Τελευταία Νέα
Διεθνή

Άνοδος στη Wall Street, με macro και Fed στο επίκεντρο - Μετριάζονται οι ανησυχίες για τα ιταλικά ομόλογα

Άνοδος στη Wall Street, με macro και Fed στο επίκεντρο - Μετριάζονται οι ανησυχίες για τα ιταλικά ομόλογα
Με ήπια άνοδο άνοιξε η Wall Street, καθώς η ανάκαμψη στην αγορά της Ιταλίας ευνοεί το επενδυτικό κλίμα παγκοσμίως
Με ήπια άνοδο άνοιξε σήμερα (30/5/2018) η Wall Street, καθώς η ανάκαμψη στην αγορά της Ιταλίας ευνοεί το επενδυτικό κλίμα παγκοσμίως, ενώ στο επίκεντρο της προσοχής των επενδυτών βρίσκονται στοιχεία για την οικονομία των ΗΠΑ, καθώς και η Beige Book που αναμένεται να δημοσιεύσει το βράδυ η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed).
Περί τις 16:30, ο Dow Jones Industrial average ενισχυόταν κατά 0,7% στις 24.528 μονάδες, ο S&P 500 σημείωνε άνοδο 0,6% στις 2.705 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κινείτο κατά 0,4% υψηλότερα στις 7.428 μονάδες.


Η ιταλική αγορά δείχνει σημάδια ανάκαμψης σήμερα, με τις αποδόσεις των ομολόγων να υποχωρούν από τα πολυετή υψηλά που «άγγιξαν» τις προηγούμενες ημέρες και τις ιταλικές μετοχές να καταγράφουν κέρδη, παρά το γεγονός ότι μια νέα εκλογική αναμέτρηση στη χώρα δείχνει ως το πιο πιθανό σενάριο.
Ο Matteo Salvini της Λέγκας φρόντισε νωρίτερα σήμερα το πρωί να βάλει οριστικά τέλος στη διαφαινόμενη νέα κυβερνητική συμμαχία με το Κίνημα των 5 Αστέρων, ενώ τόνισε ότι η Ιταλία πρέπει να πάει άμεσα σε εκλογές, αλλά όχι τον Ιούλιο όπως ήθελε ο μέχρι πρότινος κυβερνητικός του σύμμαχος Luigi Di Maio, παραπέμποντας στο αρχικό σενάριο της προσφυγής στις κάλπες το φθινόπωρο.
Στην προοπτική αυτή όμως εναντιώθηκε άμεσα και κατηγορηματικά ο Di Maio, ο οποίος υποστήριξε ότι αυτή τη στιγμή μόνο δύο δρόμοι υπάρχουν: είτε κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Conte - βάζοντας τέλος στα σενάρια περί κυβέρνησης συνασπισμού με πρωθυπουργό προερχόμενο από τη Λέγκα του Βορρά - είτε άμεση προσφυγή στις κάλπες, δηλαδή τον Ιούλιο.
Εν τω μεταξύ, οριακή είναι η επίδραση στις μετοχές από τα ελαφρώς κατώτερα των προσδοκιών στοιχείων που ανακοινώθηκαν σήμερα για την οικονομία των ΗΠΑ.
Ειδικότερα, ελαφρώς μικρότερος από ό,τι είχε αναφερθεί αρχικά ήταν ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας των ΗΠΑ κατά το α’ τρίμηνο του 2018.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη δεύτερη εκτίμηση που ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου, το ΑΕΠ των ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 2,2% ετησίως, αντί της ανάπτυξης 2,3% που είχε αναφερθεί αρχικά, έναντι ανάπτυξης 2,9% του δ’ τριμήνου του 2017.
Από την πλευρά τους, οι οικονομολόγοι ανέμεναν ότι ο ρυθμός ανάπτυξης του ΑΕΠ α’ τριμήνου θα παρέμενε αμετάβλητος στο 2,3%.
Σημερινά στοιχεία έδειξαν επίσης ότι οι καταναλωτικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 1% κατά το α’ τρίμηνο του 2018, αντί της αύξησης 1,1% που είχε αναφερθεί αρχικά.
Πρόκειται για τον χαμηλότερο ρυθμό αύξησης από το β’ τρίμηνο του 2013, ενώ κατά το δ’ τρίμηνο του 2017, οι δαπάνες είχαν αυξηθεί κατά 4%.
Παράλληλα, ξεχωριστά στοιχεία έδειξαν ότι ο ιδιωτικός τομέας των ΗΠΑ πρόσθεσε λιγότερες από τις αναμενόμενες θέσεις εργασίας τον Μάιο του 2018.
Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε η ADP, ο ιδιωτικός τομέας των ΗΠΑ πρόσθεσε 178.000 νέες θέσεις εργασίας τον Μάιο, λιγότερες από τις 190.000 που ανέμεναν οι οικονομολόγοι.
Την ίδια ώρα, τα στοιχεία για τον προηγούμενο μήνα υποβαθμίστηκαν σημαντικά, δείχνοντας μια αύξηση των θέσεων εργασίας κατά 163.000, κατά 41.000 λιγότερες σε σχέση με τις 204.000 που είχαν αναφερθεί αρχικά.
Από την άλλη, θετικά ήταν τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν για το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ, που έδειξαν μια ελαφριά μείωσή του για τον Απρίλιο.
Ειδικότερα, το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο υποχώρησε κατά 0,6% στα 68,2 δισ. δολ., από 68,6 δισ. δολ. τον προηγούμενο μήνα.
Από την πλευρά τους, οι οικονομολόγοι ανέμεναν το έλλειμμα να διαμορφωθεί στα 71 δισ.
Την ίδια ώρα, στο επίκεντρο παραμένουν οι εμπορικές διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις ΗΠΑ και στην Κίνα, καθώς ο Λευκός Οίκος διεμήνυσε χθες ότι η Ουάσιγκτον θα συνεχίσει τις εμπορικές κινήσεις κατά του Πεκίνου, λίγες ημέρες αφότου οι δύο χώρες ανακοίνωσαν μια προσωρινή λύση στη διαμάχη τους και ανέφεραν ότι η μεταξύ τους ένταση μετριάστηκε.
Όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, μέχρι τις 15 Ιουνίου, η Ουάσιγκτον θα δημοσιεύσει μια λίστα με κινεζικά αγαθά αξίας 50 δισ. δολ. στα οποία θα επιβληθεί δασμός 25%.
Το Πεκίνο έστειλε σήμερα σαφές μήνυμα στις ΗΠΑ πως η Κίνα δεν θέλει έναν εμπορικό πόλεμο, τονίζοντας, ωστόσο ότι δεν τον φοβάται.
«Οι ΗΠΑ και η Κίνα να συναντηθούν στη μέση της διαδρομής.
Η Κίνα δεν θέλει εμπορικό πόλεμο αλλά δεν τον φοβάται κιόλας», υποστήριξε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας, Hua Chunying.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης