Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιταλία: Εκλογές στις 9 Σεπτεμβρίου; - Θα είναι δημοψήφισμα για το ευρώ και την Ευρώπη

tags :
Ιταλία: Εκλογές στις 9 Σεπτεμβρίου; - Θα είναι δημοψήφισμα για το ευρώ και την Ευρώπη
Που στοχεύει ο Mattarella με την επιλογή του Cottarelli και την κυβέρνηση τεχνοκρατών
Στο σενάριο των νέων εκλογών αναφέρεται σε σημερινό δημοσίευμα της η ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera αναφερόμενη στην επόμενη ημέρα της απόρριψης του Paolo Savona για την θέση του υπουργού Οικονομικών από τον Πρόεδρο της Ιταλίας, Sergio Mattarella, η οποία με τη σειρά της οδήγησε στην κατάρρευση του υπό διαμόρφωση κυβερνητικού συνασπισμού του Κινήματος των 5 Αστέρων και της Λέγκα του Βορρά.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, εφόσον η Ιταλία οδηγηθεί σε νέα προσφυγή στις κάλπες, το πιθανότερο είναι οι εκλογές να γίνουν τη δεύτερη Κυριακή του Σεπτεμβρίου, δηλαδή στις 9 Σεπτεμβρίου.
Και όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η εκλογική αυτή αναμέτρηση όπως τουλάχιστον φαίνεται πως θα την προσεγγίσουν οι πολιτικές δυνάμεις, δεν θα είναι μια συνηθισμένη διαδικασία.
«Θα είναι ένα δημοψήφισμα για την Ευρώπη, για το ευρώ, για το συνταγματικό μοντέλο της Ιταλίας.
Γιατί είναι προφανές πως η Προεδρία της Ιταλίας θα γίνει κατά την προεκλογική περίοδο ένας από τους στόχους των λαϊκιστικών πολιτικών δυνάμεων» επισημαίνει το δημοψήφισμα της ιταλικής εφημερίδας.
Το δημοσίευμα προσπαθεί να αποκωδικοποιήσει και την επιλογή του Mattarella να καλέσει στο Προεδρικό Μέγαρο τον Carlo Cottirelli, ένα πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος του ΔΝΤ που είχε συμμετάσχει στις κυβερνήσεις Letta και Renzi και να του δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης τεχνοκρατών.
Σύμφωνα με την Corriere, o Ιταλός πρόεδρος γνωρίζει πολύ καλά πως η εν λόγω κυβέρνηση τεχνοκρατών δεν πρόκειται να πάρει ψήφο εμπιστοσύνης.
Ωστόσο, ο Mattarella θέλει με την επιλογή του Cottarelli να στείλει σαφές μήνυμα στις αγορές, ότι δηλαδή θα εμποδίσει η δραματική αυτή πολιτική και θεσμική κρίση να περάσει και στην εθνική οικονομία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης