Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιταλία: Αρνείται ο πρόεδρος της Δημοκρατίας να διορίσει υπουργό Οικονομικών ευρωσκεπτικιστή οικονομολόγο της Λέγκας

tags :
Ιταλία: Αρνείται ο πρόεδρος της Δημοκρατίας να διορίσει υπουργό Οικονομικών ευρωσκεπτικιστή οικονομολόγο της Λέγκας
Τόσο η λέγκα όσο και το Κίνημα των 5 Αστέρων εξέφρασαν τον εκνευρισμό τους για τη στάση του Ιταλού Προέδρου της Δημοκρατίας 
Την άρνησή του να δεχθεί και να διορίσει στη θέση του υπουργού οικονομικών τον 81 χρόνων ευρωσκεπτικιστή λαϊκιστή οικονομολόγο Paolo Savona εξέφρασε ο Ιταλός πρόεδρος της Δημοκρατίας Sergio Mattarella, γεγονός που προκαλεί ακόμη μεγαλύτερη ανασφάλεια για το πολιτικό μέλλον της χώρας.
Ο 53χρονος Giuseppe Conti τρεις ημέρες αφότου ορίσθηκε εντολοδόχος πρωθυπουργός εξακολουθεί να μην μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση την ώρα που η αξιοπιστία της Ιταλίας βουλιάζει και οι ξένοι Οίκοι αξιολόγησης απειλούν με υποβάθμιση της πιστοληπτικής της ικανότητας.
«Εργαζόμαστε για το σχηματισμό κυβέρνησης» αρκέσθηκε να πει ο Conti βγαίνοντας από την κατοικία του στη Ρώμη.
Όμως αυτές οι καθυστερήσεις δεν αρέσουν στους πολιτικούς υποστηρικτές του.
«Είμαι αληθινά νευριασμένος», έγραψε χθες το βράδυ στο Facebook ο Matteo Salvini, επικεφαλής της ακροδεξιάς Λέγκα, που μαζί με το αντισυστημικό Κίνημα Πέντε Αστέρων (M5S) έφερε τον Conte στην πρωθυπουργία.
Ο θυμός του οφείλεται στην άρνηση του προέδρου Mattarella να διορίσει τον 81χρονο δηλωμένο ευρωσκεπτικιστή Paolo Savona επικεφαλής του υπουργείου Οικονομικών. Στην Ιταλία ο αρχηγός του κράτους διορίζει τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς έπειτα από πρόταση αυτού του τελευταίου.
Και, σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο, παρά τον θυμό της Λέγκας δεν εννοεί να παραιτηθεί απ' αυτό το προνόμιό του για δύο λόγους: να μην απομονώσει την Ιταλία στην Ευρώπη και να προστατεύσει το προεδρικό αξίωμα.
Καθώς δεν έχει πεισθεί για το κύρος του Κόντε μεταξύ των πολιτικών που θα αποτελέσουν την ομάδα του, ο Mattarella, εγγυητής του σεβασμού των διεθνών συνθηκών και εκλεγμένος από ένα κοινοβούλιο στο οποίο κυριαρχούσε τότε η κεντροαριστερά, επιμένει να σεβαστεί η Ιταλία τις ευρωπαϊκές δεσμεύσεις της.
Ο 45χρονος Salvini πάντως μετά την πολιτική του άνοδο στις βουλευτικές εκλογές της 4ης Μαρτίου, δεν εμφανίζεται πρόθυμος να υποχωρήσει ως προς το όνομα του νέου υπουργού Οικονομικών σε σημείο, σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο, να είναι ετοιμος ακόμη και να τα τινάξει όλα στον αέρα και να επιστρέψει ενώπιον των ψηφοφόρων.
Ο Luigi Di Maio των πέντε αστέρων αρκέσθηκε να δηλώσει εξίσου ενοχλημένος χωρίς να σχολιάσει περεταίρω το ζήτημα.
Αντιθέτως το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα (PD) του πρώην πρωθυπουργού Matteo Renzi δεν μασάει τα λόγια του. "Παίζετε πάνω στην πλάτη του λαού της χώρας για να υπερασπιστείτε τα άθλια συμφέροντά σας", γράφει σήμερα ο Mauriccio Martina, ο οποίος ηγείται του PD μετά την παραίτηση του Renzi.
Καμιά συνάντηση δεν προβλέπεται σήμερα ανάμεσα στον Conte και τους επικεφαλής της Λέγκας και του M5S και συνεπώς τίποτε δεν δείχνει πως θα μπορέσει να βρεθεί λύση μέσα στο σαββατοκύριακο.
Το μπλοκάρισμα αυτό είχε κάνει νευρικές τις χρηματαγορές ήδη από χθες Παρασκευή.
Το χρηματιστήριο του Μιλάνου έκλεισε και πάλι με πτώση, -1,54%. Το σπρεντ έφθασε το απόγευμα τις 217 μονάδες, στο υψηλότερο σημείο από τον Δεκέμβριο 2013, πριν κλείσει στις 206 μονάδες, πάνω από το όριο των 200 μονάδων για πρώτη φορά από τον Ιούνιο 2017.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης