Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ούριος άνεμος και μέσω... Ελλάδας στη Wall - Στα υψηλότερα επίπεδα από τον Μάιο του 2008 ο Dow

tags :
Ούριος άνεμος και μέσω... Ελλάδας στη Wall - Στα υψηλότερα επίπεδα από τον Μάιο του 2008 ο Dow
Σημαντικά κέρδη κατέγραψαν οι χρηματιστηριακοί δείκτες στη Wall Street στη συνεδρίαση της Πέμπτης, με τον βιομηχανικό δείκτη Dow Jones και τον τεχνολογικό Nasdaq να αγγίζουν νέα υψηλά ετών.
Αιτία η ανανεωμένη αισιοδοξία για την Ελλάδα, εν μέσω ενίσχυσης των προσδοκιών για συμμετοχή της ΕΚΤ και των κεντρικών τραπεζών στο PSI+ και την έγκριση της νέας δανειακή σύμβασης από το Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας. Στο θετικό κλίμα συνέβαλαν και τα ενθαρρυντικά μακροοικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν στις ΗΠΑ για τη μεγάλη μείωση στις αιτήσεις για τη λήψη επιδόματος ανεργίας.
Ειδικότερα, o Dow έκλεισε στα υψηλότερα επίπεδα από τον Μάιο του 2008, με άνοδο 0,96% στις 12.904 μονάδες, ο S&P 500 κατέγραψε κέρδη 1,10% στις 1.358 μονάδες, ενώ ο Nasdaq τερμάτισε στο +1,51% και στις 2.959 μονάδες.
Στα 3,59 δολάρια έκλεισε το ADR της Εθνικής, καταγράφοντας νέα μεγάλη άνοδο 5,19%. Στα 3,34 δολάρια το χαμηλό ημέρας, στα 3,60 δολάρια το υψηλό.
Ανοδικά και πάνω από τα επίπεδα των 102 δολαρίων το βαρέλι τερμάτισαν τα συμβόλαια του μαύρου χρυσού στα διεθνή χρηματιστήρια εμπορευμάτων. Οι επενδυτές καλοσώρισαν την ανανεωμένη αισιοδοξία γύρω από το ελληνικό ζήτημα, με αιχμή την ενίσχυση των προσδοκιών για έγκριση της νέας δανειακής σύμβασης στο Eurogroup της Δευτέρας, αλλά και τα καλύτερα του αναμενομένου στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ. Αναλυτικότερα, τα συμβόλαια του πετρελαίου τερμάτισαν με άνοδο 0,5% στα 102,31 δολάρια το βαρέλι, αγγίζοντας τα υψηλότερα επίπεδα σε διάστημα 6 εβδομάδων.
Mε κέρδη τερμάτισαν και τα συμβόλαια του χρυσού, στην αγορά εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Πιο αναλυτικά, παρά τις πιέσεις στο ευρώ λόγω Ελλάδας το πολύτιμο μέταλλο παράδοσης Απριλίου έκλεισε στα 1.728,40 δολάρια ανά ουγγιά.
Σε δημοπρασία 30ετών ομολόγων, συνολικής αξίας 9 δις δολαριών, προέβη το αμερικανικό δημόσιο. Η απόδοση διαμορφώθηκε στο 0,770%, ενώ ο συντελεστής κάλυψης έφτασε τις 2,46 φορές. Η συμμετοχή των ξένων διαμορφώθηκε στο 40,6%.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα αγγίξουν το όριο χρέους τους παρά μόνο αργά μέσα στο 2012, επισήμανε ο Αμερικανός Υπ. Οικονομικών, Timothy Geithner. "Το πιθανότερο είναι ότι μετά το τέλος του δημοσιονομικού έτους στις 30/09, αλλά πριν το τέλος του ημερολογιακού έτους, θα έχουμε αγγίξει το debt ceiling", δήλωσε χαρακτηριστικά. Να σημειωθεί ότι είναι διάχυτη η ανησυχία στις ΗΠΑ ότι το όριο χρέους θα "σπάσει" πριν τις προεδρικές εκλογές της 6ης Νοεμβρίου. Πάντως τον προηγούμενο μήνα το debt ceiling αυξήθηκε στα 1,2 τρισ δολάρια, εφόσον το Κογκρέσο δεν αρνήθηκε κάτι τέτοιο. Ο Geithner σημείωσε εξίσου ότι δεν θα υποστηρίξει την μειωμένη φορολόγηση στα αμερικανικά ημερομίσθια το 2013.
Σε συμφωνία για την επέκταση της μειωμένης φορολογίας στο 4,2% στα αμερικανικά ημερομίσθια κατέληξαν οι ΗΠΑ, όπως ανακοίνωσε το Κογκρέσο. Αναμένεται η ψήφιση του ν/σ. Οι περικοπές στο φόρο μισθωτών υπηρεσιών για 160 εκατ. Αμερικανούς πολίτες θα επεκταθούν μέχρι το Δεκέμβριο, ενώ παράλληλα, θα διατηρηθούν οι παροχές προς εκατομμύρια άνεργους. "Δίκαιη" χαρακτήρισε τη συμφωνία ο Ρεπουμπλικάνος Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, John Boehner. "Ήρθαμε σε συμφωνία και προχωράμε μπροστά", τόνισε ο εκπρόσωπος των Ρεπουμπλικάνων Dave Camp. "Περί τα 160 εκατ. Αμερικανοί θα διατηρήσουν τις περικοπές στο φόρο μισθωτών υπηρεσιών και πολλοί πολίτες που έχασαν τη δουλεία τους χωρίς να έχουν κάποιο λάθος θα συνεχίσουν δεν θα χάσουν τις κοινωνικές παροχές" ανέφερε ο δημοκρατικός γερουσιαστής Max Baucus.
Σημάδια ενίσχυσης της οικονομίας βλέπει ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, της Fed, Ben Bernanke, επισημαίνοντας ότι το περιβάλλον των χαμηλών επιτοκίων έχει βοηθήσει τις προσπάθειες στήριξης της οικονομίας.
Κατά 13 χιλ, στις 348 χιλ, υποχώρησαν την περασμένη εβδομάδα οι νέες αιτήσεις για τη λήψη επιδόματος ανεργίας στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα το αμερικανικό υπουργείο Απασχόλησης. Να σημειωθεί πως η διαμόρφωση των αιτήσεων για λήψη επιδόματος ανεργίας στις 348 χιλ απειλούν το χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2008, οπότε και οι ΗΠΑ βρίσκονταν στο κατώφλι της ύφεσης. Την ίδια ώρα, οι αναλυτές ανέμεναν διαμόρφωση των αιτήσεων για λήψη επιδόματος ανεργίας στις 368 χιλ, επίπεδα σημαντικά υψηλότερα έναντι των ανακοινωθέντων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης