Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οριακή πτώση στη Wall Street, με εμπορικές εντάσεις και Β. Κορέα στο επίκεντρο

Οριακή πτώση στη Wall Street, με εμπορικές εντάσεις και Β. Κορέα στο επίκεντρο
Με οριακές απώλειες άνοιξε η Wall Street, μία ημέρα μετά το ράλι
Με οριακές απώλειες άνοιξε σήμερα (31/5/2018) η Wall Street, μία ημέρα μετά το ράλι, καθώς οι φόβοι για μια νέα εμπορική ένταση ανάμεσα στις ΗΠΑ και στους βασικούς τους εταίρους επανέρχονται στο προσκήνιο.
Περί τις 16:30, ο Dow Jones Industrial average υποχωρούσε κατά 0,5% στις 24.555 μονάδες, ο S&P 500 σημείωνε πτώση 0,2% στις 2.719 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κινείτο κατά 0,1% υψηλότερα στις 7.465 μονάδες.


Σημερινά δημοσιεύματα αναφέρουν πως οι ΗΠΑ θα επιβάλουν τελικά δασμούς στις εισαγωγές αλουμινίου και χάλυβα από την ΕΕ, τον Καναδά και το Μεξικό, με τις σχετικές ανακοινώσεις να αναμένονται σήμερα.
Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, η αμερικανική κυβέρνηση έχει κρίνει ανεπαρκείς τις προτάσεις της ΕΕ στο μέτωπο του εμπορίου.
Υπό αυτά τα δεδομένα και λαμβάνοντας υπόψη ότι αύριο λήγει η προθεσμία της προσωρινής εξαίρεσης που είχε δοθεί από την αμερικανική πλευρά προκειμένου να μην εφαρμοστούν οι δασμοί, αναμένεται μια κλιμάκωση της έντασης μεταξύ ΗΠΑ – ΕΕ.
Η ΕΕ έχει καταστήσει σαφές ότι σε περίπτωση που ο Trump προχωρήσει στην επιβολή δασμών, τότε θα απαντήσει με τον ίδιο τρόπο, επιβάλλοντας δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα.
Στο επίκεντρο της προσοχής των επενδυτών παραμένουν και οι συνομιλίες μεταξύ ΗΠΑ και Βόρειας Κορέας, με κύριο αντικείμενο τα πυρηνικά της Πιογκγιάνγκ, αλλά και την επικείμενη συνάντηση του Donald Trump με τον Kim Jong un.
Ο Trump δήλωσε ότι απεσταλμένοι από τη Βόρεια Κορέα επιθυμούν να του παραδώσουν μια επιστολή από τον Kim Jong Un, σε μια τελευταία ένδειξη ότι μια Σύνοδος Κορυφής μεταξύ των δύο θα μπορούσε τελικά να πραγματοποιηθεί.
Επίσης, οι επενδυτές αναμένουν μια σειρά από ομιλίες από αξιωματούχους της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed), προκειμένου να αναζητήσουν ενδείξεις σχετικά με τις επόμενες κινήσεις νομισματικής πολιτικής της κεντρικής τράπεζας.
Η Beige Book που δημοσίευσε χθες η Fed έδειξε ότι η ανάπτυξη των ΗΠΑ παραμένει μετριοπαθής, αν και τονίζεται ότι τα αμερικανικά εργοστάσια προχώρησαν σε αύξηση της παραγωγής τους, παρά τις ανησυχίες που υπήρξαν για την έναρξη εμπορικού πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.
Στο «μέτωπο» των εμπορευμάτων, μεικτά πρόσημα καταγράφουν σήμερα οι τιμές του πετρελαίου, μετά την ανάκαμψη που σημείωσαν κατά την προηγούμενη συνεδρίαση, δεχόμενες πιέσεις από μια απροσδόκητη άνοδο στα αποθέματα αμερικανικού αργού την περασμένη εβδομάδα.
Ειδικότερα, περί τις 16:30, το Brent ενισχύεται κατά 0,9% με την τιμή του να διαμορφώνεται στα 78,4 δολ. ανά βαρέλι, την ίδια στιγμή που το αμερικανικό αργό καταγράφει πτώση 1,6% στα 67,1 δολ. ανά βαρέλι.
Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία του Αμερικανικού Ινστιτούτου Πετρελαίου, τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 1 εκατ. βαρέλια την περασμένη εβδομάδα, στα 434,9 εκατ. βαρέλια συνολικά.
Στα οικονομικά νέα της ημέρας, μείωση μεγαλύτερη από την προβλεπόμενη κατέγραψαν την περασμένη εβδομάδα οι αρχικές αιτήσεις για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ.
Ειδικότερα, οι αρχικές αιτήσεις για επίδομα ανεργίας μειώθηκαν κατά 13.000, στις 221.000 την εβδομάδα έως τις 26 Μαΐου 2018, ενώ οι οικονομολόγοι είχαν προβλέψει μια μείωση στις 228.000.
Παράλληλα, ξεχωριστά στοιχεία έδειξαν ότι οι καταναλωτικές δαπάνες στις ΗΠΑ κατέγραψαν τον Απρίλιο αύξηση μεγαλύτερη από την αναμενόμενη, κατά 0,6%, ενώ το προσωπικό εισόδημα των Αμερικανών αυξήθηκε κατά 0,3%, σε μια περαιτέρω ένδειξη ότι η ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας ανακτά momentum στις αρχές του β’ τριμήνου.
Οι τιμές συνέχισαν, εν τω μεταξύ, να αυξάνονται σταδιακά.
Ο δείκτης τιμών καταναλωτικής δαπάνης (PCE), εξαιρουμένων των ευμετάβλητων τιμών των τροφίμων και της ενέργειας, αυξήθηκε κατά 0,2% για τρίτο συνεχόμενο μήνα.
Σε ετήσια βάση, ο λεγόμενος δομικός δείκτης τιμών PCE - ο δείκτης που προτιμά να παρακολουθεί η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed) διαμορφώθηκε στο 1,8%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης