Τελευταία Νέα
Διεθνή

Pompeo (ΥΠΕΞ ΗΠΑ): Θα επιβάλουμε ιδιαίτερα σκληρές κυρώσεις ενάντια στο Ιράν

tags :
Pompeo (ΥΠΕΞ ΗΠΑ): Θα επιβάλουμε ιδιαίτερα σκληρές κυρώσεις ενάντια στο Ιράν
Το Ιράν οφείλει να εκπληρώσει 12 «προαπαιτούμενα» των ΗΠΑ, τόνισε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, mike Pompeo, ξεκαθάρισε ότι η Ουάσιγκτον ετοιμάζεται να επιβάλλει τις σκληρότερες των κυρώσεων ενάντια στην Τεχεράνη, εάν η κυβέρνηση του Ιράν δεν αλλάξει τόσο την εσωτερική όσο και την εξωτερική της πολιτική.
Ο Pompeo αποκάλυψε τις 12 απαιτήσεις των ΗΠΑ προκειμένου να μην υπάρξουν οικονομικές κυρώσεις ενάντια στο Ιράν και παράλληλα τόνισε ότι η Ουάσιγκτον θέλει να τις δει να υλοποιούνται πλήρως πριν λάβει κάποια σημαντική απόφαση.
Σ' αυτούς τους «δρακόντειους» όρους περιλαμβάνονται ο ολοκληρωτικός τερματισμός εμπλουτισμού ουρανίου, το κλείσιμο αντιδραστήρων βαρέως ύδατος, να δώσει η Τεχεράνη άνευ όρων πρόσβαση σε διεθνείς επιθεωρητές σε όλες τις εγκαταστάσεις στη χώρα.
Επίσης η Ισλαμική Δημοκρατία, ανέφερε, θα πρέπει να σταματήσει την ανάπτυξη βαλλιστικών πυραύλων και πυραύλων ικανών να φέρουν πυρηνικά όπλα.
Τέλος, το Ιράν θα πρέπει να αποχωρήσει από τη Συρία και να σταματήσει την εμπλοκή του σε συγκρούσεις σε άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής (Υεμένη), να σταματήσει να στηρίζει «τρομοκρατικές» οργανώσεις (Χεζμπολάχ, Ισλαμική Τζιχάντ, Αφγανούς Ταλιμπάν, αλ Κάιντα). Παράλληλα να μην αναμειγνύεται στις υποθέσεις των γειτόνων του, όπως το Ιράκ ή το Λίβανο, και να απειλεί άλλους, όπως το Ισραήλ, τη Σαουδική Αραβία.
Αυτοί οι δώδεκα όροι για τον Αμερικανό ΥΠΕΞ «μπορεί να δείχνουν μη ρεαλιστικοί», αλλά αποτελούν «βασικές» απαιτήσεις.
«Τα αιτήματά μας προς το Ιράν δεν είναι παράλογα: εγκαταλείψτε το πρόγραμμά σας» είπε.
«Αν επιλέξουν να επιστρέψουν στο παρελθόν, αν ξεκινήσουν τον εμπλουτισμό (ουρανίου), είμαστε πλήρως προετοιμασμένοι να απαντήσουμε» πρόσθεσε, αποφεύγοντας ωστόσο να διευκρινίσει τι είδους θα μπορούσε να είναι αυτή η «απάντηση».
«Στο τέλος ο ιρανικός λαός θα χρειαστεί να πάρει μια απόφαση για την ηγεσία του.
Αν πάρουν την απόφαση γρήγορα, αυτό θα είναι καταπληκτικό, αν επιλέξουν να μην το κάνουν, θα διατηρήσουμε τη σκληρή μας στάση σε αυτό, έως ότου πετύχουμε τα αποτελέσματα που θέσαμε νωρίτερα», δήλωσε Pompeo.
Παράλληλα υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ είναι «ανοικτές» στο να υπάρξει μία νέα συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, φυσικά εάν οι σύμμαχοί της –οι χώρες της ΕΕ που δεν υπαναχώρησαν από την τρέχουσα συμφωνία- δεχθούν τις δικές της απαιτήσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης