Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Βουτιά» άνω του -2% για το πετρέλαιο λόγω ΟΠΕΚ και Ρωσίας - Το αμερικανικό αργό υποχώρησε κάτω από τα 70 δολ. ανά βαρέλι

«Βουτιά» άνω του -2% για το πετρέλαιο λόγω ΟΠΕΚ και Ρωσίας - Το αμερικανικό αργό υποχώρησε κάτω από τα 70 δολ. ανά βαρέλι
Το Brent καταγράφει πτώση της τάξεως του -2,23% με την τιμή του να διαμορφώνεται στα 77,03 δολ. ανά βαρέλι
Σημαντική πτώση καταγράφει σήμερα Παρασκευή (25/5) το πετρέλαιο, καθώς ο ΟΠΕΚ και η Ρωσία εξετάζουν το ενδεχόμενο αύξησης της παραγωγής κατά τη συνεδρίαση του ερχόμενου μήνα.
Ειδικότερα, περί τις 2:50 μ.μ. το Brent υποχωρεί κατά -2,23% με την τιμή του να διαμορφώνεται στα 77,03 δολ. ανά βαρέλι, την ίδια στιγμή που το αμερικανικό αργό καταγράφει πτώση της τάξεως του -2,18% στα 69,17 δολ. ανά βαρέλι.
Νωρίτερα, ο ρώσος υπουργός Ενέργειας, Alexander Novak, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αύξησης της παραγωγής πετρελαίου, σχολιάζοντας το σχετικό δημοσίευμα του Reuters, το οποία κάνει λόγο για άνοδο της παραγωγής του ΟΠΕΚ και της Ρωσίας κατά 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως.
Όπως ανέφερε ο Novak, οι χώρες που συμμετέχουν στη συμφωνία του ΟΠΕΚ θα συζητήσουν όλες τις διαθέσιμες προτάσεις κατά τη διάρκεια της συνάντησης που θα έχουν στις 22 Ιουνίου στη Βιέννη.
Ωστόσο, ο ρώσος υπουργός Ενέργειας έσπευσε να διευκρινίσει ότι η Μόσχα «θα εφαρμόσει πλήρως τη συμφωνία του ΟΠΕΚ και κατά τον Μάιο του 2018», παρά το γεγονός ότι το ποστοστό συμμόρφωσης των χωρών απέναντι στη συμφωνία είναι μεγαλύτερο σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας, Khalid Al Falih, ανέφερε ότι είναι πιθανό να σημιεθωεί μία σταδιακή αύξηση στην παραγωγή πετρελαίου κατά το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.
Σημειώνεται ότι χθες (24/5) ο Alexander Novak δήλωσε ότι οι περιορισμοί στην παραγωγή πετρελαίου θα μπορούσαν να υποχωρήσουν, εφόσον διαπιστωθεί ότι η ενεργειακή αγορά έχει σταθεροποιηθεί.
Το ποσοστό συμμόρφωσης των χωρών απέναντι στη συμφωνία για τον Απρίλιο του 2018, το οποίο μεταφράζεται ως το ύψος των περικοπών που πραγματοποίησαν στην παραγωγή τους, ανήλθε στο 152%, ποσοστό κατά πολύ υψηλότερο σε σύγκριση με τον στόχο του ΟΠΕΚ και της Ρωσίας.
Μάλιστα, η αύξηση της παραγωγής θα μπορούσε να αγγίξει τα 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως, προκειμένου να αντισταθμίσει την πτώση που έχει σημειωθεί τόσο στην παραγωγή της Βενεζουέλας, όσο και τους ενδεχόμενους περιορισμούς που μπορεί να προκύψουν στις εξαγωγές του Ιράν, εάν οι ΗΠΑ επιβάλουν νέες κυρώσεις σε βάρος της Τεχεράνης.
Παράλληλα, σημαντικές πιέσεις άσκησε και η είδηση ότι τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 18 Μαΐου αυξήθηκαν κατά 5,8 εκατ. βαρέλια, στα 438,1 εκατ. βαρέλια συνολικά.
Οι επενδυτές διατηρούν στραμμένο το βλέμμα τους και στα στοιχεία που αφορούν τις εξέδρες γεωτρήσεων στις ΗΠΑ, τα οποία θα δημοσιευθούν αργότερα εντός της ημέρας και τα οποία αποτελούν ένδειξη για την πορεία που θα ακολουθήσει παραγωγή πετρελαίου της Ουάσιγκτον κατά τους επόμενους μήνες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης