Τελευταία Νέα
Διεθνή

Politico: Στα χαρτιά η έξοδος της Ελλάδας από το μνημόνιο - Θα συνεχίσει να φοράει… χειροπέδες

Politico: Στα χαρτιά η έξοδος της Ελλάδας από το μνημόνιο - Θα συνεχίσει να φοράει… χειροπέδες
Σύμφωνα με το Politico, η Ελλάδα δεν θα απελευθερωθεί από τα δεσμά των δανειστών της
Το αφήγημα της ελληνικής κυβέρνησης αλλά και του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα για τέλος των μνημονίων «καίει» το Politico επισημαίνοντας ότι η έξοδος από το πρόγραμμα θα είναι μόνο στα χαρτιά.
«Για την Ελλάδα, η επικείμενη έξοδος από το πρόγραμμα διάσωσης είναι μια ευκαιρία να αποτινάξει τελικά τα δεσμά της λιτότητας.
Οι δανειστές όμως έχουν άλλες απόψεις» επισημαίνεται στις πρώτες γραμμές του δημοσιεύματος.
Ως γνωστόν τα τελευταία οκτώ χρόνια τα χέρια των ελληνικών κυβερνήσεων ήταν δεμένα, καθώς δεν είχαν τον έλεγχο της οικονομικής πολιτικής της χώρας.
«Οι αξιωματούχοι από τη λεγόμενη τρόικα -την Κομισιόν, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ- κάνουν ό,τι μπορούν για να διασφαλίσουν ότι οι χειροπέδες θα παραμείνουν» σχολιάζει το Politico.
Έτσι ενώ όλοι συμφωνούν ότι έχει φτάσει η ώρα για το τέλος του προγράμματος διάσωσης, δεν φαίνονται πρόθυμοι να αφήσουν εντελώς ελεύθερη την Ελλάδα, όπως συνέβη σε άλλες χώρες που είχαν «περάσει» από μνημόνια.
«Όταν χρωστάς 1 εκατ. ευρώ σε μια τράπεζα, είναι δικό σου πρόβλημα.
Αλλά όταν χρωστάς 1 δισ. ευρώ, είναι πρόβλημα της τράπεζας.
Μας χρωστάνε περισσότερα από 200 δισ. ευρώ.
Έτσι δεν μπορούμε να αγνοήσουμε ό,τι συμβαίνει στην Ελλάδα» υποστηρίζει ένας αξιωματούχος της ευρωζώνης.

Η εποπτεία

Αν και το τρίτο ελληνικό πρόγραμμα ολοκληρώνεται τον Αύγουστο, οι δανειστές της Ελλάδας έχουν αποφασίσει ότι η χώρα θα υποστεί μεγαλύτερη εποπτεία από ό,τι η Κύπρος, η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και η Ισπανία.
«Τη στιγμή οι άλλες χώρες υπόκεινται σε δύο ελέγχους ετησίως από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, η Ελλάδα θα είναι υπό ενισχυμένη επιτήρηση, δηλ. θα γίνονται τέσσερις έλεγχοι ετησίως» αναφέρει το Politico.
«Θα είναι ένα μικρό λουρί.
Μην ξεχνάτε ότι έχουν υψηλό χρέος που πρέπει να αποπληρωθεί» δηλώνει στο Politico άλλος αξιωματούχος.
Εξάλλου, η Ελλάδα θα πρέπει τα επόμενα δύο χρόνια να εφαρμόσει τις αυξήσει φόρων και τις περικοπές των συντάξεων που έχει ήδη συμφωνήσει.
Την ίδια στιγμή, έχει συμφωνήσει για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% για τα επόμενα πέντε χρόνια και 2% έως το 2060.
«Πίσω από τις κλειστές πόρτες, ο επικεφαλής του ESM, Klaus Regling, εκφράζει την ανησυχία του ότι θα υπάρξει οπισθοδρόμηση στις μεταρρυθμίσεις μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος» επισημαίνεται στο ίδιο δημοσίευμα.
Μάλιστα, ένα αξιωματούχος της ευρωζώνης επισημαίνει ότι «αν οι αγορές απορρίψουν την Ελλάδα, θα επιστρέψει στα μνημόνια».
«Πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος, ώστε η Ελλάδα να μην επιστρέψει στην παλιά κατάσταση.
Πρέπει να συνεχίσουν τις μεταρρυθμίσεις» δήλωσε ένας αξιωματούχος αναφερόμενος στις συζητήσεις για τη σύνδεση ελάφρυνσης του χρέους με την ανάπτυξη.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης