Τελευταία Νέα
Διεθνή

Απώλειες στις ευρωαγορές, με τα «βλέμματα» στην Ιταλία - Πτώση -1,31% για FTSE MIB, «βουτιά» -1,47% ο DAX

Απώλειες στις ευρωαγορές, με τα «βλέμματα» στην Ιταλία - Πτώση -1,31% για FTSE MIB, «βουτιά» -1,47% ο DAX
Με σημαντικές απώλειες έκλεισαν τα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, με τα «βλέμματα» των επενδυτών να παραμένουν στραμμένα στην Ιταλία
Με σημαντικές απώλειες έκλεισαν σήμερα (23/5/2018) τα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, με τα «βλέμματα» των επενδυτών να παραμένουν στραμμένα στην Ιταλία, όπου επιμένει ο προβληματισμός για τη νέα κυβέρνηση.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε κατά 1,10% χαμηλότερα, στις 392,58 μονάδες.


Ο FTSE MIB στο Μιλάνο υποχώρησε κατά 1,31% στις 22.911,71 μονάδες.
Οι ιταλικές τράπεζες δέχτηκαν πιέσεις, με την Intesa Sanpaolo στο -1,75% και τη Unicredit στο -2,23%.


Οι αποκαλύψεις για το βιογραφικό του Giuseppe Conte, του προτεινόμενου από το Κίνημα των 5 Αστέρων και της Λέγκα του Βορρά για την πρωθυπουργία της νέας ιταλικής κυβέρνησης, έρχονται να ενισχύσουν την πολιτική αβεβαιότητα στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης και να αναζωπυρώσει την πολιτική κρίση που κρατά μετά τις εκλογές του περασμένου Μαρτίου.
Μέχρι στιγμής όλα είναι στον αέρα, καθώς αν και μετά τις αποκαλύψεις για τον Conte (αναφέρεται ότι είχε ψεύτικα στοιχεία για τις σπουδές του στο βιογραφικό του), Λέγκα και Κίνημα εξακολουθούν να δηλώνουν ότι τον προτείνουν για πρωθυπουργό, ενώ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Sergio Mattarella, αναμένεται να συναντηθεί σήμερα μαζί του.
Κατά τη συνάντηση αυτή θα ξεκαθαρίσει το πολιτικό τοπίο στην Ιταλία, ενώ σύμφωνα με όλες τις συγκλίνουσες πληροφορίες ο Mattarella θα συναινέσει στην πρόταση της Λέγκας και του Κινήματος και θα δώσει εντολή σχηματισμού στον Conte, ανοίγοντας τον δρόμο για τον σχηματισμό της νέας ιταλικής κυβέρνησης.
Εν τω μεταξύ, ξεκάθαρο μήνυμα προς την Ιταλία έστειλε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) μέσω του Benoit Coeure, με αφορμή τις ανησυχίες για το πρόγραμμα της νέας κυβέρνησης.
«Η Ιταλία θα πρέπει να σεβαστεί τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Μία ημέρα νωρίτερα, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Valdis Dombrovskis, κάλεσε τη νέα κυβέρνηση της Ιταλίας να ακολουθήσει μια «λογική δημοσιονομική πολιτική».
Εν τω μεταξύ, περαιτέρω πιέσεις δέχτηκαν σήμερα τα κρατικά ομόλογα της Ιταλίας, με τις αποδόσεις να παίρνουν ξανά την… ανιούσα, εν μέσω των επίμονων πολιτικών αναταράξεων στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης.
Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Ιταλίας ανήλθε ενδοσυνεδριακά σήμερα στο 2,45%, καταγράφοντας άνοδο 12 μονάδων βάσης, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2017.
Σημειώνεται ότι το επιτόκιο του 10ετούς ιταλικού ομολόγου έχει αυξηθεί κατά 67 μ.β. από την αρχή του μήνα.
Την ίδια ώρα πιέσεις δέχτηκαν και τα υπόλοιπα χρηματιστήρια της Ευρώπης, στον απόηχο και των απογοητευτικών στοιχείων για την επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη, που κατέγραψε περαιτέρω επιβράδυνση τον Μάιο του 2018, με τις εταιρείες να εμφανίζονται λιγότερο αισιόδοξες απέναντι στους ερχόμενους μήνες.
Ο DAX στη Φρανκφούρτη διολίσθησε κατά 1,47% στις 12.976,84 μονάδες, μετά την απρόσμενη πτώση του γερμανικού PMI σε χαμηλά 20 μηνών τον Μάιο.


Στο Λονδίνο, ο FTSE 100 σημείωσε απώλειες 1,13% στις 7.788,44 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι έκλεισε κατά 1,32% χαμηλότερα στις 5.565,85 μονάδες.



Ειδικότερα, ο σύνθετος δείκτης PMI διαμορφώθηκε στις 54,1 μονάδες, έναντι των 55,1 μονάδων του Απριλίου του 2018.
Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 18 μηνών, ενώ ο δείκτης κατέγραψε επιβράδυνση για τέταρτο συνεχόμενο μήνα.
Η δραστηριότητα υποχώρησε τόσο στον μεταποιητικό κλάδο, όσο και στον κλάδο υπηρεσιών, με τους σχετικούς δείκτες να υποχωρούν σε χαμηλά 18 και 16 μηνών αντίστοιχα.
«Ο δείκτης PMI για τον Μάιο έφερε μία ακόμα σειρά απογοητευτικών αποτελεσμάτων, ωστόσο χρειάζεται προσοχή όταν παρουσιάζουμε τα στοιχεία», υπογραμμίζει ο επικεφαλής οικονομολόγος της Markit, Chris Williamson, προσθέτοντας ότι «παρά την πτώση του δείκτη σε χαμηλά δεκαοκτώ μηνών, η έρευνα παραμένει σε επίπεδο σύμφωνο με την οικονομία της Ευρωζώνης, η οποία αναπτύσσεται σε σχετικά σταθερό ρυθμό λίγο πάνω από το 0,4% το δεύτερο τρίμηνο».
Σε άλλα οικονομικά στοιχεία, η στερλίνα διολίσθησε σήμερα σε νέα χαμηλά για το 2018, στον απόηχο των κατώτερων των προσδοκιών στοιχείων για τον πληθωρισμό στη Βρετανία, που εξέγειραν αμφιβολίες σχετικά με το εάν η Τράπεζα της Αγγλίας (ΒοΕ) θα μπορούσε να προβεί σε αύξηση των επιτοκίων εντός του 2018.
Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή υποχώρησε στο 2,4% σε ετήσια βάση, από 2,5% τον προηγούμενο μήνα, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές ανέμεναν ο πληθωρισμός να παραμείνει αμετάβλητος.
Στη Γαλλία, απροσδόκητη άνοδο κατέγραψε η ανεργία κατά το α’ τρίμηνο του 2018, καταδεικνύοντας ότι η δυναμική της γαλλικής οικονομία εξακολουθεί να υποχωρεί κατά το τρέχον έτος.
Ειδικότερα, το ποσοστό ανεργίας της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομία της Ευρωζώνης αυξήθηκε στο 9,2%, από 9% το τελευταίο τρίμηνο του 2017, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές ανέμεναν περαιτέρω πτώση της ανεργίας στο 8,8%.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης