Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βρετανία: Στο 2,4% υποχώρησε ο ετήσιος πληθωρισμός τον Απρίλιο 2018 - Παραμένει κοντά στο στόχο της Bank of England

Βρετανία: Στο 2,4% υποχώρησε ο ετήσιος πληθωρισμός τον Απρίλιο 2018 - Παραμένει κοντά στο στόχο της Bank of England
Σε μηνιαία βάση, ο δείκτης τιμών καταναλωτή σημείωσε άνοδο της τάξεως του 0,4% σε σχέση με το 0,5% του Μαρτίου 2018
Απροσδόκητη πτώση κατέγραψε ο ετήσιος πληωθρισμός στη Μεγάλη Βρετανία για τον Απρίλιο του 2018, σύμφωνα με τα σημερινά (23/5) στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, πλησιάζοντας περισσότερο προς τον στόχο της Τράπεζας της Αγγλίας.
Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή υποχώρησε στο 2,4% σε ετήσια βάση, έναντι 2,5% τον προηγούμενο μήνα, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές ανέμεναν ο ετήσιος πληθωρισμός να παραμείνει αμετάβλητος.
Παράλληλα, ο βασικός πληθωρισμός, από τον οποίο εξαιρούνται οι ευμετάβλητες τιμές των τροφίμων, των αλκοολούχων ποτών και του καπνού, επιβραδύνθηκε στο 2,1% έναντι 2,3% τον προηγούμενο μήνα.
Σε μηνιαία βάση, ο δείκτης τιμών καταναλωτή σημείωσε άνοδο της τάξεως του 0,4% σε σχέση με το 0,5% του Μαρτίου 2018.
Σημειώνεται ότι νωρίτερα εντός του έτους, ο πληθωρισμός ξεπέρασε το 3%, επίπεδο σημαντικά υψηλότερο σε σύγκριση με τον στόχο του 2% της Τράπεζας της Αγγλίας, ενώ παράλληλα άσκησε σημαντικές πιέσεις στα νοικοκυριά της χώρας.
Επιπλέον, ο υψηλός πληθωρισμός άσκησε πιέσεις στην Bank of England ώστε να αυξήσει τα επιτόκιά της, με τον επικεφαλής της τράπεζας, Mark Carney, να τονίζει ότι η οικονομία δεν είναι αρκετά ισχυρή ώστε να οδηγήσει σε αύξηση των επιτοκίων.
Η απροσδόκητη πτώση του πληθωρισμού θα μπορούσε να απομακρύνει τις πιέσεις που έχουν δημιουργηθεί στην Bank of England για αύξηση των επιτοκίων μέσα στο καλοκαίρι.
«Οι καταναλωτές στο Ηνωμένο Βασίλειο και η Τράπεζα της Αγγλίας θα καλωσορίσουν αμφότεροι τη σημερινή πτώση του πληθωρισμού στο 2,4%», σχολίασε ο αναλυτής της AJ Bell, Kevin Doran, προσθέτοντας ότι «ο Mark Carney και τα μέλη της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής θα χαρούνε βλέποντας τον πληθωρισμό να συνεχίσει να υποχωρεί κοντά στον στόχο του 2%».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης