Τελευταία Νέα
Διεθνή

Επελέγη ο Γιοαχίμ Γκάουκ ως κοινός υποψήφιος για του αξίωμα του Προέδρου της Γερμανίας

Επελέγη ο Γιοαχίμ Γκάουκ ως κοινός υποψήφιος για του αξίωμα του Προέδρου της Γερμανίας
Ο Γιοάχιμ Γκάουκ, πρώην Ανατολικογερμανός αντικομουνιστής ακτιβιστής, επελέγη ως κοινός υποψήφιος όλων των κομμάτων για το αξίωμα του Ομοσπονδιακού Προέδρου της Γερμανίας, ανακοίνωσε η Καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ.
Ύστερα από διαβουλεύσεις δύο ημερών, οι Χριστιανοδημοκράτες συμφώνησαν, έπειτα από τις πιέσεις της αντιπολίτευσης, στην επιλογή του Γκάουκ, ως αντικαταστάτη του Κρίστιαν Βουλφ. Η Μέρκελ τον χαρακτήρισε ως έναν «δάσκαλο της δημοκρατίας που μπορεί να μας δώσει σημαντική ώθηση για τις προκλήσεις του σήμερα και του αύριο».
Σημειώνεται, ότι η εκλογή του νέου Προέδρου της Γερμανίας πρέπει να έχει ολοκληρωθεί από το Κοινοβούλιο το αργότερο ως τις 18 Μαρτίου.
Η Καγκελάριος, της οποίας η προσωπική επιλογή Κρίστιαν Βουλφ γύρισε «μπούμερανγκ» όταν αυτός παραιτήθηκε εν μέσω σκανδάλου διαφθοράς, επί ένα διήμερο επιχειρούσε να εξασφαλίσει συναίνεση στις τάξεις της CSU, του αδελφού βαυαρικού κόμματος της CDU (απ' όπου επιλέχθηκε ο Βουλφ το 2010), και του FDP, του ήσσονος εταίρου του κυβερνητικού συνασπισμού, αλλά διαβουλεύεται επίσης και με τους Πράσινους και με τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD).
Οι συνομιλίες του Σαββάτου απέβησαν άκαρπες, ενώ διαρρέουσες πληροφορίες έκαναν λόγο για πρόταση του αξιώματος στον πρόεδρο του Ομοσπονδιακού Συνταγματικού Δικαστηρίου, Αντρέα Φόσκουλε, ο οποίος όμως την απέρριψε.
Η «λίστα» με τους πιθανούς υποψήφιους περιελάμβανε, μεταξύ άλλων, τον υπουργό Αμυνας Τόμας ντε Μεζιέρ, τον υπουργό Περιβάλλοντος Κλάους Τέπφερ, την υπουργό Εργασίας Ούρσουλα φον ντερ Λέγεν, τη δήμαρχο της Φρανκφούρτης Πέτρα Ροθ και την Πράσινη πολιτικό Κατρίν Γκέρινγκ-Έκαρτ.
Υπενθυμίζεται, τέλος, ότι η Μέρκελ είχε απορρίψει την υποψηφιότητα του Γκάουκ πριν από δύο χρόνια, προωθώντας τον Βουλφ για την προεδρία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης