Τελευταία Νέα
Διεθνή

CNBC: Πώς η ιταλική αναταραχή θα μπορούσε να προκαλέσει ένα ντόμινο στις αγορές ομολόγων στην Ευρώπη

tags :
CNBC: Πώς η ιταλική αναταραχή  θα μπορούσε να προκαλέσει ένα ντόμινο στις αγορές ομολόγων στην Ευρώπη
CNBC: Πώς η ιταλική αναταραχή  θα μπορούσε να προκαλέσει ένα ντόμινο στις αγορές ομολόγων στην Ευρώπη
Οι μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες θα μπορούσαν να υποστούν σοβαρές βλάβες από τις πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία λόγω της έκθεσής τους στο ιταλικό χρέος, με τις γαλλικές τράπεζες να έχουν δυνητικά το μεγαλύτερο πρόβλημα αναφέρει σε ανάλυσή του το CNBC.
Η πρόσφατη πολιτική αναταραχή στην Ιταλία αύξησε το κόστος δανεισμού για την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, αλλά έθεσε επίσης ερωτήματα σχετικά με τη... δυνητική «μόλυνση» σε άλλες χώρες.
Οι εκκλήσεις ορισμένων Ιταλών πολιτικών να εγκαταλείψουν τη ζώνη του ευρώ και να αμφισβητήσουν τους ευρωπαϊκούς δημοσιονομικούς κανόνες προκάλεσαν ανησυχίες σχετικά με πιθανή αποχώρηση της Ιταλίας από το κοινό νόμισμα, γεγονός που θα αμφισβητούσε τελικά τη μελλοντική ύπαρξη της ίδιας της ευρωζώνης.
Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση της Ιταλίας είδε το κόστος δανεισμού της να αυξάνεται, όσοι έχουν στην κατοχή του ιταλικά ομόλογα είδαν τις επενδύσεις τους να γίνονται πιο ριψοκίνδυνες και λιγότερο κερδοφόρες.
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι όταν οι αποδόσεις των ομολόγων αυξάνονται, σημαίνει ότι οι αγορές εκτιμούν ότι υπάρχει υψηλότερος αντιληπτός κίνδυνος.
«Η Ιταλία είναι μακράν η μεγαλύτερη απειλή για τη σταθερότητα της ευρωζώνης.
Η οικονομία πάσχει από ένα επικίνδυνο μίγμα χαμηλής ανάπτυξης, χαμηλής ανταγωνιστικότητας, υψηλού δημόσιου χρέους και ενός προβληματικού τραπεζικού τομέα», δήλωσε η Shweta Singh, διευθύνων σύμβουλος της TS Lombard.
Σύμφωνα με έκθεση της TS Lombard, η Γαλλία κατέχει το υψηλότερο ποσοστό ιταλικού χρέους - 311 δισ. δολάρια, το οποίο αντιπροσωπεύει το 12% του γαλλικού ΑΕΠ, καθιστώντας τηνμ την  το πιο ευάλωτο σε μι πιθανή κρίση στην Ιταλία.
Ωστόσο, η Singh είπε στο CNBC ότι «μια τραπεζική κρίση στην Ιταλία θα δημιουργήσει σοβαρές διαταραχές στην υπόλοιπη ευρωζώνη, όχι μόνο στη Γαλλία».
«Το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα είναι στενά συνδεδεμένο και έχει τεράστιες άμεσες και έμμεσες εκθέσεις έναντι της Ιταλίας.
Για παράδειγμα, οι γαλλικές τράπεζες έχουν απαιτήσεις ύψους 12% του ΑΕΠ στην Ιταλία, οι ολλανδικές τράπεζες έχουν απαιτήσεις ισες με το 13% του ΑΕΠ στη Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο έχει απαιτήσεις ύψους  4% του ΑΕΠ της Ολλανδίας... και ούτω καθεξής», είπε εξηγώντας το φαινόμενο του ντόμινο που θα προκύψει.
Κοιτώντας πίσω εκείνους που κατέχουν το υψηλότερο μέρος του ιταλικού χρέους, η Γαλλία, η Ισπανία, οι Κάτω Χώρες και η Πορτογαλία αποτελούν τους τέσσερις κορυφαίους κατόχους χρεών.



Οι πρόσφατες ανησυχίες για την Ιταλία ενδέχεται να έχουν χαλαρώσει μετά την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης και δηλώσεις από τους ιταλούς υπουργούς ότι η χώρα θα παραμείνει δεσμευμένη στο ευρώ.
Αλλά, η Singh προειδοποίησε ότι οι κίνδυνοι εξακολουθούν να παραμένουν.
«Ενώ οι κίνδυνοι που συνδέονται με την Italexit έχουν χαλαρώσει με τη δημιουργία της νέας κυβέρνησης, δεν έχουν εξαλειφθεί», πρόσθεσε.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης