Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιταλία: Στον Πρόεδρο Mattarella o Conte - Ή εντολή σχηματισμού κυβέρνησης ή κάλπες λένε Λέγκα και M5S

tags :
Ιταλία: Στον Πρόεδρο Mattarella o Conte - Ή εντολή σχηματισμού κυβέρνησης ή κάλπες λένε Λέγκα και M5S
Εμπιστεύομαι τον Di Maio λέει ο Salvini – Είμαστε σύμφωνοι σε όλα τονίζει ο Di Maio – Ερωτηματικό η στάση Mattarella
(upd) Ραγδαίες είναι οι πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία καθώς όπως μεταδίδουν τα ιταλικά ΜΜΕ ο Πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας, Sergio Mattarella θα συναντηθεί σήμερα το απόγευμα (στις 18:30 ώρα Ελλάδας) με τον Giuseppe Conte, τον 54χρονο νομικό που προτείνουν ως πρωθυπουργό της νέας ιταλικής κυβέρνησης η Λέγκα του Βορρά και το Κίνημα των 5 Αστέρων.
Κατά τη συνάντηση αυτή θα ξεκαθαρίσει το πολιτικό τοπίο στην Ιταλία και αν θα μπει τέλος στην αβεβαιότητα που κρατά από τις αρχές Μαρτίου, αν και σύμφωνα με όλες τις συγκλίνουσες πληροφορίες ο Πρόεδρος Sergio Mattarella θα συναινέσει στην πρόταση της Λέγκας και του Κινήματος, θα δώσει εντολή σχηματισμού στον Conte και θα ανοίξει το δρόμο για το σχηματισμό της νέας ιταλικής κυβέρνησης
Ύστερα από το σάλο που ξέσπασε σχετικά με το βιογραφικό του Giuseppe Conte (αναφέρεται ότι είχε ψεύτικα στοιχεία για τις σπουδές του στο βιογραφικό του), τα δύο κόμματα κατέστησαν σαφές πως επιμένουν στην επιλογή τους για το πρωθυπουργικό αξίωμα.
Ότι Λέγκα και Κίνημα δεν επρόκειτο να αλλάξουν την πρόταση τους για την πρωθυπουργία, φάνηκε και από το κατηγορηματικό όχι που διατύπωσε ο Matteo Salvini για το ενδεχόμενο να αναλάβει το αξίωμα ο επικεφαλής του Κινήματος των 5 Αστέρων Luigi Di Maio.
«Το λέω από τις 5 Μαρτίου.
Δεν θα είμαι εγώ πρωθυπουργός, αλλά δεν μπορεί να είναι ούτε ο Di Maio.
Ή η κυβέρνηση θα προχωρήσει όπως πρέπει να είναι ή θα πρέπει να πάμε και πάλι στις κάλπες» υποστήριξε ο Salvini, βάζοντας στο τραπέζι μια ιδέα που φαίνεται να βρίσκει ολοένα και πιο πρόσφορο έδαφος στις τάξεις της Λέγκα του Βορρά.
«Εμπιστεύομαι τον Di Maio.
Αλλά δεν ξέρω, αν όλοι αυτοί που τον περιβάλλουν, είναι το ίδιο έμπιστοι.
Όπως έχουμε συμφωνήσει, έχουμε αφήσει σε αυτούς να επιλέξουν τον πρωθυπουργό.
Εμείς τηρούμε τη συμφωνία.
Εάν εκείνοι δεν συμφωνούν, τότε ας αναλάβουν τις ευθύνες τους.
Και ας πάμε στις κάλπες» τόνισε ο Salvini, ο οποίος υποστήριξε ότι είναι έτοιμος για όλα τα ενδεχόμενα, είτε για το σχηματισμό κυβέρνησης, είτε για νέες εκλογές
Την ίδια στιγμή πάντως, και όπως μεταδίδει η Corriere della Sera, υπάρχει έντονη ανησυχία τόσο στη Λέγκα όσο και στο Κίνημα για τη στάση του Προέδρου Mattarella.
Αναφέρεται μάλιστα πως αν και ήταν εκείνος που πίεζε για τον άμεσο σχηματισμό κυβέρνησης, μετά την πρόταση του Giuseppe Conte, τηρεί σιγή ιχθύος και δεν έχει πάρει την οποιαδήποτε θέση.
Από την πλευρά του ο επικεφαλής του Κινήματος των 5 Αστέρων, Luigi Di Maio σπεύδει να κατευνάσει τις ανησυχίες.
«Με τον Salvini έχουμε συμφωνήσει σε όλα» υποστήριξε ο Di Maio, την ώρα που κορυφαία στελέχη του κόμματος επισημαίνουν ότι το καλύτερο θα ήταν μια πολιτική κυβέρνηση και ότι μετά την αρνητική τοποθέτηση Salvini για τον Di Maio, η κυβερνητική πρόταση παραμένει για πρωθυπουργό τον Giuseppe Conte.
Πλέον όλα εξαρτώνται από τον Πρόεδρο Mattarella.
Και όπως υποστήριξε ο Danilo Toninelli, επικεφαλής του Κινήματος των 5 Αστέρων στη Γερουσία, το σενάριο ο Πρόεδρος να μη δώσει εντολή στον Conte απλά δεν υπάρχει, επισημαίνοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση μόνη επιλογή θα είναι η προσφυγή στις κάλπες.

(πρώτη ενημέρωση Τετάρτη 23/5 09:30)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης