Τελευταία Νέα
Διεθνή

Απώλειες στη Wall Street, καθώς η Ιταλία τρομάζει τις διεθνείς αγορές - Στο επίκεντρο οι εμπορικές εντάσεις ΗΠΑ - Κίνας

Απώλειες στη Wall Street, καθώς η Ιταλία τρομάζει τις διεθνείς αγορές - Στο επίκεντρο οι εμπορικές εντάσεις ΗΠΑ - Κίνας
Με απώλειες άνοιξε η Wall Street, με την πολιτική κρίση στην Ιταλία να τρομάζει τις αγορές παγκοσμίως
Με απώλειες άνοιξε σήμερα (29/5/2018) η Wall Street, μία ημέρα μετά την αργία της Memorial Day, με την πολιτική κρίση στην Ιταλία να τρομάζει τις αγορές παγκοσμίως, ενώ το ευρώ διολίσθησε στο χαμηλότερο επίπεδο έναντι του δολαρίου από την αρχή του 2018.
Περί τις 16:30, ο Dow Jones Industrial average υποχωρούσε κατά 0,8% στις 24.563 μονάδες, ο S&P 500 σημείωνε πτώση 0,8% στις 2.701 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κινείτο κατά 0,5% χαμηλότερα στις 7.400 μονάδες.


Η Ιταλία οδεύει σε νέες εκλογές, εν μέσω πανικού και μαζικών ρευστοποιήσεων ξένων επενδυτών από τα ιταλικά assets.
Η απόφαση του προέδρου της Ιταλικής δημοκρατίας, Sergio Mattarella, να απορρίψει τον Paolo Savona, που πρότεινε για υπουργό Οικονομικών ο κυβερνητικός σχηματισμός Λέγκας και Κινήματος 5 Αστέρων, έχει πλήρως αποσταθεροποιήσει το σαθρό πολιτικό σύστημα.
Την ίδια ώρα, στο επίκεντρο της προσοχής των επενδυτών παραμένει η εμπορική ένταση ΗΠΑ - Κίνας.
Ο Λευκός Οίκος διεμήνυσε σήμερα πως οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν τις εμπορικές κινήσεις κατά της Κίνας, λίγες ημέρες αφότου η Ουάσιγκτον και το Πεκίνο ανακοίνωσαν μια προσωρινή λύση στη διαμάχη τους και ανέφεραν ότι η μεταξύ τους ένταση μετριάστηκε.
Όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, μέχρι τις 15 Ιουνίου, η Ουάσιγκτον θα δημοσιεύσει μια λίστα με κινεζικά αγαθά αξίας 50 δισ. δολ. στα οποία θα επιβληθεί δασμός 25%.
Επιπλέον, η αμερικάνικη κυβέρνηση θα συνεχίσει να διεκδικεί κυρώσεις κατά της Κίνας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου.
Επιπρόσθετα, ως το τέλος Ιουνίου, οι ΗΠΑ θα ανακοινώσουν περιορισμούς στις επενδύσεις και «ενισχυμένους ελέγχους εξαγωγών» για κινεζικά πρόσωπα και οντότητες «σε σχέση με την απόκτηση σημαντικών βιομηχανικά τεχνολογιών».
Εν τω μεταξύ, τα «βλέμματα» παραμένουν στραμμένα στη σχέση ΗΠΑ - Βόρειας Κορέας, με τον αμερικανό πρόεδρο, Donald Trump, να αναφέρει σήμερα πως πραγματοποιούνται συναντήσεις για τον προγραμματισμό μιας Συνόδου Κορυφής και να επιβεβαιώνει ότι κορυφαίος αξιωματούχος από τη Βόρεια Κορέα μεταβαίνει αυτή τη στιγμή προς τη Νέα Υόρκη.
«Έχουμε τοποθετήσει μία σπουδαία ομάδα για τις συνομιλίες μας με τη Βόρεια Κορέα.
Οι συναντήσεις προς το παρόν αφορούν τη Σύνοδο Κορυφής και άλλα.
Ο Kim Young Chol, ο αντιπρόεδρος της Βόρειας Κορέας, κατευθύνεται αυτή τη στιγμή προς τη Νέα Υόρκη», έγραψε στο Twitter ο Trump.
Την ίδια ώρα, στο επίκεντρο παραμένουν πάντα δηλώσεις αξιωματούχων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed), με τους επενδυτές να προσπαθούν να εντοπίσουν ενδείξεις σχετικά με τις επόμενες κινήσεις νομισματικής πολιτικής.
Ο πρόεδρος της Fed του Σαιντ Λούις, James Bullard, εμφανίστηκε σήμερα ιδιαίτερα επιφυλακτικός απέναντι σε περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων, τονίζοντας ότι τα επιτόκια στις ΗΠΑ έχουν ήδη φθάσει στο «ουδέτερο» επίπεδο που ούτε ενθαρρύνει ούτε αποθαρρύνει την οικονομική δραστηριότητα.
Σημειώνεται ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκιά της τον Ιούνιο και να συνεχίσει τη σταδιακή αύξηση μέχρι τα μέσα του επόμενου έτους.
Στο «μέτωπο» των εμπορευμάτων, μεικτά πρόσημα εμφανίζουν σήμερα οι τιμές του πετρελαίου, καθώς οι επενδυτές διατηρούν στραμμένο το βλέμμα τους στη Ρωσία και στη Σαουδική Αραβία, οι οποίες σκοπεύουν να αυξήσουν την παραγωγή τους κατά τους επόμενους μήνες.
Ειδικότερα, περί τις 17:00, το Brent ενισχύεται κατά 0,7% με την τιμή του να διαμορφώνεται στα 75,8 δολ. ανά βαρέλι, ενώ αντίθετα το αμερικανικό αργό καταγράφει σημαντική πτώση 1,4% στα 66,9 δολ. ανά βαρέλι.
Οι επενδυτές έχουν αρχίσει πλέον να λαμβάνουν υπόψη το ενδεχόμενο η Ρωσία και η Σαουδική Αραβία να αυξήσουν την παραγωγή τους κατά 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, προκειμένου να αντισταθμίσουν πιθανές πτώσεις στην παραγωγή της Βενεζουέλας και του Ιράν.
Το παραπάνω ενδεχόμενο, μαζί με την αυξημένη παραγωγή στις ΗΠΑ, έχουν ασκήσει σημαντικές πιέσεις στον «μαύρο χρυσό», με το Brent να απομακρύνεται ακόμα περισσότερο από τα 80 δολ. ανά βαρέλι στα οποία βρέθηκε νωρίτερα εντός του μήνα.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης