Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιορδανία: Θα αποσυρθεί το νομοσχέδιο για τον φόρο εισοδήματος

Ιορδανία: Θα αποσυρθεί το νομοσχέδιο για τον φόρο εισοδήματος
Ιορδανία: Θα αποσυρθεί το νομοσχέδιο για τον φόρο εισοδήματος
Ο νέος πρωθυπουργός της Ιορδανίας Omar al Razaz είπε σήμερα (7/6) ότι θα αποσυρθεί το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο για τον φόρο εισοδήματος έπειτα από μια εβδομάδα διαδηλώσεων εναντίον του κειμένου αυτού.
«Έπειτα από συζητήσεις με τη Βουλή και τη Γερουσία επιτεύχθηκε συμφωνία για την απόσυρση του δημοσιονομικού νομοσχεδίου», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Razaz.
Η ανακοίνωση του πρωθυπουργού είναι ένα «μήνυμα στον ιορδανικό λαό ώστε να σταματήσει τις διαδηλώσεις», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της Γερουσίας , ο οποίος κάλεσε «όλο τον κόσμο σε ηρεμία».
Ο Razaz, που διορίστηκε μετά την παραίτηση του προκατόχου του λόγω της πίεσης των δρόμων, δεν έχει ακόμη σχηματίσει την κυβέρνησή του.
Όπως είπε, η απόσυρση του νομοσχεδίου και οι συζητήσεις για την παρουσίασή του με νέα μορφή θα διεξαχθούν όταν σχηματιστεί η νέα κυβέρνηση.
Δεν έδωσε συγκεκριμένη ημερομηνία.
Η παραίτηση τη Δευτέρα του Χάνι Μούλκι και η απαίτηση του βασιλιά Αμπντάλα Β' για «πλήρη αναθεώρηση» του νομοσχεδίου για τον φόρο εισοδήματος δεν ήταν αρκετές για διαλύσουν τους φόβους και την ανησυχία πολλών Ιορδανών.
Εδώ και μία εβδομάδα, κάθε νύχτα, περισσότεροι από χίλιοι διαδηλωτές συγκεντρώνονται στο Αμάν για να ζητήσουν την απόσυρση του νομοσχεδίου, το οποίο προβλέπει αυξήσεις φόρων από 5% έως 25% για τους ιδιώτες και τους μισθωτούς με ετήσια εισοδήματα που υπερβαίνουν τα 8.000 δηνάρια (περίπου 9.700 ευρώ).
Επίσης προκειμένου να μεγιστοποιηθεί το δυναμικό καινοτομίας σε όλη την ΕΕ, θα διπλασιασθεί η στήριξη για τα κράτη-μέλη που υστερούν στις προσπάθειές τους να αξιοποιήσουν στο έπακρο το εθνικό τους δυναμικό έρευνας και καινοτομίας.
Επιπλέον, θα υπάρξουν νέες συνέργειες με τα διαρθρωτικά ταμεία και το Ταμείο Συνοχής, οι οποίες θα διευκολύνουν το συνδυασμό των χρηματοδοτήσεων και θα βοηθήσουν τις περιφέρειες να υιοθετήσουν τις καινοτομίες.
Ανάμεσα στις προτεραιότητες θα είναι ακόμη η αρχή της «ανοικτής επιστήμης», στο πλαίσιο της οποίας θα απαιτείται η ανοικτή πρόσβαση σε δημοσιεύσεις και δεδομένα.
Επίσης το πρόγραμμα «Ορίζων Ευρώπη» θα προωθήσει την αποτελεσματική σύνδεση με άλλα μελλοντικά προγράμματα της ΕΕ, όπως η Πολιτική Συνοχής, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Άμυνας, το νέο πρόγραμμα «Ψηφιακή Ευρώπη», ο μηχανισμός «Συνδέοντας την Ευρώπη», καθώς και με το διεθνές πρόγραμμα ITER για την παραγωγή ενέργειας από σύντηξη.
Από τα προτεινόμενα κονδύλια ύψους 100 δισ. ευρώ για την περίοδο 2021-2027, τα 2,4 δισ. ευρώ αφορούν το πρόγραμμα Ευρατόμ, το οποίο χρηματοδοτεί δραστηριότητες έρευνας και κατάρτισης στους τομείς της πυρηνικής ασφάλειας, της πυρηνικής προστασίας και της ακτινοπροστασίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης