές αναθεωρήσεις που συνόδευαν τα αποτελέσματα του δ’ τριμήνου δεν οφείλονταν αποκλειστικά στη φορολογική μεταρρύθμιση, καθώς, εάν συνέβαινε αυτό, θα είχαν αυξηθεί μόνο τα στοιχεία για τα κέρδη ανά μετοχή, ενώ στην πραγματικότητα αυξήθηκαν και οι εκτιμήσεις για τα έσοδα.
«Προς απογοήτευση όλων, δεν το βλέπουμε αυτό με τις εκτιμήσεις για το δεύτερο τρίμηνο, όπως δείχνει το παρακάτω γράφημα», δήλωσε ο Mian.
«Με άλλα λόγια, η εικόνα της ανάπτυξης που προκύπτει από αυτή την περίοδο δημοσίευσης κερδών είναι πολύ εντυπωσιακή, αλλά δεν υπάρχει βελτίωση στις προσδοκίες για το τρέχον και τα επόμενα τρίμηνα», πρόσθεσε.
Ωστόσο, ο John Butters, ανώτερος αναλυτής κερδών στη FactSet, δήλωσε ότι οι εκτιμήσεις για τα κέρδη ανά μετοχή παραδοσιακά μειώνονται τον πρώτο μήνα ενός τριμήνου.
Ειδικότερα, τα τελευταία πέντε χρόνια ή 20 τρίμηνα, οι εκτιμήσεις για τα κέρδη ανά μετοχή σημείωσαν μέση μείωση 1,8% τον πρώτο μήνα.
Τα τελευταία 10 χρόνια ή 40 τρίμηνα, η εκτίμηση έχει μειωθεί κατά μέσο όρο κατά 2,3%, ανέφερε ο Butters.
Άκρως αισιόδοξος για την οικονομία των Ηνωμένων Πολιτειών και τις χρηματιστηριακές αγορές της Νέας Υόρκης εμφανίζεται ο επικεφαλής οικονομολόγος της First Trust Advisors, Brian Wesbury, ο οποίος κέρδισε και το βραβείο «Forecaster of the Month» του MarketWatch, για τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους.
Ειδικότερα, ο κ. Wesbury αναμένει ανάπτυξη της τάξεως του 3% για την αμερικανική οικονομία τη διετία 2018-2019.
Επισημαίνεται ότι, για το πρώτο τρίμηνο του 2018, η ανάπτυξη της οικονομίας των Η.Π.Α. σημείωσε μικρή επιβράδυνση, καθώς διαμορφώθηκε στο 2,3%, έναντι 2,9% το τέταρτο τρίμηνο του 2017 και ανάπτυξης άνω του 3% στα δύο προηγούμενα τρίμηνα.
Για το σύνολο του 2017, η αμερικανική οικονομία εμφάνισε ρυθμό ανάπτυξης 2,3%, δηλαδή είχε πολύ καλύτερη πορεία από το 2016 όπου η ανάπτυξη είχε διαμορφωθεί στο 1,5%.
Σε ό,τι αφορά στη Wall Street, ο οικονομολόγος, κόντρα στο κλίμα, αναμένει εκτόξευση του βιομηχανικού δείκτη Dow Jones Industrial Average στις 28.500 μονάδες, στο τέλος του 2018.
Επί του παρόντος, ο Dow Jones διαπραγματεύεται γύρω από τις 24.800 μονάδες.
Μάλιστα, εκτιμά ότι οι αμερικανικές αγορές θα είναι «υποτιμημένες» στα τέλη του τρέχοντος έτους.
Ο κ. Wesbury δεν αναμένει η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής από τη Federal Reserve να βλάψει την οικονομική ανάπτυξη κατά τα επόμενα δύο χρόνια, καθώς, όπως υποστηρίζει, τα επιτόκια θα κυμαίνονται σε φυσιολογικά επίπεδα έως ότου φθάσουν ή ξεπεράσουν το 3,5%.
Ωστόσο, εκφράζει την ανησυχία του για το δημοσιονομικό έλλειμμα και τις υψηλές δαπάνες.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών