Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στις 14/6 η ΕΚΤ θα ανακοινώσει το χρονοδιάγραμμα λήξης της ποσοτικής χαλάρωσης - Τι θα σηματοδοτήσει για τα ομόλογα

tags :
Στις 14/6 η ΕΚΤ θα ανακοινώσει το χρονοδιάγραμμα λήξης της ποσοτικής χαλάρωσης - Τι θα σηματοδοτήσει για τα ομόλογα
Τα «γεράκια» του Συμβουλίου, θεωρούν ότι η ΕΚΤ πρέπει να δεσμευθεί ότι θα σταματήσει τις αγορές ομολόγων
Ως turning point στην ευρωπαϊκή νομισματική πολιτική χαρακτηρίζουν τη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στις 14 Ιουνίου 2018, οι αναλυτές, καθώς το πιθανότερο σενάριο είναι ο Mario Draghi να ανακοινώσει το χρονοδιάγραμμα λήξης της ποσοτικής χαλάρωσης (QE).
Και μπορεί να υπάρχουν αυτοί που ακόμη δυσπιστούν για το αν η ΕΚΤ εκτιμήσει "ελαφρά" την κατάσταση στην Ιταλία, αλλά ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Peter Praet, ο κεντρικός τραπεζίτης της Ολλανδίας, Klass Knot και ο Γερμανός κεντρικός τραπεζίτης και μέλος της ΕΚΤ, Jens Weidmann, έστρωσαν το έδαφος για την κατάργηση του QE έως το τέλος του 2018.
Και οι τρεις αξιωματούχοι σε δηλώσεις τους το περασμένο διάστημα προανήγγειλαν το τέλος του προγράμματος αγορών ομολόγων καθώς ο πληθωρισμός κινείται σταδιακά προς την επίτευξη του στόχο της ΕΚΤ, δηλ. λίγο πιο κάτω από το 2%.
Μάλιστα, ο Weidmann χαρακτήρισε εύλογες τις προσδοκίες της αγοράς για τον τερματισμό του QE έως το τέλος του 2018.
Όπως δήλωσε, ο πληθωρισμός επιστρέφει σταδιακά στον στόχο της ΕΚΤ ενώ πρόσθεσε ότι θα πρέπει να γίνει το πρώτο βήμα προς την ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής.
Από την πλευρά του, ο Praet δήλωσε ότι η σημαντική ανάκαμψη της ευρωζώνης και οι όλο και πιο εμφανείς μισθολογικές πιέσεις ενισχύουν την εμπιστοσύνη της ΕΚΤ ότι ο πληθωρισμός κινείται στο σωστό δρόμο για να φτάσει τον στόχο.
Ο κεντρικός τραπεζίτης της Ολλανδίας, Klass Knot, οποίος τόνισε θα ήταν εύλογο να ανακοινωθεί το τέλος του QE σύντομα.
Σύμφωνα με τον ίδιο, το outlook του πληθωρισμού είναι σταθερό ενώ πλέον η οικονομία εξαρτάται λιγότερα από τα νομισματικά μέτρα.
Έτσι, το πιο αμφιλεγόμενο θέμα συζήτησης στη συνεδρίαση της ΕΚΤ στις 14 Ιουνίου θα είναι το αν η ΕΚΤ διακηρύξει ότι η οικονομία της Ευρωζώνης έχει ανακάμψει αρκετά, ώστε να ολοκληρωθεί το QE σε κάποια στιγμή μέσα στο 2018.
 


Τα «γεράκια» του Συμβουλίου, θεωρούν ότι η ΕΚΤ πρέπει να δεσμευθεί ότι θα σταματήσει τις αγορές ομολόγων.
Ωστόσο, η τράπεζα έχει υποσχεθεί να συνεχίσει τις αγορές ομολόγων έως ότου το Συμβούλιο «δει μία βιώσιμη προσαρμογή στην πορεία του πληθωρισμού που να είναι συνεπής με τον στόχο της».
Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη είναι σήμερα 1,5%, χαμηλότερος από τον στόχο της ΕΚΤ που είναι λίγο κάτω από το 2%.
Λίγοι αναμένουν ότι θα φθάσει το επίπεδο αυτό σύντομα.
Οι χρηματοπιστωτικές αγορές θεωρούν ότι η ΕΚΤ θα διατηρήσει την ευελιξία της αναφορικά με το QE.
Αλλά οι αντιδράσεις των αγορών θα εξαρτηθούν κυρίως από το αν το πρόγραμμα δεν θα έχει ημερομηνία λήξης, αλλά και από τις εξελίξεις στη Νότια Ευρώπη.
Βέβαια, η ΕΚΤ μπορεί να εξετάσει να προχωρήσει σε επέκταση του χρονικού ορίου για τις αγορές κρατικών ομολόγων εάν δεν επιτευχθεί το επόμενο διάστημα ο στόχος της ενίσχυσης του πληθωρισμού κοντά στο 2%.
 


Νέα κρίση προ των πυλών με αφορμή τα ομόλογα;

Όπως είναι απόλυτα φυσικό η σημερινή εικόνα των αγορών Ελλάδας, Ισπανίας και Ιταλίας (τόσο ομολογιακών όσο και μετοχικών) φέρνει στις μνήμες αρκετών δυσάρεστες αναμνήσεις, ειδικά στην προοπτική η ΕΚΤ να σταματήσει να στηρίζει τις αγορές ομολόγων.
Μία νέα κρίση στον ευρωπαϊκό Νότο με το κόστος δανεισμού κυρίως Ελλάδας και Ιταλίας (δηλαδή οι χώρες με το μεγαλύτερο χρέος ως ποσοστό επί του ΑΕΠ στην Ευρωζώνη) να εκτοξεύεται θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέες περιπέτειες τις εύθραυστες ισορροπίες της ευρωπαϊκής οικονομίας.
Ταυτόχρονα η Ελλάδα προετοιμάζεται να «βγει» στις αγορές, κίνηση η οποία συνεχώς αναβάλλεται από το οικονομικό επιτελείο, καθώς αναζητά καλύτερες συνθήκες από τις υπάρχουσες, μιας και σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελε να δανειστεί με επιτόκια που φθάνουν το 5%!
Σαφώς η Ισπανία βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση από τις άλλες δύο μεσογειακές χώρες, μιας και σημειώνει καλό ρυθμό ανάπτυξης, έχει συμμαζέψει σημαντικά τα δημοσιονομικά της μεγέθη, ενώ οι τράπεζές της εμφανίζονται περισσότερο υγιείς από ότι στο παρελθόν.
Από τη μεριά τους οι χώρες του Βορρά ή του επονομαζόμενου σκληρού πυρήνα της Ευρωζώνης, μοιάζουν να μην ενδιαφέρονται διόλου για τα δεινά των Νότιων εταίρων τους, πιέζοντας συνεχώς για λήξη του QE.

Τα πέντε κρίσιμα ερωτήματα

Τo Reuters παρουσιάζει πέντε βασικά ερωτήματα που απασχολούν τους επενδυτές.

1. Τι θα κάνει η ΕΚΤ την Πέμπτη (14/6/2018);

Βάσει των τελευταίων σχολίων από τους κεντρικούς τραπεζίτης, στην ατζέντα θα είναι το τέλος του προγράμματος αγορών ομολόγων.
Με δεδομένο ότι μια αλλαγή πολιτικής είναι αναμενόμενη, το εάν η ανακοίνωση θα έρθει αυτόν ή τον επόμενο μήνα είναι λιγότερο σημαντική.
Η ΕΚΤ θα παρουσιάσει επίσης τις τελευταίες προβλέψεις της σχετικά με την οικονομική ανάπτυξη και τον πληθωρισμό, που αναμένεται να εξεταστούν εξονυχιστικά για στοιχεία σχετικά με την έξοδο από το QE.
Οι προβλέψεις πιθανόν να περιλαμβάνουν υψηλότερο πληθωρισμό αλλά μικρότερη ανάπτυξη.

2. Εάν όχι τον Ιούνιο, πότε θα αλλάξει η πολιτική της ΕΚΤ;

Για πολλούς οικονομολόγους, οι ελιγμοί για το forward guidance της ΕΚΤ, που περιλαμβάνει το outlook των αγορών assets και τα επιτόκια, είναι πιθανότερο να έρθουν τον Ιούλιο και όχι τον Ιούνιο.
Στη συνέχεια, πιθανότατα θα περιγράψει τα σχέδια για την ολοκλήρωση του QE μέχρι το τέλος του έτους, ενώ θα περιορίσει τις προσδοκίες της αγοράς για αύξηση των επιτοκίων.
Ωστόσο, αναμένεται κάποια βραχυπρόθεσμη επιφυλακτικότητα, δεδομένης της υποχώρησης των οικονομικών στοιχείων και της αβεβαιότητας στην Ιταλία, την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης.
Σημειώνεται ότι η Goldman Sachs αναμένει ότι το QE θα τερματιστεί μέχρι τα τέλη του 2018, με την πρώτη αύξηση των επιτοκίων να έρχεται στο δεύτερο εξάμηνο του 2019.

3. Εάν θελήσει η ΕΚΤ θα επεκτείνει τα νομισματικά μέτρα;

Η γρήγορη απάντηση είναι όχι ή όχι στην πραγματικά εάν δεν επανασχεδιάσει το πλαίσιο, κάτι που πολιτικά είναι μη βιώσιμο όταν η οικονομία είναι σε αξιοπρεπή μορφή και ο πληθωρισμός ενισχύεται.
Η ΕΚΤ αντιμετωπίζει μια έλλειψη ομολόγων προς αγορά κάτι που ενισχύει την άποψη περί ολοκλήρωση του QE πιο γρήγορα.
Ωστόσο, το ερώτημα σχετικά με την επέκταση των αγορών ομολόγων προέκυψε πρόσφατα, καθώς ορισμένοι επενδυτές αμφισβητούν τη στρατηγική εξόδου της ΕΚΤ από το QE λόγω της ανόδου στο κόστος δανεισμού της Ιταλίας.

4. Πως η Ιταλία μπορεί να επηρεάσει τα σχέδια εξόδου της ΕΚΤ από το QE;

Με τον έναν ή τον άλλον τρόπο η Ιταλία θα συζητηθεί, εάν όχι στη συνεδρίαση τότε στις δηλώσεις του επικεφαλής της ΕΚΤ, Mario Centeno, στη συνέντευξη Τύπου.
Εν μέρει έχει επιστρέψει η ηρεμία στην αγορά ομολόγων της Ιταλίας καθώς το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών έχει αποτραπεί επί του παρόντος, αλλά καθώς η νέα κυβέρνηση εφαρμόζει την αύξηση την αύξηση των δαπανών ερχόμενη σε σύγκρουση με την ΕΕ, η αβεβαιότητα θα επιστρέψει.
Αυτό θέτει υπό αμφισβήτηση τον μελλοντικό ρόλο της ΕΚΤ στην αγορά ομολόγων.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, η ΕΚΤ μείωσε τις αγορές ιταλικών κρατικών ομολόγων το Μάιο.
Η τράπεζα προσπάθησε να αντικρούσει τις κατηγορίες από την Ιταλία ότι σκοπίμως αγόρασε λιγότερα ιταλικά ομόλογα για να επηρεάσει τη δημιουργία μιας νέας κυβέρνησης.

5. Θα επιτευχθεί ο στόχος για τον πληθωρισμό;

Ο επίμονος χαμηλός πληθωρισμός στην ευρωζώνη σημείωσε άνοδο κατά 1,9% τον Μάιο, θέτοντας την πορεία των τιμών εντός του εύρους που έχει θέσει για τον στόχο η ΕΚΤ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης