Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ήπια πτώση στη Wall Street, καθώς επανέρχονται οι φόβοι για εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ - Κίνας

Ήπια πτώση στη Wall Street, καθώς επανέρχονται οι φόβοι για εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ - Κίνας
Με ήπιες απώλειες άνοιξε η Wall Street, καθώς επανέρχονται οι φόβοι για έναν εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ - Κίνας
Με ήπιες απώλειες άνοιξε σήμερα (23/5/2018) η Wall Street, καθώς επανέρχονται οι φόβοι για έναν εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ - Κίνας, με τον αμερικανό πρόεδρο, Donald Trump, να τονίζει ότι δεν είναι ικανοποιημένος από τις διαπραγματεύσεις.
Περί τις 16:30, ο Dow Jones Industrial average υποχωρούσε κατά 0,5% στις 24.669 μονάδες, ο S&P 500 σημείωνε πτώση 0,4% στις 2.712 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κινείτο κατά 0,5% χαμηλότερα, στις 7.341 μονάδες.


Ο Trump δήλωσε σήμερα πως θα μπορούσε να υπάρξει μια αλλαγή κατεύθυνσης στις εμπορικές διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις ΗΠΑ και στην Κίνα, τονίζοντας ότι η σημερινή διαδρομή δείχνει «πάρα πολύ δύσκολη για να πετύχει» και ότι οποιαδήποτε πιθανή συμφωνία χρειάζεται «μια διαφορετική δομή».
«Η εμπορική μας συμφωνία με την Κίνα προχωρά καλά, αλλά τελικά πιθανότατα θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσουμε μια διαφορετική δομή, διότι θα είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί και να επαληθεύσουμε τα αποτελέσματα μετά την ολοκλήρωσή της», ανέφερε ο Trump με ανάρτησή του στο «Twitter».
Η δήλωση του Trump ήρθε εν μέσω των συνεχιζόμενων διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου, με τους αναλυτές να φοβούνται έναν εμπορικό πόλεμο, παρόλο που η ένταση δείχνει να έχει μετριαστεί.
Χθες, ο Trump δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι δεν είναι ικανοποιημένος από τις πρόσφατες εμπορικές συνομιλίες μεταξύ των δύο χωρών, αναγνωρίζοντας, ωστόσο, ότι ήταν «μια αρχή».
Ο Trump αποκάλυψε μάλιστα σχέδιο για την επιβολή προστίμου ύψους 1,3 δισ. δολ. και αλλαγή της διεύθυνσης της κινεζικής εταιρείας τηλεπικοινωνιών ZTE Corp, η οποία αναγκάστηκε να διακόψει τη λειτουργία της μετά τις πρόσφατες κυρώσεις που της επιβλήθηκαν, ενώ τόνισε ότι δεν υπάρχει κάποια συμφωνία με το Πεκίνο σε ό,τι αφορά την εν λόγω εταιρεία.
Εν τω μεταξύ, περαιτέρω πιέσεις ασκεί και η επίμονη αβεβαιότητα γύρω από την προγραμματισμένη σύνοδο κορυφής ανάμεσα στον Trump και τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας, Kim Jong un.
Ο αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι ο Λευκός Οίκος συνεχίζει τις προετοιμασίες του για την πολυαναμενόμενη συνάντηση, προειδοποιώντας όμως ότι είναι έτοιμος να την ακυρώσει ή να την αναβάλει αν δεν εκπληρωθούν ορισμένες προϋποθέσεις.
Ισχυρές πιέσεις στους αμερικανικούς δείκτες ασκεί η μετοχή της Target, η οποία καταγράφει απώλειες άνω του 4,5%, καθώς ο κολοσσός λιανεμπορίου ανακοίνωσε κέρδη κατώτερα των προσδοκιών.
Επίσης, οι μετοχές των Caterpillar και πιέζουν χαμηλότερα τον δείκτη Dow Jones, με απώλειες 0,6% και 0,9% αντίστοιχα, ενώ ο Nasdaq δέχεται πιέσεις από τις τεχνολογικές μετοχές, με τις Apple, Amazon και Microsoft να κινούνται χαμηλότερα.
Η μετοχή της Hewlett Packard υποχωρεί περισσότερο από 8%, παρά το γεγονός ότι η εταιρεία ανέφερε χθες κέρδη έναντι ζημιών για το α’ τρίμηνο του 2018, ξεπερνώντας μάλιστα τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Εν τω μεταξύ, οι επενδυτές αναμένουν με ενδιαφέρον και τα πρακτικά από την τελευταία συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed).
Τα πρακτικά αναμένεται να δείξουν ότι η κεντρική τράπεζα βρίσκεται σε τροχιά να προβεί σε μια νέα αύξηση των επιτοκίων κατά τη συνεδρίαση του Ιουνίου, τη δεύτερη για το 2018.
Στο «μέτωπο» των εμπορευμάτων, πτωτικά κινούνται σήμερα οι τιμές του πετρελαίου, καθώς η αγορά λαμβάνει υπόψη το ενδεχόμενο ο ΟΠΕΚ να αυξήσει την παραγωγή του, μετά από 18 μήνες σημαντικών περικοπών.
Συγκεκριμένα, το Brent υποχωρεί κατά 0,7% με την τιμή του να διαμορφώνεται στα 79,1 δολ. ανά βαρέλι, την ίδια στιγμή που το αμερικανικό αργό καταγράφει πτώση της τάξεως του 0,3% στα 72 δολ. ανά βαρέλι.
Κατά τη συνεδρίαση του Ιουνίου, ο ΟΠΕΚ αναμένεται να εξετάσει το ενδεχόμενο αύξησης της παραγωγής, εν μέσω ανησυχιών ότι οι εξαγωγές σε Ιράν και Βενεζουέλα θα υποχωρήσουν περαιτέρω κατά τους επόμενους μήνες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης